2024. április 17., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

3dfx és a többiek (Retro teszt)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nemrég egy remek 3dfx - Nvidia tesztet olvashattunk. Ezúttal azonban egy másik kérdésre keresem a...

[ ÚJ TESZT ]

Nemrég egy remek 3dfx - Nvidia tesztet olvashattunk. Ezúttal azonban egy másik kérdésre keresem a választ. Vajon a többiek hogy teljesítenek a 3dfx mellet. Van esélyük a Voodoo-k legyőzésére, vagy csak mögöttük tudnak kullogni? Most kiderül, ki választott jól videokártyát az előző évezred vége felé :D

Nézzük meg azokat a gyártókat, akiknek a kártyái részt vesznek a tesztben.

3dfx:

Alapítva: 1994
Megszűnt: 2000
Sokan őket tartják a 3D gyorsítás megalapítójának. Ha ez nem is igaz teljes egészében, azért az elmondható, hogy ők készítették el az első otthoni felhasználók számára is elérhető, minőségi 3D gyorsító kártyát, a Voodoo1-et. Nem tekinthető teljes egészében videókártyának. A 3D gyorsító jobb kifejezés, hiszen 2D képet nem tudott létrehozni, ezért mindenképp szükséges volt mellé egy másik VGA is, amelyik ezt biztosítja. A Voodoo1 csak akkor lépett közbe, amikor 3D-s képalkotásra volt szükség. A Voodoo Rush már kiegészült 2D-s chippel is, melyet az MX (Macronix) illetve az Aliance gyártott (Voodoo1 chip + 2D chip). A Voodoo2 szintén csak 3D gyorsító, azonban a kor legsikeresebb kártyája lett. Itt vált elsőként elérhetővé az otthoni felhasználóknak a több kártya összekötése, azaz az SLI (Scan Line Interleaving), amely jelentősen megnövelte a teljesítményt is. Talán a Voodoo2-k sikerét mutatja, hogy még 2000 nyarán is gyártották a Voodoo2-t, amikor a 3dfx már a Voodoo5-ök gyártásán fáradozott. A Voodoo Bansheenél a 3dfx már egy chipben egyesítette a 3D és a 2D egységeket. Ennek továbbfejlesztése pedig a Voodoo3.
Kíváncsian várom, hogy milyen eredményeket produkálnak a 3dfx kártyái.

Trident:

Alapítva: 1987
2003-ban a SIS egyik leányvállalata felvásárolta a Trident grafikus chipek fejlesztésével foglalkozó üzletágát. Jelenleg inkább az LCD TV-k felé orientálódik a cég.
Aki az 1990-es évek elején számítógéppel rendelkezett, szinte elkerülhetetlenül találkozott a Trident szóval. Az ISA csatlakozós videókártyáik (bár inkább csak moitorvezérlőnek lehetne nevezni őket) révén váltak ismertté. Ezen kártyák esetében még 3D-ről nem beszélhetünk, és néha a 2D is szörnyű volt, azonban az biztos, hogy a kártyák minden szélsőséges körülmény között működtek. Talán a Tridentet az ISA királyának is tekinthetjük. Jópár kártyájuk látott napvilágot az ISA korszak lezárását követően is. Én ezek közül a Trident Blade 3D vetettem teszt alá, hogy kiderítsem mit tud ez az AGP-s kártyájuk. Méltó ellenfele lesz a kihívóinak, vagy elvérzik?

SIS:
(Silicon Integrated System)

Alapítva: 1987
Elsőre nem hinném hogy sokaknak e név hallatán a videókártya gyártás jut az eszébe. Mindenesetre a SIS is aktívan részt vett abban a versenyben, amit a cégek a VGA piac elhódításáért folytattak. Talán az integrált megoldások terén tudott nagyot mutatni, hiszen több alaplapgyártó használta az ő megoldásaikat már a Pentium 1-es korszak idején is.
De mit tud felmutatni a SIS az ellenfeleivel szemben. A teszt során a SIS-től a 6326-os kártyát emeltem ki, hogy felmérjem az erejét.

