2022. június 25., szombat

Gyorskeresés

Logitech MX500 - a nagyfater

Írta: | Kulcsszavak: mx500 . logitech . egér . gamer . oldschool . régi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sikerült mqm kolléga által hozzájutnom egy példányhoz az említett jószágból, azonban az enyém már az egyik utódja, a G400 külső jegyeit viseli. A belseje azonban az eredeti. :)
Update: frissítettem a képeket normálisabb minőségűekre
Update 2: raktam be pár frissebb információt

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai megtalálhatóak az egeres topik összefoglalójában.

A Logitech MX500 a méltán híres MX518 vonal első, oszlopos tagja. Ennek a szériának a mai napig gyártják a leszármazottjait (G400s, G402), az első modell pedig 13 évvel ezelőtt mutatkozott be a nagyvilágnak (2002 augusztus 29-én került fel az első példány az amazon.com-ra).

A szenzor, ami az egérben operál nem más, mint az Avago ADNS-A2020 (optikai, vörös fényt bocsájt ki - mellesleg a "kistestvérben", a Logitech MX300-ban ugyanez a szenzor van). Driver nélkül 400 CPI felbontásra képes, driverrel pedig 800-ra. Az illesztőprogram azonban csak Windows Vista-ig telepíthető, ezután már teljesen megszűnt a support a Logitech felől. Kár érte.

Alapból 125 Hz-en operál az egér, de ez húzható 1000-ig is. A maximum sebesség, amit az egér 125 Hz-en le tud követni az valahol 1 m/s körül van, azonban ahogy növeljük a polling ratet ez az érték drasztikusan emelkedik. 1000 Hz-en elérheti a 3.9 m/s-t is.

Nagyon pontos a szenzora. Teszteltem néhány meglehetősen precíz mozdulatot igénylő játékban (értsd: nem MMO-k meg TPS-ek), és le voltam döbbenve, hogy 13 éves létére az MX500 még mindig hibátlanul működik, és sok mai gamernek csúfolt egérnek is lazán odaver. (Update: még 2017-ben is érvényes ez a kijelentés.)

A görgője ugyanolyan, mint az utódjainak, azaz "puhán" görget, sok görgetési lépés van amik elkülönülnek ugyan, de nem annyira, mint amennyire ahhoz én hozzászoktam, így ez nálam elég nagy negatívum.
A klikk-feelingről nem tudok rosszat mondani, bár ebben már ha minden igaz akkor átforrasztott japán Omron D2F-01F mikrokapcsolók vannak, amik messze a legjobbak, legalábbis a legtöbb szaki erre esküszik. Az oldalgombok Omron D2FC-F-7N kapcsolók által működnek.

A súlya nem épp kedvező az én alacsony érzékenységemnek, bőven 100 gramm fölött van az egér, kicsit tégla-feeling.
A kábele viszonylag hajlékony. Egy átlag Zowie-kábelnél kicsit merevebb. Textilborítást szerencsére nem kapott, ekkortájt ez még nem volt divat.

Jöjjön egy kisebb összegzés, illetve az én személyes véleményem.
Van néhány oka, hogy a vitrinemben csücsül most a patkány ahelyett, hogy az egérpadomon csúszkálna. Az egyik az, hogy Win7 alatt (és fölött) nem tudtam 800 CPI-re húzni a felbontását. 400 CPI-n pedig elég sokat kell rángatni desktopon full HD felbontás mellett. Ezen felül még a súlya az, ami részemről kedvezőtlen. Lehetne egy jó 20 grammal könnyebb.

Mindent összevetve egy legendás egérről van szó, ami jócskán kiszolgálta már az idejét, de még a mai példányokkal is fel tudja venni a versenyt. Én nagyon örülök, hogy hozzájutottam egyhez. :)

todo: grafikonok, képek

Hozzászólások

(#1) mqm


mqm
senior tag

És nem tévedtem.. Tényleg jó helye lett a "papinak"! :)
Ha 800dpi-ért tényleg nagy kár. :|

Btag: mqm#2215

(#2) Vanir válasza mqm (#1) üzenetére


Vanir
veterán

:R

(#3) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

Nem kell ennek semmi driver. PnP, oszt csá.

Best palm grip egér a mai napig. A legfincsibb szenzorral.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#4) #74018560 válasza Synthwave (#3) üzenetére


#74018560
törölt tag

Volt ilyen egerem a megjelenés körül :) Ami a képeken van látszik, hogy nem volt sokat használva, mert a fém Logitech logoról idővel lekopik a festék...

Nálam pár év használat után elhalálozott (RIP) és egy G5 lett helyette, azóta is ez van :)

2 kérdés: miért nem tudtak azóta se sokkal jobb optikát csinálni; illetve ha ez tényleg így van, akkor miért kerülnek a mai egerek csillagászati összegekbe? :F

(#5) Vanir válasza #74018560 (#4) üzenetére


Vanir
veterán

Ahogy a cikk elején is írtam ez egy G400 ház, azért nincs megkopva. Azóta van már egy szintén elég patika állapotú másik MX500-am eredeti burkolattal, majd frissítem a képeket ha megérkezik a tárgysátram ebay-ről.

Van azóta jobb optika, csak nem olyan lényeges a változás. Gyárilag 1000 Hz, magasabb PCS, talán valamivel több fps, meg még egy két dolog. Ennek ellenére a mai napig elő szoktam venni az MX300-t (ugyanaz a szenzor), és a mai napig tökéletesen szuperál.

Az árat pedig a piac diktálja. Ez van. Amíg a 14 éves vérpistinek megveszi anyuci az összes Chroma Razer cuccot, addig nem lesznek olcsóbb minőségi cuccok.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.