2022. augusztus 8., hétfő

Gyorskeresés

Zowie EC2-A teszt | update: 2016.02.04.

Írta: | Kulcsszavak: zowie . ec2-a . ec1-a . gamer . egér

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó

Eltelt néhány hónap, ideje volt már kipróbálni valami újat. Nem mintha az előző egerem nem felelt volna meg teljesen minden célomnak, de na, ha valaki egérrel hobbizik, az időnként rettentő késztetést érez egy új patkány kipróbálására. Ehhez az egérhez azonban elég mélyen a pénztárcába kell nyúlni, ugyanis itthon ~21000 Ft alatt jelenleg (2015. 10. 27.) nem kapható.
Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai olvashatóak az egeres topik összefoglalójában.

Gyártó oldala
OCN Topik

Bevezető

Ez az egér, és az egész Zowie márka úgy ahogy van nem követi a divatot a gamer kiegészítők gyártóitól eltérően. Nem veszik fel a DPI-harcot, és más réteget céloznak meg. A Zowie a kezdetektől fogva a pro gamerek számára készített perifériákat, akiket mellesleg abszolút nem érdekel, hogy milyen színű az egerük, meg hogy világít-e, meg az sem, hogy 16000 DPI-t tud papíron. Ellenben ezek a játékosok elvárják, hogy az egerük pontos legyen, megbízható, és (bár ez már sajnos nem annyira jellemző egyetlen mai egérre sem) ne menjen tönkre fél év használat után.
Ja, és Zoviéknál driver sincs, ezáltal a gombok azt a funkciót látják el, amire gyárilag programozva vannak.

Csomagolás

Nem túl csicsás, ellenben erősen minimáldizájnos. Egyszerű fehér kartondoboz egy Zowie logóval és egy EC2-A felirattal. Található a dobozban egy extra szett egértalp, illetve egy Zowie matrica is.
Az én csomagolásomnak már nincs meg a teljes tartalma, mert használtan vettem az egeremet.

Külső

Jól néz ki. Abszolút. Igényes, egyszerű, letisztult. Ránézésre is az a fajta cucc, amiről tudod, hogy nem fog össze vissza recsegni és nyekleni a kezedben.
Jobbkezes, ergonomikus kialakítású. Öt gombja van (főgombok, görgő, bal oldalon két oldalsó gomb). A formáját a Razer DeathAdder-hez tudnám hasonlítani, de van néhány eltérés.
Az EC1 és EC2-eVo példányokkal elkövették azt a hibát, hogy azok kaptak egy rettentő vékony gumiborítást, ami alatt fényes műanyag volt. Ez elég sok embernél (köztük nálam is) hamar foszlani kezdett. Ezt az A modellekben kijavították, maga a műanyag kapott olyan matt felületet, ami nem csúszkál (maximum nagyon száraz kéz esetén).
Az EC1-A és EC2-A között csak a méretükben (és ennek köszönhetően a súlyukban) van különbség. Az EC1-A a nagyobbik változat, az EC2-A a kisebbik. Pontos méretek:
EC1-A: 128 x 43 x 70 mm
EC2-A: 120 x 40 x 65 mm
Nekem 18 cm-es tenyerem van, ami aránylag kicsinek számít, ezért nekem személy szerint a kisebb változat az ideális.
Az EC1-A papíron 97, az EC2-A 93 grammot nyom, ez a valóságban 2-3 grammal több, mert a kábel első pár centijét is mozgatjuk az egérrel együtt. Közepes súlyú egérről beszélünk tehát.
A görgője az adott DPI értéknek megfelelően világít.
A talpak nem olyan rossz minőségűek, de hamar kopnak, így tömör teflontalpra csere javasolt.

Szenzor

3310 abszolút nyersen, mindenféle interpoláció nélkül, natív léptékekre bontva. Gyakorlatilag tökéletesen követi le a mozgásokat, semmi hibát nem találtam benne. Aki ennél nyersebb kurzorfílinget szeretne, annak ajánlom az MLT04-gyel szerelt egerek valamelyikét, vagy a Logi G502 és G303-as típusait.
A PCS-e valahol 5 m/s fölött van az összes DPI értéken, amit pedig normál játék közben nem hinném, hogy lenne ember, aki elér (miután én a 4-et sem értem el soha az egykori 86 cm/360°-os érzékenységemmel).
A LOD alacsony (<1 CD), szóval annak sem lesz gondja vele, aki gyakran emelgeti az egeret. Mellesleg ennek vannak állítási lehetőségei.
Semmiféle gyorsulást nem tapasztaltam.