Intel:

Alapítva: 1968
Aki valaha is hallott a számítógépekról, szinte kizárt, hogy az Intel nevét ne hallotta volna. Bár nem pont a videókártyák tették híressé (Bár nemkevés integrált videókártyájuk van) mégis több jelentős megoldással rukkoltak elő a piacon a VGA-k korai időszakában. Ezúttal az I740-es kártyájuknak kell valamit felmutatni a többiekkel szemben. Kíváncsian várom, hogy sikerül-e neki.

Matrox:

Alapítva: 1976
Az elő szó, ami eszembe jutott: MINŐSÉG. Talán ezzel lehetne a legjobban jellemezni a céget. Régi motoros gyártónak számít a videókártyák terén. Nem csak a játékosok számára készítettek kártyákat, hanem a tervezők, fejlesztők is előszeretettel használták, használják kártyáikat. 2D-s képük verhetetlen, de mit tud 3D-ben? A képminőség a teljesítményben is megjelenik? Vagy inkább a csak azok járnak jól, akik csak a 2D megjelenítésre használják. G100-as kártyájuk hamarosan válaszolhat a kérdésekre.

S3 Graphics Inc:

Alapítva: 1989
Jelenleg a VIA leányvállalata.
Hát igen a híres S3 ami elárasztotta a VGA piacot. Olcsó, de legalább keveset tud. Na jó, azért ennél összetettebb a dolog. Mindenesetre hozzá kell tenni azt is, hogy az S3 Virge a 3dfx ellenfele azon a téren, hogy ki készítette az első 3D gyorsítót. Ők egy chipben egyesítettek mindent, már csak az a kérdés mit értett 3D gyorsítás alatt az S3 Graphics. Az S3 Trio szintén népszerű kártya volt, de mit tud a többiekkel szemben, az más dolog. Még egy nagy kérdés is van, S4 vagy V3? Ki járt jobban aki Savage4-et, vagy aki a Voodoo3-at választotta? Erre is megkeressük a választ. Remélhetőleg meg is kapjuk.

ATI:
(Array Technologies Incorporated)

Alapítva: 1985
Már az 1980-as évek közepe óta a VGA piacon van a cég. Mai sikerei elvitathatlanok, de régebben mi volt a helyzet, akkor is az élen álltak a kártyái? Vagy a sor végén kullogó cég volt? ATI Rage 128 chipes kártyánk talán kis felvilágosítást ad a cég helyéről az akkori piacon.

Az alábbi kártyákat fogom tesztelni:
Összehasonlítási alapok a 3dfx Voodoo kártyái lesznek.

Diamond Monster Voodoo1

GPU:50Mhz
RAM 4MB,50Mhz
A kártya a referenciát követi. Kevés alkatrész, igényes kivitelezés, a Diamond-tól megszokott minőség. Természetesen ez a kártya, mint ahogy minden Voodoo1 csak 3D-s kép megjelenítésére volt alkalmas.

Jazz Multimedia Rush

GPU:45Mhz
RAM:6MB, 75Mhz
Hát, nem spóroltak az anyaggal, az biztos. Elég nagyméretű a kártya, ami esetleg problémát okozhatott a kisebb házak esetében. Összességében azonban minőségi kártya hangulatát kelti. Itt már a Voodoo1-nél is használt 3D chipet kiegészítették egy 2D-s chippel, amit ebben az esetben az Aliance gyártott. A 6MB RAM-ból 2-t a 2D, 4 megát pedig a 3D előállítására tud felhasználni a kártya.

Diamond Monster Voodoo2 ill. Voodoo2 SLI

GPU:90Mhz
RAM:12MB, SLI:2x12MB, 90Mhz,
Szintén a referenciát követi a kártya kialakítása, szintén a Diamond-ra jelemrő igényességgel van összeállítva. Természetesen ez is csak 3D kép előállítására volt alkalmas, tehát kellett mellé egy társkártya is, ami a 2D-t biztosította. Külön érdekesség az SLI, amely a két V2 erejét hivatott egyesíteni.

