2023. január 26., csütörtök

Gyorskeresés

Alearius - Kockaház felújítása I.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kiváló grafika, sok sok idő végigjátszás. Stragtégia, kaland, kockázat...
Kell ennél jobb?


T1 és T2. Azért egy T800-as jobb lenne.

A rideg valóság: régen minden jobb volt, kivéve a kockaház. Gyakorlatilag vettem 4 falat, a többi kuka előbb-utóbb.
- mivel alacsony a költségvetés (béka segge alatt a fizetés) ezért nem annyira jó környék
- lepusztult ház, bár lakható volt fellelt állapotban. Jó vizes minden fal.
- lakás árakhoz képest nem volt rossz az ára, de ha belegondolok, hogy még mennyit kell rá költeni akkor megint nem alszok

Nézzük a negatívumokat: tavaly július végétől a mienk, van kert. Kb. semmi nem termett, a szőlőt megette a szőlőcincér meg a rigó. A barackfákon 2db barack termett, mert megfáztak tavasszal. A diót a diólégy vagy mi a bánat vitte el. Meggy, cseresznye a sok eső miatt elrohadt, szétrepedt. Azok a fák sincsenek rendben. Van rózsa, gaz, bukszus. Ezek bírják. Ősszel a szőlőt újratelepítettem, meglátjuk mi lesz belőle. A kicsi meggyfa végül adott meggyet is.

Az idei program a melléképület bontása, az aljzat szétbombázása, vizesedés megszüntetése.
Melléképület pipa, volt nincs.
Aljzat szétbombázása folyamatban. T1 és T2 szorgosan dolgozok.

Nézzük mit találtam a régészeti feltárás során: az energetikai jelentéshez nem hasonlító aljzatrendet. Vicc az egész jelentés, csak lehúzás. Még jó, hogy azt az eladó fizette...
Két darab kamra: sima tégla, alatt főd, sok. Szobákban kátrányba rakott parketta, alatta 8cm beton, meg főd. Sok főd. Fürdőben szivatós hidegburkolat: feltörtem, örültem, majd találtam alatta még 8cm betont, meg fődet. Meg szennyvizet, vizet. Olajat még nem, de fúrok tovább. Kb. ahány cső, annyi felé szivárgott már.

Nézzünk számokat. Egy kör sitt 4köbméter, 30e forint. Nem occsó. Pedig főnök neked kedvezményes. Tényleg, mert ha a városi szemetesektől bérlek konténert akkor csak 3 köbméter és saját lapátolás.
Szóval a srácok tényleg jobbak árban. A melléképület 8 konténer szemétté vált, huss.

Bontás: bontókalapács 16kg-os Hitachi 10e 2 és fél napra, az nem rossz. Elsőnek adtak egy 32 kilóst, de nem bírta a 10A hálózat. A Hitachi is levágta 20x, pedig az csak 6.8 amperes. Még egyszer ki kell kölcsönözni sajnos, de már csak 20 négyzetméternyi területet kell felverni. Szerintem q. jók vagyunk mert hétvégén 52 négyzetméteren felvertem, és ki is hordtuk ketten az udvarra. Triatlon rulez. Ennyi. Meg heti 3x 6km futás, hogy az állóképesség karban legyen tartva.

40 cm mélyre kell leásni az új rétegrend miatt. Ez szerény számításaim szerint 30 köbméter sitt, 80 literes talicskával 306 kör. Egy kör 10 perc kb, tehát 48 óra. Az csak 6 nap ha napi 8 órában ezt csinálom. De dolgozni is kell, mert így is üres a büdzsé, szóval napi 2-3 óra plusz hétvége. A 6,5nm-es kamra 6 óra alatt bőven megvolt. Azért volt olyan sok idő, mert kiválogattam belőle a tégla és cserépdarabokat. Aztán olvastam, hogy x százalékot tartalmazhat a töltőföld, így már nem válogatom, majd elviszik így.
Most estem neki a 22nm-es szobának, ami elvileg összesen 11 óra lesz. Dolgoztam ma bő 2 órát rajta, plusz kiépítettem az ösvényt, hogy T1 és T2 simán menjen. Majdnem kész a negyedet. Ja igen, van új ásólapátom, a kamrát még egy őskori ásóval nyomtam végig. :C Egy élmény volt az is.
Miért sk? Mert k.sokat kérnek pofátlanul. Ez a kis 48 órás munka+12 óra betontörés kerülne bő 300e forintba.
Másfél hét munkáért én sokallom, nekem jóval tovább tart ennyit összeszedni. Szóval most kerestem magamnak 300e forintot... Mivel az aljzatra bő 600e forint munkadíjat számolnak a srácok, én meg berágtam, lehet azt is megcsinálom. Még nem biztos, mert ekkora méretben sose betonoztam, és nem ártana, ha vízszintes lenne a szerelőbeton...
Szóval előre a lejtőn, egyszer majd kész lesz. Amilyen skót vagyok jó eséllyel megcsinálom az egészet...

