2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Airbrush és makett.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Minden ami airbrush és makett!

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!

Először is magamról néhány szó. Makettekkel alsós koromban kezdtem foglalkozni, harmadikos negyedikes lehettem. Az első makettem egy MIG 29-es repülőgép volt. Ez a gép számomra a legkedvesebb,mert ezen a gépen látom honnan indultam és most hol tartok.

Ma már 21 makettel büszkélkedhetek, ez a szám előreláthatólag csak nőni fog! Én 16-éves vagyok és már eljutottam oda, hogy nem elég szép nekem a kézzel festett makett, mert nem szeretem látni a nagyobb felületeken az ecsetvonásokat. Idén nyáron lesz egy éve hogy megvettem álmaim airbrush pisztolyát! Egy Alder AD 319-est és mellé egy légkompresszort .

Ilyen dobozban árusítják:

A készlet tartalma egy pipetta, egy mini csavarkulcs és maga a pisztoly!!! A pisztoly nem túl bonyolult felépítésű.

Egy pár műszaki adat:

- Kiváló minőség, dűznije 0,18 mm.A dűzni az a kis hegyes fém pálcika amivel tudjuk állítani a festett vonal vastagságát , és a szórási felületet

- Tartálya 3 milliliteres.

- Kívül belül krómozott.

- Kizárólag fém / saválló alkatrészek.Megkönnyíti a hígítós tisztítást .

- Állítható festék / levegő keverékarány.

- Akril vizes, és oldószeres festékekhez is alkalmazható

- Dekorálásra is kiválóan alkalmas

- A legvékonyabb festhető vonal 0,3mm.

Egy pár szót a kompresszorról.A gyártó ugyan az ,legtöbb alkatrésze fém a cseréjük nem túl költséges ezért is nagyon jó !!



Erről is egy pár adat:
- Kompakt kivitel. Méretei: 24,5cm*13,5cm*17cm

- Súlya 3,6 kg

- Rendkívül halk üzemelés

- Mért maximális levegő nyomás 4 bar

- Folyamatos levegő használat közben mért nyomás (0,3mm dázninél): 2,3 bar

- Maximális levegőmennyiség: 23 l/perc

- CE szabvány, földelt csatlakozó

- Rezgést csillapító gumitalpak

- Levegő szűrő

- Nedvesség kicsapató/ vízkicsapató

Nézzük mik is azok a makettek .
A makettek egy valós tárgy például: repülők, hajók, tankok stb. lekicsinyített másai amik készülhetnek fából fémből műanyagból. Mik is kellenek egy makett elkészítéséhez !

A makettező fő szerszámai:
Önzáró csipesz. A csipesz alapállapotban zárt, nyomásra nyílik. Apró alkatrészek megfogásához ragasztásnál illetve festésnél.

Tűhegyes a csipesz, apró alkatrészek megfogásához ragasztásnál.

Smirgli, magyar hangja dörzspapír. Finomság (durvaság:-) szerint árusítják

Műanyag cseppentő Oldószerek adagolásához nagyon fontos, festék adagolásánál azonnal tisztítsuk, mert ha beleszárad akkor szívás van.

Normál ecsetek
A normál ecseteket eredetileg 0-tól felfelé számozták, aztán jöttek a nagyon vékonyak, azok egyre több 0-át kaptak. A legvékonyabb az 5 nullás, 5/0 illetve 00000 jelölésűek.

Ami kell: 3-as, generál ecset, akár makett felületi festésére is. 1-es, 0-ás, az apró cuccokhoz. 3/0-ás ill. 5/0-ás a figurák szemének festéséhez, illetve a nagyon apró részletekhez. (Kezdetnek nem fontos)

Hegyes enyvező csipesz Egész pici dolgokat is össze lehet vele szorítani.

Nagyobb enyvező csipesz Ebből a fajtából van még kisebb is meg nagyobb is, érdemes pár darabot tartani.

Ruhacsipeszek: Alkatrészeket, vagy fogpiszkálóra tűzött alkatrészeket lehet festéshez tartani benne.

Szike Többféle változatban léteznek, 1-2-nél több úgysem kell, de idő kell amíg kialakul, hogy melyik esik kézre.

Tamiya karcoló: A legtökéletesebb panelvonal karcoló.