Creative/ENSONIQ Voodoo Banshee

GPU:100Mhz
RAM:16MB,100Mhz
Szép nagy hűtéssel ellátott kártya, bár ennek ellenére eléggé fel tud forrósodni. A Banshee kártyáknál már a PCI helyett az AGP port kerül előtérbe.

Voodoo3 Velocity 100

GPU:143Mhz
RAM:8MB,143Mhz
Az első Voodoo3-as széria terméke. A kevesebb memória mellett az egyik textúrázó egység le van tiltva. Nálam a teszt során elég rendesen felmelegedett a hűtőborda, és le is fagyott a kártya.
A Voodoo3-as kártyáktól kezdve pár kivételtől eltekintve a 3dfx gyártotta a kártyáit, miután felvásárolta az STB-t. Ezzel szerették volna a minőséget biztosítani. (Talán annyi érdekesség még, hogy az STB a Simply The Best rövidítése. Csak szerényen :D )

Voodoo3 2000

GPU:143Mhz
RAM:16MB,143Mhz
Referencia felépítés és a szokásos forróság jellemzi, bár jó hír, hogy nem fagyott le (ami amúgy sem szokása) Elsőként használ SDRAM-ot a 3dfx.

Voodoo3 3000

GPU:166Mhz
RAM:16MB,166Mhz
Felépítése ugyanaz, mint a 2000-nek, csak jóval nagyobb passzív bordát kapott, ami kiválóan alkalmas tojássütésre terhelés alatt.

És akik összemérik vele az erejüket:

Trident Blade 3D (HIS)

GPU:135Mhz
RAM:8MB, 135Mhz
Furcsa, hogy a viszonylag magas órajel ellenére hűtőbordával nem látták el. Ezen kívül azonban semmi más negatívumot nem lehetne felsorolni első ránézésre.

SIS6326

GPU:83Mhz
RAM:8MB, 83Mhz
Szépen összerakott kártya. Hűtőbordát nem kapott a GPU, viszont feltűnő, hogy 2-4-szeres AGP-t is tud.

Intel I740 (Daytona)

GPU:66Mhz
RAM:8MB, 100Mhz
Hűtőbordával is ellátták, ami nem is baj, hiszen elég erősen fel tud melegedni így is. Bár a hűtés pusztán egy egyszerű passzív chiphűtő.

S3 Virge DX (Aristo)

GPU:50Mhz
RAM:4MB, 50Mhz
Egy a minőségi S3 Virge-k közül. Az Aristo gyártotta, Siemens RAM-okkal látták el.

Savage4 16 ill 32 MB-os változatok

16MB



32MB

GPU:110Mhz
RAM 16 ill. 32MB, 125Mhz
Két érdekes kártya. A 16 megás változatról elsőnek azt hittem, hogy műanyag hűtőbordát kapott, de figyelmesebb szemrevételezéssel felderíthető az alumínium a festék alatt. A 32 MB-oson pedig ugyancsak szűkre szabták a hűtést, sikeresen le is fagyott a teszt során. Nem épp a minőség letéteményesei első ránézésre, bár ettől még tarolhatnak a tesztek alatt.

Matrox G100

GPU:41Mhz
RAM:4MB, 62Mhz
Nem túl sok alkatrészt építettek fel a kártyára, de a minőség a Matrox esetében belülről jön.

ATI Xpert 2000 (Rage128)

GPU:80Mhz
RAM:32MB, 60Mhz

Sok RAM,”L” alak ami elsőnek feltűnhet. Másodiknak pedig az apró hűtőborda, harmadiknak meg a kártya hátulján enyhén elszenesedő papírdarab (gyári számmal). De működik.

Szerettem volna egy S3 Trio-t is betenni a tesztkártyák közé, de egyik sem volt hajlandó a 3Dmark 99 vagy 2000-rel elindulni.

Elég nagy a videokártya paletta, természetesen nem versenyezhet egy S3 Virge egy Voodoo3 3000-rel. Ezért elsőnek azt kell áttekinteni, hogy mikor is adták ki a gyártók az adott chipet, és ennek megfelelően talán már lehet viszonyítani a kártyákat egymáshoz.

