2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

nVidia G80-as BIOS tuningolása

  • (f)
  • (p)
Írta: |

ELŐLJÁRÓBAN FELHÍVNÁM MINDENKI FIGYELMÉT, HOGY A VIDEÓ KÁRTYÁK BIOS-ÁBAN TÖRTÉNŐ MÓDOSÍTÁS...

[ ÚJ TESZT ]

ELŐLJÁRÓBAN FELHÍVNÁM MINDENKI FIGYELMÉT, HOGY A VIDEÓ KÁRTYÁK BIOS-ÁBAN TÖRTÉNŐ MÓDOSÍTÁS A GARANCIA ELVESZTÉSÉT VONHATJA MAGA UTÁN !!

Úgy érzem elérkezett az az idő, hogy a tapasztalatainkat megosszam egy szélesebb közönséggel; Veletek.

A fórumon az nvidia G80 topic-ban nagyon belelkesült mindenki azon a híren, hogy az A3-as maggal rendelkező 8800 GTS tulajdonosok egy egyszerű BIOS frissítéssel bekapcsolhatnak a meglévő 96 stream processzoruk mellé további 16-ot, ezzel valamelyest megőrizve a megtépázott tekintélyünket a 8800 GT-sekkel szemben.
Persze, mint a nem hivatalos közleményekben, megjelent hírek ezek sem cáfolták meg magukat, a letölthető 8800GTS640.ROM néven elhíresült BIOS tartalom, nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Pedig minden klappolt, aminek meg kellett lennie, és hiába; csupán a BIOS frissítése idejére megemelkedett adrenalin szint volt az egyetlen izgalom amit elmondhatok. Ami mondjuk korrekt, hogy a videó kártya utána is elindult, tehát nem valami kávéautomata firmware-jét tuszkoltuk a ROM-ba. De gyorsulást, vagy egyéb mérhető dolgot nem produkált, a 8800 GTS 8800 GTS maradt, csupán a Riva Tuner „nézett rá furcsa szemekkel”, nem volt hajlandó felismerni semmit a kártya órajeleiből, illetve a ventilátor beállításaiból.

Mivel egy kicsit lebiggyedt a szám sarka, tudván, hogy nem fogjuk megtörni a 8800 GT-k diadalmenetét, gondoltam egy merészet (és mint utólag kiderült elég vakmerően is cselekedtem) , felrakom a GTX BIOS-át a GTS-re. Vakmerőségem mentségére szolgáljon, hogy van még egy GTS a gépembe, tehát ha nem sikerül az update akkor legfeljebb visszaírom a BIOS-t a gyárira. De sikerült, a 8800 GTS a következő indításkor 8800 GTX-ként látszott mindenhol. De csak látszott… A 96 stream processzor maradt, csupán az órajelek emelkedtek meg a 8800 GTX referencia órajeleire, kb. 10 százalékos teljesítmény növekedést sikerült így elérnem, de semmi különösebb nem történt.
Mivel SLI-ben használom a két kártyát, ezért a másikkal is így tettem, mert néha a Riva Tuner vacakolt, és nem volt hajlandó párhuzamosan mindkettő kártya beállításait módosítani. Így most nem kell a Riva Tunert használnom, a kártyák 640 MB-os GTX-nek látszanak amire egy fórum társam azt mondta, hogy kicsit hátborzoló.

Amire mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy a BIOS cserével szerencsém volt, mert a 8800 GTX teljesen más felépítésű kártya, más a memória címzése, mérete, más órajeleken üzemel, és több csatornás tápáramkörrel is rendelkezik. Az hogy most működik, annak tudom be, hogy az eVGA elég jó minőségű komponensekkel szereli a kártyáit, tehát volt még benne tuning potenciál, és toleránsan viselkedett ilyen drasztikus beavatkozásra.

Igazság szerint, nagyon jópofán hangzanak a fentiek, de igyekszek mindenkit lebeszélni erről, mert ha egy kártyát használtok akkor ugyanezeket az eredményeket elérhetitek a Riva Tuner program használatával, és nincsen szükség erre a „pengeélen táncolásra”. Aki meg SLI rendszerében hasonlóan tapasztalja, hogy nem megbízhatóan működik a Riva Tuner azoknak meg a külön-külön letesztelt kártyáiknál az gyengébb kártya által elviselt emelt órajelek beállítását javaslom BIOS szinten, de ezt csak a cikk első mondatának tudomásul vétele után.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.