2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A petárda

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Miért petárdázunk/tok? Jelen írásomnak egyetlen oka van. Az, amit szilveszter éjjel tapasztaltam.

[ ÚJ TESZT ]

Miért petárdázunk/tok?

Jelen írásomnak egyetlen oka van. Az, amit szilveszter éjjel tapasztaltam.

Elvileg tilos a petárdázás, mégis szabad. Szabad, ugyanis nincs ami elriasszon, az 50000 forintos maximális kiszabható büntetést valószínűleg még egyetlen egyszer sem szabták ki, és azt is megnézném, hogy az év utolsó éjszakáján összesen hány embert bírságolnak meg ebben a témakörben.

Alapvetően két fajta pirotechnikai eszköz létezik a még átlagember által is beszerezhető kategóriában. Az első az, amit ''tüzijátéknak'' szoktunk nevezni, ezt általában szépen fellőjük a levegőbe ahol felrobban. Miért is tesszük? Mert szép, jó a szemnek az ezer felizzó szikra. Ez is veszélyes, de közelébe sem ér a petárdának ráadásul kevésbé riasztó.

[kép]

A másik eszköz a petárda. Ez, annak ellenére, hogy tilos, igazából az első piacon percek alatt beszerezhető (már a bejárat előtt tukmálják ránk azok, akik az év egyéb szakaszában gázsprét árulnak). Egyetlen értelme van, jó hangosat robban. Miért használjuk? Pontosan ez az, amit nem tudok megérteni. Egyedül arra jó, hogy a járókelőkre a frászt hozza.

[kép]

Az idei szilveszter éjszakán két esetnek voltam szemtanúja, amit nem értek. Az egyik alkalommal egy szórakozóhely előtt a fiatalok azzal játszottak, hogy egymás lábához dobálták a petárdát, majd, hogy bemutassák, hogy ''ki a Jani'' kiálltak az út közepére a kezükben égő petárdával, és megvárták, amíg felrobban. Igen értelmes bátorságpróba, és valóban kiderül, hogy ki a nagyobb. Barom. Mégis csinálják, mégis túlzásba viszik, pontosan ebből kerülnek ki a hiradóba is bekerülő esetek amikor is a ''szájában robbant fel a petárda''.

[kép]

A másik eset séta közben történt. Két egyetemista korú fiatal állt egy tér közepén legalább egy karton petárdával, és folyamatosan gyújtották meg őket, és dobálták. A közelben rajtuk kívül senki nem volt, saját szórakozásukra csinálták, a járókelők jól elkerülték őket. Őket sem értem.

Arra vagyok kíváncsi, hogy miért jó a petárdázás? Mi tetszik annak, aki dobálja? A hangja? Vagy csak ez is egy játéka a fiatalok egyre hülyülő csoportájának? Szerintem ez utóbbi. Hozzzá tartozik ahhoz a mentalitáshoz, hogy csak az a kemény, aki iszik, összehányja az utcát, dohányzik, és szilveszterkor petárdázik.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.