2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Koss PortaPro: A Retró Mindenes

Írta: | Kulcsszavak: fejhallgató . koss . portapro

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözöllek Olvasó. Tudom, írásom alanyáról többen is írtak már előttem, de én egy másik megközelítésből is megvizsgálom. Aki ismer, tudja rólam, hogy elég elcseszett fejformám van, így nehezen találok magamnak általában megfelelő fejhallgatót, nézzük sikerült-e.

Nem olyan régen, úgy 2 év kihagyás után, összeraktam egy játékos PC-t és elkezdtem kommunikációs lehetőségek után nézni. Telefonos headsettel, zsebre vágott telefonon keresztül nem az igazi. Próbálgattam "Gamer" fejhallgatókat, de többségében mind nagy és zárt. Ezek általában nem maradnak ott ahol kellene és ráülnek a fülemre, ezért rövidtávon kényelmetlenné válnak. Volt annak idején az AKG GHS1 ami kicsi, Supraaural kialakítású, plüss párnázatú készülék volt és ideális alanynak tűnt az igényeimet figyelembe véve. A bökkenő annyi, hogy szinte sehol nem lehet már felpróbálni vagy beszerezni.


AKG GHS1 ami végül nem jött össze.

Mik is voltak az igényeim?: legyen kicsi, könnyű és a legnagyobb melegben is jól szellőzzön. Nem kell zárt, mert a gép külön szobában van, így bőven elég ha nem a hangfalakon ordít a csatazaj. Mivel szinte semmit nem találtam a játékos vonalon keresgetve és nem is nagyon tudtak ajánlani ilyesmit, úgy döntöttem inkább marad a klasszikus felállás. Egy jobbfajta fejhallgató és egy külön mikrofon. Be is kukkantottam a lapcsalád idetartozó topikjába, hátha tudnak ajánlani valamit egy bizonyos értékhatáron belül. Fura, de ott sem kaptam túl sok alternatívát, kihalóban lenne a mai piacon az efajta megoldás? Beugrott egy régi emlék, hogy egy nálam sokkal audiofilebb ismerős mutatta annak idején a PortaProját, hogy milyen "kis" pénzért mekkora hangot tud. Már akkor is tetszett a hangja, de mivel én rendszerint akkoriban tömegközlekedtem ezért mindig zárt eszközöket használtam. AKG K450-et illetve később egy Marshall Monitor Black-et. Míg előbbitől leginkább a hangja miatt(kicsit túlzóak voltak a mélyek), utóbbitól anyagi okból váltam meg. Rá is kérdeztem a hozzáértőknél és ajánlották ők is mint lehetőséget. Gyorsan "fellapoztam" az internetet és találtam is magyar nyelvű webshopot ahonnan már rendeltem korábban mást, így nem volt akadály. Szállítási költséggel együtt 12.000.- lett a vége.


Koss PortaPro kibontás előtt

Röviden a márkáról: a Koss 1958 óta tervez és gyárt fejhallgatókat. Alapítója John C. Koss. Székhelyük Amerikában, Milwaukee-ban található. A PortaPro bemutatója 1984!-ben volt és azóta is gyártják.

32éve a piacon. Hatalmas idő és így előljáróban annyit megemlítenék, hogy nem véletlenül. De nem szaladok ennyire előre. A fejhallgató kis fekete dobozban érkezett, melynek elején, hátulján és jobb oldalán magát az eszközt csodálhatjuk meg különféle pózokban, míg bal oldalra egy kis specifikációs táblázat került.

Kibontva, egyből elénk tárul fülrevalónk. Áttetsző fedelű, fekete műanyag ágyban pihen némi papír társaságában. Alatta fekete műbőr szüttyőt találunk, rajta hatalmas márkajelzéssel. Szerintem ez kicsit alul van méretezve, elég szűkösen lehet az összecsukott fejest beletuszkolni, de mindenképpen pozitívum, hogy van. Tartozékaink listája ezzel ki is merült.


