2024. április 15., hétfő

Gyorskeresés

Guardians Of The Galaxy (The Video Game 2021) | Bemutató

Írta: | Kulcsszavak: playstation . guardians . galaxy . star . lord . drax . gamora . rocket . groot . game . bemutató

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok. Ezúton szeretném bemutatni nektek az idei év egyik legjobb szórakozását nyújtó játékát. Nyílt titok, hogy a Galaxis Őrzői az 1. pillanattól kezdve, hogy felkerültek a popkultúra térképére James Gunn moziadaptációjával, nagy kedvenceimmé váltak és gyakorlatilag már az egész nagy Marvel moziverzumban sem maradt rajtuk kívül senki aki igazán érdekelni tudna, így nem is volt kérdés amikor bemutatták a játékos reinkarnációját a csapatnak, hogy elő lesz rendelve. Bár némi félelem volt bennem, hiszen az a Square Enix a kiadó akinek a kétes fogadtatású The Avengers is a portfólióját ékesíti, de minden aggodalom alaptalan volt, mert a Guardians Of The Galaxy megérdemelten indul az idei év legjobbjait felsorakoztató megmérettetésen több kategóriában is.

Kezdjük a legfontosabbal, a történettel. Nem mennék bele spoiler-ekbe mert azok egy részét így is sok helyen lelövik, de az alap dolgokról azért ejtenék pár szót. A csapat ezen verziója nem a Disney féle moziverzum alapján készült, sokkal inkább a képregényeket és az azokból készült animációs sorozatot vehetjük alapnak és ez meglátszik a karakterek, legfőképp Star-Lord és Drax, háttértörténetének és személyiségének prezentálásán. Nem sokkal vagyunk azután, hogy ebben az univerzumban legyőztük az Őrült Titánt és a csapatunk még nem ért össze, vannak súrlódások és mint a csapat fejének a mi dolgunk ezt a káoszt gatyába rázni, megregulázni és a játék végére egy jól működő, na jó hellyel-közzel jól működő, gépezetté varázsolni. Rengeteg párbeszéd hangzik el szereplőink között, csipkelődnek és viccelődnek, de amikor kell akkor komollyá és drámaivá is tudnak válni. A játék egy érzelmi hullámvasút, az egyik pillanatban nevetsz, míg egy kicsivel később már a könnyeiddel küszködsz és még az általad nem irányítható karakterek is képesek a szívedhez nőni. Irányítani csak Peter Quill-t fogjuk és a történetben is az ő múltjával fogunk mélyebben foglalkozni, de emellett a többiek is megkapják a maguk idejét ilyen-olyan formában. Harcok közben mindenki teszi a dolgát automatikusan, de igazán hatékonyak csak akkor lesznek amikor a kezünkbe vesszük az irányítást és eldurrogtatjuk mindenki egyedi képességeit.

Játékmenet tekintetében egy külső nézetes akció-kaland játékkal van dolgunk, igazán semmi újat nem mutat fel ezen a téren. Mászkálunk, kisebb fejtörőket oldunk meg a továbbjutáshoz a csapattagok képességeinek felületes felhasználásával, kétféle nyersanyagot gyűjtögetünk Űr-Lord felszereléseinek fejlesztéséhez illetve a karakterekhez különböző skin-eket mint pl. a mozis kinézet ha valakit nagyon zavarna Drax foodpandás megjelenése. A játék számomra egyik leggyengébb pontja sajnos maga a harc, nagyon le van egyszerűsítve és igazából a játék végéig, egy-két kivételtől eltekintve, nem áll másból csak a betanult mozdulatsorok ismétléséből. A kicsi, alap ellenfeleket megkötözzük tömegesen Groot alap képességével, majd Rocket nyakon dobja őket egy elég hatásos robbanótöltettel, a szívósabbakra meg először Drax vetődik rá, majd amikor sikerül lebénítani őket akkor jön Gamora egy határozott és kritikus csapással. Ehhez, ahogy haladunk előre, még hozzájön Peter fegyvereinek elementális képessége is. Szorult helyzetben összehívhatjuk a csapatot és egy lelkesítő beszéd után újult erővel eshetünk neki az ellenségeinknek, ez 2-3 alkalommal még érdekes, de utána ez sem kifejezetten dobja fel a harcokat amiket Normal nehézségi szinten egyébként enélkül sem kifejezetten nagy kihívás teljesíteni. Vannak látványos kivégző animációk, na nem Mortal Kombat szerű mészárlásra gondoljatok, de néha ott megbicsaklik az animáció ami kissé illúzióromboló tud lenni.

