Hirdetés

2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Samus


Samus
addikt

Átérzem. Én még nem álltam neki, de rám is ez vár. Annyival nehezebb, hogy itt lakunk. A fürdő és félszoba kivételével mindent megcsináltunk, az enyves csodát élmény volt lekaparni, villany komplett csere 4 darab 12 órás napba telt, plusz szerelvényezés festés után. Az ablakcsere alatt már bent laktunk. Élmény volt. Azóta klíma is van. Nemrég kilyukadt a legkisebb radiátor, szóval nyáron fűtésátalakítás. Padlófűtést tervezek, de arra most nincs keret. Az aljazat a két nagyszobában parketta, párnafán, beton nincs. Az a nappaliban és konyhában volt (8 centi, lehet akkor ennyi volt a standard. Nálam alatta homok van. Két téglányi biztosan. A konyhában kiszedtünk egy válaszfalat, onnan tudom.

A parketta rohadt hideg ilyen időben a ház két külső sarkában, mint egy hűtő, olyan állni azokon a 2x2 méteres részeken a parkettán. A szoba többi részén kellemes. Rettentően zavar...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#2) Chabee


Chabee
tag

Üdv!

Uhh, szép és játékos szórakozás! A vizesedés megszüntetése című napirendi pont alatt azt kell érteni, hogy a falak nem egy kátránypapíros szigetelésen állnak és alulról szivárog fel a talajvíz? Az első képen mintha a lapát környékén fel lenne ázva a vakolat. Az utólagos vízszigetelés az jó móka lesz, de legalább qva drága. Viszont enélkül nem szabad semmit beleölni a házba, mert fölösleges pénzkidobás lesz. Remélem mellé lőttem a tippel. Ettől függetlenül ezt érdemes elolvasni:
https://komkel.blog.hu/2020/11/20/felujitas_utolagos_vizszigeteles
Meg egyébként a szerző többi művét is.

Kitartást!

Igazat mondani könnyű, csak elhitetni nehéz!

(#3) Victoryus


Victoryus
addikt

Nem lőttél mellé, vizes. Több sebből vérzik. Az építész szerint az a baj, hogy a lábazat kijjebb van, mint a fal, és rácsurog az eső. Dísztégla van rajta, de már válik le. Az udvar felől folyik az eresz is, azzal sürgősen kezdeni kell valamit. A válaszfalak is vizesek. A régi bitumenes lemez szétporladt több helyen. A töltőföld elég nedves, onnan is felszívja. A páratartalom is magas. Elvileg ha meglesz a teknőszigetelés, lábazat leverése és vakolása meg az injektálás, akkor megoldódik a probléma. A fürdőben meg szivárgott minden is...
Majd kiszárad szépen, festêsre meg burkolásra most úgy sincs keret.
KőmKel blog jó, meg az epitoabc is.
#Samus: igen, az a szerencse hogy van hol lakni addig is. Mindenhová padlófűtést tervezünk hidegburkolattal.

[ Szerkesztve ]

Eladó Legók: 42139 All terrain vehicle, 42057 Ultralight heli, 42061Telehandler

(#4) razorbenke92


razorbenke92
senior tag

Végre egy újabb felújítós blogbejegyzés! Ilyenkor mindig kicsit megkönnyebbülök, hogy nem vagyok egyedül :D

Utólagos vízszigetelésre én DryZone rendszert választottam. A forgalmazónál, ahol vettem, nagyon alapos műszaki tanácsadást adtak. Ezek után simán kivitelezhető magadnak is.

Páratartalom: Ha én visszamehetnék az elejére, akkor előkészítettem volna az ellenirányú hőcserélőnek a terepet. Mert jön a nyílászáró csere, és nem szelel már a ház. A rengeteg pára bent marad, ami elkezd a hidegpontokon lecsapódni. Akkor jön a szigetelés, és kiderül, hogy tehetsz bármennyit, akkor is a külső frontok maradnak a leghidegebb pontok. Márpedig ha nincs légcsere, akkor pikk-pakk 70%+ lesz a páratartalom, és a falak 3-4 fokkal mindig hidegebbek lesznek, ami elég a páralecsapódáshoz. Ekkor jön a szomorú belátás, hogy naponta többször (kellene) komplett légcserét csinálni a házban, ami nem kényelmes, ráadásul nem ezért öl az ember pénzt a nyílászárókra meg szigetelésre.
Persze járhat a páramentesítő gép 0-24, ami kényelmesebb, mint naponta többször kihűteni a házat, de energia szempontjából ugyanúgy kiadod a pénzt, csak az áramra, és cserébe zajos is.

