2017. október 23., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Hyper-V integrációs modul telepítése Linux guest alá

  A Microsoft Hyper-V szolgáltatásával már lényegesen kevesebb kompromisszummal tudunk Linux VM-eket is üzemeltetni. Sőt, már a 2. generációs virtuális gépek is adottak bizonyos disztribúciók esetében. Fontos megjegyezni azonban, hogy a Secure Boot nem minden esetben működik, ezt érdemes leellenőrizni, és esetleg kikapcsolni.

  Rövid leírásomban bemutatom, hogy egy CentOS-7 rendszert 2. generációs VM-ként futtatva mit kell tennünk, hogy telepítsük az integrációs szolgáltatásokat. Sajnos ha a Hyper-V Manager-ben rábökünk az integrációs szolgáltatásokat tartalmazó virtuális CD betöltésére, akkor a Linux OS alá is a Windows CD-jét tölti be... Ebből kifolyólag nekünk kézzel kell megkeresni a legújabb Linux Integration Services csomagot. A cikk írásakor a 4.1.3-2 az utolsó verzió, melyet az alábbi linken találunk: Link.

  Miután megvan a csomag linkje lépjünk is át a CentOS-7 rendszerünkre, és hajtsuk végre a következő lépéseket:

  1. lépés: Töltsük le az integrációs szolgáltatás telepítő lemezét
  # wget https://download.microsoft.com/download/7/6/B/76BE7A6E-E39F-436C-9353-F4B44EF966E9/LinuxIC-4.1.3-2.iso

  Folytatás...

  sanzi89 6 hónapja 5

 • Zabbix 3.2 üzemeltetése Ubuntu Server 16.04.1 LTS rendszeren

  A korábban íródott Zabbix 3.2 telepítése Ubuntu Server 16.04.1 LTS rendszerre rövid útmutatóm kiegészítése azok számára, akiknek a Linux teljesen idegen. Én 99,9%-ban Windows Server üzemeltetéssel foglalkozom, így számomra sok apró buktató van, ami lehet másnak teljesen evidens. Ezen "buktatók" álljanak itt az utókornak. Ha ütközök még valamilyen problémába, akkor kiegészítem a leírást.

  Rendszer frissítése adott főverzión belül
  Itt egyszerűbb dolgunk van, mint Windows esetében. Elég kiadni a következő két parancsot root joggal, majd újraindítani a szerverünket. Fontos, hogy ezek a parancsok a főverziót nem frissítik, de ezért is használunk LTS rendszer, illetve a 16.04 LTS-t nincs is jelenleg hova frissíteni. Ha aktuális lesz, leírom.

  # apt-get update
  # apt-get upgrade
  # restart

  MySQL Checklist
  Egy hasznos kis script a mysqltuner.pl, melyet lefuttatva rengeteg hasznos dolgot lehet kiszedni a rendszerről. És egy fórum bejegyzés a részletekről, használatról.

  Folytatás...

  sanzi89 6 hónapja 1

 • Zabbix 3.2 e-mail riasztás konfigurálása

  Probléma:
  Tekintve, hogy nem akarjuk egész nap a Zabbix felületét bámulni, erősen ajánlott az e-mail riasztás beállítása. Mint sok minden egyéb, ez se olyan egyszerű. A Zabbix alapértelmezetten csak autentikáció nélkül tud e-mailt küldeni, ez nagyon jó abban az esetben, ha a hálózatunkon van egy e-mail szerverünk, ahol mondjuk elég a Zabbix IP-jét engedélyezni, és mehet is az e-mail küldés. Amennyiben nincs saját e-mail szerverünk, de mondjuk rendelkezünk egy gmail címmel amit használni akarunk, akkor már bonyolultabb a dolgunk. Vannak leírások neten, ahol smtp szervert telepítenek a Zabbix szerverre, de elég ágyúval verébre ötletnek véltem a dolgot, így tovább kutakodtam, és találtam is egyszerűbb megoldást. Mivel ez sem volt teljesen hibátlan illetve naprakész, így álljon itt egy rövid összefoglaló a konfigurálás mikéntjéről.

  Megjegyzés: CentOS rendszeren nem működik a script, Ubuntu Server alatt hibátlan.