1996. október: Voodoo1
1997. október: Voodoo Rush (V1 3D chip + 2D)
1998. március: Voodoo2
1998. szeptember: Voodoo Banshee
1999. április: Voodoo3 széria kezdete.

1996. november: S3 Virge
1997. december: SIS6326
1998. április: Intel i740
1998. június: Matrox G100
1998. október: ATI Rage 128
1999. március: Trident Blade 3D
1999. május: Savage4

Ha ezeket az adatokat nézzük akkor:
Voodoo1 vs. S3 Virge
Voodoo Rush vs. SIS6326
Voodoo2 vs. Intel i740, Matrox G100
Voodoo Banshee vs. ATI Xpert 2000 (Rage 128)
Voodoo3 vs. Savage4, Trident Blade 3D

Nézzünk is két tesztet, hogy kiderítsük milyen eredményeket tudnak produkálni egymás ellen a kártyák.

Tesztkonfiguráció:
Alaplap: ECS P4VXASD2+
Processzor: Intel Celeron P4 2000Mhz
RAM: 250MB DDR400
Winchester: 10GB Quantum Fireball
DVD meghajtó: TSSTcorp Combo
Tápegység: Codegen 300W
Operációs rendszer: Windows Millennium
DirectX9

Az első tesztet a 3DMark99-cel készítettem 16bit színmélység mellett.

Az S3 Virge-n el sem indult, vagyis elindult, de nem tudta végigfuttatni, ugyanis a második „játék”-nál lefagyott a tesztprogram.
A SIS finoman szólva is szerény teljesítményt tudott felmutatni, és így a sor végén kullog.
Érdekes, hogy a Voodoo1 jelentősen több pontot tudott összeszedni, mint a Rush. Ebben valószínűleg az alacsonyabb órajelnek is köze lehet, bár így is elég érdekes ez az eltérés, hiszen a Rush is a Voodoo1 3D-s chipkészletét használja.
A Matrox G100-as kártyája a Rush és a V1 közé ékelődött be, és nem sokkal maradt le a 3dfx első kártyájától. Jó hír viszont, hogy 800x600-as felbontáson is elindult, bár csak mértékkel gyűjtögette a pontokat. Talán túlzás volt tőlem, hogy a Voodoo2 ellenfeleként írtam korábban.
Az Intel i740-et is a Voodoo2 vetélytársaként jelöltem meg, bár jól látható, hogy esélye sem volt a V2 beérésére, viszont vetélytársával ellentétben 1024x768-as felbontáson is képes 3D-s kép előállítására.
Meglepő módon az Savage 4 16 megás változata következik a táblázaton. Ez felettébb érdekes volt számomra, hiszen nemrég még, mint a Voodoo3 ellenfele emlegettem, és ennek ellenére csak a középmezőny végén van.
A Trident Blade 3D sem igazán hozta a tőle elvártakat, bár dicséretes, hogy a maga 8 megájával begyűrte a Savage4 kisebbik változatát, de a Voodoo2 szintjére tudott csak felemelkedni. Azért azt hozzá kell tenni, hogy nagy felbontáson a V2 ill az S4 fölé kerekedik.
És íme a Voodoo2 a soron következő. Nem rossz, amit kihozott magából, bár az 1024x768-as felbontás erősen hiányzik azért.
Ezek után az ATI kártyája jön. Bár ugyancsak takarékon van a kártyán a Mhz, azért a RAM-mal nem spóroltak, és mindjárt 32-vel áldották meg. Talán ennek is köszönhető, hogy egész szépen muzsikált a 3Dmark99 alatt, de az ellenfeleként kikiáltott Banshee-tól azért még távolabb van pontszámban.
Ismét egy Savage4, ezúttal a 32 megás darab. De még kevés a Voodoo3-akhoz ez is, sőt, nagy felbontáson még az ATI is veri a Rage128-as chipjével.
Ezek után már csak a 3dfx kártyái vannak jelen. Pár érdekesség azért feltűnhet. Talán a legnagyobb a Voodoo2 SLI, amely nagyon szépen teljesít, sőt 1024-es felbontáson a Második helyre tornázza fel magát. A Voodoo3 3000 minden tekintetben a legjobb ezek közül a kártyák közül.