Még a műanyagban pihizünk

Megszabadítva rabigájától és kezünkbe véve új útitársunk rengeteg észrevételünk lesz. Ezek közül az első, hogy milyen roppant kis könnyű. A műanyagok első ránézésre nem tűnnek olyan kifejezetten tartósnak, de jobban megvizsgálva azért nem olyan rossz a helyzet. Elég erős, hogy normális használattal bírja. A vezeték egyáltalán nem merev, de nem is túl vékony. Kábelzajjal nem találkoztam. A szivacsok pont annyira vastagok amennyire kell. A párnákat nem nyomja túl nagy erővel a fülemhez a pánt, de ha kellene akkor a 2 állásban állítható Comfort Zone kapcsolóval lehet finomítani rajta. Ezek a kapcsolók és a két egymáson csúszó fém fejpánt minden levételnél visszaáll alap helyzetébe. Apró kellemetlenség, hogy ezeket minden használatba vételkor be kell állítani, illetve magát a fejpántot is érdemes felrakás előtt beállítani mert hajlamos lehet becsípni az ember haját, már ha van neki mit. Összecsukott állapotában kis kampó rögzíti hangkeltőnket. 3,5-es jack apucija aranyozott, "L" alakú bár nem derékszögben van megtörve hanem kicsit nagyobb szögben.


Comfort Zone kapcsoló

A hangja fenomenális. Igaz, nyitott kialakítása miatt izolációról ne nagyon álmodjunk, de cserébe kellemes tere van nem úgy mint a zárt fejesek többségének. A mélyek rendesen dörrennek. Na nem gémer csodákhoz hasonlatosan nyakmaszírozósan, hanem azért sokkal finomabban, a többi tartományra tekintettel amik szintén remekül átjönnek. A cinek is nagyon szépen tisztán hallhatóak és a hangszereket is könnyen el tudjuk egymástól különíteni. Nem elemezném ki zeneszámonként illetve stílusonként. Amikkel én tesztelgettem: Judas Priest Painkiller és Screaming For Vengeance albumok, Daft Punk Tron filmzene, M83 Oblivion filmzene, Nightwish Century Child és Wishmaster illetve durvultam kicsit Lindemann mester Skills In Pills-ével.

Na és eljutottunk oda ami miatt bele is vágtam ebbe az írásba. Játékok alatt is szuperül helyt áll. Battlefield 4-ben minden lépést tisztán lehet hallani mindaddig, amíg nem szabadul el a pokol. Utána a robbanások és a gépfegyverek ropogása veszi át a főszerepet, de minden nagyon jól szól és teljesen jól behatárolható mi merre. Emellett a karakterek szövegei is érthetően tiszták maradnak a legnagyobb csetepaté alatt is. 2-3 óra feszült küzdelem után is alig veszem észre, hogy a fejemen van. A füleim minimálisan ugyan megizzadnak, de nem olyan szaunaszerűen mint a nagy zárt társaiban. Mondjuk ezt majd meglátjuk ha már beesik az igazi nyári kánikula, de attól tartok nem ez lesz ami miatt nem fogok tudni megmaradni a gép mellett.

Értékelés:

Pro:
- nagyon jó hang
- relatív olcsó
- kicsi, könnyű és hosszútávon sem kellemetlen viselni

Contra:
- szűkös szüttyő
- mindig be kell állítani
- nincs távvezérlő vagy mikrofon a kábelen
- izoláció hiánya miatt nem ajánlott a 3-as metró használata

Látszólag több negatívumot soroltam fel, de azt kell mondanom, hogy lényegében ott ahol kell domborít igazán. Mégpedig a hangban. Kis pénzért kapunk egy sok-sok éve folyamatosan bizonyító, remek hangú fejhallgatót. Akinek olyan igényei vannak mint nekem az nem sok hasonlót talál. Külsején bár meglátszik a kor, igazi retró kinézete van, és mindig a Walkmanes időket juttatja eszembe, de ettől függetlenül tetszik mert van benne egyéniség. Utcára és tömegközlekedésre nem a legjobb megoldás, de ezt leszámítva mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani akár játékra is.

Gyártói oldal

Hozzászólások

(#1) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Negatívnak nyugodtan írd be hogy kitépi az ember haját.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.