  Lépések:
  1. lépés: Töltsük le a GitHub-ról superdaigo scriptjét, amely kifejezetten erre a problémára íródott. Igazából itt a kommentekkel együtt megtalálható minden szükséges információ, ha valaki az eredeti forrásra kíváncsi. A kicsomagolás után másoljuk fel a Zabbix szerverünkre a
  zabbix-alert-smtp.sh fájlt valahova, mondjuk a /tmp mappába.

  Folytatás...

  sanzi89 9 hónapja 7

 • Zabbix 3.2 telepítése CentOS-7 rendszerre

  Az alábbi pár soros leírást csak azért foglalom össze, mivel az első telepítéssel eléggé meggyűlt a bajom, ugyanis a gyártó oldalán található leírások valamint a Youtube-os videók is sok esetben pontatlanok, vagy nem a legújabb verzióhoz készültek.

  A téma a címben adott, Zabbix 3.2 monitorozó rendszer telepítése CentOS-7 x86_64 Minimal rendszerre

  1. lépés: CentOS szerver telepítése.

  2. lépés: Telepítés után lépjünk be a telepítéskor megadott felhasználónév és jelszó kombóval.

  3. lépés: Szerettünk root jogot az alábbi parancs beírásával, majd adjuk meg újra a jelszavunkat:
  # sudo -su

  4. lépés: Frissítsük az elérhető csomagok listáját
  # yum update
  # yum upgrade

  5. lépés: Telepítsük a Zabbix futtatásához szükséges lamp szolgáltatást. A telepítés végén egy rövid konfigurációs ablaknak kell felbukkannia, ahol pl. jelszót kell beállítani, amire később szükségünk lesz.

  # yum install httpd -y
  # systemctl start httpd
  # firewall-cmd --permanent --add-service=http

  Folytatás...

  sanzi89 9 hónapja 1

 • Windows Server 2012 Print and Document Service - Nyomtató megosztása hiba

  Probléma:
  Szeretnénk Windows Server alapokon kiépíteni egy nyomtató szervert, amihez a Print and Document Service szolgáltatást kívánjuk használni. A témában keresünk egy jó kis Youtube videót, például a következőt: How to install and configure Print and Document Services on Windows Server 2012 r2. Elég egyértelmű a dolog, szépen végig kattintgatjuk, amit a videón látunk, majd a végén jön a pofára esés, nem jelenik meg a kliensen a nyomtató. Mi lehet a gond?

  Megoldás:
  Szenvedéseim a Rendszergazda topik 14588-14616 kommentjei között nyomon követhető. Kiderült, hogy a probléma azzal van, hogyha a kliensnek fel kell telepíteni egy olyan drivert a nyomtatóhoz, ami nem található meg a kliensen. Általában ez a helyzet áll fent, ilyenkor kapunk egy ilyen hibaüzenetet a kliens gép Eseménynaplójában:

  0x80070bcb "The specified printer driver was not found on the system and needs to be downloaded."

  Folytatás...

  sanzi89 1 éve 3

 • Google Chrome telepítése, frissítése Group Policy-n keresztül tartományi gépekre

  Hogyan állítsuk be a Google Chrome telepítését Group Policy-n keresztül a tartományi gépekre?

  Probléma:
  Sok esetben szükség van a beépített Internet Explorer böngésző lecserélése, vagy kiegészítésére. Miként tudnánk megvalósítani azt, hogy a tartományi gépeinkre automatikusan települjön a Google Chrome böngésző, továbbá a frissítéseket is teríteni tudjuk?

  Megoldás:
  1. Csináljunk egy mappát, ami a tartományi felhasználók számára olvasható, hálózaton megosztott mappa, a példa kedvéért legyen az \\SDOMAIN\shared\programs\GoogleChrome. Adjunk olvasási jogot a mappára az Everyone felhasználónak. Ezen belül pakolhatjuk a különböző programokhoz szükséges fájlokat, amiket csoportházirenden keresztül szeretnénk telepíteni.

  2. A böngészőből elég gyakran jön ki új verzió. Annak az egyik módja, hogy mindig értesüljünk, ha új verzió jelenik meg a böngészőből az, hogyha a http://googlechromereleases.blogspot.hu/ weboldalon feliratkozunk e-mail címünkkel, hogy követni szeretnénk a bejegyzéseket. Így mindig kapunk valamilyen formában üzentet arról, hogy ha jön ki újabb stabil, fejlesztői, stb. verzió.