Minden hősünknek 4 képessége van amiből 1-et alapból megkapnak, 1-et a történet előre haladásával old fel a játék, míg a maradék 2-t a harcok során szerzett skill pontokért cserébe tudjuk feloldani. Van 1-2 látványos ezek között, de igazából a hasznosságuk megkérdőjelezhető pár darabot leszámítva. Nem is nagyon éreztem késztetést, hogy variáljam őket. A lényeg, hogyha jól koordináljuk a csapatmunkát akkor a legcombosabbnak tűnő harcok is relatív könnyen letudhatóak, persze lehet a nehézségi szinttel játszani, sőt kifejezetten részletes lehetőségeket ad a játék a finomhangolásra. Ami számomra kicsit még kiábrándító az, hogy alapból gombnyomásra automata célzórendszer van a játékban, nem kell ügyesnek lenni vagy gyenge pontokra célozni, olyanok ugyanis ebben a játékban nem léteznek. Megnyomod a bal ravaszt amire totál ráakad a célkereszt a legközelebbi ellenségre és akármilyen cifra akrobatikus mozdulatot mutatsz be akkor sem téveszt célt.

Grafikailag nagyon rendben van a játék, kapunk vibráló színeket, szokatlan formákat és ezek kombinációit. A karakterek mimikái nagyon szépen ki vannak dolgozva, a mozgásuk is egész jól sikerült 1-2 fura helyzetet leszámítva és a szemeik annyira kifejezőek, élettel teliek amilyet csak kevés más produktumban láthattunk és itt ráadásul két olyan karaktert is életre kell kelteni mint Groot vagy Rocket. A látvány önmagában mit sem érne a megfelelő történet vagy zenei aláfestés nélkül, az előbbit már korábban kitárgyaltam és tényleg csak jókat tudok róla mondani, míg az utóbbi szintén remekel. Nem elég, hogy olyan nagyágyúkat licenszeltek zenei fronton mint az Iron Maiden vagy a Kiss, de a játékhoz írt Star-Lord: Space Rider c. album is zseniális anyag, ami már több tucatszor végigment a "lejátszómban". Ha szeretitek a 80-as éveket idéző metál zenét akkor érdemes mindenképpen egy próbát tenni a muzsikával.

Összegezve a Galaxis Őrzői játékról elmondható, hogy az írók és az animátorok kitettek magukért még ha ritkán meg is bicsaklik a látvány itt-ott de PS5-ön nem sok szebbel találkozni így sem, a zeneszerző viszont hibátlan munkát tett le az asztalra aminek személy szerint kifejezetten várom a folytatását. Ezzel szemben a játékmechanikákért felelős egyének inkább csak biztonsági játékot játszottak, nincsenek jól kidolgozott és összetett harci kombinációk és maga a tűzpárbaj is nagyon egyszerű, mindenki számára könnyen elsajátítható ami lehet akár plusz pont is, nézőpont kérdése. A mérleg pozitív oldalán elhelyezkedik számomra még az is, hogy ez egy teljesen lezárt történet és nincsenek semmilyen formában sem mikrotranzakciók. Magam részéről 1-2 kisebb bugba futottam bele csak a nagyjából 15órás végigjátszás során, PS5-ön digitális formában vásárolt példánnyal játszva.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.