2023. szeptember 30., szombat

Gyorskeresés

Ninox Venator - csináld magad fragvadász

Írta: | Kulcsszavak: ninox . venator . ninox venator . egér . gamer . bst

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Venator (IPA: [ve'na:tor]) is the Latin word for hunter.

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai megtalálhatóak az egeres topik összefoglalójában.
Termékinfó
Rendelés: Amazon.de Amazon.co.uk
A cikket valószínűleg folyamatosan frissíteni fogom, stay tuned!
Raktam be egy egyéni véleményes részt utolsó fejezetnek, mert küldöm körbe az egeret tesztelgetni.

Bevezető

Ez év elején jelentette be bst, a Ninox egyszemélyes tagja, hogy új már dolgozik az új egerén. Természetesen instant jött a hype-vonat, noha voltak kételkedők, ugyanis az előző projekt (Ninox Aurora) kétes érzelmeket váltott ki az emberekből. Ez amúgy most sincs másként.
Május közepére el is készült, és bst volt olyan kedves, hogy küldött nekem egy példányt tesztelési célzattal. Mondhatnánk, hogy így ez egy szponzorált cikk, de leszögezném, hogy az én példányomnak is megvannak ugyanazon hibái, mint a piacon elérhető többinek, és ezekről részletesen be is fogok számolni. Már az elején figyelmeztetném a potenciális vásárkat, hogy akit zavarnak ezek a hibák, de fél szétszedni a patkányt, és némi szigetelőszalagot használni, az inkább ne vegye meg. Nem a legfelhasználóbarátabb egér a piacon.
Itt van egy lista az összes ismert hibáról, és azok kiküszöböléséről: [link]

Hamarosan jön a javított, fekete festésű verzió, a kommenteknél igyekszem friss információkkal szolgálni.

Csomagolás

Téglatest alakú, kis ablakkal ellátott, könnyen nyitható (nem úgy, mint az elődnél) dobozban érkezik az egér. A csomagolás tartalmazza továbbá a használati útmutatót, és extra talpakat is.


Forrás: Ninox.co


Forrás: Ninox.co

Külső

Egyszerű, letisztult, szimmetrikus forma, a bal oldalon két oldalgombbal, azaz jobbkezesek számára lesz csak ideális. A burkolat OEM modell, több kisebb gyártó is használja, a leghíresebb talán a Motospeed V40. A teteje matt, nagyon enyhén érdesített felületkezelést kapott, ami kellemes tapintású. Kétféle színvariáció van, az egyiknek fehér a teteje, a másiknak fekete.

Az oldala nincs lekezelve, ellenben a műanyag textúrázott, lyukacsos szerkezetű, kényelmesen megfogható. Nálam abszolút nem csúszkált, pedig izzadós a kezem.

A forma nagyon hasonlít a Zowie ZA szériához, különösképp a ZA13-hoz. Annál azonban hangyányit laposabb a legfelső része, viszont a gombok nem süllyednek le annyira az elején. 80 grammos tömegével kellemes érzetet kelt, nem féltégla, viszont a súlyeloszlás eléggé hátra orientálódik. Engem ez abszolút nem hátráltatott akció közben.

A burkolatot egybetartó csavarok az alsó talp alatt helyezkednek el, azokat kihajtva tudjuk szétszedni az egeret. Nincs benne könnyen szakadó szalagkábel, illetve csak egy darab NYÁK található az alsó részen.

A görgő két oldalán, valamint a felső és alsó burkolatelemek elválasztásánál helyezkednek el a világító sávok. Nyolcféle szín közül variálhatunk, valamint 0 - 25 - 50 - 75 - 100%-os fényerő fokozatokat tudunk beállítani. Pulzálásra, egyéb effektusokra nincs lehetőségünk. Ezt mindenki döntse el maga, hogy mennyire hátráltató tényező, engem személy szerint nem érint, én mindig kikapcsolom a világítást a perifériáimon.

Néhány összehasonlító kép a Zowie ZA13-mal:

Profilok

Az egérhez nincs szoftver, de van beépített profilválasztás funkció hardveresen. A profilok beállításáról van egy hivatalos videó ezen a linken, valamint egy leírás itt, teljesen adja magát a dolog.

