2022. augusztus 8., hétfő

Gyorskeresés

Zowie ZA12 teszt

Írta: | Kulcsszavak: zowie . za12 . za . gamer . egér

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó

Amikor megvettem, azt hittem, hogy gyakorlatilag ugyanaz lesz, mint az EC2-A, a formáját leszámítva. Tévedtem. Teljesítményileg, szenzorilag teljesen megegyeznek, de van néhány fontos eltérés.
Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai megtalálhatóak az egeres topik összefoglalójában.
Ez az egér még a BenQ-s revízió előtti szériából van (ami jelenleg (2016. 02. 04.) még nem kapható országunkban).

Termékinfó (ez már a BenQ szériára vonatkozik, de lényegében ugyanaz)

Bevezető

A Zowie 2015 elején meghirdette a ZA szériát, ami három, csak méretben különböző egeret takart (ZA11 - ZA12 - ZA13).
Közepes méretű, karmos, ujjbegyes és tenyeres fogásra egyaránt alkalmas, szimmetrikus 5 (7) gombos egérről beszélünk. 4 DPI állás van, 400-800-1600-3200, gyárilag 1000 Hz-es polling rate mellett (ez állítható).
És most engedjétek meg, hogy idézzek az EC2-A tesztből amit korábban írtam, mert teljességgel ugyanez vonatkozik erre az egérre is (no, meg lusta is vagyok):
Ez az egér, és az egész Zowie márka úgy ahogy van nem követi a divatot a gamer kiegészítők gyártóitól eltérően. Nem veszik fel a DPI-harcot, és más réteget céloznak meg. A Zowie a kezdetektől fogva a pro gamerek számára készített perifériákat, akiket mellesleg abszolút nem érdekel, hogy milyen színű az egerük, meg hogy világít-e, meg az sem, hogy 16000 DPI-t tud papíron. Ellenben ezek a játékosok elvárják, hogy az egerük pontos legyen, megbízható, és (bár ez már sajnos nem annyira jellemző egyetlen mai egérre sem) ne menjen tönkre fél év használat után.
Ja, és Zoviéknál driver sincs, ezáltal a gombok azt a funkciót látják el, amire gyárilag programozva vannak.

Csomagolás

Hasonlóan a többi jelen szériás Zowie egérhez, ennek is teljesen minimáldizájnos a csomagolása, a logó és a termékmegnevezés található csak egy fehér dobozon. Nekem bejön ez a fajta minimalizmus, igényesre sikeredett. A doboz tartalmaz némi fekete kartoncsomagolást, egy áttetsző ottmaradszahelyeden-t, egy Zowie matricát, egy extra szett talpat, valamint a használati útmutatót.

Külső

Az EC-A szériával ellentétben nem sima festett műanyag felületről beszélünk, hanem textúrázott, csúszásgátlós bevonatot kapott a burkolat. Nagyon kényelmes, messze a legjobb fogású rágcsáló amivel eddig dolgom volt (talán a Razer DeathAdder Black Edition van vele hasonló színvonalban). Abszolút nem csúszkál, kellemes tapintása van, és nem úgy néz ki, mint ami mostanában le fog kopni.
Az egér szimmetrikus, kétkezes kialakítású, mindkét oldalon 2-2 oldalgombbal, de ebből csak az egyik oldal működhet egyszerre (alapból jobbkezes módra van állítva, de át lehet állítani csatlakoztatáskor).
A súlya számomra ideális, a méretét tekintve egész jó, 85 gramm körül van. Lehetne egy 5-10 grammal könnyebb is, de ebbe már nem kötök bele.
Ez szubjektív dolog, de részemről nem találkoztam jobb gyári talppal, mint amiket a Zowie gyárt, egyetlen hátrányuk a gyors kopásuk. A súrlódásuk azonban szerintem példaértékűen alacsony gyárilag (ettől függetlenül PTFE talpak beszerzése ajánlott, azok még jobbak).
Az egér alján található a DPI-váltó gomb, felette pedig egy kis LED, ami az aktuális DPI-érték szerint világít (piros - 400, lila - 800, kék - 1600, zöld - 3200). A szenzor szépen középen foglal helyet.
Az egér konkrét méretei és tömege (kábel nélkül) itt és itt megtalálhatóak.


