2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Xiaomi Mi R1d router...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy kis segítséget kérnék!
Szóval adott egy Xiaomi MiR1d. Erre szeretnék "normális" firmware-t, tomatot. A gyári se rossz, de van vele pár probléma:
- folyamatosan használja a merevlemezt. Ha kímélő üzemmódban van, akkor is csak fél percekre áll le, majd újra felpörög. Tehát célszerű inkább ezt a funkciót mellőzni.
- a ventilátor kezelése pocsék, és kikapcsolt állapotban is megy!
- a legújabb firmware verziók csak kínai nyelvet tartalmaznak
- nincs gyárilag normális torrent kliens. Tény, hogy tud torrentet letölteni, de csal, 0 seed.

Szóval odáig jutottam, hogy feltettem a router webes felületéről a gyári developer romot, mert csak arra lehet SSH-t flashelni. Ez is megvolt, kell hozzá Xiaomi account, majd a hivatalos ssh fájl. Ezután feltettem egy CFE mini servert, amivel lehetne mindenféle nem gyári romot telepíteni.
A CFE elvileg a 192.168.1.1-en megy, kb egy percig lehetne elérni miután benyomott reset gombbal kapcsoljuk be a routert. Annyi kikötés van, hogy a routernek fix ip-t kell adni, 192.168.1.2-t.
Pingelni lehet is kb 1 percig, de a webes felülete nem indul el. (próbáltam már több kábellel, mindkét lan portot, több böngészővel)
Az ssh hozzáférés viszont kb. a 10. ilyen próbálkozás után megszűnt, így azzal nem tudok próbálkozni, hogy újra feltegyem a CFE-t.

Az egész openwrt alapú rendszer az 1TB-os merevlemezen van, szóval hozzáférhető, csak nem tudom mit keressek. (2*128MB particiók, egyiken az eredeti rom, másikon a frissebb) Valaki tud segíteni?

A router egyébként működik, és gyári romokat lehet rá frissíteni, de nem kell a gyári!

Hozzászólások

(#1) Robert07


Robert07
aktív tag

Erdekes, annyira nem ertek a routerekhez, viszont en azt inkabb nem ajanlanam, hogy mindig leallitsd a merevlemezt, ha nincs szukseg ra, mert a ki-be kapcsolasi ciklusok rosszabbak neki, mintha folyamatosan menne, es szerintem nem olyan zavaro a hangja, hogy azert kellene leallitani. Masreszt pedig ha seedelsz, akkor ugyis bekapcsolva kell tartani.

Amugy azt hittem, hogy azert nem a HDD-n van az oprendszer, hanem van neki legalabb egy kulon flash chip, es a HDD nelkul is lehet hasznalni a routert, illetve lehet benne HDD-t cserelni mindenfele trukkozes nelkul.

(#2) Victoryus válasza Robert07 (#1) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Képes hdd nélkül is működni tomatoval vagy ddwrt-vel, de a gyári rendszer állandóan használja. Én is lazán kikaptam belőle a hdd-t, erre bekapcsolás után csak vörös led. Hát, erről ugye nem szóltak a tesztek. Ezért is kéne rá valami normális rendszer.
Hát, most folyamatosan megy a hdd, mert amúgy egy nap alatt kb 100-al nőtt a ki/bekapcsolások száma, úgy, hogy csak este volt bekapcsolva a router.
Seedelni meg nem seedel semmit vissza, átvágja a torrent oldalt, ott nem is látszik, hogy letöltött bármit.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#3) quarros


quarros
tag

Úgy nézem neked ez kéne: [link]
De nem fogod tudni meguszni a soros port csatlakoztatása nélkül.
(Mint álltalában routereknél)
A te esetedben szerintem a tftp megoldás segit majd.

[ Szerkesztve ]

(#4) Jancsi válasza Victoryus (#2) üzenetére


Jancsi
aktív tag

A DD-WRT-t nem ajánlom. Feltettem rá és a wifi 4MB/s-re lassult, függetlenül attól, hogy milyen módban vagy melyik sávon/frekvencián próbálom (az eszközök közözz nem volt 1 méter távolság és szabad rálátás).
A ventilátort még rosszabbul kezeli mint a gyári rendszer, amint elindul felbőg a venti és hangosabb mint az asztali gépem.
Most próbálom visszatenni a gyári szoftvert, de akárhogy nyomom a reset gombot, nem kezd el villogni narancssárgán a LED, hanem folyamatos narancssárgáról kékre vált,majd indul a DD-WRT.

A telepítés nekem ezen leírás alapján ment, igaz csak többszöri nekipróbálkozásra [link].

