2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • 42063 - avagy az első LEGO BMW motor

    Elöljáróban annyit, hogy az elmúlt két hónapban volt szerencsém megépíteni a 42007-es, a 420036-os és a 8420-as motorokat, ami után már éreztem egy enyhe egyhangúságot. Az volt a félelmem, hogy a BMW R1200 GS Adventure megépítése tovább fogja fokozni ezt az érzésemet, de kellemesen kellett csalódnom.

    A BMW nagyon látványos, nagyjából másfélszer akkora dobozban érkezett, mint a 42036.

    Kibontás után már az összerakási útmutatók vastagságán is látszott, hogy itt azért egy komolyabb modellel állunk szemben. Összehasonlításképpen a 42007 253 darabból, míg a 42036 375-ből állt, ezzel szemben a 42063 a maga 603 darabjával tiszteletet parancsoló a motorok között, bár a 8420 is 527 darabból épült.
    Ez a mennyiségű elem még nem indokolja a zacskók számozását, így a BMW dobozában található 6 zacskó tartalmát simán összeömleszthetjük.

    Folytatás...

    bozig 7 éve 2

  • LEGO gépház, avagy miért jó, ha magunk építkezünk

    Évekkel ezelőtt született bennem az ötlet, hogy nem elégszem meg a gyártók által kínált számítógépházak adta lehetőségekkel, hanem szeretnék valami mást, valami jobbat. Kézenfekvő lett volna magamnak hegeszteni egyet, vagy esetleg fából kreálni, de ezek a lehetőségek mind nagyon pénz-, és energiaigényesnek tűntek. Viszont sokakhoz hasonlóan szerencsére nekem sem telt el a gyermekkorom a LEGO csodálatos világának megismerése nélkül. Ekkor már csak össze kellett illesztenem a kirakós darabjait, és hopp megszületett az ötlet.
    Az első verziót még valamikor 2004-ben raktam össze, de ez csak olyan két évig tárolta a gépemet.
    A ketteske már egy átgondoltabb, de még mindig sok gyerekbetegségtől szenvedő konstrukció volt, öt évig teljesített szolgálatot.
    A mostani, harmadik generációs háznak már igen sok tervezés és gondolkodás után alakult ki a jelenlegi formája. Az alapvető szempont az volt az építés során, hogy minden könnyen hozzáférhető, átépíthető legyen. Mivel mindig is zavart, hogy a különböző kábelek a gép hátsó részén csatlakoznak az alaplaphoz, ezért ezt az axiómát felborítván, már a kezdetektől fogva 90 fokkal elfordítva szereltem be az alaplapot, hogy a csatlakozó panel a gép tetejére kerüljön.

    Folytatás...

    bozig 11 éve 18

  • Western Digital Green 2TB (WD20EZRX)

    Beszereltem a gépembe az új WD20EZRX-et, ami 80.00A80-as firmware-rel érkezett.

    A vinyó nagyon halk, szinte semmi hangja. Azért írom, hogy szinte, mert egy mozgóalkatrészekkel rendelkező eszköz természetesen teljesen néma nem tud lenni, de alig hallható.
    Miután beszereltem azzal kezdtem, hogy HDS-el futtattam rajta egy teljes felület tesztet, teszteredmények lejjebb.
    A következő lépés a fejparkolás probléma megoldása volt.
    Egyátalán nem bonyolult a folyamat:
    Először is szükségünk van a wdidle3 nevű programra. Ezt rá kell másolni egy boot-olható pendrive-ra. Ezután a gépet kikapcsoljuk, minden nem érintett HDD-t lehúzunk, majd IDE módba állítjuk a vinyónkat. Bebootolunk a pendrive-ról, amin ott a programunk, és futtatjuk a wdidle3.exe /d parancsot, ami a disable rövidítése, magyarul kikapcsoljuk a fejparkolást. Természetesen, ha nem teljesen kikapcsolni akarjuk, akkor növelhetjük is az időintervallumot, miután parkoltatunk, a wdidle.exe /S300 paranccsal, ahol a szám az idő mértéke másodpercekben. A wdidle3.exe /r paranccsal ellenőrizhetjük mit csináltunk. Visszadugjuk a HDD-ket, majd visszaállítjuk AHCI módba.

    Folytatás...

    bozig 11 éve 43

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.