Gombok

A főgombok alá 50 milliós élettartamú, kék pöckös Omron D2FC-F-K kapcsolók vannak (ez persze nem garancia arra, hogy ki is bírják az 50 millió lenyomást, ezek sajnos általában hamarabb megpusztulnak). A klikk-feel nem rossz, viszont van némi holtjáték, ami két csavarral orvosolható. Ezeket magunknak kell beszerezni és beszerelni. Ha japán Omron D2F-01F kapcsolókat forrasztunk át bele, avagy azokból átszereljük a lenyomópöcköt a Venator kapcsolóiba, akkor szintén kissé magasabb lesz a nyomáspont. Előbbi inkább javasolt, mert sokkalta puhábbak lesznek a klikkek.

A görgő a legtöbb példány esetén sajnos zörög. Elég nagy holtjátéka van oldalirányba, de erre is van megoldás. A görgetésért szürke TTC görgő-encoder felel, mely erősen taktilis, így aki a könnyű görgetést szereti, az csalódni fog. Egy fokozaton belül a görgőnek csúnya holtjátéka van fel-le, de ha egy irányba görgetünk, akkor ez nem fog előjönni. Sajnos nem ül bent rendesen az encoder-ben a görgő kis csapja. Újabb DIY megoldás: egy nagyon pici (2-3 mm max.) szigszalag-darabkát kell a csapra rakni, és úgy betuszkolni az encoder-be. Így megszűnik a probléma.

A középső gomb nyomáspontja alapjáraton hibátlan, nem túl könnyű, nem is túl nehéz, pont ideálisnak mondható. Az imént említett encoder-fix azonban ezt sajnos nagyon kikeményíti.

Az oldalgombok is szenvednek némi holtjátéktól, de nem mondanám zavarónak. Az elhelyezkedésük az én fogási módom (fingertip-szerűség) számára ideális, aki palm grip-ben egerészik, és gyakran használja őket, annak kényelmetlen lehet.

A profilváltó alatt kicsi tactile switch helyezkedik el, korrektül teszi a dolgát. Maga a gomb nincs útban, véletlenül egyszer sem nyomtam meg játék során.

Talpak

A gyári talpakon egy védőfólia van, amit használat előtt el kell távolítani. Két extra szett pacsker is található a csomagban, így egyhamar nem fogunk kifogyni belőle. Viszonylag jól csúsznak, de én azért ráapplikáltam némi tömör teflont a jobb csúszás érdekében.


Forrás: Ninox.co

Szenzor

PixArt PMW3360, azaz a jelenlegi csúcskategóriát képviselő optikai érzékelő végzi a lekövetést. Nyers, reszponzív, 1:1 track-feel, és természetesen normál használat közben abszolút kiakaszthatatlan.
A grafikonoknál majd látszani fog, hogy produkál néha egykét érdekes jelenséget a szenzor, de a gyakorlatban nincs jelentősége, in-game semmiféle anomáliát nem okozott. Egy későbbi firmware update valószínűleg meg fogja tudni oldani a dolgot.

A LOD alacsony, 1 CD, vagy még kisebb. Az egér 1000 Hz-es polling rate-n operál, ennek állítására nincs lehetőségünk. Az alábbi DPI értékek közül választhatunk: 400, 800, 1200, 1600, 2000, 4000, 8000, 12 000. Természetesen mint mindig, most is javallott 400 és 2000 között maradni.

A NYÁK lötyög. Maga a nyák, tehát nem a lencse, bár valaki az utóbbira is panaszkodott. Itt jön képbe a negyedik home-fix, némi kétoldalú ragasztóval, vagy szigetelőszalaggal le tudjuk rögzíteni az egér aljára, hogy ne mozogjon. Sajnos nem csavarokkal, hanem kicsi műanyag pöckökkel tartja a burkolat az áramkört, és ez nem egy túl stabil megoldás. Az OEM dolgok átka, azaz ez van, ezt kell szeretni.

Az SRAV tesztvideó itt megtekinthető.

Paint-teszt, MouseTester grafikonok

Vannak érdekes kiugrások, valószínűleg az egér néha egy USB packet alatt kétszer, vagy többször küldi el ugyanazon információt. Játékok alatt ennek abszolút nem tapasztaltam negatív hatását.
A Paint-teszten látszik, hogy jitter, AS, egyéb kellemetlenségek nincsenek.
2000 DPI-ig nincs mérhető input lag, felette konzisztensen 4 ms, ezen mérések itt találhatóak.


