2022. augusztus 9., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Mindig friss Windows 10 ISO telepítő beszerzése - Enterprise verzió

  Probléma:
  Szeretnénk beszerezni egy friss Windows 10 Enterprise telepítőlemezt bármilyen nyelven, de nem akarunk programokat telepítgetni, torrent-ről .iso-t keresgélni, kétes fórumokban böngészni.

  Megoldás:
  1. Töltsük le az aktuális legrissebb Media Creation Tool-t, jelenleg ez a 1909-es verzió. Az alkalmazást helyezzük el mondjuk a C:\ISO\MediaCreationTool1909.exe útvonalra. Ha máshova rakod, akkor a lenti parancson értelem szerűen módosítani kell az útvonalat.
  2. Nyiss egy Parancssort vagy Powershell konzolt és add ki a következő utasítást:

  C:\ISO\MediaCreationTool1909.exe /Eula Accept /Retail /MediaArch x64 /MediaLangCode hu-HU /MediaEdition Enterprise

  3. Ha más nyelven szeretnénk letölteni a telepítőt, akkor a megfelelő nyelvhez tartozó régiókód párosokhoz látogassunk el a következő weboldalra: Microsoft Docs: Available languages for Windows

  Folytatás...

  sanzi89 3 hónapja

 • Index - Bakancslista: A Kék menet videók szakaszonként

  Elvileg vége van az Index-es kéktúra videósorozatnak. Mivel mesterien megoldották, hogy szinte követhetetlen legyen az, hogy melyik rész melyik szakaszt jelenti, így gondoltam készítek róla egy listát, hogyha az ember egy adott szakaszt szeretné bejárni, akkor könnyen megtalálja a róla készült videót.

  OKT-01 Írott-kő - Sárvár
  - 28. rész A kilátó, ahol minden véget ér
  OKT-02 Sárvár - Sümeg
  - 27. rész: Ezen a túrán még Lewis Hamilton is csettintene
  OKT-03 Sümeg - Keszthely
  - 26. rész: A Négycsöcsűtől a Tátikáig
  OKT-04 Keszthely - Tapolca
  - 25. rész: A Szent György-hegyi bazaltorgonák titka
  OKT-05 Tapolca - Badacsonytördemic
  - 25. rész: A Szent György-hegyi bazaltorgonák titka

  Folytatás...

  sanzi89 3 éve 3

 • Mindig friss Windows 10 ISO telepítő beszerzése

  Probléma:
  Szeretnénk beszerezni egy friss Windows 10 telepítőlemezt (kivéve Enterprise verzió) bármilyen nyelven, de nem akarunk programokat telepítgetni, torrent-ről .iso-t keresgélni, kétes fórumokban böngészni.

  Megoldás:
  Szerencsére van rá gyári, Microsoft megoldást. Az MS oldaláról le tudjuk tölteni az aktuális legújabb telepítőlemezt, némi trükközéssel. A bejegyzés alapja a következő angol cikk: Windows 10 version 1809 ISO file direct download
  Akinek nem megy az angol, annak röviden leírom, hogy Chrome segítségével miként tudja letölteni a kérdéses .iso állományokat. Ha valaki más böngészővel szeretné megcsinálni ugyan ezt, annak ajánlani tudom a megjelölt cikket, nyelvismeret nélkül is el lehet rajta igazodni.

  1. Keressük fel a következő weboldalt: https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10
  2. A Chrome böngészőnkben kattintsunk a jobb felső sarokban található három függőlegesen egymás alatt lévő pöttyre, majd válasszuk a További eszközök - Fejlesztői eszközök lehetőséget.

  Folytatás...

  sanzi89 3 éve

 • Hyper-V integrációs modul telepítése Linux guest alá

  A Microsoft Hyper-V szolgáltatásával már lényegesen kevesebb kompromisszummal tudunk Linux VM-eket is üzemeltetni. Sőt, már a 2. generációs virtuális gépek is adottak bizonyos disztribúciók esetében. Fontos megjegyezni azonban, hogy a Secure Boot nem minden esetben működik, ezt érdemes leellenőrizni, és esetleg kikapcsolni.

  Rövid leírásomban bemutatom, hogy egy CentOS-7 rendszert 2. generációs VM-ként futtatva mit kell tennünk, hogy telepítsük az integrációs szolgáltatásokat. Sajnos ha a Hyper-V Manager-ben rábökünk az integrációs szolgáltatásokat tartalmazó virtuális CD betöltésére, akkor a Linux OS alá is a Windows CD-jét tölti be... Ebből kifolyólag nekünk kézzel kell megkeresni a legújabb Linux Integration Services csomagot. A cikk írásakor a 4.1.3-2 az utolsó verzió, melyet az alábbi linken találunk: Link.

  Miután megvan a csomag linkje lépjünk is át a CentOS-7 rendszerünkre, és hajtsuk végre a következő lépéseket:

  Folytatás...

  sanzi89 5 éve 5

 • Zabbix üzemeltetése CentOS rendszeren

  A korábban íródott Zabbix 3.2 telepítése CentOS-7 rendszerre rövid útmutatóm kiegészítése azok számára, akiknek a Linux teljesen idegen. Én 99,9%-ban Windows Server üzemeltetéssel foglalkozom, így számomra sok apró buktató van, ami lehet másnak teljesen evidens. Ezen "buktatók" álljanak itt az utókornak. Ha ütközök még valamilyen problémába, akkor kiegészítem a leírást.

  Rendszer frissítése adott főverzión belül
  Kérjük le a következő paranccsal az aktuális OS verziót

  # cat /etc/redhat-release

  Keressük az elérhető frissítéseket

  # yum check-update

  Telepítsünk egy kívánt frissítést, vagy akár az összeset

  # yum update httpd
  # yum update

  Frissítés után adjunk egy restart-ot

  # reboot

  Ha minden rendben van, érdemes egy tisztítást is elindítani

  # yum clean all

  Valamint kérjük le a rendszerünk új verzióját

  # cat /etc/redhat-release

  Folytatás...

  sanzi89 5 éve 1

 • Zabbix 3.2 e-mail riasztás konfigurálása

  Probléma:
  Tekintve, hogy nem akarjuk egész nap a Zabbix felületét bámulni, erősen ajánlott az e-mail riasztás beállítása. Mint sok minden egyéb, ez se olyan egyszerű. A Zabbix alapértelmezetten csak autentikáció nélkül tud e-mailt küldeni, ez nagyon jó abban az esetben, ha a hálózatunkon van egy e-mail szerverünk, ahol mondjuk elég a Zabbix IP-jét engedélyezni, és mehet is az e-mail küldés. Amennyiben nincs saját e-mail szerverünk, de mondjuk rendelkezünk egy gmail címmel amit használni akarunk, akkor már bonyolultabb a dolgunk. Vannak leírások neten, ahol smtp szervert telepítenek a Zabbix szerverre, de elég ágyúval verébre ötletnek véltem a dolgot, így tovább kutakodtam, és találtam is egyszerűbb megoldást. Mivel ez sem volt teljesen hibátlan illetve naprakész, így álljon itt egy rövid összefoglaló a konfigurálás mikéntjéről.

  Megjegyzés: CentOS rendszeren nem működik a script, Ubuntu Server alatt hibátlan.

  Lépések:
  1. lépés: Töltsük le a GitHub-ról superdaigo scriptjét, amely kifejezetten erre a problémára íródott. Igazából itt a kommentekkel együtt megtalálható minden szükséges információ, ha valaki az eredeti forrásra kíváncsi. A kicsomagolás után másoljuk fel a Zabbix szerverünkre a
  zabbix-alert-smtp.sh fájlt valahova, mondjuk a /tmp mappába.

  Folytatás...

  sanzi89 6 éve 8

 • Zabbix 3.2 telepítése CentOS-7 rendszerre

  Az alábbi pár soros leírást csak azért foglalom össze, mivel az első telepítéssel eléggé meggyűlt a bajom, ugyanis a gyártó oldalán található leírások valamint a Youtube-os videók is sok esetben pontatlanok, vagy nem a legújabb verzióhoz készültek.

  A téma a címben adott, Zabbix 3.2 monitorozó rendszer telepítése CentOS-7 x86_64 Minimal rendszerre

  1. lépés: CentOS szerver telepítése.

  2. lépés: Telepítés után lépjünk be a telepítéskor megadott felhasználónév és jelszó kombóval.

  3. lépés: Szerettünk root jogot az alábbi parancs beírásával, majd adjuk meg újra a jelszavunkat:
  # sudo -su

  4. lépés: Frissítsük az elérhető csomagok listáját
  # yum update

  5. lépés: Telepítsük a Zabbix futtatásához szükséges lamp szolgáltatást. A telepítés végén egy rövid konfigurációs ablaknak kell felbukkannia, ahol pl. jelszót kell beállítani, amire később szükségünk lesz.

  # yum install httpd -y
  # systemctl start httpd
  # firewall-cmd --permanent --add-service=http

  Folytatás...

  sanzi89 6 éve 1

 • Windows Server 2012 Print and Document Service - Nyomtató megosztása hiba

  Probléma:
  Szeretnénk Windows Server alapokon kiépíteni egy nyomtató szervert, amihez a Print and Document Service szolgáltatást kívánjuk használni. A témában keresünk egy jó kis Youtube videót, például a következőt: How to install and configure Print and Document Services on Windows Server 2012 r2. Elég egyértelmű a dolog, szépen végig kattintgatjuk, amit a videón látunk, majd a végén jön a pofára esés, nem jelenik meg a kliensen a nyomtató. Mi lehet a gond?

  Megoldás:
  Szenvedéseim a Rendszergazda topik 14588-14616 kommentjei között nyomon követhető. Kiderült, hogy a probléma azzal van, hogyha a kliensnek fel kell telepíteni egy olyan drivert a nyomtatóhoz, ami nem található meg a kliensen. Általában ez a helyzet áll fent, ilyenkor kapunk egy ilyen hibaüzenetet a kliens gép Eseménynaplójában:

  0x80070bcb "The specified printer driver was not found on the system and needs to be downloaded."

  Folytatás...

  sanzi89 6 éve 2

 • Adobe Reader 11 telepítése, frissítése Group Policy-n keresztül

  Hogyan állítsuk be az Adobe Reader telepítését Group Policy-n keresztül a tartományi gépekre?

  Probléma:
  Adobe Reader-re gyakorlatilag mindenhol szükség van. Miként tudnánk megvalósítani azt, hogy a tartományi gépeinkre automatikusan települjön a program, továbbá a frissítéseket is teríteni tudjuk?

  Megoldás:
  1. Csináljunk egy mappát, ami a tartományi felhasználók számára olvasható, hálózaton megosztott mappa, a példa kedvéért legyen az \\SDOMAIN\shared\programs\AdobeReader. Adjunk olvasási jogot a mappára az Everyone felhasználónak. Ezen belül pakolhatjuk a különböző programokhoz szükséges fájlokat, amiket csoportházirenden keresztül szeretnénk telepíteni.

  2. Töltsük le majd telepítsük az Adobe Customization Wizard-ot, abban a verzióban, amire a telepíteni kívánt Adobe Readerhez szükséges. Én nem nagyon kedvelem az új DC kiadást, így az egész műveletet az Adobe reader 11-es verziójával fogom végigvenni. ezért jelen esetben az Adobe Customization Wizard XI-re van szükségünk.

  Folytatás...

  sanzi89 7 éve 3

 • Idő szinkronizáció konfigurálása Active Directory környezetben

  Probléma:
  Active Directory környezetben nagyon fontos, hogy a tartomány tagjainak időbeállításai megfelelően, összhangban legyenek konfigurálva. Az Microsoft leírásaiban 5 perces kritikus időkülönbséget írnak, de lehet megmagyarázhatatlan anomáliával találkozni akkor is, ha ennél kisebb az időeltolódás a gépek között. Elméletileg a tartományi gépek automatikusan szinkronizálnak a tartományvezérlővel mindenféle hókusz-pókusz nélkül, de mint látni fogjuk vannak kivételek - például Hyper-V virtuális gépek -. Azért, hogy biztosan ne legyen belőle gond, érdemes átrágni a problémát.

  Lépések:
  Nézzük az alábbi környezetet. Kettő darab Doamin Controller, szerverek és kliensek, tartományi és munkacsoportos gépek, fix IP és DHCP-vel kiosztott címek, valamint értelem szerűen lusták is vagyunk. Kezdésnek egy ábra.

  Folytatás...

  sanzi89 7 éve 7

 • Windows Defender frissítése Windows Update-től függetlenül

  Probléma:
  A Windows 8-tól kezdődően beépítve megtalálható Windows Defender program a Windows Update-ekről - és csakis onnan - tudja automatikusan leszedni a definíciós fájlokat. Ha módosítjuk a Windows Update beállításait, mondjuk arra, hogy keressen automatikusan frissítéseket, de ne töltse le és ne is telepítse őket, akkor vagy naponta fog sipákolni a rendszerünk, hogy van elérhető frissítés - ami igazából csak a definíciós fájl lesz - vagy nem fog frissülni a vírusirtónk. Egyik se szerencsés, ezért nézzük mi erre a megoldás.

  Lépések:
  1. A kulcsa az egésznek az, hogy a Defender parancssorból, kézzel is frissíthető az alábbi módon:

  C:\Program Files\Windows Defender\MpCmdRun.exe -SignatureUpdate

  Nincs más dolgunk, mint erre létrehozni egy automatizált folyamatot, amit a Feladatütemező-vel fogunk megoldani. A megoldás során fogunk egy kis trükköt is alkalmazni, ugyanis ha csak simán futtatjuk automatizáltan a fenti parancsot, akkor a futás ideje alatt meg fog jelenni egy parancssor ablak, amit senki se szeretne.

  2. Hozzunk létre egy Windos Defender Custom mappát mondjuk a C:\Program Files mappában. Ebben hozzunk létre egy invisible.vbs állományt az alábbi tartalommal:

  Folytatás...

  sanzi89 7 éve 3

 • “Boot Failed. EFI SCSI Device” probléma megoldása Hyper-V-n

  Probléma:
  Hyper-V 2. generációs virtuális gépet szeretnénk telepíteni, de hiába megfelelőek a boot-olási beállítások, az alábbi hibaüzenettel nem boot-ol be a VM a telepítő médiáról:

  Lépések:
  Csak teszt erejéig próbáljuk ki, hogy 1. generációs virtuális gépet hozunk létre, ha az minden probléma nélkül boot-ol, akkor folytassuk a leírás olvasását, ha pedig nem, akkor sajnos máshol kell keresnünk a hibát. Megoldás lenne, hogy 1. generációs virtuális gépet telepítünk, de természetesen ez most nem opció. :)
  A probléma abból fakad, hogy a 2. generációs virtuális gép és a telepítő médiánk - DVD, vagy pendrive - nem "kompatibilis". Akit részletesebben érdekel a hiba oka, lapozzon John Howard cikkéhez, ahol több részletet talál a problémával kapcsolatban. Amennyiben csak a gyors megoldás a lényeg, akkor haladjunk az alábbi lépésekkel:

  Folytatás...

  sanzi89 7 éve 2

 • Fizikai szerver költöztetése Hyper-V hostra, azaz a P2V

  Probléma:
  A jól bevált, belakott, funkciókkal teletűzdelt szerver operációs rendszerünket szeretnénk a régi, esetleg már el is avult, kis teljesítményű fizikai hardverről egy jobban kezelhető, erősebb, új szerverre költöztetni. Mivel 2015-öt írunk, így az egyetlen ésszerű ötlet az a virtualizálás. Jelen cikkemben bemutatok egy megoldást, amely során egy Server 2012 R2 rendszer foguk egy fizikai gépről lementeni, beimportálni egy Hyper-V virtualizációs környezetbe.

  Lépések:
  0. Készítsünk egy teljes mentés a virtualizálásra szánt gépünkről. Mindenkinek a fantáziájára bízom ennek a módját, de mielőtt bármit is csinálunk legyen feltétlen mentésünk!

  1. Szerezzük be a Disk2vhd nevezetű kis programot, majd futtassuk a virtualizálásra szánt fizikai vason. A mentés helyének nem muszáj külső tárhelyet kiválasztani, a program tud arra a partícióra is menteni, amit menteni szeretnénk, de éles környezetben erősen ajánlott valamilyen külső, közös meghajtó, ahonnan a mentés végeztével betallózhatjuk a produktumot - a PrintScreen egy teszt gépről készült, itt lokális meghajtóra készült a mentés.

  Folytatás...

  sanzi89 7 éve 6

 • Saját Windows 7 telepítőlemez készítése

  Interneten rengeteg programot, módszert lehet találni arra, hogy miként szabjuk személyre a Window 7 telepítőlemezünket. Az alábbi leírásban ismeretem miként lehet az Internete Explorer 11-et, különböző Windows Update-et valamint az adott hardverhez szükséges drivereket beleintegrálni egy Windows 7 telepítőlemezbe. A leírás érdekessége, és születésének oka, hogy csak a Microsoft által készített programokat használja, és oly módon történik a folyamat, ahogy azt a Microsoft javasolja. Így elkerülhető, hogy nem teljesen megbízható programokat, frissítési állományokat használjunk, mivel minden közvetlenül a Microsoft oldalairól kerül beszerzése. Fontos megjegyezni, hogy 64 bites rendszeren mutatom be a lépéseket, de kis kereséssel könnyen megtalálhatjuk a 32 bites rendszerhez szükséges állományokat, a leírás többi részét változatlanul fel tudjuk használni. A forrás lemez a legújabb, hivatalosan is elérhető gyári megoldás lesz, vagyis Windows 7 Enterprise SP1 x64 HUN MSDN.

  I. Internet Explorer 11

  1. Szerezzük be az Internet Explorer 11-hez szükséges állományokat.

  1.1 Töltsük le az Explorer 11 telepítőjét, és helyezzük el például a "C:\IT\IE11Dir\IE" mappában.

  x64: http://download.micr...KB2841134-x64.cab

  Folytatás...

  sanzi89 7 éve 7

 • Hyper-V Backup a Windows Server Backup segítségével

  Probléma:
  Windows Server 2012 R2 alá telepítve van a Hyper-V Role, és futtatunk rajta pár virtuális gépet (VM). Miután feltelepítettük a VM-eket, és beállítottuk ahogy szeretnénk, jön a kérdés, hogy miként készítsünk mentést róluk. Erre léteznek nagyon jó fizetős alternatívák - határ a csillagos ég - de mit tegyünk, ha kis cégnél dolgozunk, esetleg a közféra alkalmazottja vagyunk - ahol semmire sincs pénzt - és jó volna ingyenesen megoldani a dolgot? Használjuk az OS részét képező Windows Server Backup-ot! A következő pár sorban egy kis kedvcsináló.

  Lépések:
  1. Server Manager-ben a szokásos módon az Add Roles and Features Wizard segítségével telepítsük a Windows Server Backup-ot, melyet a Features listában találunk. Semmi extra, Next, Next, Ok.

  2. Döntsük el, hogy pontosan mit akarunk menteni, milyen időközönként kell elvégezni a mentést, ehhez nagyjából mekkora tárterület szükséges, valamint azt, hogy hova akarjuk elhelyezni a mentéseket. Ezen kérdések megválaszolásához néhány segítő gondolat:
  - A Windows Server Backup képes arra, hogy a VM-ekről futás közben készítsen mentést, tehát nem fog állni a VM egy másodpercre sem.

  Folytatás...

  sanzi89 8 éve 2

 • Windows Deployment Server 0xc000000f hiba Windows failed to start

  Be szeretnénk üzemelni egy Windows Deployment Server-t (WDS), hogy a sok kliens gép telepítése központilag, szerverről irányítva gyorsan és kevés felhasználói beavatkozás nélkül végbemenjen. Windows Server 2012 alá YouTube-on is találhatóak jó kezdő videók, itt megnézhetitek a WDS telepítését, itt pedig a második videó egy Capture készítéséről. Alapvetően ennyi információ elég is, hogy elinduljunk. Azonban van egy gyakori hiba. Amikor kiválasztjuk, hogy induljon a létrehozott Capture.wim-ről a rendszerünk, akkor az arcunkba kapunk egy ilyet:

  A hibáról sokat lehet olvasni, különféle "gyógymódok" olvashatóak. Van aki a KB2919355 frissítésnek tulajdonítja a problémát, van aki pedig azt javasolja, hogy Windows Server 2012 R2-ből szedjük ki a boot.wim-et, és nem lesz gond.

  Folytatás...

  sanzi89 8 éve 3

 • Windows.old mappa törlése

  Ha használtunk egy Windows Server 2012 rendszert, amit az idők folyamán frissítettünk Windows Server 2012 R2-re, akkor láthatjuk, hogy a rendszer meghajtón található egy Windows.old mappa. Amennyiben a frissítés után eltelt már valamennyi idő és leteszteltük az R2-es rendszer stabil és hibamentes működését, akkor a továbbiakban erre a Windows.old mappára nincs szükségünk, mely sok gigabyte értékes helyet foglal a hostunkon. Nézzük, miként is kell helyesen eltávolítani. Megjegyzésként más Windows OS esetén is előkerülhet ez a kérdés, elméletileg nem kell, hogy különbség legyen a különböző OS-ek esetén, de én csak Windows Server 2012-őn próbáltam ki a lépéseket.

  1. Töltsük le a Junction alkalmazást. Tegyük mondjuk a C gyökerébe, elérés útja így az alábbi lesz miután kicsomagoltuk: C:\junction.exe Ezzel az alkalmazással először eltávolítjuk az NTFS junction point-okat és a symbolik linkeket. Nyissunk egy paranccsort rendszergazdaként és adjuk ki az alábbi parancsot:

  c:\junction.exe -s -q C:\windows.old > %temp%\junc.txt

  2. Indítsunk egy Windows Powershell ISE szerkesztőt rendszergazdaként.

  3. A kódszerkesztő részhez másoljuk be az alábbi kódot:

  Folytatás...

  sanzi89 8 éve 4

 • APC UPS Daemon beállítása Windows-os környezetben

  Alap probléma, hogy ha olyan UPS-ünk van, amin csak USB port van, akkor az csak egy géppel tud kommunikálni, csak egy gépet tud szabályosan leállítani. Lehet, hogy az UPS-ünk teljesítménye azonban 2-3 gépre is elég volna, így felmerül a kérdés, hogy miként tudnánk vezérelni több gépet. Jelen esetben egy APC BX800CI-GR UPS-t fogunk rákötni két darab Windows Server 2012 R2 operációs rendszerrel rendelkező gépre, amiket az APC UPS Daemon-nal fogunk vezérelni.

  1. A Master gépet kössük össze az UPS USB portjával.

  2. Hagyjuk, hogy a gép feltelepítsen vagy próbáljon feltelepíteni valamit.

  3. Telepítsük az APC UPS Daemon-t (winapcupsd-3.14.12.exe). A telepítés folyamán valószínűleg fel fog bukkanni egy ablak, hogy nem sikerült az USB driver automatikus telepítése, de ezzel semmi gond. Vegyük ki a pipát a konfigurációs fájl szerkesztése lehetőségnél, majd később fogjuk elvégezni a beállításokat. A többi lehetőségnél maradjon a pipa.

  Folytatás...

  sanzi89 8 éve 6

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.