2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Egy kis Logitech G100s modding

Írta: | Kulcsszavak: logitech . g100s . egér . modding

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Van teszt is az egérről itt ni.
Innen olcsón hozzá tudsz jutni (~5700 HUF, ingyenes szállítás).
Az egeres topik összefoglalójában szinte minden technikai kérdésre választ találsz. Ha nem, akkor kérdezz bátran.

Bevezető

A birtokomba jutott egy hibás (bal mikrokapcsoló megadta magát) G100s. Már régóta vadásztam egyre ami jó árban van, úgyhogy ez most pont kapóra is jött.

Amint megérkezett már neki is estem a műtétnek. Először megszabadítottam a gagyi gyári talpától, majd az alsó talp alatti csavart eltávolítva szétszedtem. Leválasztottam a kábelt a NYÁK-ról, majd az egészet kiszedtem az egér házából. Ezekkel később foglalkozom.

Warning: sajnos a kezem nem a stabilitásáról híres, úgyhogy kicsit bemozdultak a képek mert nem volt kedvem állványozgatni. Ja, és rettenetes por van a lakásban, amivel nem sok mindent lehet kezdeni, azért ilyen randa az egérpadom. Meg szokásom véletlenül ráborogatni a vizet...

Burkolat

Olvastam az OCN egyik topikjában, hogy le lehet csiszolni a ház alsó részének a külső felét (azaz az egér alját), és így olyan talpat tud az ember rárakni, amilyet csak akar, mert nem korlátolják le a kis elválasztók. Így is lett, lecsiszoltam (ocsmányul), letakarítottam, majd finom mozdulatokkal felhelyeztem a 4 darab (eredetileg WMO-ra tervezett) teflontalpat (amiket innen vásároltam). Azért erre esett a választásom, mert kicsi a felülete, és stabilan fel lehet őket helyezni az alsó rész négy "sarkára".


A burkolat


Az alsó rész


A szenzor lencséje


A burkolat felső része

A felső burkolatba gyárilag belecsavaroznak egy 13 grammos súlyt (ez a felső képen valamennyire látszik is, kis fémdarab). Erre aztán semmi szükségem nincs, így ki is vettem rögvest, de a csavart benne hagytam. Igazából egy kb. 5-6 grammos súly nem ártana bele arra a helyre, mert így orrnehéz némileg a patkány.

NYÁK

A nyomtatott áramkör (avagy NYÁK) szerencsére nagyon kis egyszerű ennél az egérnél. Egy darabból áll, kicsi, könnyen hozzáférhetőek a mikrokapcsolók forrszemei.
A gyári kínai Omron és Kailh kapcsolók helyett a főgombok és a görgőgomb alá a csúcsminőségű, japán Omron D2F-01F modellek kerültek (amiket innen szereztem be). Sokkal minőségibb érzetet keltenek így a kattintások, valamint ezek nem döglenek meg fél év alatt, mint a gyáriak.

Kábel

Nem szeretem ennek az egérnek a kábelét, túl merev. Szerencsére a problémát könnyen orvosolni lehet, miután nem nagy mutatvány egy kábelt kiszedni és másikat rakni be helyette. Én egy dobragab által készített Paracord-kábelre cseréltem le az enyémet. És hogy ez miért is történt? Íme egy rettenetes szemléltető videó. A másik példány egy Zowie ZA12 (aminek mellesleg a jelenlegi piacon szvsz a legjobb gyári drótja van). Csak azzal, hogy megcsavarom annak a kábelét már mozdul is az egér. A G100s-ét forgatom ide-oda, de nem, vagy csak minimálisan mozdul meg, pedig 20 grammal könnyebb, mint a ZA12.

Az elkészült példány

A kábelt leszámítva igazából nem látszik a különbség, viszont milliószor minőségibb érzetet kelt az egér a változtatások után, valamint a DPI is valamennyit nőtt, a 750-es lépcsőnél 765 a kijelzett érték a MouseTester szerint.

Todo:
- venni még egyet és megint megcsinálni ugyanezt
- normálisabb képek
- teensy mod? (áh, úgyse)
Changelog:
17/04/04: az árra ment egy kis update, néhány dolgot javítottam

Hozzászólások

(#1) dobragab


dobragab
addikt

:C

Franko lett.