Összegzés

Kinek ajánlanám a Venator-t? Azon nem túl nagy mancsú kollégáknak, akik nem félnek kicsit barkácsolni a patkányon, mielőtt használatba vennék. Claw és fingertip grip-re ideális, kisebb kezűek szerintem simán tudják tenyeresen is használni.
Német Amazon-ról ingyen szállítással kb. 15 500 Ft környékén szerezhető be.

Specifikációk

Méret: 122 x 62 x 40 mm
Súly: 80 g
Felbontás: 400 - 12 000 DPI
Polling rate: 1000 Hz
Világítás: többszínű
Csatlakozás: USB 2.0
Driver: nincs
Gombok száma: 5+1

Egyéni vélemény #1: jaffa 2843

A formája nem az én világom, túl keskeny a közepe az egérnek. Én inkább azt szeretem, ha kicsit széles de lapos. (G303) Igazából ez lényegtelen, nem is ez lenne az irományom fő mondanivalója.

Előljáróban annyit, hogy ez az egér ~15 ezer forintnyi €-ért enyhe rablás. Nem tudom, hogy később javulni fog-e a minőség, de a burkolat és az összeszerelés minősége kritikán aluli.

Főgombok. Ha már régen meg lett szavazva (előző projekt-nél), hogy a burkolattól szeparált lenyomók legyenek, akkor ezt az egyébként szükséges dolgot miért kellett elfelejteni? Ezután pedig nyilván jön a pre-travel probléma, változó nyomáspontok, stb. Az is elég illúzióromboló, ha lenyomok egy gombot, akkor a burkolat 3 reccsenéssel regisztrálja azt. :D

A görgő feszes (ha jól tudom Vanir fixálta már), talán túl feszes is. Mármint ahhoz képest, hogy a keréken lévő gumin inkább csúszik az ujjam, mint tapad. A görgőlenyomás kicsit kemény, érzésre noname mikrokapcsoló. Azt hozzá kell tennem, hogy elszoktam a hosszú útú kemény mikrokapcsolóktól. A G303/G102 könnyed taktilis megoldásai jobbak és gyorsabban használhatók.

Az oldalgombok a legjobbak, csak azt nem értem, hogy miért van élük kifelé és miért végződnek szúróhegyben. :DDD
A kábele kicsit vastag és enyhén akadályozó. Nyilván nem parakábel van rajta gyárilag. (Semmin sincs az sajnos)

Magát a szenzort nem néztem alaposabban, de jónak tűnik. Nem ez a gyenge pontja az egérnek.
Összességében ez tipikus esete a nem minden a belső és az alkatrészek minősége. A burkolat nagyon gyatra minőségű, ahányszor megfogom annyiszor recseg és nem, nem markolok rá izomból, csak normálisan megfogom.

Az árát is nézve, ez számomra egy 4/10-es egér. Ha mindegyik ilyen, akkor ezt senkinek nem ajánlom.

Egyéni vélemény #2: ribizly

Ami bejött a Zowie-nál az itt egyáltalán nem működik nálam.
A forma elvileg valahol a Zowie ZA12-13 között helyezkedik el, de nagyon nem megfelelő ergonómiával. Az anyaghasználat az oldalán kis túlzással a "kiborító" kategóriába sorolódik nálam, mert hiába a textúra egyáltalán nem tapad semmilyen páratartalom mellett (SŐT). A gombok is hagynak kívánnivalót maguk után, de ami végleg beteszi a kaput az a görgő. Nem elég, hogy nehezen lehet vele görgetni, de még csúszik is a felülete és így használhatatlan. :W
Sajnálatos, pedig nagyon jó lehetett volna.
Egyébként ami jó benne az a kábel, a felső burkolat, a világítás, nomeg persze a belseje, a lelke, de ez kevés...

Egyéni vélemény #3: dobragab

Az első, ami megfogott benne, az a burkolat minősége. Szerintem a kínai gyártó félelmetes összegeket fektetett annak kifejlesztésébe, hogy akárhol - tényleg akárhol - nyúlok hozzá a felső részéhez határozottan, a fél egér recseg és mozog. Komolyan mondom, véletlenül nem lehet ennyire szar.

A főgombok post-travel-je abszolút értékben rettenetes, de azért egész jól ki lehet bírni. A kábele egész jó, bár kicsit vastag, gondolom, nem ugyanaz gyártotta, mint a burkolatot.

