2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Retro láz

Írta: | Kulcsszavak: retro . nosztalgia . retrosztalgia

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindig is vonzottak a régi idők hardverei, főleg a retro PC és notebookok azok, amik megmozgatják a fantáziámat. Pár éve sikeresen felszámoltam a régi hardvereimet és laptopjaimat, elég sok kincset adtam el akkoriban. Rengeteg processzor, ISA/PCI/AGP kártya, komplett 486-P1-P2-P3 gépek, IBM Thinkpad gyűjtemény és még rengeteg más dolog is. Mára viszont kicsit már bánom. Egy ideje rákaptam Youtube-on az LGR, 8-bit guy, Obsolete Geek és társai videóira és hála nekik megint elkapott a retro láz. Ennek okán ismét elkezdtem nyitott szemmel járni és sikerült megcsípni pár érdekes és izgalmas hardvert.

Az első, ami befutott az egy NCR SYSTEM 3227-es 486-os kompakt masina. Ami ebben számomra igazán különleges az a mérete. Mai szemmel is aprócska, akkoriban pedig igazán kicsinek számított. A másik érdekessége a Pentium Overdrive, ami szintén egy igen szuper dolog volt abban a korban.

Paraméterei:

Intel 486SX - 25Mhz + Intel Overdrive = 50Mhz
8MB RAM
160MB HDD
Integrált VGA
3.5" Floppy
Beépített tápegység
2 Soros port
1 párhuzamos port
2 PS2 (egér+billentyűzet)
Micronet ISA hálózati kártya
DOS 6.22 + Windows 3.11

Sajnos nem tökéletes a rendszer, a következő problémáim vannak vele:

- Lemerült CMOS akku. Ez nem is lenne baj, de sajnos az alaplapra van forrasztva, nem tudom csak simán cserélni. Plusz ez tippem szerint akku, tehát ugyanolyat kellene keríteni, ami most benne van. Megy a gép így is, de minden kihúz/bedug után újra be kell állítani a BIOS-ban a HDD-t, csak ezután hajlandó bootolni róla. Na meg ugye a dátumot/időt is elfelejti.

- Megbízhatatlan floppy meghajtó. Ez is kicsit idegőrlő. Első körben nem akart olvasni semmit. Kivettem, szétszedtem, igazgattam a kábelt, majd valahogy életre kelt. Most olvas szépen, de ha egyszer benyeli a floppyt, akkor aztán csak 2 imádság és 3 emberáldozat után hajlandó kiadni. Cserélném, de nincs itthon ilyen speciális floppy meghajtóm sajnos. Azaz de, egyet találtam, ami valami retro notebookból lett bontva, de azzal meg nem olvas egyáltalán. Vagy rossz vagy nem kompatibilis a kettő.

- Nem mindig induló táp venti. Szétszedés és floppy javítgatás közben vettem észre, hogy egyes indításokkor megmozdul a táp ventije, de nem kezd el pörögni, hanem állva marad. Ilyenkor kézzel kicsit megtuszakolva viszont elindul és teszi a dolgát amíg le nem állítom. Gondolom ez sem egészséges hosszútávon, úgyhogy valószínűleg ki lesz véve, meg lesz olajozva és hátha ennyi elég lesz a csodához.

- Hálókártya driver. Gondoltam egy merészet és a Windows 3.11 floppys telepítése után az ötlött a fejembe, hogy csináljunk hálózatot és majd szépen azon keresztül juttatom a gépre a régi játékaimat. Na hát ezzel nem jutottam sehova, fogalmam sincs Win 3.1 alatt hogyan kellene életre kelteni a gépben levő hálózatot és a hálókártyát.

A következő, amit elcsíptem egy 386-os laptop, mégpedig egy Copam NB386SXL-25

386 processzor
1MB RAM
Valamekkora HDD

Erről nem tudtak mondani semmit. Lutri. Vagy működik vagy nem, töltő sincs. As-is. Bátor voltam, lecsaptam rá és... rájöttem, hogy nekem sincs hozzá való töltőm. Akku nem volt benne, de az alján szerencsére megtaláltam, hogy 11V-ot kér. Az akku két sarujára ment 2 krokodil csipesz, a másik vége pedig egy univerzális tápról szívta a delejt. Nagy izgalommal kattintottam át a kapcsolót az ON állásba és... HDD felpörgés hangját hallottam, majd a kép is megjelent a kijelzőn. Él! Persze a CMOS battery itt is halott, rögtön be is dobott a BIOS-ba, hogy állítsam be, amit be kell. A HDD paramétereit nem tudtam, de izgatottságomban mentettem, hátha indul. Nos, nem indul.