Gombok

Huano mikrokapcsolók... A Zowie csökönyös agymenése, mert 30 centtel drágább lenne előállítani egy egeret, ha normális japán Omronokat kapna. A Zowie gombjait 10 emberből 8 túl keménynek tartja. Én is. Hozzá lehet szokni, de az elején elég kellemetlen.
Update: az új BenQ-Zowie EC-A széria már Omron D2FC-F-7N kapcsolókkal van szerelve, ami némileg puhább klikkeket biztosít, de nem túlzottan számottevően.
Update 2: a BenQ visszahívta az Omronos szériát, mennek vissza bele a Huano-k.
A görgő 24 fokozattal rendelkezik, amik jól elkülönülnek. A görgő alatti kapcsolót némivel nehezebb megnyomni, mint a főgombokat, de nem kell izomból leküldeni a kapcsoláshoz.
Az oldalgombok számomra a megfelelő helyen vannak és pont jó a nyomáspontjuk.
A DPI váltó gomb az egér alján, a lencse mellet található.

Kábel

Nem szövetelt, mert itt szintén nem követte a gyártó a népbutító trendet. Kellően hajlékony, és ahol hozzáér az egérpadhoz, ott sem nagy a súrlódása.
Van egy kis gumiharang az egér burkolatába való csatlakozásánál, így az ottani megtörés esélye lényegében nulla. Mellesleg két méter hosszú a drót, az átlagjúzernek bőven elég, de szerintem még a nem átlagnak is.
Az USB csatlakozó aranyozott, mert itt meg követte a gyártó a népbutító trendet. :DDD

Specifikáció, összegzés

DPI léptékek: 400 - 800 - 1600 - 3200
Méret: 120 x 40 x 65 mm
Súly: ~93 gramm
Polling rate: 1000 Hz / 1 ms (lejjebb vehető, amennyiben szükséges)
LOD: <1CD (növelhető, amennyiben szükséges)

Remek egér a Zowie EC2-A, minden tekintetben megfelelt a saját szempontjaimnak (bár egy tíz grammal lehetne könnyebb). Az ára azonban elég borsos, ahogyan azt a cikk elején is említettem (kb. 21000 Ft a legolcsóbb helyen is). Ajánlatos olcsóbb használt, garanciás modelleket kereseni a Hardveraprón, vagy más online adok-veszek oldalakon.

Tesztek

Update log:
16/01/12 - paint tesztek, kapcsolók
16/02/04 - kapcsolók update

Hozzászólások

(#1) dobragab


dobragab
addikt

:C

Köszi a tesztet, jó lett!

Nem mintha nem ismerném a PMW3310 tulajdonságait, de egy Paint teszt elfért volna ;]

Az aranyozott csati nem probléma, hadd csinálják csak, a kutyát se zavarja. Csak a kábelt ne szöveteljék, mert attól merev lesz, kábelnél az nem szerencsés... :DDD

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#2) Vanir válasza dobragab (#1) üzenetére


Vanir
veterán

Jogos, a paintet majd pótolom! :) Kíváncsi vagyok, hogy platinázott csatlakozó mikor lesz. :DDD

(#3) dobragab válasza Vanir (#2) üzenetére


dobragab
addikt

Nem tudom, Razernek szerintem el tudod adni az ötletet ;]

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#4) Vanir válasza dobragab (#1) üzenetére


Vanir
veterán

Péjnt teszt pótolva. :)

(#5) ribizly


ribizly
veterán

Most így a g403 után egyre jobban érdekelnek a Zowie egerek, de nekem hiányzik róla mondjuk még 2 gomb... :) (igaz a g403-on is lehetne egyel több).:DDD

|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|

(#6) McNamara


McNamara
Ármester

Tegnap szereztem be egy EC1-A (L méret). Razer Deathadder Elitet váltottam le. Az is nagyon jó egér, de lejött az oldalsó csúszás gátló gumi réteg pár hónap után és mennie kellett. Kicsit féltem a váltástól, de kellemes csalódás volt. Ennél jobb egerem soha nem volt. Leginkább FPS szoktam játszani. Iszonyat pontos ez az egér, szenzor szépen teszi a dolgát ahogyan azt el lehet várni tőle. Hátrányként ami nekem nem tetszik az, hogy a dpi állító gomb az egér aljába került. Játék és böngésző váltás közben kicsit kényelmetlen a sebességet állítani. De mindenkinek bátran ajánlom aki ilyenbe gondolkodik!

(#7) CriticalHit


CriticalHit
őstag

Nem japán Omron D2F-01F kapcsolóval szerelt az EC2?

"Hernyó maradsz, bár fent keringsz. Nem a szárny szab itt mértéket, hanem a gerinc."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.