A görgő így, a home fix-ek után nagyon precízen, feszesen, mégis könnyedén jár. A megindításához egy picivel nagyobb erő szükséges, és pont itt vérzik el ismét az OEM shell: a gumi nagyon csúszik, így az optimálisra beállított görgetés közel használhatatlan lett.

Az oldalsó gomb, annak ellenére, hogy tactile switch, kifejezetten tetszik, határozott, halk. Nos, az OEM shell minősége itt is megmutatkozik. A kapcsolók valami orbitális fémházba épített cuccok, így a nyákban nagyon jól ülnek, van tartásuk, ellentétben az oldalsó burkolattal, ami némi erőkifejtés hatására deformálódik annyit, hogy a gombok benyomódnak.

A forma jellegzetessége egyébként, hogy nagyon keskeny, pont ott, ahol az ember megfogja. Emiatt gyakorlatilag görcsbe rándul rajta a kezem, mintha a kis- és hüvelykujjam összecsippentésével kellene megtartanom egy fél kilós vaslemezt. Persze ez az én egyéni problémám, de emiatt nem teszteltem rommá.

A felső burkolat anyaga egész jó, az oldalsó szerintem nem. Fényes műanyag 3D-s padlószőnyeg-mintával, kicsit ellensúlyozza az alapanyag csúszósságát, de nem eléggé.

Összességében egyébként olyan FinalMouse-os az egész, az anyaga nagyon hasonlít rá, a görgő(kerék) kottára ugyanaz, és a build quality is. Az egérnek semmi baja, leszámítva a burkolat minőségét, és mivel használat közben alig 100%-ban találkozunk a problémával, nehéz lenne elhanyagolni.

Ezúton is köszönet jár bst-nek a tesztpéldányért, valamint dobragab-nak az input lag kiméréséért!

Hozzászólások

(#1) ribizly


ribizly
veterán

1000 hála a gyors és remek tesztért! :R
Viszont ezek alapján úgy néz ki marad a Logitech G403, Zowie ZA12 páros. Majd talán legközelebb...

|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|

(#2) Vanir válasza ribizly (#1) üzenetére


Vanir
veterán

;)
Nálam egyelőre ez van használatban, így megjavítgatva egész jó, bár a görgő lehetne puhább. Esélyes, hogy visszarakom a ZA13-t a közeljövőben, még kiderül.

(#3) [Prolixus]


[Prolixus]
addikt

Köszi a tesztet! Kár érte (egyelőre). :( Ahhoz képest amennyibe kerül, ez már nekem túl sok biszbasz amivel foglalkozni kellene hogy patent legyen.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#4) Vanir válasza [Prolixus] (#3) üzenetére


Vanir
veterán

Same, örülök, hogy ingyen volt, ennyiért én sem venném meg. Még kéne bele japán Omron mindenhova, meg egy Alps encoder, de nincs most affinitásom meg időm ennyit szarakodni vele. :D

(#5) ribizly válasza Vanir (#4) üzenetére


ribizly
veterán

Azért az elég szomorú, hogy még ennyit kell(ene) küzdeni vele, hogy tényleg normális egér kerekedjen belőle. :(
Ennyi energiabefektetéssel már igazából bármelyik egérből lehet "tökéletes" darabot faragni.
Marad a Zowie ZA12, okosított Logitech G403 páros.

|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|

(#6) Vanir válasza ribizly (#5) üzenetére


Vanir
veterán

Elvileg a kövi batch már megkapja az előfeszítést a gombokra meg a görgő sem lesz lötyi, de ez még hónapok kérdése.

(#7) Vanir


Vanir
veterán

Kiegészítettem a cikket Jaffa beszámolójával is. :)

(#8) Vanir


Vanir
veterán

Kiegészítettem az irományt ribizly és dobragab tapasztalataival, valamint az utóbb említett úriember által kimért input lag adatokkal.

A hamarosan elérhető fekete verzió ezeket a változtatásokat fogja hozni:

The Venator black edition is nearly ready. I received a sample today and there are a number of improvements made.
- The cable is *significantly* more flexible.
- The shell squeaks are completely gone.
- The front buttons have vastly improved travel and feel.
- The scroll wheel is improved a lot (say, roughly 80% improved), however I feel that it can be a bit better, so I'll be talking to the factory about it tonight.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.