MX500 - ZA12 - WMO1.1a

Szenzor

Szintén az EC2-A tesztből idézve:
3310 abszolút nyersen, mindenféle interpoláció nélkül, natív léptékekre bontva. Gyakorlatilag tökéletesen követi le a mozgásokat, semmi hibát nem találtam benne. Aki ennél nyersebb kurzorfílinget szeretne, annak ajánlom az MLT04-gyel szerelt egerek valamelyikét, vagy a Logi G502 és G303-as típusait.
A PCS-e valahol 5 m/s fölött van az összes DPI értéken, amit pedig normál játék közben nem hinném, hogy lenne ember, aki elér (miután én a 4-et sem értem el a 86 cm/360°-os in-game érzékenységemmel).
A LOD alacsony (1.5 - 1.8 mm), szóval annak sem lesz gondja vele, aki gyakran emelgeti az egeret. Mellesleg ennek vannak állítási lehetőségei.
Semmiféle gyorsulást nem tapasztaltam.

Gombok

Huano kapcsolók, azaz keményebbek, mint az Omron kapcsolóval szerelt egereknél. Erre a burkolat kialakítása is rátesz egy lapáttal, és azt kell hogy mondjam, hogy érezhetően keményebbek a klikkjei, mint az EC-A széria tagjainak. Nem ajánlanám clickspam MOBA-ra. A főgomboknak van úgy saccra fél milliméteres érezhető holtjátéka, de még az oké kategória.
Az oldalgombok sokkal jobb minőségűek, mint az EC-A-nál. Semmi lötyögés, számomra tökéletes elhelyezés, jó klikk-érzet. Mint már korábban említettem, egyszerre csak az egyik oldalon lévő oldalgombok működnek, így véletlen kattintásoktól nem kell tartani.
A görgetés számomra tökéletes, a léptétek nagyon jól elkülönülnek egymástól, játékban pontosan lehet vele fegyvert váltani, ha valakinek ez szükséges. A görgőgombot viszonylag nehéz lenyomni, lehetne valamivel puhább. Az EC2-A-n valamivel könnyebb volt.

Kábel

Nehéz szavakba önteni azt a gyönyört, amit ez a kábel nyújt a többi eddig használt egeremhez képest. Könnyű, jól hajlik, nincs rajta harisnya, de van gumiharang a becsatlakozásnál. Ennél jobb nemigazán lehetne. Két méter hosszú a vezeték, a csatlakozó aranyozott.

Specifikáció, összegzés

DPI léptékek: 400 - 800 - 1600 - 3200
Méret: 124 x 39 x 64 mm
Súly: ~85 gramm
Polling rate: 1000 Hz / 1 ms (lejjebb vehető, amennyiben szükséges)
LOD: <1CD, 1.5 - 1.8 mm

Az egyik legjobb minőségű patkány, amivel valaha dolgom volt, de ez lényegében csak a szokásos Zowie módi. Az ára meglehetősen borsos, akciósan sem nagyon találni 19 ezer jómagyarforint alatt, ezért érdemes használt után kutakodni (én 12 ezerért szereztem be az enyémet, ennyit bőven megért).

Tesztek

A tesztek egy Corepad C1 Large egérpadon lettek elvégezve, 1000 Hz-es polling rate mellett.

Changelog:
17/04/04 kis korrekciók

Hozzászólások

(#1) gtamate2


gtamate2
veterán

Nagyon bejön a formája.
Grat a teszthez :)

*Sn0w

(#2) Vanir válasza gtamate2 (#1) üzenetére


Vanir
veterán

:R

(#3) ReFleXx


ReFleXx
addikt

hogy a *csába tudsz ilyen egyenes vonalat huzni :D

2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"

(#4) dobragab válasza Vanir (#2) üzenetére


dobragab
addikt

Jó teszt, grat! :C :R

Egy kis kritika az idézeteket én dőlt betűvel írnám, hogy egyértelmű legyen, honnan meddig idézet. :)

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#5) Vanir válasza dobragab (#4) üzenetére


Vanir
veterán

:R
Igazából miután a saját másik tesztemből van kikopizva, ezért szerintem felesleges, de amúgy én is gondoltam rá.

ReFleXx: jó nagy egérpad, jó sok tapasztalat :P

(#6) Bjørgersson


Bjørgersson
félisten

Tegnap érkezett meg, szerintem egyáltalán nem nehéz lenyomni a görgőt. :)

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Eladó Alpenföhn Brocken, Gainward Phantom VGA hűtő, stb.: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bjorgersson/index.html

(#7) ribizly


ribizly
veterán

A következő egérkém egészen biztosan egy Zowie lesz. :DDD :C

|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.