(#5) Victoryus válasza Jancsi (#4) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Köszi az infót!
Nálam az volt a baj, hogy a 64bites windowst nem szereti a cfe, 32 bites win7 enterprise-zal egyből bejött a weblap. Egyelőre itt tartok, a tomatoról keresek minél több infót. Cfe után recovery üzemmódban marad a következő teljes indításig, jól megijesztett. Kék led, de semmi internet...

Más:
A fekete részt hogy lehet szétszedni? Gondolom szét lehet, mert egy picit mozog. Passzív hűtést akarok rá tenni, vagy halkabb ventilátort.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#6) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Felment a Tomato, eddig minden szép és jó, megy a beépített merevlemez nélkül is. Venti alapon megy. Transnission van benne, az is ok, meg a samba is.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#7) yoshi77


yoshi77
csendes tag

Ha szépen működik, szívesen olvasnék egy összefoglalót, hogyan tudtad megoldani. Én is vettem egy ilyet a Gearbestről, de vegyesek az érzéseim vele kapcsolatban.

(#8) Victoryus válasza yoshi77 (#7) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Írom, kb 2 hét mire kint lesz címlapon. A gyári rendszere nekem se tetszett.
Nagyjából a telepítés menete, majd teszek bele képeket is. A 4pda.ru oldalon van leírás, meg a xiaomi.eu-n, bár az ddwrt.

"Ha szeretnénk a gyáritól eltérő operációs rendszerrel használni, akkor első lépésben ssh jogot kell szereznünk rá. Ehhez szükségünk lesz Mi fiókra is. Legegyszerűbb, ha már van ilyenünk akkor a Xiaomi saját mobilos alkalmazásával használni.
Ezután a hivatalos oldalról töltsük le az ssh hozzáférést biztosító fájlt. miwifi_ssh.bin Ehhez kell majd az Mi fiók belépés, mert minden routernek saját jelszót adnak.

A router hivatalos oldaláról[link] szükségünk lesz egy developer romra, mivel csak erre telepíthető az ssh. Töltsük le. A router webes felületéről telepíthető.
Sajnos ebben csak kínai nyelv van, de nem probléma, mivel ez csak egy frissítés, így a beállítások megmaradnak. Tehát ha minden jól megy, elepítés után is lesz internet, wifi. Legrosszabb esetben a telefonos klienssel is beállítható a router, az marad angol.

Ha sikerült, akkor következik az miwifi_ssh.bin. Ezt másoljuk rá egy lehetőleg üres pendrivera. Kapcsoljuk ki a routert, áramtalanítsuk. Csak ezután csatlakoztassuk a pendriveot!
Nyomjuk be a reset gombot, és adjuk vissza az áramot a routernek! A reset gombot addig kell benyomva tartani, amíg a sárga led nem kezd el villogni. Ekkor el kell engedni, és telepíti a fájlt, majd újraindul. Ha újra kék a led, akkor már ki is lehet próbálni, elvileg menni fog, a 22-es porton.

Ha igen, akkor következik a CFE mini web server telepítése. Láttam olyan leírást is, ami szerint van rajta alapból, az enyémen nem volt. Egy próbát megér...

Adjunk fix ip címet a számítógépnek, mondjuk 192.168.1.2-őt. 255.255.255.0
A routert pingeljük a ping -t 192.168.1.1 paranccsal. Amikor 100-as ttl-el reagál, akkor fut majd a CFE.
Szóval megint teljes áramtalanítás, majd benyomott reset gombos indítás. Kb 10 mp-ig kell nyomni. (usb-s eszköz ne legyen, meg célszerű a wan kábelt is kihúzni)
Ha van cfe, akkor a pingelésből kiderül. Valamelyik böngészőben nyissuk meg a 192.168.1.1-es weboldalt."

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#9) glocker


glocker
tag

Sziasztok!

Gondolkodom egy ilyenen, de egyelőre sajnos semmit sem tudok róla...

Otthoni környezetben kb. ezekre kellene:
- router kb. 10 eszköz számára
- Wifi eszközök kb 6-7
- Transmission kliens (50MBit le / 5MBit fel)
- Samba
- DLNA
- SFTP
- FW
- QoS
- DDWRT, OpenWRT vagy hasonló firmware

Mik a tapasztalataitok?!

Előre is kösz!
:R

bocs a béna kérdéseket :-(

(#10) Victoryus válasza glocker (#9) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Ezeket tudja. Bár én nem használom a dlna-t, ftp-t, qos-t.
Transmission nálam 100/50-es digivel stabilan tartja a 8/8MB/s sebességet. Plusz közben még hallgattam zenét is a hdd-ről.
Tomato rendszer van rajta nálam.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.