2023. január 30., hétfő

Gyorskeresés

Rendszergazdák gyöngyszeme

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokféle gány munkát láttam már eddigi 19 évem alatt, de ilyet...

Adott egy informatikai iskola. Ennek az iskolának 2 épülete van, a két épületben pedig van összesen 7 terem, ahol számítógépek vannak. Termenként úgy 16-23 gép. Erre a 7 teremre jut 12-14 osztály, átlagban olyan 22-26 fővel. Itt említeném meg, a mi osztályunkba 16 fő jár.

Keddenként 8. órában CAD-et tanulunk. Történt a múlt héten, hogy termet cseréltünk egy másik osztállyal, ki tudja milyen okokból. A továbbiak miatt én gyilkossági kísérletre tippelnék. Ennek oka, hogy már a múlthéten is adódott nem is egy gond a gépekkel. Kezdeném mindjárt a leggyakoribb jelenséggel, azaz a "Windows ezen példánya nem eredeti" nevű üzenettel. Konkrétan nincs olyan gép, ami ezt nem közli indulás után. Apropó indulás. Szerintem aljas módon hittant is tanítanak az osztálynak az informatika órákon belül, mivel valahányszor géppel kell dolgozzunk, fejenként legalább egy "az Isten b@ssza meg" elhangzik. És akkor a káromkodásokról még nem is beszéltem. Ugyanis nemcsak a Windows küzd licensz problémákkal, hanem az Inventor is. (Az Inventor egy tervezőprogram, amivel dolgozunk.) Viszont míg a Windows használható marad ilyenkor, az Inventor nem. Nincs olyan mint mondjuk az Officenál, hogy egy piros fejléccel megúszod a dolgot. (Gondolom nem kell mondjam, hogy honnét tudom, miként rikácsol az Office, ha gond van a licensszel. Maradjunk annyiban, hogy itthon szabályosan keresni szoktam a kis piros sávot, annyira megszoktam.) Konkrétan egy szép hibaüzenettel kilép az egész. Ezt a hibaüzenetet viszont csak az óra 30. perce után szoktuk látni, mivel nagyjából ennyi időbe telik, hogy elinduljon a rendszer, és utána az Inventor. Pedig azért a Core2 Quad processzor és a 4 GB RAM nem egy gyenge páros még ma sem. Összehasonlításképp én egy Core2 Duo P8600-at, és szintén 4GB RAM-ot használok a 6 éves laptopomban. Ennek ellenére kereken 5 perc alatt már munkára készen ott van az Inventor. Oké, én SSD-t használok, ezért kap a lapos mondjuk 15 perc büntetést. Még akkor is 10 perccel hamarabb végez, mint a benti riválisa. Bár ez az idő lehet 45 perc is, azaz a komplett óra, mivel gyakran előfordul, hogy a 16 fős osztály egy 23 gépes teremben nem fér el. Hogy miért? Mert 23 gépből 13 nem működik rendszeresen. A teljesség igénye nélkül íme a hibák listája:

-Teljes K.O. Azaz se kép, se hang, a gép be sem kapcsol.
-R2-D2 effektus, vagyis a gép vad sípolásokkal jelzi, hogy nem akarja ezt.
-Fekete képernyő a Windows indítása közben. Előtte néha hibajavítási lehetőséggel.
-Perifériás gondok, mikor is a gép nem érzékeli a klaviatúrát, vagy az egeret.
-Kék halál. Ennek elég sok féle változatával találkozunk bent. Ma például az USB-s egér jelentett túl nagy gondot a gépnek, így amint csatlakoztattam, kék halállal nyugtázta a gép, megtalálta az egeret.
-Random kikapcsolás. Gondolom erre választ ad kedvenc tápmárkám, azaz a Vargáné.
-Fagyás. Ezt okozhatja eléggé sok dolog. De hogy pont a Windows beépített keresője...
-Jogok. Előfordult már mindenkivel szerintem, hogy nem volt rendszergazdai joga. Ez akkor gondot jelent, ha a gépen nem csak átlagos dolgokat szeretnénk csinálni. Ilyen például a Windowsba való bejelentkezés, és a leállítás is. Legalábbis nálunk.

A leírt hibák sajnos nem csak egy teremre igazak, hanem mindre. Mindezt köszönhetjük csodás rendszergazdánknak, aki ha gondot lát, 10 percig nézi a monitort, Facebookozik kicsit a telefonján, majd mint aki jól végezte dolgát, elsétál a tett helyszínéről, mondván ezt nem lehet megjavítani. És kész. Csináld meg magadnak, amit tilos. Kérdem én. Tényleg ilyennek kell lennie egy rendszergazdának? Mert akkor én is elmegyek az ő fizetéséért egész nap a p*csömet vakarni.

Hozzászólások

(#1) Realradical


Realradical
őstag

Halkan megjegyzem, hogy ami tüneteket leírtál, 80-90% hardverhibára és az általad is felismert licenc hiányra vezethetőek vissza. Mind a kettőnek a javítása pénzkérdés és nem direktben szakmai/informatikai probléma. Ha pedig a rendszergazda visszakapja a főnökségtől, hogy nyista money, akkor marad a fejvakarás, régi gépek belezése, hogy pár darab használható legyen.