Gondok:

- Nincs táp. Jó lett volna hozzá egy eredeti, mert elég gány megoldás a mostani, de egyelőre megteszi.

- BIOS elem lemerült. Ehhez szerintem tudok rendelni ebayről... legalábbis remélem, még nem néztem meg pontosan milyen is van benne.

- HDD nem bootol, nincs a gépben floppy, nem tudok rendszert telepíteni, HDD-t kivéve másik gép nem ismeri fel rendesen. Ez a valódi problémám. A HDD nem bootol a gépben. Kivettem, IDE-USB kábellel másik gépre kötve a rendszer felismeri a típusát, de tovább semmi. Nem tudom inicializálni, formázni. Nosza gondoltam akkor biztos halott, teszek be a laptopba egy garantáltan működő HDD-t. Egy 2GB-os akadt a kezembe, formáztam bootolható DOS lemezként, indítom a laptopot és... semmi. De magyar nyelven írta ki, hogy az operációs rendszer nem található, tehát valami mégis történt, de innen se jutottam tovább. Pedig szuper lett volna egy DOS-t ráerőszakolni pár játékkal. Sajnos ehhez a modellhez külső floppy meghajtó járt, azt pedig nem kaptam meg vele, így nincs más opcióm a HDD-s bohóckodáson kívül.

Aztán pár napja megérkezett a jelenlegi kedvencem: Siemens Nixdorf Scenic Pro M5 Socket 7-es Pentium 1-es brand gép. Biztos voltam benne, hogy halott, mert levett oldallappal feküdt egy féltetős szabadtéri szemétdomb közepén. A tulaj azt mondta ideadja ingyen, mert neki csak útban van és hátha nekem hasznos lesz valamire. Tele volt levéllel, kosszal, pókhálóval és pókokkal, egy kis eső is esett bele valószínűleg. Itthon kitakarítottam amennyire tudtam, majd félve megkapta a tápkábelt is. Füst nem jött, szikra se, ellenben felpörgött a táp és a proci ventije. Hoppá. Rá mertem dugni a monitort is, de képet nem adott. Fene. Viszont kis idő elteltével csippant egyet. Hmm. Na a videókártya kivételekor láttam is a gondot. Valami nehéz dolog lehetett a gép belsejében, mert elhajlította a VGA-t és magát a PCI slotot is. Az sajnos el is tört :( Viszont másik slotba téve a VGA még mindig elhajolva ugyan, de képet adott! Nem kicsi volt az öröm.

Pentium 166Mhz MMX aktív hűtéssel
64MB ram (bővíthető 128MB-ig)
10GB Seagate HDD
Matrox MGA Mystique VGA
Integrált Sound Blaster hangchip az alaplapon előlapi kivezetésekkel (fejhallgató, bemenet, mikrofon)
2 USB port az alaplapon!
Gyári 145 Wattos táp
Asus 45x CD meghajtó
3.5" floppy meghajtó
4 PCI
3 ISA
2 PS2
2 Soros
1 párhuzamos
+ Hátul fityeg a 2 gyári kulcs a házhoz

A HDD-n kívül minden gyári a gépben és teljesen el vagyok képedve tőle. De komolyan. Annyira minőségi érzetet kelt és annyira jól össze van rakva, hogy még ma is öröm használni. Tele van apróságokkal, amiket imádok. Például a BIOS. Mindent be tudsz rajta állítani. Van benne energiagazdálkodás, be tudod állítani mit mikor kapcsoljon le. Indításkor grafikus márkajelzés fogad teljes képernyőn, majd szép lassan elhomályosulva tűnik el. Még most is jól mutat. A gép eszeveszett halk, egyedül a HDD a hangos, de ha leáll, akkor mindig felkapom a fejem, mert olyan, mintha nem is menne a gép. Aztán ott vannak a gyári USB kimenetek. Bakker. Ilyet se láttam még P1 alaplapon. A ház is robosztus, igényes és tetszetős is. A 10GB HDD, amit betettem kicsit túlzás, de szükséges, mert felkúszott egy 6GB-os DOS játék pakk és igen, egyesével ki fogom próbálni mindet szép lassacskán. A gép napok óta átvette a játszós asztali gép helyét és reggelig tolom a prüttyögős és csipogós DOS játékokat. Micsoda nosztalgia! A régi kedvencek és csomó számomra ismeretlen játék került elő és ennyire jól már nagyon régen szórakoztam.

