2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

8800GT/GTS/GTX/Ultra voltmod II.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Még a nyáron foglalkoztam a G80-as kártyák (8800 GTX/GTS-320-640/Ultra) voltmoddolásával.

[ ÚJ TESZT ]

Még a nyáron foglalkoztam a G80-as kártyák (8800 GTX/GTS-320-640/Ultra) voltmoddolásával. Akkor született ez a kis cikk: 8800GTS/GTX/Ultra tuning, voltmod, hűtőcsere

Nos, azóta annyi változott, hogy Rivatuner 2.06-al már közvetlenül, BIOS trükközés nélkül is állítgathatjuk a shader órajeleket ami valamelyest leegyszerűsíti a tuningot. De a linkelt BIOS alkalmazása még javasolt lehet (a pontosabb órajelvezérlési lehetőség miatt).
Emellett jelezték hogy a korábbi cikkben hibás adatok szerepeltek a GTX kártyák alapfeszültségeire, a Vmem helyesen 2.2V, a VGPU pedig többet is droppolhat (akár 1,25 alá is), azt mérd ki magadnak még moddolás előtt. (már ha érdekel, mert végül is lényegtelen)

Magam is belefutottam a 8800GTS-ek agresszív túlfeszültségvédelmébe ami gyakorlatilag értelmetlenné tette a voltmodot, de egyes GTX tulajoknál is felléphetett a szituáció hogy a kártya egyszerűen lekapcsol (hőfoktól függetlenül) ha magasabb feszültségen akarják járatni a GPU-t. Nos, a régi cikk óta már erre is van megoldás.

Kezdjük a GTS-ekkel (GTS-320 és GTS-640Mb). Az alábbi képen rózsaszínnel keretezett (és nem pirosan kitakart) 3db áramköri elem két végéhez kell forrasztanunk külön-külön 3db 1200 Ohmos ellenállást. Ezután kb. 610 Ohoms ellenállást kell mérnünk. (nem kell pontosan ekkora, ha nem pont 1,2K-s ellenállást teszel rá hanem 1,1-eset az se baj, de ne legyen 1 KOhm-nál kissebb vagy 1,2 KOhm-nál nagyobb és a végeredmény legyen 600 körül +/- 50)

A végeredmény valahogy így fog kinézni (Timbosan kolléga felvétele aki kidolgozta a modot):

Persze ezúttal is alkalmazhatunk a forrasztástól kíméletesebb megoldásokat, mint pl. odaillesztjük az ellenállást és rápöttyentünk egy adag ragasztót ami lemosható, vagy inkább beszerzünk egy kis áram vezetésére alkalmas fémporos ragasztót és azzal ragasztjuk az új ellenállások két végét a régiéhez, a lényeg hogy érintkezzenek és maradjanak ott míg direkt le nem akarod venni.

Ezzel a moddal elérhetjük hogy a kártyánk soha többé ne kapcsoljon le magasabb feszültségeken se (a hővédelem megmarad 110 foknál, csak a feszültséget monitorozza 50%-al alacsonyabb szignállal), valamint a monitorozó jel csökkentésének eredményeképp még a Vdroop (a terhelt és terheletlen állapot közti feszültségesés) is nagy mértékben csökken.

A GTX-ek esetében én magam nem tudtam kipróbálni a modot és nem is olyan hatásos mint GTS-ek esetében, de valamelyest kitolhatjuk vele az amúgy sem annyira alacsony feszültségkorlátot. (mondjuk úgy 1,6V-ig, az 1,75 V-ig stabil alternatívához már kondikat és tekercseket is rá kéne applikálni a kártyára, amihez egyedi hűtés kell (mert a gyári ventilátor alatt helyezkednek el, olyan helyen ahova sok más víz vagy léghűtő bordája is belóg, nade 1,75V-ot behűteni amúgy se elég víz se...)

A képen alul látható ellenállást kell megkeresnünk, és egy 100 KOhmos állítható ellenállást kell a lábához forrasztani, majd beállítani úgy hogy 5,1 KOhm legyen a mérhető új ellenállása. (az ellenállásunk másik végét egy testeléshez kell kötnünk, ahogy a voltmodnál is, lehet ugyanaz, vagy a képen is van egy tipp egy közeli testeléshez...)

Közelebbről:

Vagy ha sok a kábel a kártyán levehetjük és helyettesíthetjük az imént említett ellenállást egyszem 5,1 KOhmos ellenállással.

Továbbá megemlítendő, hogy valami okból a GPU feszültségének növelése jótékony hatással lehet a memóriával elérhető maximális órajelre is, tehát egy sikeres VGPU mod után nem árthat újra kitesztelni mit bír a RAM. (ezt magam is tapasztaltam, de azt hittem véletlen egybeesés, míg don_peter PH-s fórumozó is meg nem erősített a dologban)

És most egy kis ráadás, 8800GTS-512Mb és 8800GT voltmodok:

A kép bal felső részén nyilazott és piros pöttyel jelölt ponthoz kell forrasztanunk (vagy ragasztanunk) egy 500 Ohmos szabályozható ellenállást és addig csökkenteni az ellenállását míg a kívánt GPU feszültséget el nem érjük. (a potméter másik végét itt is egy tetszőleges testeléshez köthetjük, például bármely kékkel jelölt pont alkalmas erre a célra)
A kép jobb középső részén látható bármely lilával jelült pontban mérhetjük a GPU feszültségét. (lila pont és tetszőleges testelés közt)

A memória feszültségét növelhetjük a kép alján ceruzával megnyilazott ellenállás grafitozásával (2B-s vagy HB-s grafitceruzával összefirkálod míg eléred a kívánt ellenállásértéket) vagy a mellette látható piros nyíl által jelzett pontba forrasztott 20 KOhmos ellenállás megfelelő értékre állításával. (a másik vég itt is egy tetszőleges testelés)

Minden egyes esteben érvényes hogy az ellenállás csökkentése növeli a feszültséget!

A GPU alapfeszültsége itt 1,05 1,15 V (terheletlenül, illetve terhelve), a javasolt maximum pedig 1,5V (vagy amíg a hűtés bírja) Az 500Ohmos ellenállást hagyd maximumra tekerve, mert már így is dobni fog a feszültségen, ezután óvatosan tekerd lefelé...

A Vmem alapon 1,8V (vagy esetleg 2,0V, mérd ki még moddolás előtt), én nem mennék 2,3V fölé. Itt is igaz hogy először hagyd a potmétert 20KOhmon, kapcsold be a gépet és óvatosan tekerd lentebb miközben méred a feszültséget a képen látható piros pontok valamelyikén (megintcsak pirospont és tetszőleges testelés közt)

Ha túlfeszültség védelembe ütköznénk ezzel a kártyával a legegyszerűbb elhárítani a hibát. Egyszerűen távolítsuk el (szedjük le forrasztópákával) a képen vékony piros ellipszissel körbehúzott két ellenállást. Ha netalán még ezután is működne a túlfeszültésg védelem, akkor a 3. rózsaszín téglalappal jelölt ellenállás eltávolítását is megkísérelhetjük (utóbbi csak saját felelősségre, nem ismerek olyat akinek ezt kellett volna...)

Sok sikert a moddoláshoz és a tuninghoz, szúrjatok be pár voltmoddos eredményt a
3DMark 2006 eredmények topicba, hagy örüljön a házigazda.

Creadits: XtreamSystem fórumozók: Timbosan (GTS), hipro05 (GTX), largon (GT)

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.