Csipeszek tömkelege, ha az ember 3-4 makettet csinál egyszerre, akkor úgyis kevés egy zacskónyi is.

Kis kombinált fogó:Főleg szórópisztoly szerelésnél hasznos.

Először vegyük meg a kiszemelt makettet. Vannak olyan csomagok, amik elég kompaktak, mert mellékelnek hozzá megfelelő színkódú festéket, ragasztót és ecsetet. Ezeket a termékek ideálisak azoknak akik nem akarnak sokat vesződni a beszerzéssel.De az sem árt, ezt annak mondom aki most kezd bele az iparba, hogyha makettet vásárol, előtte nézze meg, hogy milyen nehézségű az adott darab!!!
Ezt általában az igényesebb gyártók feltüntetik a dobozon. A nehézségi skála egytől-ötig tart. A nehézség szintje a darabok számától függ amiből az adott makett épül.

Másodszor a ragasztó. Ha olyan makettet veszünk ami nem igényli a ragasztást (ezek nagyon kezdő darabok), akkor csak a dobozon való utasításokat kell követnünk és már kész is.Ezek festést sem igényelnek.
A ragasztók lehetnek: tubusosak, ecsetesek, vagy vékony fém heggyel ellátottak is. Ezeknek felhasználását magad döntheted el.Én csak ajánlani tudom a Revell és az Italery ragasztókat.

Összefoglalva:

Az oldószeres ragasztók is különböznek egymástól összetételben. A különbség kicsi, de érezhető. Részben ízlés kérdése, részben objektív tényezőké, hogy ki mit használ. Nekem a Revell tubusos jött be, meg a Humbrol folyékony.

Harmadszor a festés. Ez a dolog annyira a készítőn múlik, hogy erről nem tudok sokat mondani, mindenki maga dönti el. A festékek választéka hatalmas, épp úgy, mint a gyártók palettája.A napi gyakorlatban három típusú festéket használunk.
- Enamel (olajos, szerves higítós bázisú)
- Akril (vizes, alkoholos bázisú)
- Polírozható metál (szerves higítós bázisú)
A legtöbb gyártó mindhárom fajtát gyártja, a színekben sokuknál teljes az átfedés. Én a hígítós festékekre esküszöm, de ez is változó. Van aki a vízbázisú festékeket részesíti előnyben de akiket én ismerek azok inkább hígítósat használnak. Ezekkel a festékekkel csak annyi gond van, hogy hígítani kell nehéz volt kitalálni nem? A festést végezheted ecsettel, vagy kézzel, airbrush-sal, vagy amivel akarod, ez is szabadon választott mint minden ebben a hobbiban. Én általában ecsetet és airbrusht felváltva használom , mert a festékszóró nem jól használható kicsi és pepecs festéshez, gondolok itt kerekekre kicsi rakétákra.Mikor többszínű egy makett ajánlott kimaszkolni az adott részt .

Ennél a modellnél inkább a régi kopottasabb külsőt részesítették előnyben.

Térjünk kicsit ki az úgynevezett Airbrush-ra!!
Mi is ez kik is dolgoznak vele?? Egy rövid ismertető az airbrush történetéről. Az első airbrush művész egy ősember volt. A szájába vette a festéket a kezét a falnak nyomta és kifújta a festéket és már kész is volt az első airbrush-sal készített kép. Ez az idők folyamán annyit fejlődött, hogy a festékek erősen mérgezőek lettek és elég rossz ízűek. A szájat leváltották a műanyag és fém szórópisztolyok.
A tüdőt pedig a sűrített levegős palackok és a légkompresszorok váltották föl.
Az airbrush használata elég elterjedt a világon. Használják autó fényezők, képzőművészek, testfestők, makettezők. Ahogy mindenben, ebben is vannak különféle modellek és gyártók. Én személyes tapasztalattal szeretném ajánlani az Alder gyártót, én nagyon elégedett vagyok vele. Tűrhető áraik vannak de a pénzünkért minőséget kapunk .

Mondandómat azzal zárnám mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a hobbit fejleszti a kézügyességet és nagyon jó időtöltés is.És ha bármi kérdésetek észrevételetek van kérlek írjátok meg köszönöm .

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.