Talan egyszer irok a sajat G100s-emrol, ami jelenleg 66 grammos. :DD

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#2) Vanir válasza dobragab (#1) üzenetére


Vanir
veterán

:R
Micsoda súlyfaragások. ;] Az enyém 70 g a kábel első 10 centijével együtt jelenleg.

(#3) \/ulp


\/ulp
csendes tag

Szép munka, grat! :C

Amúgy miért is jobb a kis felületű talp? :U Nem csökkenti a súrlódást, cserébe jobban belesüpped a puhább egérpadokba, és hamarabb is kopik.

(#4) Robert07


Robert07
aktív tag

Nem lett rossz, viszont en nem csiszoltam volna le az egesz aljat, hanem megprobaltam volna csak a talpak korvonalanal azt a kavat lecsiszolni vagy esetleg szikevel levagni, ha nem tul kemeny a muanyag.

(#5) Vanir válasza \/ulp (#3) üzenetére


Vanir
veterán

Ebben nincs igazad látod, mert igenis csökkenti a súrlódást. Volt ugyanilyen anyagú teflontalp az előző példányomon, és az sokkal kevésbé csúszott, mint ez. Az MX300-amon feleekkorák a talpak, és az csúszik a legjobban az összes egerem közül. A ZA12 sokkal nehezebben megy, mint ezek, annak pedig jóval nagyobbak a talpai.
Mellesleg 1 milliset vettem, az azért nem fog elkopni szövetpadon egyhamar.

Robert07: Így jóval egyszerűbb volt, plusz másoknál is láttam már, hogy így csinálják, gondoltam felugrok erre a vonatra. :) Ahogy a todo részhez írtam is, ezt még megcsinálom a jövőben szebbre.

Amúgy játszottam vele 1-2 órát, ég és föld egy stock G100s-hez képest.

[ Szerkesztve ]

(#6) \/ulp válasza Vanir (#5) üzenetére


\/ulp
csendes tag

A súrlódási erő számértéke nem függ az érintkezési felületek nagyságától, a felületre merőlegesen ható nyomóerőtől, ami ebben az esetben megegyezik a súlyerővel, és az érintkezési felületek anyagi minőségétől viszont annál inkább. A ZA mindkét egérnél nehezebb, így természetes, hogy nem csúszik annyira, mint a másik kettő.
A kopást nyilván nem egérpaddal való használatra értettem.

(#7) Vanir válasza \/ulp (#6) üzenetére


Vanir
veterán

Az MX300 10 grammal nehezebb a G100s-nél, mégis elég lényeges különbség van a csúszásuk között, pedig ugyanaz az anyag van alattuk, ami ugyanattól az úriembertől lett rendelve. :) Értem én, hogy elmélet, de ez meg gyakorlat. :DDD Nyilván nem kötözködni akarok, csak a tapasztalataimat adom át.

(#8) dobragab válasza \/ulp (#6) üzenetére


dobragab
addikt

Az erintkezo feluletek anyagi minosege miatt csuszik jobban a kis, kerek (!) talp. A szelei sokkal hamarabb lekopnak gombolyure, puposra, igy a szele nem "vag bele" a padba, es a kerek forma is ezt minimalizalja. Vagy valami ilyesmi oka lehet, de teny, hogy a kis kerek teflontalpak jobban csusznak, mint a nagyobb, eger formajat kovetoek.

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#9) \/ulp válasza dobragab (#8) üzenetére


\/ulp
csendes tag

Igen, valami hasonló játszódhat le, még arra is gondoltam, hogy a nem egyenletes súlyeloszlás miatt egyik fele jobban "belevág" a padba, de nem akarok hülyeséget mondani. Igazából csak arra akartam rávilágítani, hogy ez az egész nem a talp felületének méretéből adódik, hanem valami egészen másból.
Amúgy, hogy egy ellentétes példát is említsek, OCN fórumról Ino a nagy méretű egértalpakat kedveli a #3 hsz-ben felsorolt érveim miatt.
Érdekelne, hogy egy keményebb felületen, ahol nincs besüppedés meg a többi baromság, ugyanígy csúsznának?

(#10) dobragab
Asztalod sincs? :U :P

Ez is igaz...

[ Szerkesztve ]

(#10) dobragab válasza \/ulp (#9) üzenetére


dobragab
addikt

Nem tudom, nincs muanyag padom. :D

Ino valoszinuleg nem jaffa-fele talpakat hasznal, ez hungarikum.

[ Szerkesztve ]

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.