2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Öregecske AM2-es szívátültetés után

Írta: | Kulcsszavak: AMD . Athlon . AM2 . AM3 . processzor . RAM

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az elmúlt években a saját gépemet nem fejlesztettem plusz ramon kívül mással, mert a teljesítményét elégnek éreztem. Az otthoni, családi gép ugyanakkor méltatlanul a háttérbe szorult, közel 8 éves korára már igencsak eljárt felette az idő, hiszen az összerakása óta nem történt a teljesítményét érintő érdemi változtatás.

Annak idején sem volt csúcsgép, a mai világban azonban már sok esetben kevésnek érződött az 1 magos 2,2 GHz-es AMD Athlon 64 3500+ processzor, de a 2 GB ram is szűkössé vált. Az 5 éve telepített Windows 7 ugyanakkor meglepően jó állapotban van a gondoskodó karbantartásnak köszönhetően. A konfiguráció teljes értékűen használható még így is, egyszerűen csak kényelmetlenné vált már a lassúsága. Kezdeni kellett vele valamit...

Konfiguráció:
Processzor: AMD Athlon 64 3500+ (1 mag, 2,2 GHz)
Memória: 2*1 GB DDR2 800 MHz Kingmax (~735 MHz)
Alaplap: Gigabyte GA-MA690VM S2
Merevlemez: Samsung HD160HJ 160GB SATA2
Tápegység: FSP 350 PNF
VGA: integrált ATI X1200

Az új alkatrészek:
AMD Athlon II X2 245e (2mag, 2,9 GHz)
2*1 GB DDR2 800 MHz CSX memória a meglévő 2*1 mellé, így lett összesen 4 GB

Köszönhetően az AMD túlélés érdekében folytatott üzletpolitikájának, a koros AM2-es foglalatba is elérhetőek még az igen hasznos, ám hasonlóan koros AM3-as processzorok. Ezek többségét szerencsére az érintett Gigabyte GA-MA690VM S2 alaplap az utolsó F10E BIOS frissítésével még támogatja. Mivel a gép/platform teljes cseréje most még fölösleges lett volna, és sokat költeni sem akartam, egyértelmű volt csak a processzor cseréje és a RAM bővítése. Ezzel gyakorlatilag a legfontosabb problémát meg is oldottam: olcsón kaptam elegendő teljesítményt és memóriát is.

Mindenképpen alacsony fogyasztású, két magos processzort kerestem. A Hardveraprón sikerült levadásznom 4000 Ft-ért egy 45W-os AMD Athlon II X2 245e központi egységet, amit konkrétan kerestem, és egyúttal vettem még 2*1 GB ramot is az eladónál, így már megérte kerülni érte Székesfehérvárra, mert a közelben volt más dolgom is.


CPU-Z

Érzésre egyértelműen gyorsult a gép. Gördülékenyebb a böngészés. A Youtube és egyéb online videók esetén korábban a normál minőségű lejátszás is küszködés volt, most pedig már a 720p is folyamatos. A kétes hírű Killa_sample is éppen nézhető a VLC-vel, eltekintve az apró rezzenésektől.
A pozitív érzéseken felül kíváncsi voltam ugyanakkor, mit mutatnak a számok. Azok legalább úgy hazudnak ahogy én akarom. A teszteket így alapvetően 3 különböző állapotban végeztem el:

1. Az eredeti konfiguráció, régi F3-as BIOS, a jól belakott ~5 éves telepítésű 32 bites Windowson.
2. Kicserélve a processzort és a ramot bővítve, BIOS-t frissítve, de még a régi 32 bites Windoson.
3. A csere után a teljes munka kedvéért újratelepítve és 64 bites Windosra váltva a rendszert.

Az AIDA 64 (5.20.3400) által mért eredmények egyértelműen jelzik a két processzor közötti teljesítmény különbséget. Nincs min csodálkozni, magasabb órajel, több mag, újabb architektúra. Az, hogy melyik milyen arányban adja a százalékos növekedést, már más kérdés, nem mértem ki. Érdekes ugyanakkor megnézni, hogyan változtak a számok tiszta rendszerrel, 64 bitre váltva.


AIDA 64 processzor eredmények

A 7z és a WinRAR tömörítők segítségével is méregettem a megfelelő 32, majd 64 bites változattal. Mind a memória, mind a processzor változása érezteti hatását az eredményeken. A WinRAR esetén még egy tesztmappát is összeválogattam ~2 GB méretben, amelyet 707 fájl alkot, vegyesen 1 divx kódolású videó, 1 albumnyi flac formátumú zene, nagy felbontású fotók, valamint vegyes dokumentumok, ppt, pdf, doc, xls. A 7z esetén már nem tömörítettem le, csak a benchmark futott, a WinRAR esetében pedig 1 maggal nem tömörítettem végig idő és előre gondolkodás hiányában.