  2. Amikor megkapjuk az e-mailt az új verzióról, akkor látogassunk el az alábbi két linkre:

  Folytatás...

  sanzi89 1 éve 1

 • Adobe Reader 11 telepítése, frissítése Group Policy-n keresztül

  Hogyan állítsuk be az Adobe Reader telepítését Group Policy-n keresztül a tartományi gépekre?

  Probléma:
  Adobe Reader-re gyakorlatilag mindenhol szükség van. Miként tudnánk megvalósítani azt, hogy a tartományi gépeinkre automatikusan települjön a program, továbbá a frissítéseket is teríteni tudjuk?

  Megoldás:
  1. Csináljunk egy mappát, ami a tartományi felhasználók számára olvasható, hálózaton megosztott mappa, a példa kedvéért legyen az \\SDOMAIN\shared\programs\AdobeReader. Adjunk olvasási jogot a mappára az Everyone felhasználónak. Ezen belül pakolhatjuk a különböző programokhoz szükséges fájlokat, amiket csoportházirenden keresztül szeretnénk telepíteni.

  2. Töltsük le majd telepítsük az Adobe Customization Wizard-ot, abban a verzióban, amire a telepíteni kívánt Adobe Readerhez szükséges. Én nem nagyon kedvelem az új DC kiadást, így az egész műveletet az Adobe reader 11-es verziójával fogom végigvenni. ezért jelen esetben az Adobe Customization Wizard XI-re van szükségünk.

  Folytatás...

  sanzi89 1 éve 3

 • Idő szinkronizáció konfigurálása Active Directory környezetben

  Probléma:
  Active Directory környezetben nagyon fontos, hogy a tartomány tagjainak időbeállításai megfelelően, összhangban legyenek konfigurálva. Az Microsoft leírásaiban 5 perces kritikus időkülönbséget írnak, de lehet megmagyarázhatatlan anomáliával találkozni akkor is, ha ennél kisebb az időeltolódás a gépek között. Elméletileg a tartományi gépek automatikusan szinkronizálnak a tartományvezérlővel mindenféle hókusz-pókusz nélkül, de mint látni fogjuk vannak kivételek - például Hyper-V virtuális gépek -. Azért, hogy biztosan ne legyen belőle gond, érdemes átrágni a problémát.

  Lépések:
  Nézzük az alábbi környezetet. Kettő darab Doamin Controller, szerverek és kliensek, tartományi és munkacsoportos gépek, fix IP és DHCP-vel kiosztott címek, valamint értelem szerűen lusták is vagyunk. Kezdésnek egy ábra.

  Folytatás...

  sanzi89 1 éve 6

 • Windows Defender frissítése Windows Update-től függetlenül

  Probléma:
  A Windows 8-tól kezdődően beépítve megtalálható Windows Defender program a Windows Update-ekről - és csakis onnan - tudja automatikusan leszedni a definíciós fájlokat. Ha módosítjuk a Windows Update beállításait, mondjuk arra, hogy keressen automatikusan frissítéseket, de ne töltse le és ne is telepítse őket, akkor vagy naponta fog sipákolni a rendszerünk, hogy van elérhető frissítés - ami igazából csak a definíciós fájl lesz - vagy nem fog frissülni a vírusirtónk. Egyik se szerencsés, ezért nézzük mi erre a megoldás. Egyébként a teljesen automata frissítés kikapcsolása a jelenlegi Microsoft-os üzletpolitikát ismerve, nem teljesen botor gondolat (Windows 10 mizéria).

  Lépések:
  1. A kulcsa az egésznek az, hogy a Defender parancssorból, kézzel is frissíthető az alábbi módon:

  C:\Program Files\Windows Defender\MpCmdRun.exe -SignatureUpdate

  Nincs más dolgunk, mint erre létrehozni egy automatizált folyamatot, amit a Feladatütemező-vel fogunk megoldani. A megoldás során fogunk egy kis trükköt is alkalmazni, ugyanis ha csak simán futtatjuk automatizáltan a fenti parancsot, akkor a futás ideje alatt meg fog jelenni egy parancssor ablak, amit senki se szeretne.