De ne érjük be ennyivel, nézzünk még egy tesztet.
A 3DMark2000 tesztprogrammal is próbáljuk ki a kártyákat, hátha változnak az erőviszonyok. Továbbra is 16 bites színmélységet használtam.

Igen-igen sikerült az S3 Virge beizzította 3D-s részeit és sikeresen le tudtam tesztelni. Igaz, hogy kevéske pontszámot tudott csak kicsikarni, de ez is valami.
Ellenben a Rush már kisebb hajlandóságot mutatott arra, hogy elindítsa a 3DMark2000-et.
A SIS továbbra is makacsul működik, és pontszámait megfelezve kullog a Voodoo1 után.
A Matrox G100-as kártyája viszont ezúttal már beelőzi a V1-et, de elég szerény pontszámokat tudhat magáénak.
Az Intel i740-ese tartja pozícióját, és elsőként tudta az 1024-es felbontás mellett is lefuttatatni a tesztet.
Ezután ismét a Savage4, Trident, Voodoo2 trió következik.
Az ATI Xpert 2000 és a Voodoo2 SLI között nagy csata folyik. Kis felbontáson az ATI viszi a pálmát, viszont nagy felbontás mellett tarol a V2 SLI. A Banshee, 1024-en itt is, akárcsak a 99-ben beelőzi a Velocity100-at. A Voodoo3 3000 pedig vitathatatlanul az élen végez.

A tesztek alapján egyértelmű a Voodoo fölény, főleg a V3 sorozat terén. Itt a 3dfx csak saját magát tudta megszorongatni a V2 SLI párosával.
De mi a helyzet az Savage4-gyel? Savage4 vagy Voodoo3?
Egyértelműen nem tudja 3dfx teljesítményét hozni. De azért ne írjuk le, hiszen van itt még pár dolog.
Az első a 32bit-es színmélység. A Voodoo3 család, csak 16-et tud 3D alatt produkálni, míg a Savage4 32-biten is működtethető. A másik előnyük az ár. Nem mondhatnánk, hogy csupa minőségi alkatrészből épül fel a kártya, de jóval kedvezőbb az árfekvése.
2001 januári árak egy győri bolt árlistája alapján:
Savage4 16MB: 12800ft
Savage4 32MB: 15400ft
Voodoo3 2000: 19800ft
Voodoo3 3000: 26800ft
Nem kis árkülönbség fedezhető fel a két kártya között, ami sokakat motiválhat a Savage megvásárlása mellett. Viszont ha nagyobb kerettel rendelkeztünk, akkor-e két kártya közül a Voodoo3 család valamelyik tagját javasoltam volna.

Pár észrevétel, és némi összegzés:

3dfx:

Nem mondhatni hogy a 3dfx termékei a legolcsóbbak, de ezek közül a kártyák közül kimagaslanak teljesítményben. Jó, minőségi driver ellátottság (bár régebben ez kevésbé volt igaz), szép képminőség jellemzi a kártyákat.A Rush kártyán kívül a többi szépen teljesített, igaz a Rush-t is csak azért tenném le, mert a Voodoo1 szintjén kellett volna lennie, de nem igazán tudja hozni az a teljesítményt, amit az elődje. A Voodoo 2 legnagyobb hiányossága, hogy az 1024x768-as felbontást hagyagolnunk kell. A Voodoo2 SLI esetén enyhén meg kell szenvednünk, míg hajlandó beizzítani a rendszer az SLI technológiát, de ha egyszer sikerül, csak ámulhatunk a többletteljesítménytől, ráadásul így már 1024-en is futnak a játékok, nem is rosszul. Még a Voodoo Banshee-t és a Velocity 100-at is beelőzve a Voodoo2000-rel vetélkedik. Viszont két Voodoo2 megvásárlához akkoriban ugyancsak a pénztárcánk mélyébe kellett nyúlni. A Voodoo3 3000 első helye azonban mindenhol megingathatatlan.

