2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Android TV BOX (MeLE a2000G) újratöltve

Amire készítették a MeLE a2000G Androidos TV Boxot, arra nem használható, de okosítva igazi linuxos házi mindenes.

[ ÚJ TESZT ]

MeLE a2000G Linuxszal

Gondoltam egyet, próbáljuk meg a MeLE-t megokosítani: tegyünk rá Linuxot!
Gondolatébresztő cikk itt található. (Bár valószínűleg eredetileg nem ezt, hanem egy angol nyelvűt olvastam).
Rengeteget hallani Raspberry Pi-ről és már nem csak egy darab nyomtatott áramkör, dobozok, kiegészítők vannak hozzá, sokan fejlesztenek rá, emiatt kész Linuxot is sokkal könnyebb rátenni. De nekem MeLE-m van A10-zel, ebből kellett kihozni valamit...

Allwinner Linux otthona ez az oldal. Nagyon sok hasznos információ található itt, de egy laikust rendesen félre is tud vezetni... A legtöbb ember nem fog forráskódból Linuxot fordítani a TV Box-a számára. Ráadásul a hw pack-ok telepítésének leírása rendesen bevezetett a málnásba engem is...

Szerencsére jó kezdőpont az Allwinner-re készített komplett Linux image fájlok beszerzésére, a script.bin fájl szerkesztésére és hw pack-ok letöltésére is. (Később.) A hwpackból csak a TV Box-unknak megfelelő script.bin fájlra van szükségünk. A script.bin egy konfigurációs állomány az egyes A10-es alaplapok számára és némileg eltér az egyes gépekben. Ezért is kell a gépünknek megfelelő script.bin-t használni.

Részletes leírás található az A10-zel gyártott MeLE és egyéb TV okosítókról, Tabletekről és Raspberry Pi-hez hasonlító A10-es alaplapokról (pl. Cubieboard 1 ) is. Itt a Logouton is foglalkoztak már a Cubiebord-dal. De én is csak most találtam meg. :(

Kimondottan MeLE a1000g/2000g-hez készült Linux image alig érhető el. Mivel ez utóbbi a NAND-ra telepedik, nem mertem kipróbálni (... Bár az Android visszatehető rá ismét, ha kell) és tesztelni is egyszerűbb egy SD kártyás változatot.

Cubieboard Projekt miatt számos Linux image érhető el szerencsére A10-re. (A MeLE a1000g/2000G néhány ponton eltér, így kicsit ügyeskedni kell.)

Mielőtt belefognánk, nézzük meg - az androidos problémák után - miért is (lehet) jó a MeLE a1000G/2000G Linuxos alapnak.

Először is néhány kép:

SATA HDD


SATA Port (Kis csalás ez a MeLE M5-é, de ugyan így néz ki.)


Az a2000G hátoldala. (HDMI, VGA, 2 USB, 100 Mbites LAN)

1.0 GHz Cortex A9/Mali 400 + 1 GB RAM - egyik sem sok, de egy nem agyoncicomázott Linuxot, megfelelő driverekkel simán elfuttat.
8 GB Nand + SD kártya olvasó
3 db USB 2.0 csatlakozó
HDMI, VGA és kompozit kimenet Sokunknak van félretett monitora VGA bemenettel... (Kapható ugyan HDMI -VGA átalakító is, szellemképes 5-8 USD, jobb fajta 25 USD, de itt nem kell rákölteni és nincs ráadás kütyü.)
SATA port
100 megabites LAN
Szép, nem túl nagy készülék ház

Linux futtatásának az alapja, hogy a készülék tud SD kártyáról bootolni. Ha egy megfelelően előkészített SD kártyát behelyezünk a készülékbe, nem a NAND-on lévő Android, hanem a Linux fog elindulni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.