Én ezeken mentem végig, és most tartok ott, hogy beépítek egy ellenirányú hőcserélős szellőzőrendszert a házba, csakhát olyan helyen kéne bombázni miatta, ahol már nem akartam.
Fürdőszobából büdös/párás/meleg levegő ki->dolgozósarokba friss/száraz/melegített levegő be. A két légáramlatot vékony dombormintás alu lemezek választják el egymástól a hőcserélőben, így nem jut át nedvesség a kiáramló levegőből a beáramlóba. Számításaim szerint [link] 15°C 50% RH esetén a kiáramló levegő előmelegítésével 23°C 30% RH levegő fog beáramlani. 210m3/óra átáramlással 93% a hatásfok, így egy 70m2-es ház 3m belmagassággal 1h alatt átszellőztethető. Napi 4 teljes szellőztetést nézve ez az energiaköltség ~2%-os növekedését eredményezi. 35m3/h esetén pedig a hatásfok 96%

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#5) Victoryus válasza razorbenke92 (#4) üzenetére


Victoryus
addikt

Én a légbeeresztőn gondolkozok, ami elvileg automatikusan nyit/zár a páratartalom függvényében. De a nyílászáró csere még odébb van. Az a kérdés, hogy ha meglesz az aljzat meg a falak vízszigetelése, akkor mennyire lesz párás a levegő. A falaknak lesz idejük kiszáradni, mert a festésre, burkolásra idén már úgy se lesz pénz. A nyílászáró cserére se biztos, eléggé kicentiztem a költségvetést, és a sitt nem volt betervezve.
Most, hogy fel van ásva, brutál a párolgás, csurog az ablaküvegeken a víz. Nem győzöm szellőztetni.

Eladó Legók: 42139 All terrain vehicle, 42057 Ultralight heli, 42061Telehandler

(#6) bacsis


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

Városból költöztél falura/vidékre?
Ha igen, akkor a titkos tipp:
2 tálca sör, meg pár telefon a spanoknak, egy hétvége alatt qrva sokat lehet haladni és... és csak 2 tálca sör :)

(#7) Chabee válasza Victoryus (#3) üzenetére


Chabee
tag

Hali!

Szép kilátások. Ezek szerint injektálással oldjátok meg a fal vízszigetelését. Nagyon szurkolok nektek, hogy olyan építésszel hozzon össze a sors, aki tud és akar is jó tanácsokat és szigorú iránymutatásokat adni. Mert van amin nem lehet spórolni és nem szabad kihagyni. Korrekt, lelkiismeretes mestereket találni meg a lottó ötös esélyeit súrolja, sajnos. Akkor most szó szerint megalapozzátok a lakhatásotokat. Gondolom az már lejött, hogy mindennek IS utána kell nézni még akkor is, ha meggyőző az amit az építész mond. Amúgy leástatok már a lábazat mellet, hogy milyen alapon áll a ház? Ha már a lábazati szigetelés miatt úgy is körbe kell ásni a házat. Azt meg csak óvatosan kíváncsiskodva kérdezném meg, hogy a tető szerkezete milyen állapotban van? Kitart még pár évig?

Igazat mondani könnyű, csak elhitetni nehéz!

(#8) razorbenke92 válasza bacsis (#6) üzenetére


razorbenke92
senior tag

A nagyfaluban is meg lehet azt oldani. Mindenkinek aki kérdezősködött, hogy mikor lehet megnézni a kecót, mondtam, hogy bármelyik hétvégén, de munkáskesztyűt hozzanak.

Amikor hasonlóan a padlófűtést ástuk, akkor én is jól kiszámoltam, hogy 20m2-en kiszedünk 40 centit, akkor a 10köbös konténerben még marad is hely. Annyian voltunk, mint a Schimán viccben "Fiam b*zdmeg nem férek oda!" és jó buli lett belőle. Többé-kevésbé egy délután alatt megraktuk a konténert, úgy, hogy már majdnem vissza kellett hozni belőle. Az alapfeltöltésben ugyanis kb pont a 40 centinél kezdődtek ilyen talicska méretű betondarabok. Ha bent hagytuk, akkor csak 30centi volt, de ha kivettük, akkor 50 lett. Gyaníthatóan az alapozáskor ki-kimaradó talicska betonokat kiönthették a földre, ezeket találtuk meg.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#9) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Csatlakozom :))

Bár ezen a részén már túlvagyok.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.