Ti tennétek még bele valamit? Egy hálókártyán gondolkodom erősen, bár USB-n már így is könnyebben tudom pakolászni rá a cuccokat. Most, hogy működik jön majd az alapos tisztítás, utána keresek neki egy állandó helyet, mert ez a gép biztosan maradni fog.

Egyéb szerzemények:

- HR 31 200 CGA monitor (IBM másolat) 00001-es sorozatszámmal, azaz ez volt az első darab, ami legördült a gyártósorról. Pretty cool :) Alig várom, hogy legyen alá egy masina, amivel tudom használni. A non plus ultra egy korban hozzáillő valódi IBM PC lenne. Van egy kis IBM fétisem.

- IBM Model M(?) magyar kiosztású billentyűzet. Elvileg model M, de lehet, hogy mégse, mert nem úgy kattog szerintem, ahogy ezeknek kellene. Pedig régi álmom egy valódi model M. Esetleg ha valaki szakértő, akkor szakértse már meg, hogy mi is ennek a pontos típusa.

Egyelőre itt tartok, de megint elkapott a gépszíj, úgyhogy nincs megállás. Retrora fel!

Hozzászólások

(#1) The DJ


The DJ
addikt

:)

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#2) Redneck


Redneck
veterán

Frankó kis válogatás! :K Ilyen IBM billentyűzetem azt hiszem nekem is van valahol...

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#3) The DJ válasza Redneck (#2) üzenetére


The DJ
addikt

Ha valódi IBM Model M-ed van, akkor vigyázz rá nagyon, sokak szerint még mindig ez a legjobb billentyűzet, amit valaha készítettek :) Így hangzik: [link]

Elég szép ára is van ebayen a megkímélt modelleknek, főleg ha korai széria.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#4) MineFox54


MineFox54
őstag

Szerintem nem a valódi első darab lesz az, csak szimplán lusták voltak normális számlálót rakni :) Ha tényleg az első, szerintem egy vagyont érhet.

(#5) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

Siemens jól néz ki. :R

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#6) RexMaximus


RexMaximus
aktív tag

Ezeket a topicokat ajanlom, lehet ismered oket :)

[link]
[link]

(#7) flymi válasza RexMaximus (#6) üzenetére


flymi
addikt

Korán keltél, megelőztél. :D

The DJ: Ha tényleg a legelső darab, ami legördült a sorról, akkor az igazán megtartós fajta. :K

[ Szerkesztve ]

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#8) Mokó


Mokó
aktív tag

Üdv mindenkinek!

Csinos válogatás,várjuk a többit is :D

(#9) The DJ válasza MineFox54 (#4) üzenetére


The DJ
addikt

Remélem nincs igazad, nagyon szeretném hinni, hogy tényleg ez az első példány. Nem is nagyon látom értelmét annak, hogy mindre ugyanaz a sorozatszám kerüljön. Akkor már inkább ne kerüljön rá semmi. :)

(#6) RexMaximus: Rég jártam már arra, de most hogy mondod benézek majd a kérdéseimmel, hátha valaki tud segíteni megoldani a fennálló problémákat.

A többieknek köszönöm, jön majd a folytatás is, ebben biztos vagyok. :) Eszembe jutott, hogy van még eltéve valahol egy doboz kincs, projektek, amik nem lettek soha befejezve (vagy elkezdve), azok közül is fogok szemezgetni hamarosan.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#10) ivana


ivana
Ármester

Ez bizony egy valódi model M lesz mivel teljesen fehér még, a háza is. Ezt más nem nagyon tudja. A model M kattog, de nem idegesítően viszonylag mély hangja van. Mivel ez magyar így ez egyértelműen a legjobb valaha gyártott magyar feliratos billentyűzet. Érni is sokat ér.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.