2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Saját "TVGO" rendszer építése

    Ebben a cikkben bemutatom, hogy miként hoztam létre egy saját "TVGO" rendszert. A célom az volt, hogy az Androidos eszközeimről az otthonomban lévő szerverre csatlakozva tudjak élő TV adást nézni, felvételeket ütemezni, azokat módosítani, a felvett műsorokat visszanézni, és természetesen az elektronikus műsorújságot (EPG) tallózni.

    A felhasznált eszközök az alábbiak voltak:

    A hardver:

    Egy mini PC, esetemben az Asrock Q1900-as lapja, rajta 4 GB rammal.

    Ami még elengedhetetlen hardver, az a TV tuner. Ez esetemben USB csatlakozású DVB-T (MindigTV) és DVB-C (UPC kódolatlan kábel) tunert jelent. Az Ebay-en 5000 Ft körüli áron beszerezhetőek.

    Csatlakoztattam még egy ugyan csak USB csatlakozású smart card olvasót, hogy a MindigTV Extra kártyámat is tudjam használni.

    A szoftver:

    MediaPortal

    A feladathoz csak a TV Server összetevőjére van szükségünk.

    Itt megjegyzem, hogy ha már telepítve van a MediaPortal szerver összetevője, akkor én ezt használom a windows-os klienseken is, mert - nálam - teljesen kiváltja a KODI-t.

    Folytatás...

    hati 8 éve 31

  • Otthoni multimédia megoldása HTPC-vel. (4. rész)

    Az előző rész tartalmából...

    A MediaPortal finomhangolása

    Beállítottam, hogy a szerver gép menjen készenlétbe 15 perc inaktivitás után, ha egy kliens sincs bekapcsolódva. A kliens esetemben nem csak MediaPortal kliens gépeket jelenti, hanem a laptopokat is, mert a közös fájlok, a szerveren vannak megosztva. Ehhez a szerver oldali PowerScheduler plugin Ping Monitor modulját használtam.

    A készenlétet tiltottam akkor is, amikor a szerveren fut az utorrent.exe. :B Ezt a Processes Monitor tabon lehet beállítani.

    A szerver készenléti állapotba kerülése tiltva van hétköznap 18-22, hétvégén 16-22 óra között, hogy elkerüljem a sok ki-be kapcsolást.

    Folytatás...

    hati 10 éve 2

  • Otthoni multimédia megoldása HTPC-vel. (3. rész)

    Az előző rész tartalmából...

    Lássuk a folytatást!

    A MediaPortal bemutatása.

    A MediaPortal egy nyílt forráskódú, teljes értékű HTPC font-end. Lehet vele videót, TV adást, képeket nézni, zenét, rádiót hallgatni és a sok beépülő modulja által további képességekkel lehet felruházni, mint például online videók elérése, film adatbázisok építése. Létezik hozzá számtalan skin, amik között ki-ki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt.

    Folytatás...

    hati 10 éve 7

  • Otthoni multimédia megoldása HTPC-vel. (2. rész)

    Az előző rész tartalmából..

    Lássuk a folytatást!

    A meglévő régi gépeink 2.5"-es merevlemezeket tartalmaztak, de még így is hangosabbak voltak, mint amit egy HTPC-től elvárnék. A hangot a táp és a CPU ventilátora okozta. A házaknak nem volt külön hűtésük.

    A CPU ventilátort a SpeedFan nevű alkalmazással szabadon tudtam változtatni, akár meg is tudtam állítani a forgásukat. A tapasztalatom alapján, a CPU-k tétlen (IDLE), állapotban 50 C körüli hőmérsékleten voltak, álló ventilátor mellet is, így ezt a hőmérsékletet adtam meg, aminél a ventilátorokat teljesen le lehet állítani. A felső határt 70 C-re állítottam, ahol 100%-ra kapcsolnának a ventik, de ezt csak szándékos CPU teszttel tudtam kicsikarni. Normál film lejátszás alatt, a gyári intel hűtők 800-900 rpm-mel jártak, aminek nem volt hanga.

    Lehetne ezeket még jobban csökkenteni?

    Lehet. Ehhez a CPU-k feszültségét kellett kicsivel lejjebb venni, amit a BIOS-ban kell elvégezni. Ez kb. 5 C-ot jelentett, ami nem kevés, hiszen így terhelés alatt a ventilátorok még alacsonyabb fordulaton jártak.

    Egy hang forrás maradt még.

    Folytatás...

    hati 10 éve 0

  • Otthoni multimédia megoldása HTPC-vel. (1. rész)

    Előzmények

    A lakás négy helyiségében szeretném lehetővé tenni a TV, videó, kép megjelenítést, zene, (web)rádió hallgatást, a fájlok központi elérését. TV szolgáltatóként az kábeles UPC és a MindigTV jöhet szóba.

    Ha ezeket gyári megoldásokkal szeretném megoldani, akkor kellene egy NAS (Network Attached Storage) és négy hálózati képességekkel ellátott STB (Set Top Box). Ez utóbbival az lenne a gondom, hogy ha a fájlokat le is tudná játszani a hálózatról, de a felvételek vagy ez egyiken, vagy a másikon készülnének, így helyhez kötött lennék. Amit az egyiken rögzítenék, azt a másikon nem nézhetném vissza. Ez főleg a gyerekeknél lenne gond, mert sok mesét szoktunk rögzíteni. Egy ilyen komolyabb STB ára 30e-től indul.

    Számolgassunk kicsit.

    Kicsit körülnézve az apróban, egy használt Core 2-es gépet, össze lehetne rakni 30-35e Ft-ból. Ehhez még egy MCE távirányítót hozzáadva (Ebay, ~20$), nagyjából egy komolyabb STB áránál vagyok, és ez mégis csak PC. Vagyis HTPC (Home Theater PC).

    Hogy kerül a TV jele a HTPC-be?

    Folytatás...

    hati 10 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.