Hozzászólások

(#1) Samus


Samus
addikt

Átérzem. Én még nem álltam neki, de rám is ez vár. Annyival nehezebb, hogy itt lakunk. A fürdő és félszoba kivételével mindent megcsináltunk, az enyves csodát élmény volt lekaparni, villany komplett csere 4 darab 12 órás napba telt, plusz szerelvényezés festés után. Az ablakcsere alatt már bent laktunk. Élmény volt. Azóta klíma is van. Nemrég kilyukadt a legkisebb radiátor, szóval nyáron fűtésátalakítás. Padlófűtést tervezek, de arra most nincs keret. Az aljazat a két nagyszobában parketta, párnafán, beton nincs. Az a nappaliban és konyhában volt (8 centi, lehet akkor ennyi volt a standard. Nálam alatta homok van. Két téglányi biztosan. A konyhában kiszedtünk egy válaszfalat, onnan tudom.

A parketta rohadt hideg ilyen időben a ház két külső sarkában, mint egy hűtő, olyan állni azokon a 2x2 méteres részeken a parkettán. A szoba többi részén kellemes. Rettentően zavar...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#2) Chabee


Chabee
tag

Üdv!

Uhh, szép és játékos szórakozás! A vizesedés megszüntetése című napirendi pont alatt azt kell érteni, hogy a falak nem egy kátránypapíros szigetelésen állnak és alulról szivárog fel a talajvíz? Az első képen mintha a lapát környékén fel lenne ázva a vakolat. Az utólagos vízszigetelés az jó móka lesz, de legalább qva drága. Viszont enélkül nem szabad semmit beleölni a házba, mert fölösleges pénzkidobás lesz. Remélem mellé lőttem a tippel. Ettől függetlenül ezt érdemes elolvasni:
https://komkel.blog.hu/2020/11/20/felujitas_utolagos_vizszigeteles
Meg egyébként a szerző többi művét is.

Kitartást!

Igazat mondani könnyű, csak elhitetni nehéz!

(#3) Victoryus


Victoryus
addikt

Nem lőttél mellé, vizes. Több sebből vérzik. Az építész szerint az a baj, hogy a lábazat kijjebb van, mint a fal, és rácsurog az eső. Dísztégla van rajta, de már válik le. Az udvar felől folyik az eresz is, azzal sürgősen kezdeni kell valamit. A válaszfalak is vizesek. A régi bitumenes lemez szétporladt több helyen. A töltőföld elég nedves, onnan is felszívja. A páratartalom is magas. Elvileg ha meglesz a teknőszigetelés, lábazat leverése és vakolása meg az injektálás, akkor megoldódik a probléma. A fürdőben meg szivárgott minden is...
Majd kiszárad szépen, festêsre meg burkolásra most úgy sincs keret.
KőmKel blog jó, meg az epitoabc is.
#Samus: igen, az a szerencse hogy van hol lakni addig is. Mindenhová padlófűtést tervezünk hidegburkolattal.

[ Szerkesztve ]

Eladó Legók: 42139 All terrain vehicle, 42057 Ultralight heli, 42061Telehandler

(#4) razorbenke92


razorbenke92
senior tag

Végre egy újabb felújítós blogbejegyzés! Ilyenkor mindig kicsit megkönnyebbülök, hogy nem vagyok egyedül :D

Utólagos vízszigetelésre én DryZone rendszert választottam. A forgalmazónál, ahol vettem, nagyon alapos műszaki tanácsadást adtak. Ezek után simán kivitelezhető magadnak is.

Páratartalom: Ha én visszamehetnék az elejére, akkor előkészítettem volna az ellenirányú hőcserélőnek a terepet. Mert jön a nyílászáró csere, és nem szelel már a ház. A rengeteg pára bent marad, ami elkezd a hidegpontokon lecsapódni. Akkor jön a szigetelés, és kiderül, hogy tehetsz bármennyit, akkor is a külső frontok maradnak a leghidegebb pontok. Márpedig ha nincs légcsere, akkor pikk-pakk 70%+ lesz a páratartalom, és a falak 3-4 fokkal mindig hidegebbek lesznek, ami elég a páralecsapódáshoz. Ekkor jön a szomorú belátás, hogy naponta többször (kellene) komplett légcserét csinálni a házban, ami nem kényelmes, ráadásul nem ezért öl az ember pénzt a nyílászárókra meg szigetelésre.
Persze járhat a páramentesítő gép 0-24, ami kényelmesebb, mint naponta többször kihűteni a házat, de energia szempontjából ugyanúgy kiadod a pénzt, csak az áramra, és cserébe zajos is.