Tömörítés

A memória eredményeknél két dolog egyértelmű, sokat gyorsult az olvasás és a másolás, pedig eddig is működött a dual chanel. Ennyit használna a plusz memória? Már csak azért is, mert a memória írás ugyanakkor semmit nem gyorsult, pedig a két processzor között alapvető a különbség. A3500+ esetén pedig még ~10%-kal alacsonyabb órajelen is jártak a ramok, tekintve, hogy a memóriavezérlő a processzor sebességétől függő, visszaosztott órajelen fut. Itt is 5 mérésből átlagoltam, mint a proci eredményeknél.


AIDA 64 memória eredmények

Az AM3-as vezérlője ugyanakkor független a processzor órajelétől. A már meglévő 2*1 GB Kingmax ramom jobb időzítéseket tud gyárilag (5-5-5-18), mint az újonnan vett 2*1 giga CSX (6-6-6-18) elsőre ezért csak 666 MHz-en indult el a lap a 4 modullal, ezt 800 MHz-re állítva 5-6-6-18-as időzítést rögzített automatikusan a bios, ezzel mértem a köztes állapotot.

A Windows újratelepítése után egyben az időzítéseket is visszahúztam 5-5-5-15-re. Gond nélkül működik így is az új ramokkal. Valószínűleg hasznára válik a Giga lapok által alapból adott kis plusz feszültség.

A cserét követően már a régi merevlemez lett a szűk keresztmetszet a sebességét illetően, de kíváncsi voltam, hogyan gyorsul a gép indításának folyamata. Több meghatározott állapot megjelenését mértem másodpercben a bekapcsoló gomb megnyomásától kezdve. 5 mérést végeztem kézzel, ezeket átlagoltam és kerekítettem egészre. Szerencsére ezekre még van elég idő egy merevlemez esetén.


A rendszer indulásának ideje.

A következő "állomások" megjelenésének időpontját tartalmazza a táblázat, a bekapcsolástól számítva másodpercben.
- A boot képernyő megjelenése
- A Windows logójának megjelenése
- A kék "Üdvözöljük" képernyő megjelenése
- Az asztal megjelenése
- Az automatikus indulásra beállított Erőforrás kezelő megjelenése,


A munka nehezét most már Ő végzi.

Az indulási folyamat végét pedig egyszerűen hallás után határoztam meg. Mind a régi, mind az újratelepítés után elég egyértelműen meghatározható egy pont, amikor mind a processzor terhelés, mind a merevlemez hangos kerregése megszűnik és a rendszer felállt és használható. Ez jellemzően a vírusírtó betöltését jelzi. Ezt az utolsó mérési pontot neveztem el úgy, hogy "Kész". A gyorsulás itt is látható és az is, mennyit használt az új rendszer telepítése, hiába volt rendszeresen töredezettség mentesítve a régi.

Pár éve ütötte fel a fejét a böngésző tesztelős mizéria a Peacekeeper nevű csoda teszter oldallal. Sokat csámcsogtak azon, mennyivel több pontot ad a Chrome, mint az Explorer, melyik miért van lemaradva a másiktól.
Ha már szintetikus tesztek, bevetettem ezt is a cserét megelőzően, majd utána is. A lényeget mutatja, hiszen az emelkedő pontszámok szerint is, gyorsult a gép, nem csak érzésre.


Peacekeeper eredmények

Komoly placebo hatással bír a Windows élményindex eredményeinek nyálazgatása is. Értelemszerűen itt is a processzor és a memória pontszámok emelkedtek. Ugyanakkor kissé furcsa számomra az, hogy a valójában már elég harmatos teljesítményű IGP eredménye semerre nem mozdult a fejlesztést követően, legalábbis az első lépésben.

Az eddigiekben ugyanis csak 128 MB memóriát kapott az IGP, a bővítést követően azonban már engedtem, hogy 256 MB-on terpeszkedjenek az adatok, ráadásul néhány százalékkal magasabb órajelen futó ramok mellett.

A változást végül a 64 bites rendszerre való átállás hozta meg. A videokártya eredményei megtáltosodtak... ugyan azzal a bő 5 évvel ezelőtt letöltött, amúgy utolsó 10.2-es driverrel... Külön játék/grafikus tesztet nem végeztem. Utólag belegondolva azért hasznos lett volna...


Windows élményindex összehasonlítás:

Tekintve, hogy egyáltalán nincs játékra használva a gép, az élményindex pontszámának növekedése tényleg csak placebo marad. A mindennapokban nem érezni a változást.
Éppen ezért nagy talány számomra vegyek-e még egy egyszerű videokártyát a gépbe, vagy sem. Nem érzem indokoltnak. Igazából egy HD4550, HD5450, HD6450-es kategóriára gondoltam, ahol még több alapvető gyorsítást elvégez a fejlettebb GPU és szoftver, mint az öreg X1200 esetén.