Persze, ha van lóvé/érvényes licenc akkor igen, lusta és alkalmatlan az informatikus.

Things that try to look like things often do look more like things than things

(#2) Szatyor95 válasza Realradical (#1) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Nagyjából 20 komplett géphez elég alkatrész hever a szertárban, az érvényes licensz (vagy mi... licenc) pedig szintén adott mindenhez. Egyszerűen lusta aktiválni, és javítani a gépeket. Még a tanári gépekhez sem nyúl, hogy arra spórolna a hardverekkel.

Szerk.: Nem is olyan régen már a vezetőség is megemlítette neki, hogy vékony jégen táncol, lassan el is kéne végezni a dolgát.

[ Szerkesztve ]

Nyugodj békében Integra!

(#3) kmisi99


kmisi99
addikt

A licensz nem hiba nálunk is kb minden gépen van. Néhány éve teljesen tönkretették az oktatást óriási szivattyúkkal szívják ki belőle a pénzt és hangoztatják hogy egyre jobb. Nálunk az iskolába több mint fél éve !!! csőtörés van, 900m3 víz folyt el az udvaron kb 2 négyzetméternyi helyet kimosott a víz és egy esős nap beszakatt ott a térkő. Az évnyitót se ott rendezték nehogy beszakadjon a sok ember alatt, és nincs pénz nem küldik a szerelőt. A programok egy része se eredeti ugyan honnan lenne 2-3mill forint egy teremnyi programra?

[ Szerkesztve ]

(#4) Realradical válasza Szatyor95 (#2) üzenetére


Realradical
őstag

licensz, licence, lájszensz... hülye szó... :DDD

Things that try to look like things often do look more like things than things

(#5) Szatyor95 válasza kmisi99 (#3) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Akkor ott is szép a helyzet. Pláne a vizes dolog, ugyanis az már balesetveszélyes is.
Nálunk a licenc megoldott, egyik jófej tanárunk pont múlt héten aktiválta egy másik teremben a gépeket érvényes kulcsokkal, holott semmi köze hozzá.

Nyugodj békében Integra!

(#6) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
senior tag

Jó infó suli lehet, ha még CAD-et is tanulhat ott az ember. (leszámítva az általad említett gondokat) Én is infó szakközépbe jártam régen, de CAD-ről még csak szó sem volt. Csak adatbáziskergetés, de az minden órán. Pedig büszkék voltak magukra, hogy az ország legjobb szakközepe.

(#7) Szatyor95 válasza Kisgépkezelő (#6) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Infó terén nem olyan rossz, van például egy tanárunk, aki régen ROM-okat tervezett, és a mai napig képben van a hardveres és az áramköri dolgokkal. Ráadásul rendre feldobja az órát egy kis bemutatóval, vagy vitával. És még korrekt is. Ellenben más téren simán merem állítani, hogy ez Budapest legrosszabb szakközepe. Hogy egy dolgot említsek: Ha becsukjuk az ajtót, rendszeresen hullik a vakolat. Osztálytársam anno így ivott vakolatos kávét. :D

(#4) Realradical: Na ebben egyetértek. :D Kétszer ugyanúgy még sosem hallottam.

[ Szerkesztve ]

Nyugodj békében Integra!

(#8) Victoryus


Victoryus
addikt

Az iskolák olyan Windowst/Office-t használnak, aminek Sulinet kell az aktiváláshoz, pár havonta. Ha a Sulinetet nem kapja meg ,akkor rinyál. Márpedig a sulinetes hálózat egy kalap.... általában 1megabites, az ígért 10 helyett. Legalábbis ahol haverom dolgozik ott állandóan gond van vele. Van amikor egy egész iskolára jut 300kb/s.. jó mi? Ja, persze ingyen van, ajándék lónak ne nézd a sávszélességét. Ezért aztán kénytelenek előfizetni másik szolgáltatóhoz is, mert a sulinetes totál megbízhatatlan.

Eladó Legók: 42139 All terrain vehicle, 42057 Ultralight heli, 42061Telehandler

(#9) Szatyor95 válasza Victoryus (#8) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Ezzel már szembesültünk, mikor Linuxot frissítettünk. Ezért van egy 8Mbit/s-os net is az iskolában, ami szétoszlik x gépre, és még a LanSchool is szépen öli a hálózatot. Viszont nálunk a licencelést mindig a rendszergazda (szóval a tanárok) intézi(k) nyaranta, illetve a vizsgák előtt. Hogy ebből idén így mi lesz...

Nyugodj békében Integra!

(#10) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Itteni suliban is ez a helyzet. A gépek mindegyike tele van vírussal, vagy elindul, vagy nem, és C2Q? Fenéket, jó ide a s775-ös P4 is, 1GB, és 512MB RAM-mal, Solidworks-re, és AutoCAD-re. (Windows 7 megy a gépeken)

Persze mindegyikben noname táp, van amelyiken a Windows se eredeti. Tragédia. :(

[ Szerkesztve ]

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.