Én ezeken mentem végig, és most tartok ott, hogy beépítek egy ellenirányú hőcserélős szellőzőrendszert a házba, csakhát olyan helyen kéne bombázni miatta, ahol már nem akartam.
Fürdőszobából büdös/párás/meleg levegő ki->dolgozósarokba friss/száraz/melegített levegő be. A két légáramlatot vékony dombormintás alu lemezek választják el egymástól a hőcserélőben, így nem jut át nedvesség a kiáramló levegőből a beáramlóba. Számításaim szerint [link] 15°C 50% RH esetén a kiáramló levegő előmelegítésével 23°C 30% RH levegő fog beáramlani. 210m3/óra átáramlással 93% a hatásfok, így egy 70m2-es ház 3m belmagassággal 1h alatt átszellőztethető. Napi 4 teljes szellőztetést nézve ez az energiaköltség ~2%-os növekedését eredményezi. 35m3/h esetén pedig a hatásfok 96%

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#5) Victoryus válasza razorbenke92 (#4) üzenetére


Victoryus
addikt

Én a légbeeresztőn gondolkozok, ami elvileg automatikusan nyit/zár a páratartalom függvényében. De a nyílászáró csere még odébb van. Az a kérdés, hogy ha meglesz az aljzat meg a falak vízszigetelése, akkor mennyire lesz párás a levegő. A falaknak lesz idejük kiszáradni, mert a festésre, burkolásra idén már úgy se lesz pénz. A nyílászáró cserére se biztos, eléggé kicentiztem a költségvetést, és a sitt nem volt betervezve.
Most, hogy fel van ásva, brutál a párolgás, csurog az ablaküvegeken a víz. Nem győzöm szellőztetni.

Eladó Legók: 42139 All terrain vehicle, 42057 Ultralight heli, 42061Telehandler

(#6) bacsis


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog (1)

Városból költöztél falura/vidékre?
Ha igen, akkor a titkos tipp:
2 tálca sör, meg pár telefon a spanoknak, egy hétvége alatt qrva sokat lehet haladni és... és csak 2 tálca sör :)

(#7) Chabee válasza Victoryus (#3) üzenetére


Chabee
tag

Hali!

Szép kilátások. Ezek szerint injektálással oldjátok meg a fal vízszigetelését. Nagyon szurkolok nektek, hogy olyan építésszel hozzon össze a sors, aki tud és akar is jó tanácsokat és szigorú iránymutatásokat adni. Mert van amin nem lehet spórolni és nem szabad kihagyni. Korrekt, lelkiismeretes mestereket találni meg a lottó ötös esélyeit súrolja, sajnos. Akkor most szó szerint megalapozzátok a lakhatásotokat. Gondolom az már lejött, hogy mindennek IS utána kell nézni még akkor is, ha meggyőző az amit az építész mond. Amúgy leástatok már a lábazat mellet, hogy milyen alapon áll a ház? Ha már a lábazati szigetelés miatt úgy is körbe kell ásni a házat. Azt meg csak óvatosan kíváncsiskodva kérdezném meg, hogy a tető szerkezete milyen állapotban van? Kitart még pár évig?

Igazat mondani könnyű, csak elhitetni nehéz!

(#8) razorbenke92 válasza bacsis (#6) üzenetére


razorbenke92
senior tag

A nagyfaluban is meg lehet azt oldani. Mindenkinek aki kérdezősködött, hogy mikor lehet megnézni a kecót, mondtam, hogy bármelyik hétvégén, de munkáskesztyűt hozzanak.

Amikor hasonlóan a padlófűtést ástuk, akkor én is jól kiszámoltam, hogy 20m2-en kiszedünk 40 centit, akkor a 10köbös konténerben még marad is hely. Annyian voltunk, mint a Schimán viccben "Fiam b*zdmeg nem férek oda!" és jó buli lett belőle. Többé-kevésbé egy délután alatt megraktuk a konténert, úgy, hogy már majdnem vissza kellett hozni belőle. Az alapfeltöltésben ugyanis kb pont a 40 centinél kezdődtek ilyen talicska méretű betondarabok. Ha bent hagytuk, akkor csak 30centi volt, de ha kivettük, akkor 50 lett. Gyaníthatóan az alapozáskor ki-kimaradó talicska betonokat kiönthették a földre, ezeket találtuk meg.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#9) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Csatlakozom :))

Bár ezen a részén már túlvagyok.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.