A cpu-world oldal szerint a korábbi, 3500+ processzor 35 W-os TDP kategóriába tartozik. Furcsa módon én mindig is 65 W-ra emlékeztem, de most hirtelen találtam 45 W-os megjelölést is. Ennek ellenére a 45 W-os 245e jóval kevésbé melegszik. Hosszú évek óta működik ebben a gépben is és a sajátomban is az egyszerű Thermaltake TR2-R1-es hűtő, amit így jól ismerek, de ezzel a processzorral még alacsonyabb hőfokokat mértem, mint korábban.


Felül a régi, alul az új összeállítás.

A két mérés nem sokkal egymás után készült, így jó az összehasonlításhoz. Az újratelepítés után már nem tartottam indokoltnak egy harmadik futamot. Zárt oldallal, hátul egy kb. 1000 rpm-es noname 8 cm-es és a tápegység 12 cm-es ventilátorával szellőző mezei Codegen házban nyúztam a vasat és a hűtőt, a hidegfrontnak köszönhető 21 °C-os szobahőmérsékleten 17 percig. Az eredmény a fenti képeken látható, a minimum és maximum értékek pedig a következő két link mögött: régi gép és új gép.

A hűtés összehasonlításával tulajdonképpen eljutottam a rögtönzött tesztem végére. Ennél részletesebb mérésekre sem időm, sem tapasztalatom nem volt. A cikk utólagos bővítésnek sok esélyét nem látom már, hiszen nem tudom teljesen reprodukálni az itt szereplő 3 állapotot, így tartalmát tekintsük véglegesnek.

Alapvető célomat elértem a két szükséges alkatrész cseréjével. Egyszerűen és olcsón használható állapotba került egy arra méltó, öregecske számítógép. Következő lépésben természetesen egy SSD tudná megkoronázni a helyzetet és talán még egy kisebb dVGA, de azt már tényleg csak végső esetben.

Köszönöm szépen a figyelmet!

Hozzászólások

(#1) strike-force


strike-force
őstag

Jo iras, de ha nem akarsz SSD-re kolteni elso korben akkor egy koztes ugras lehet egy 150 vagy 160 GB-s WD Velociraptor. Sebessegre pont ketszer olyan gyors mint a mostani HDD-d. Igaz Win elmenyindexre nalam csak 5,9-et adott. :)
Az apron mar talalsz 6-7k HUF kornyeken jo peldanyokat.

R7-5800X / 32GB / RTX3070 / POCO_F3 (8/256) / i12 64GB - Just realize it!

(#2) DarthSun


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Szép tejesítmény-növekedés. Dedikált VGA- t javaslom, sok terhet levesz a prociról.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#3) wetomi válasza strike-force (#1) üzenetére


wetomi
aktív tag

Köszönöm, a Velociraptorral nem is adtál rossz ötletet, hirtelen körbe is néztem, mit találni. Olcsóbb és nagyobb is, mint az SSD. A zajtól kicsit félek, szóval kitalálom még. Tudom, hogy sokat számítana.

(#2) DarthSun: Második körben kerítek egy filléres VGA-t is, azt a pár wattot megéri a mindennapokban is, amennyire szükség van már a böngésző alá is a gyorsításra. Most tulajdonképpen csak egy minimál program volt tervben a legfontosabbakkal.

(#4) Jakuu válasza wetomi (#3) üzenetére


Jakuu
őstag

Inkabb maradj az SSD-nel rendszerlemeznek, a benne levo vinyo meg maradhat masodlagosnak.
Felesleges kiadni 6-7 ezret Velociraptorra, ha par ezressel dragabban kaphato 64GB-s SSD. Magasan jobb megoldas sebesseg szempontjabol a rendszer es a fontosabb programok arra felfernek.

(#5) wetomi válasza Jakuu (#4) üzenetére


wetomi
aktív tag

Tudom, hogy a Velociraptor csak félmegoldás, nem is sietem el a döntést, de az ötlet elsőre jó volt, korábban eszembe sem jutott. A céges laposomban SSD van, egy megváltás, szóval már a saját gépbe is ideje lenne váltanom és akkor egyúttal az otthoniba is kerítek egyet.

(#6) Lars válasza wetomi (#5) üzenetére


Lars
őstag

Szerintem is az SSD a legjobb megoldás, szárnyra kap tőle a gép ( 64-es elég a rendszernek, és bármilyen legolcsóbb ssd is jobb mint a legjobb winyó ) Nekem egy e240-es procim van, ssd-vel meg stb. ( leírásban látod ) a proci fel van húzva új kora úta 3.3 ghz-ra. Nem mondom hogy sokat dob, bár ha ssd-d van, akkor már érezni lehet. Semmi feszültséget meg ilyesmit nem kellett babrálnom rajta, ugyanolyan hőfoka van mint alap órajelen.
Egyébként egy gyári amd hűtő hűti 5 éve :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.