2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Newmen GX1-Pro teszt | update: 2017.10.30.

Írta: | Kulcsszavak: newmen . gx1-pro . egér . gamer

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

Üdvözlök minden kedves olvasót! Ebben a cikkben a Newmen GX1-Pro nevezetű gamer egérről lesz írva néhány sor. Egy szimmetrikus formavilágú, azonban az oldalsó gombok miatt jobbkezesnek számító optikai egérről van szó a cikkben. Megpróbálok minél részletesebb leírást nyújtani minden lehető szempontból. Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai olvashatóak az egeres topik összefoglalójában.

Newmen G302 néven rendelhető ~8000 Ft ellenében az emag-ról, de: ebben van egy gyárilag beszerelt 21 grammos súly, azt mindenképpen érdemes eltávolítani a használat előtt. Én az enyémet még a cikk írásakor az AliExpress-ről vásároltam, de onnan már nagyrészt elfogytak, és csak horribilis áron árulja egy-két eladó a megmaradt példányokat.

Csomagolás

Igényes csomagolásban érkezett, amit a szállítás során igényesen össze is nyomtak. A doboz tartalmazza az egeret (mily meglepő), egy használati útmutatót és egy extra szett talpat. No meg persze rengeteg csomagolóanyagot.

Külső

Eszméletlen festést kapott a GX1-Pro burkolata, pontosabban annak a felső része. A zöld, lila és kék gyöngyházkeverék, minden szögből más és más színt mutat. Az oldalai gumírozottak, így nem csúszkál az egér az ember kezében, stabil fogást biztosít. Hét gombja van, melyből az összes testreszabható működést illetően.
Az alján található egy pöcök, amellyel a polling rate-t lehet három különböző állásba kapcsolni (125 - 500 - 1000 Hz). Stílusos, méhkaptárszerű mintázat található a szenzor körül.
Mellesleg formára szakasztott mása a Kana v2-nek (az oldalgombokat leszámítva).
A gyári talpak gyorsan kopnak, tömör teflontalpakra ajánlott lecserélni őket.

Méretbeni összehasonlítás az SS Kana v2-vel, majd a WMO-val és egy MX500-zal.

Világít. Nagyon durván. Ugyan csak egyetlen színben (világoskék), de többféle üzemmódban, illetve pulzálási gyorsasággal. A CPI váltó gombok aszerint váltanak színt, hogy mekkora CPI értéken vagyunk jelenleg.
Én személy szerint kikapcsolva hagyom ezeket a villogásokat, inkább zavar, minthogy gyönyörködnék benne.

Szenzor

Avago ADNS-A3090 optikai szenzor operál az egér lelkében. A LOD nem olyan magas, mint más 3090-nel szerelt patkánynál (3 CD magasságáról már egyáltalán nem vesz be semmit), de azért egy átlag PWM3360-hoz vagy 3310-hez képest jóval magasabb. Hibátlanul követett le minden létező mozgást amit eddig produkáltam vele.
A PCS 400 DPI-n valahol 4 m/s fölött van, szerintem nincs ember, aki az életben ki tudná akasztani éles helyzetben, játék során. Nekem legalábbis még nem sikerült, pedig kb. 80-85 centin fordulom a 360 fokot (azaz fordultam, amikor a cikk íródott, azóta már inkább 50 körül van ez a szám, de persze ez a lényegen nem változtat).
Pontos, mint ahogyan azt egy 3090-től el lehet várni. Gyorsan reagál, semmi érezhető input lag nincs.
400-800-1600-3200-4000 a meghatározott CPI léptékek, ezek közül választhatunk, illetve 125-500-1000 Hz-es polling ratek közül.

Gombok

Eljött az az eset, amikor fogalmam sincs, hogy milyen mikrokapcsolók vannak a gombok alatt. Nagyon nagy valószínűséggel Omron D2FC-F-7N a típus a főgombok alatt. Nem túl kemények, de nem is Omron D2F-01F puhaságúak. A görgő léptékei szépen elkülönülnek egymástól, a görgőgombnak nem kell túl nagy erő a lenyomáshoz. Az oldalgombokat viszonylag könnyű megnyomni (mármint direkt, véletlenül egyszer sem sikerült még hozzájuk érnem sem), és számomra pont tökéletes helyen vannak, azonban egy nagyon picit lötyögnek.

Kábel

Harisnyázott az egér kábele, ami eléggé merevvé teszi azt, de még mindig jobb, mint sok más, amit eddig próbáltam. Nem vészes, bungee, vagy szigszalag megoldja.

Driver

Ez nekem kínai! Sőt, nem csak nekem, mindenkinek az. Ha lesz időm csinálni fogok egy felületes fordítást, de ehhez kell egy-két nap. Amúgy egészen átlátható, logikusan kikövetkeztethető, hogy mi mit csinál, de azért egy angol nyelvet igazán rakhattak volna bele.

