2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

1046@HPPS mod - 12V-ról egyszerűbb :)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A vízhűtésem összeállításakor fő szempont volt a költséghatékonyság. Az akkoriban kapható...

[ ÚJ TESZT ]

A vízhűtésem összeállításakor fő szempont volt a költséghatékonyság. Az akkoriban kapható szivattyúk közül 10k alatt nem lehetett kapni jó teljesítményű és halk 12V-os példányt. Ezért esett a választás a 230V-os 1046-osra, melyet Achill3uS fórumtárstól sikeres cserekereskedelem folytán sikerült átvennem. A szivattyú akkor 2 hónapos volt, hibátlan, csendes. Az indítását egy 12V-os relével oldottam meg. Azonban a szokásos kisebb zavaró tényezők is megmutatkoztak, mikor valaki ezt a megoldást választja: eggyel több tápvezeték, a relé meghibásodási lehetősége, elrejthetetlen nagy tápcsatlakozás.

Kispitye fórumtárs apróhirdetései között vettem észre egy új 12V-ra átalakítót - 2,5k-ért sikerült megvennem tőle. Azonban a házam kialakítása és a nagy tartály miatt az éppen elférő szivattyúnak új elhelyezést kellett kitalálnom. Egyetlen megoldásnak egy kisebb tartály beszerzését láttam. Egy kifejezetten Eheim 10xx és HPPS típushoz gyártott plexitartályt találtam az aprók között, melynek megvétele és a megfelelő előkészületek után nekiláttam a szerelésnek.

Szükséges alapanyagok:
1. Eheim 1046 szivattyú
2. 12V-os átalakítószett: hátsó takaródarab + elektronika + rotorlapát
3. 1 új kerámiatengely (opcionális)

01

Szükséges szerszámok:
1. vezetékblankoló (van akinek elég egy éles kés is, mint nekem :) )
2. forrasztópáka
3. csavarhúzó
4. tápegység teszteléshez

Először is kicseréltem a rotorlapátot. A szivócsonk zárófedelének eltávolítása után simán ki lehet venni a rotort. A kerámiatengely nagyon könnyen eltörik. Ez sajnos tapasztaltam, szerencsére a régit törtem el. A régi lapár egy pattintással le is jött, majd az új ugyanúgy fel is ment.

02

03

04

05

Jöhetett az eletkronika cseréje. A szivattyú hátulját csavarhúzóval egyszerűen le lehet pattintani. Mögötte úgymond nincs semmi :).
A vezetéket kb 8 cm-esre csonkoltam, majd a megfelelő szálakat elkészítettem a forrasztásra. A földelés vezetékére nincs szükség, azt tőben csonkoltam. A forrasztás után visszapattintottam a kék fedelet és kész volt az új HPPS-em :).

06

07

08

09

10

11

12

13

Ezek után egy rövid szárazüzemes biztonsági teszt következett a szekrényből előhalászott AT-s táppal. Működött, semmi szikra, a füst is bent marad. Juhééé! Jöhetett a beszerelés és feltöltés. A légtelenedés után a gép tápjára kötöttem a szivattyút és minden visszatérhetett a régi kerékvágásba

14

15

16

Végeredményként egy kompaktabb, egyszerűbb és szebb kivitelt kaptam, az elején említett gubancok nélkül. Azóta is megbízhatóan, melegedés nélkül üzemel. Kopp-kopp.

Olcsó vízhűtést mindenkinek! :)

by shteer

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.