Trident:

A teszt során a monitoron elég sok helyen fekete foltok jelentek meg, ami nem hinném, hogy ínyére válna a játékosoknak. A nagy múlttal rendelkező cég nem ezzel a kártyájával érte el sikerei csúcsát. Mind teljesítményben, mind minőségben lett volna javítanivaló a kártyán. Nem igazán tudta pontszámban megszorongatni a Banshee-t vagy a Voodoo3-ak bármelyikét, ráadásul a képi világ is elmarad az elvárttól.

SIS:

Én is csak felSISenni tudtam a látványtól. Pocsék képminőség. Fakó, rendkívül világos színek. Gyatra 3D teljesítmény. Ennyi. Szerencsére némi beállítással lehet orvosolni, főleg a színvilágon. de elég kiábrándító. A 3D-s teljesítménye szintén siralmas, csak nehezen tudja megközelíteni a Rush-t a Voodoo1 beéréséhez viszon nagyon kevés a kártya. De azért említsünk jót is, remek driver, talán az egyik legjobb, legtöbb beállítással.

Intel:

Szép kép, bár "nehéz” beüzemelés. 2x-es AGP-ben nem ismerte fel az alaplap, és mire rájöttem, hogy 1x-esben tud csak működni, eltelt jópár óra. A teljesítményét tekintve nem tud a Voodoo2 közelébe férkőzni, bár 1024-es felbontáson is lehet játszani vele. Ugyanúgy, mint a Trident-nél, itt is fekete foltok jelentek meg a képernyőn a tesztek során. És ahogy utánaolvasgattam nem minden lapban szeret elindulni, az Intel-es hazai pálya jobban fekszik a kártyának.

Matrox:

Túl nagy 3D teljesítményt vártam a kártyától, amit lehet a következő hónapban megjelenő G200-as hozott meg. De valamiben verhetetlenek, a színvilágban. Szebb és élesebb színekkel egyik kártya se tudott előrukkolni. Mint a legtöbb kártyájuk, ez sem elsősorba a játékosoknak szól, ellenben aki tervez, képeket szerkeszt a számítógépén, annak nem is lehetne tökéletesebb kátyátat javasolni, mint a Matrox termékei.

S3 Graphics:

Ha nem is minőségi, de népszerű kártyákat állított össze a cég. Kedvező ár, bár alacsonyabb teljesítmény.
Az S3 Virge nem hinném, hogy ellenfele lehetne egy Voodoo1-nek, messze elmarad a 3D-s teljesítménye. Ennek ellenére azért képes valamit kihozni magából. Egy Voodoo 1-gyel tökéletesen kiegészíthetik egymást.
A Savage4 is inkább a kedvezőbb árával tudott normális eladási mutatókat összehozni, mintsem a teljesítményével. Esélytelenül kullog a tesztek során a 3dfx V3-a után, viszont van pár előnye is vele szemben.

ATI:

Jól teljesített a kártyája, minőségi darab. Talán a hűtése lehetne valamivel jobb. Meg még egy dolog, az Xpert 2000 nem kevesebb, mint 19680ft-ba került 2001 januárjában, ami a fent már említett kártyákhoz mérten viszonylag magas. A memóriaméretével nincs gond, viszont az órajelek ugyancsak alacsonyak, ezért is csak a középmezőnyben tud végezni, de komoly csatát vív a 32 megás S4-gyel és a Bansheeval.

Azért ez a teszt messzemenő következtetéseket nem takar, hiszen csak egypár kártyát tudtam tesztelni. Ennél mindegyik gyártónak jóval nagyobb a palettája, így például a Savage4-ből Xtreme változat is kijött, amely magasabb órajelen jár társainál. Vagy például az ATI esetében is a Rage128-as chip köré rengetek különböző órajelű, és más-más memóriamérettel rendelkező kártya készült.

A teszt során készült képek megtekinthetők itt: [link]

Oti86

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.