Specifikáció, összegzés

Méret: 123 x 66 x 38 mm
Súly: 93 g - saját mérés, a kábel első három centijével együttvéve
CPI: 400 - 800 - 1600 - 3200 - 4000 (400 és 800 az optimális, fölötte jitterel ill. alacsonyabb a PCS)
Polling: 125 - 500 - 1000 Hz
7 gomb, mindegyik programozható

Pro:
- kellemes forma
- kiváló szenzor
- jó görgők és gombok
- jó ár-érték arány

Kontra:
- magas LOD (megoldás: tapefix)
- fényes felső felület (csúszós lehet izzadós tenyerűeknek)
- szövetelt kábel
- kínai driver

A képek elérhetőek itt.

Paint-tesztek

MouseTester eredmények

Mint ahogy a képeken is látszik, 800 CPI fölött jelentősen csökken az egér teljesítménye. Kisebb a PCS, illetve nagyobb a jitter.

Hozzászólások

(#1) kemotox


kemotox
addikt

Basszus elég jónak tűnik. Kár hogy ilyen durván ocsmány :D De klassz a forma meg a két oldalsó gomb. De 11 ezer kicsit soknak tűnik egy kínai "vacakért". Persze majd a későbbiekben kiderül, hogy mennyire tartós. Ha az, akkor nem rossz vétel egyáltalán.
Szóval akkor most megvan a tökéletes forma + tökéletes oldalsó gomb elhelyezés? Öröm van meg boldogság? :)

(#2) Vanir válasza kemotox (#1) üzenetére


Vanir
veterán

Nekem nagyon bejön ez a színvilág! ;] Amúgy nem silány az összerakás, szóval akár még tartós is lehet. A tökéletes forma+gombok kombó pedig megvan, igen. :)

(#3) dobragab


dobragab
addikt

nevetségesen jó ár-érték arány

Na ebbe azért belekötnék. 12k-ért ebay-en kapni MX518-at meg fekete Kana v2-t. Előfordulhat, hogy a gyártó azokra is vállal garanciát, na meg a megbízhatóságukról sokéves tapasztalat van, ami az egész márka jóhírét megalapozza.

Itt meg? Semmi. Gari nulla, lehet, hogy fél év után bedöglik, és nem hallottam ezen kívül semmilyen tapasztalatot.

Ennek ellenére lehet, hogy belevágnék, ha úgy adódna. Gagyi kapcsoló nem érdekel, úgyis kapásból cserélném japán Omronokra. Kábelhiba nem hiszem, hogy előjönne harisnyázott kábellel, A3090 meg nem hiszem, hogy megdöglene.

MouseTester-nél érdemes a grafikont xVelocity vs. Time-ra állítani, úgy látjuk, hogy milyen gyorsan mozgott a dög.

Egynéhány paint tesztet csinálhattál volna AS és jitter miatt.
Mintha egy kis AS lenne benne. 1600-on még tűrhető a jitter. Figyelembe véve, hogy a natív CPI 800, jitter meg ilyen kicsi, smoothing-gyanús, az meg input lagot tud jelenteni.

Smoothing? Input lag magas DPI-n? LOD CD-kben mérve?

Ha megjöttek a tappancsai, érdemes lenne szétszedned, és belülről megnézni, pl. a kapcsolóit, görgőt, súly után kutakodni, stb. Amúgy se találtam sehol képet a belsejéről.

Amúgy kifejezetten örülök, hogy van változatosság az ajánlott listához képest :DD
Köszi a tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#4) Vanir válasza dobragab (#3) üzenetére


Vanir
veterán

Teljesen igazad van az ár-értékkel kapcsolatban, javítottam. A CD-s LOD tesztet mindjárt elvégzem. Súlyozás biztosan nincs benne, OCN-n olvastam már róla, 4-5 grammot lehet nyerni akkor, ha a CPI váltó gombokat és azok PCB-jét kiszedjük, de én inkább nem barmolok. :)
Felsőbb CPI értékeknél tuti, hogy van valami smoothing, 800-on egyáltalán nem érződik.
Az xVelocity-s képeket hamarosan felrakom.

[ Szerkesztve ]

(#5) Vanir válasza dobragab (#3) üzenetére


Vanir
veterán

xVelocity-s képek fent, 3 CD-ről már egyáltalán nem érzékel.

[ Szerkesztve ]

(#6) #19617792


#19617792
törölt tag

18 cm-es tenyered van? akkor nem csak nekem van kis kacsóm, yay. :DDD

(#7) tDr1v3r


tDr1v3r
veterán

Cuki a Kana. :) Ezek az új SS egerek jók amúgy? No nem mintha leváltanám az Abyssus-t vagy ilyenek de fátternek lehet beszereznék egy fekete matt Sensei RAW-ot (sima netezésre lol).

[ Szerkesztve ]

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

(#8) Vanir válasza tDr1v3r (#7) üzenetére


Vanir
veterán

Hát, arra szerintem tök fölösleges egy olyan árú egér. A Rival és a Kana v2 jó, a többi nem igazán.

(#9) kmisi99


kmisi99
addikt

Nem értem miért jó az ha ilyen 1 méteren fordulja a gamer a 360 fokot? Eddig abban a tudtatban éltem, hogy minél kisebb legyen hogy egy szellőtől már 5x megforduljon mert akkor gyorsabban rá lehet állni a célpontra.

(#10) tDr1v3r válasza kmisi99 (#9) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Van akinek a lowsens a kényelmesebb.

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.