2022. december 8., csütörtök

Gyorskeresés

Mire vállalkoztam...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megkértek, hogy nézzek meg egy számítógépet, mert nem jó. Hiba volt belemenni.

Történt 1 hete, hogy egy ismerősöm megkért, ugorjak be hozzá, mert rossz a gépe, nem indul. Út közben már filozofáltam, mi is lehet a gond. Elsőre a tápra gyanakodtam. Aztán odaértem, kezdődött a bevetés.
Mivel 0.00000001-es alpha build kedves ismerősöm, így olyan alap dolgokkal kezdtem, mint a táp kapcsolója hátul, vagy egy meglazult kábel... Nem jött be. Pedig a filmekben ez mindig működik. Na de akkor valószínűleg bent lesz gubanc, nézzünk bele a gépbe. Itt vált világossá: Nem vagyok normális. Egy olyan gép oldalát vettem le, ami utoljára akkor látott napfényt, mikor azt én összeraktam 6 éve. Ami fogadott, az nagyjából úgy nézett ki, mint egy k*rva nagy szőrös egér, ami alkatrészekből áll. Még inkább stimmel a hasonlat, mivel a gépben még kenyérhéj(!!!) is volt. Itt éreztem azt, hogy ki kéne próbálni, mennyire ég jól a számítógépet elvétve tartalmazó por. Aztán erről le kellett sajnos tennem, másképp engem meg a tulaj gyújt fel ott helyben, bár lehet jobban jártam volna.

Nekiálltam, és elkezdtem pucolni az udvaron 40 fokban és tűző napon, mert persze bent egy porszem se mehet sehová, mivel hősünk annyira ügyel a tisztaságra, hogy még az ágya alatt is lehet találni olyan ételmaradékokat, amiket jó eséllyel még Petőfi hagyhatott ott, mikor a Nemzeti dalt írta '48 márciusában. Na de halad a munka, száll a por. Ha én lettem volna Hapci a Hókefélkéből Hófehérkéből, akkor gyanítom Hapci és a hét Hófehérke lett volna a mese címe, hisz én lettem volna a főszereplő. Aztán mikor jött a CPU hűtő eltávolítása, gondom akadt. Momentán nem kellett lefogatva legyen a borda, fogta azt a CPU épp eléggé. Végül 1 óra szenvedés után csak lejött. A GPU is ugyan ez volt, de arra még rá is volt égve az előző paszta.

Ilyen volt a VGA hűtése...

Na de minden létező dolgot lepucoltam, meg azt is ami nem létező, aztán jöhetett az összerakás. Mikor végeztem, szabályosan féltem elindítani a gépet, még mielőtt felrobban, vagy hasonló. Megnyomtam a bűvös gombot. És... Semmi. Mi lehet még a gond? Meg is van... Úgy nehezen indult volna el a gép, ha kedves júzerünkre annyit nem bízhatok, hogy ugyan emelje már meg a p*csáját popsiját, és dugja be a 230-ba az előzőleg kihúzott elosztót. Nem, az Arckönyv fontosabb volt, meg a Clash of Clans. Kösz haver, nagyot nőttél a szememben... Na de már volt áram is, most még inkább féltem, mert most már meg is rázhat, nem csak robbanhat. Megint megnyomtam a gombot, és láss csodát, elindult.

Na akkor gyorsan álljunk meg a BIOS-ban. Hőfokok és feszültségek? Rendben. Ja, mégsem. Vagy talán mégis. Történt ugyanis, hogy lehet felfedeztem a világ legjobb AMD-s léghűtését, ami -273°C-ra képes hűteni a Phenom CPU-t. Kérdőre vontam a tulajt. Ő nem tud semmit. Biztos? Biztos? Egész biztos? Jó, oké, volt egy kis moddingolás, ami állítólag a fizikailag 4 magos prociban feloldja a többi 3 magot. Itt már szabályosan a sírógörcs keringetett, hogy elvileg nekem ez lesz majd hivatalosan is a munkám. Ha ezt olvassa bármelyik jövőbeli főnököm: Fizetésemelést akarok! Na de megint vissza a géphez. Miután kiirigykedtem magam, hogy sosem lesz ilyen jó CPU hűtőm, jött az újraindítás.

Féltem, mert az eddigiekből már lejött, hogy itt végképp baj lesz. Mentem volna lottózni, most a Hawaii szigetekről írnék beszámolót. Indul az XP. Nem indul az XP. Nem indul, mert kék halál fogad minket. Nembaj, kezdjük el újra. Másodjára 5 perc alatt eljutottunk az asztalig (egy 4 magos gépről beszélünk, benne 4GB RAM-mal), és ami ott fogadott... Vagy 10 percig megint csak magam elé néztem az agyhalállal harcot vívva. Miért is? Hát kérem szépen volt ott "Vírusbuster Ultimate Free", "Windovs ingyen hacker tool", és sok más "hasznos" program. Nembaj, hülye informatikus még új rendszert is tesz fel, mert k*rvára élvezi, és szereti az ilyesfajta kihívásokat. Kapott egy hetest, a többit intézze ő, nekem ennyi elég volt. Most már megint ott tart, hogy lefagy minden, és naponta 6-7 alkalommal repül az USB-s rágcsáló a fal felé, a klaviatúra pedig átment box zsákba.Mindegy, én még egyszer bele nem kezdek, elég volt.

Sajnos képeket nem készíthettem, a gép tulaja megtiltotta. Egyet azért sunyiba lőttem, ezt fentebb láthattátok. Mit is mondjak... Előbb veszek rá egy nőt a sörözésre, minthogy ezt felfogjam, amit láttam, átéltem. Én tudom, és elfogadom, hogy nem lehet mindenki szakember (bár kis hazánkban van 8 millió politikus, 6 millió mérnök, és 7 millió jogász, szóval...), de azért ez már nekem is sok. Ha ő nem tudja megcsinálni, legalább vigye el valahová, vagy kérjen meg engem fél évente, egy sörért megcsinálom. ;] Ezeket azért írtam le, hogy röhöghessetek rajtam egy jót, már megint mibe keveredtem. :W

Hozzászólások

(#1) mrlt


mrlt
tag

-Tudom miről beszél!
-Dehogy tudja...
-Dehogynem!
:D

A nálam lévő legutóbbi gép is hasonlóan poros volt, de mivel az volt a baj hogy "nemjönbeawindows és újrakénerakni", nem pucoltam ki, kis pénz kis foci... Volt benne egy Nvidia 7300GS passzív hűtéssel, ami már a biosnál szanaszét csíkozott, és nvlddmkm.sys miatt dobta kékhalálokat. Kihajítottam belőle, integráltra dugtam a monitort, újra raktam és ment a gép.

De a legjobb amikor a tulaj fogadkozik, hogy vesz már újat, mennyiből lehet? Mondom 50K, de azért ebbe mit lehet még amitől gyorsabb lesz? Semmit. