Hirdetés

Gigabyte DS4: van élet a halál után 2

Sziasztok!

Nem lenne teljes az életem, ha megint nem okozna galibát kedvenc alaplap gyártóm terméke egy Gigabyte P35 DS4 alaplap. A történet kicsit hasonlít az [első részre], de két dologban különbözik a történet. Más típusú alaplappal, és a felhasználói hibát kizárva történt meg a hiba jelenség.

Egyik nap kapcsolnám be a gépem és az ismert non-stop ki-be kapcsolgatás fogadott. Mondom klassz! Pont siettem volna és fontos adatokra lett volna szükségem. Ok, akkor egy gyors reset. Semmi változás! Akkor egy gyors áramtalanítás és bekapcsolás majd megnyomon az insert gombot, ha minden jól megy ilyenkor alapbeállításokkal kéne indulni a gépnek. Még mindig semmi változás. Csináljunk egy gyors bios resetet gondoltam magamban. Még mindig semmi! Itt már kezdtem ideges lenni.

Éreztem, hogy valami memória gond lehet, mivel bevillant az előd alaplap hasonló fiaskója. Kivettem az első memória modult és a gép azonnal elindult. Csináltam egy gyors bios frissítést hátha ott van a gond elásva. (F8->F13) Meg örültem, hogy ennyivel megúsztam. Megsúgom korai volt az öröm! Gyorsan ellenőriztem a bios beállításokat, majd visszahelyeztem az előbb kivett memória modult. Ismét nem indult a lap. Mivel itt már nem volt több időm foglakozni a géppel, csak kivettem a modulokat és félbe hagytam a dolgot, már így is késésben voltam. Hazaérve gyorsan kontakt tisztítóval lefújtam a memóriák érintkezőit és vissza helyeztem őket a helyükre. Gondoltam régen volt szétszedve a gép és csak valami kontakt hiba lehet. Bekapcsoláskor Bios Cheksum Error fogadott! Gyorsan kivettem egy memóriát, de semmi sem változott.

Gigabyte DS4: van élet a halál után

Sziasztok!

Mivel négy napig küzdöttem az alaplapom (Gigabyte DS4) életre keltésével és mások is járhatnak így, ezért megosztom veletek a nagy titkot, hogy nekem miként sikerült, ami másnak nem. Nekem egy egyszerű memória beállítás miatt nem indult el a gépem.(5/4/4/10 1.8v 375mhz-ről 5/4/4/10 1.8v 385mhz-re állítottam) A művelet lényege az alaplapgyártók által tiltott, a gép bekapcsolt állapotában történő Cmos Clear. (bios reset) A művelethez szükséges eszközök.

1db memória modul (1-es vagy 4-es memória slot)
1db floppy lemez és a rajtelevő bios file
1db alaplapra csatlakoztatott floppy meghajtó
1db alaplapra csatlakoztatott hdd
1db jumper
1db biztos kéz, megtoldva egy fogóval (jumper le-felszerelés)

Mivel ha valamit nem jól állítunk be az alaplapnál, akkor azt a lap állandó ki-be kacsolással tolerálja. Ez után segíthet a Cmos Clear. Igen ám, de a lapunk Dual Bios-al van megáldva és Cmos Clear esetén is megmaradnak bizonyos beállítások (elem kivétel esetén is), és ugyan úgy nem fog indulni az alaplap. Sok helyen ilyenkor 1db 256mb-os (800mhz) memória modult javasolnak az újra indításhoz, de nálam ez sem működött. Szóval a sorrend a következő.

1: Helyezzük be a floppyt (bios)
2: Kapcsoljuk be a gépet (ki-be kapcsolgat)
3: Mikor bekapcsolt a gép az előkészített jumpert gyorsan dugjuk rá az alaplapon levő cmos clear kivezetésére
4: Majd húzzuk le a jumpert és magátol újra indul a gép
5: Azonnal nyomjuk meg a Insert billentyűt
6: És megkezdődik a bios helyreállítása és a gép magától újraindul
7: Nyomjuk meg Del billentyűt és már benne is vagyunk a bios-ban

Innen, ha minden jól megy akkor lehet örülni, mert a Bios beállítások teljesen törlődtek és üzemképes az alaplapunk!

Remélem sokan hasznát veszik ennek a leírásnak.***



Üdv.

Robi73


*** Persze mindenki csak saját felelőségére próbálja ki amit leírtam! Elég egy rossz mozdulat, melynek köszönhetően még nagyobb kárt is okozhatunk! (zárlat, mechanikai sérülés stb...)