  2. Hozzunk létre egy Windos Defender Custom mappát mondjuk a C:\Program Files mappában. Ebben hozzunk létre egy invisible.vbs állományt az alábbi tartalommal:

  Folytatás...

  sanzi89 1 éve 3

 • “Boot Failed. EFI SCSI Device” probléma megoldása Hyper-V-n

  Probléma:
  Hyper-V 2. generációs virtuális gépet szeretnénk telepíteni, de hiába megfelelőek a boot-olási beállítások, az alábbi hibaüzenettel nem boot-ol be a VM a telepítő médiáról:

  Lépések:
  Csak teszt erejéig próbáljuk ki, hogy 1. generációs virtuális gépet hozunk létre, ha az minden probléma nélkül boot-ol, akkor folytassuk a leírás olvasását, ha pedig nem, akkor sajnos máshol kell keresnünk a hibát. Megoldás lenne, hogy 1. generációs virtuális gépet telepítünk, de természetesen ez most nem opció. :)
  A probléma abból fakad, hogy a 2. generációs virtuális gép és a telepítő médiánk - DVD, vagy pendrive - nem "kompatibilis". Akit részletesebben érdekel a hiba oka, lapozzon John Howard cikkéhez, ahol több részletet talál a problémával kapcsolatban. Amennyiben csak a gyors megoldás a lényeg, akkor haladjunk az alábbi lépésekkel:

  Folytatás...

  sanzi89 2 éve 2

 • Fizikai szerver költöztetése Hyper-V hostra, azaz a P2V

  Probléma:
  A jól bevált, belakott, funkciókkal teletűzdelt szerver operációs rendszerünket szeretnénk a régi, esetleg már el is avult, kis teljesítményű fizikai hardverről egy jobban kezelhető, erősebb, új szerverre költöztetni. Mivel 2015-öt írunk, így az egyetlen ésszerű ötlet az a virtualizálás. Jelen cikkemben bemutatok egy megoldást, amely során egy Server 2012 R2 rendszer foguk egy fizikai gépről lementeni, beimportálni egy Hyper-V virtualizációs környezetbe.

  Lépések:
  0. Készítsünk egy teljes mentés a virtualizálásra szánt gépünkről. Mindenkinek a fantáziájára bízom ennek a módját, de mielőtt bármit is csinálunk legyen feltétlen mentésünk!

  1. Szerezzük be a Disk2vhd nevezetű kis programot, majd futtassuk a virtualizálásra szánt fizikai vason. A mentés helyének nem muszáj külső tárhelyet kiválasztani, a program tud arra a partícióra is menteni, amit menteni szeretnénk, de éles környezetben erősen ajánlott valamilyen külső, közös meghajtó, ahonnan a mentés végeztével betallózhatjuk a produktumot - a PrintScreen egy teszt gépről készült, itt lokális meghajtóra készült a mentés.

  Folytatás...

  sanzi89 2 éve 6

 • Saját Windows 7 telepítőlemez készítése

  Interneten rengeteg programot, módszert lehet találni arra, hogy miként szabjuk személyre a Window 7 telepítőlemezünket. Az alábbi leírásban ismeretem miként lehet az Internete Explorer 11-et, különböző Windows Update-et valamint az adott hardverhez szükséges drivereket beleintegrálni egy Windows 7 telepítőlemezbe. A leírás érdekessége, és születésének oka, hogy csak a Microsoft által készített programokat használja, és oly módon történik a folyamat, ahogy azt a Microsoft javasolja. Így elkerülhető, hogy nem teljesen megbízható programokat, frissítési állományokat használjunk, mivel minden közvetlenül a Microsoft oldalairól kerül beszerzése. Fontos megjegyezni, hogy 64 bites rendszeren mutatom be a lépéseket, de kis kereséssel könnyen megtalálhatjuk a 32 bites rendszerhez szükséges állományokat, a leírás többi részét változatlanul fel tudjuk használni. A forrás lemez a legújabb, hivatalosan is elérhető gyári megoldás lesz, vagyis Windows 7 Enterprise SP1 x64 HUN MSDN.

