2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Celeron Dual Core E1600 - A Spectre és a Meltdown "kinyírta" volna?

Írta: | Kulcsszavak: celeron dual core . core 2 duo . pc . linux . xubuntu

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Korábbi posztomban említettem, hogy Dual Core konfigokat fogok tesztelgetni. Úgy adódott, hogy egy proci cserét kellett végre hajtanom a nappalinkban található netezős PC-ben, így egy kis ízelítőt tudok adni a fejleményekről.

A gépen egy Linux Operációs Rendszer fut (Xubuntu 14.04.5 32bit). 2 évig 2 GB DDR2 800MHz memóriákkal futott zökkenőmentesen. Mivel csak Facebook, YouTube, Jófogás, Időkép és egyéb hasonló feladatokra van használva, így nem is nagyon kellett hozzá nyúlni. Az év elején kernel szintű frissítés jött Linux alá a Spectre és Meltdown sebezhetőségre. Miután települt a javítás, a család tagjai panaszkodtak a sebesség miatt, érezték a lassulást. Mivel én csak ritkán ülök oda, így nem volt viszonyítási alapom. A 2 GB memóriát bővítettem 3-ra. Azt hittem megoldja a problémát, de csalódnom kellett. Elméletileg a betöltési idő volt a sok. Gondoltam egyet, így a tavaly év végén beszerzett Core 2 Duo e8400 processzorral helyettesítettem a Celeron Dual Core-t. Az eredmény meglepett: Egész gyors lett a gép. YouTube 720p lagmentes, ha nem mozgatom az egerek, pici laggal 20-25 FPS kijön 1080p-ben is. Meg kell jegyeznem, hogy integrált videovezérlőjét használja (bővíthető PCIe x16 kártyával is) 80 GB IDE merevlemezzel.

A legközelebbi fejlesztés a merevlemezt fogja érinteni, mivel elég lassan indul el a Google Chrome első indításkor. Szerencsére SATA2 foglalat található az alaplapon, így a legközelebbi újratelepítés alkalmával egy 64 bites Xubuntu 18.04 kerül fel a gépre, melyről videóteszt várható.

Végszó
Többen mondták az előző posztom alatt, hogy a 2 magos rendszerek a végüket járják. Valamilyen szintem egyet kell értenem ezzel. Én se szoktam ajánlani másnak, hogy 4 mag alatti konfigot vagy laptopot vásároljanak, de úgy néz ki, néha hiába beszélek másoknak. Olcsó húsnak híg a leve, de ha jó kezekben kerül, a régebbi hardverből is ki lehet hozni a maximumot.

Hozzászólások

(#1) SwissBread


SwissBread
(újonc)

Linuxra állítólag nagyon rossz lett patch [link]

<script type=text/javascript> Document.write(aláírás); </script>

(#2) tghwinner válasza SwissBread (#1) üzenetére


tghwinner
(újonc)

Megnézem majd, hogyan viselkedik AMD-nél 2 maggal (Phenom II x6, letiltott magokkal, csökkentett memória sebesség mellett). AMD-nél elméletileg kisebb az esély a lassulásra.

(#3) the_blu36


the_blu36
(lelkes újonc)

Nekem Atom procis HTPC-m van (dual core, 2GB RAM, SSD), a Win10 meltdown-spectre patch óta vállalhatatlan a sebessége.

"Téged a szenvedély vezérel, vagy egy H97 chipset?"

(#4) tghwinner


tghwinner
(újonc)

Az Atom processzor nem is a teljesítményéről híres, cél az energiatakarékosság. Sejthető volt, hogy az olcsóbb processzorok megsínylik ezt a javítás dolgot. Eddig még nem nagyon csináltak tesztet a gyengébb processzorokkal, csak az újabb, frissebbekkel.

(#5) Zicokuka


Zicokuka
(senior tag)
LOGOUT blog

E1600at elvileg nem is èrinti ez a buli.Bár az update attól okozhat lassúlást,franc se tudja.

(#6) tghwinner


tghwinner
(újonc)

Én úgy tudom, hogy az összes olyan processzor, ami a 20 évben elkészült, abban mindben megtalálható a hiba.

(#7) Zicokuka válasza tghwinner (#6) üzenetére


Zicokuka
(senior tag)
LOGOUT blog

Èn meg úgy hogy csak az első I szériától.

(#8) DraXoN


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

Nekem egy N230-as atom fut mai napig home servernek, nincs grafikus felület, a legkomolyabb terhelés ami rajta van egy minecraft server (mondjuk azt nehezen is bírja.. 2-3 ember max... mondjuk privát szerver haverokkal ökörködni így elég).

ubuntu 14.04LTS van rajta... rendszeresen frissítem, de spectre patch óta nem volt még alkalmam "játszani" rajta, így nem tudom mennyire lassulhatott be vagy sem...
Egyébként tervezek majd egy újra telepítést amikor kijön az új 18.04LTS release.. bár egyben "nyugdíjba" vonulna mert otthonról tervezem, hogy elköltözne a gép, az irodába és ott lenne onnantól hálózati kiszolgáló pár merevlemezzel és egy fejlesztői teszt környezettel (Arra jó).

spectre/meltdown bug nem érinti az első generációs atomot! így elviekben nem kéne belassulnia tőlük...

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#9) hege8888 válasza DraXoN (#8) üzenetére


hege8888
(tag)

Valahol van konkrét lista, hogy melyik magokat érinti?

Hol az alja? C2D?

Retro hardver csere-beréhez szegedi, vásárhelyi cimborákat keresek.

(#10) Tim82 válasza hege8888 (#9) üzenetére


Tim82
(PH! nagyúr)

Hivatalos lista nincs, nemhivatalos van. [link]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Steinberg UR12 külső hangkártya, SMSL Q5 Pro digitális erősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.