  I. Internet Explorer 11

  1. Szerezzük be az Internet Explorer 11-hez szükséges állományokat.

  1.1 Töltsük le az Explorer 11 telepítőjét, és helyezzük el például a "C:\IT\IE11Dir\IE" mappában.

  x64: http://download.micr...KB2841134-x64.cab

  Folytatás...

  sanzi89 2 éve 6

 • Hyper-V Backup a Windows Server Backup segítségével

  Probléma:
  Windows Server 2012 R2 alá telepítve van a Hyper-V Role, és futtatunk rajta pár virtuális gépet (VM). Miután feltelepítettük a VM-eket, és beállítottuk ahogy szeretnénk, jön a kérdés, hogy miként készítsünk mentést róluk. Erre léteznek nagyon jó fizetős alternatívák - határ a csillagos ég - de mit tegyünk, ha kis cégnél dolgozunk, esetleg a közféra alkalmazottja vagyunk - ahol semmire sincs pénzt - és jó volna ingyenesen megoldani a dolgot? Használjuk az OS részét képező Windows Server Backup-ot! A következő pár sorban egy kis kedvcsináló.

  Lépések:
  1. Server Manager-ben a szokásos módon az Add Roles and Features Wizard segítségével telepítsük a Windows Server Backup-ot, melyet a Features listában találunk. Semmi extra, Next, Next, Ok.

  2. Döntsük el, hogy pontosan mit akarunk menteni, milyen időközönként kell elvégezni a mentést, ehhez nagyjából mekkora tárterület szükséges, valamint azt, hogy hova akarjuk elhelyezni a mentéseket. Ezen kérdések megválaszolásához néhány segítő gondolat:
  - A Windows Server Backup képes arra, hogy a VM-ekről futás közben készítsen mentést, tehát nem fog állni a VM egy másodpercre sem.

  Folytatás...

  sanzi89 2 éve 1

 • Windows Deployment Server 0xc000000f hiba Windows failed to start

  Be szeretnénk üzemelni egy Windows Deployment Server-t (WDS), hogy a sok kliens gép telepítése központilag, szerverről irányítva gyorsan és kevés felhasználói beavatkozás nélkül végbemenjen. Windows Server 2012 alá YouTube-on is találhatóak jó kezdő videók, itt megnézhetitek a WDS telepítését, itt pedig a második videó egy Capture készítéséről. Alapvetően ennyi információ elég is, hogy elinduljunk. Azonban van egy gyakori hiba. Amikor kiválasztjuk, hogy induljon a létrehozott Capture.wim-ről a rendszerünk, akkor az arcunkba kapunk egy ilyet:

  A hibáról sokat lehet olvasni, különféle "gyógymódok" olvashatóak. Van aki a KB2919355 frissítésnek tulajdonítja a problémát, van aki pedig azt javasolja, hogy Windows Server 2012 R2-ből szedjük ki a boot.wim-et, és nem lesz gond.

  Folytatás...

  sanzi89 2 éve 3

 • Windows.old mappa törlése

  Ha használtunk egy Windows Server 2012 rendszert, amit az idők folyamán frissítettünk Windows Server 2012 R2-re, akkor láthatjuk, hogy a rendszer meghajtón található egy Windows.old mappa. Amennyiben a frissítés után eltelt már valamennyi idő és leteszteltük az R2-es rendszer stabil és hibamentes működését, akkor a továbbiakban erre a Windows.old mappára nincs szükségünk, mely sok gigabyte értékes helyet foglal a hostunkon. Nézzük, miként is kell helyesen eltávolítani. Megjegyzésként más Windows OS esetén is előkerülhet ez a kérdés, elméletileg nem kell, hogy különbség legyen a különböző OS-ek esetén, de én csak Windows Server 2012-őn próbáltam ki a lépéseket.

  1. Töltsük le a Junction alkalmazást. Tegyük mondjuk a C gyökerébe, elérés útja így az alábbi lesz miután kicsomagoltuk: C:\junction.exe Ezzel az alkalmazással először eltávolítjuk az NTFS junction point-okat és a symbolik linkeket. Nyissunk egy paranccsort rendszergazdaként és adjuk ki az alábbi parancsot:

  c:\junction.exe -s -q C:\windows.old > %temp%\junc.txt

  2. Indítsunk egy Windows Powershell ISE szerkesztőt rendszergazdaként.

  3. A kódszerkesztő részhez másoljuk be az alábbi kódot:

  Folytatás...

  sanzi89 2 éve 4

 • APC UPS Daemon beállítása Windows-os környezetben

  Alap probléma, hogy ha olyan UPS-ünk van, amin csak USB port van, akkor az csak egy géppel tud kommunikálni, csak egy gépet tud szabályosan leállítani. Lehet, hogy az UPS-ünk teljesítménye azonban 2-3 gépre is elég volna, így felmerül a kérdés, hogy miként tudnánk vezérelni több gépet. Jelen esetben egy APC BX800CI-GR UPS-t fogunk rákötni két darab Windows Server 2012 R2 operációs rendszerrel rendelkező gépre, amiket az APC UPS Daemon-nal fogunk vezérelni.

  1. A Master gépet kössük össze az UPS USB portjával.

  2. Hagyjuk, hogy a gép feltelepítsen vagy próbáljon feltelepíteni valamit.

  3. Telepítsük az APC UPS Daemon-t (winapcupsd-3.14.12.exe). A telepítés folyamán valószínűleg fel fog bukkanni egy ablak, hogy nem sikerült az USB driver automatikus telepítése, de ezzel semmi gond. Vegyük ki a pipát a konfigurációs fájl szerkesztése lehetőségnél, majd később fogjuk elvégezni a beállításokat. A többi lehetőségnél maradjon a pipa.

  Folytatás...

  sanzi89 2 éve 4

 • Energiatakarékos izzót, de milyet?

  Az otthoni világítás a technológia előre haladásával illetve egy kis EU-s segítséggel eléggé átformálódott az utóbbi pár évben. 2009 szeptemberétől 100W-os, 2010 szeptemberétől 75W-os végül pedig 2012 szeptemberétől semmilyen hagyományos izzót nem lehet gyártani az EU-ban illetve importálásra sincsen legális mód. Éppen ezért idővel mindenki rá lesz kényszerítve arra, hogy más, alternatív módot találjon, az egyik mód a kompakt fénycsövek használata. Sok előnyük, sok hátrányuk van, ebbe nem is mennék bele, nem ez a célja ennek az írásnak. Abban próbálok egy tippet adni, hogyha már kompakt fénycső mellett döntöttünk milyet is válasszunk.

  A piacon sok gyártó sok típusát találjuk, azonban általános vélemény, melyet én is támogatok, hogy mint az élet oly sok területén, itt is kerüljük a legolcsóbb darabokat. A választásnál az ár mellett sok egyéb tényező fontos (színhőmérséklet, tényleges teljesítmény, foglat típusa, stb) de ezekbe se mennék bele, már-már vérremenő vitákat találni a kérdésben a különböző fórumokon, és ez egyáltalán nem célom.

  Folytatás...

  sanzi89 6 éve 6

 • JAVA JDK telepítése

  Röviden és tömören szeretném bemutatni, hogy miként lehet JAVA fordítót és futtató környezetet telepíteni a gépünkre. Programozáshoz használhatunk speciális fejlesztő eszközöket (NetBeans, Eclipse, stb.) de egyszerűbb feladatokra egy Notepad++ telepített JDK-val elég. Szóval hogyan is kell Java fordítót telepíteni a gépünkre?

  1. Keressük fel a SUN oldalán a letöltéseknél a JAVA SE menüpontot, ahol keressük ki a JDK linkjét. Vagy kattintsunk ide.

  2. Kattintsunk a Download gombra. Válasszuk ki a nekünk megfelelő platformot és menjünk tovább a Continue segítségével.

  3. Töltsük le az állományt,

  4. A letöltött .exe fájlt futtassuk. A telepítés során semmi extra dolgot nem kell beállítanunk.

  Folytatás...

  sanzi89 7 éve 5

 • Caprine Epik 50 V 2010

  Caprine Epik 50 kerékpár ismertető, pontos specifikáció, képek, vélemény

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 7 éve 46

 • ASUS router okosítás A-tól Z-ig.

  Ki ne szeretne egy néma, keveset fogyasztó kütyüt, mellyel kiválthatjuk az éjszaka zúgó gépet?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 8 éve 140

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.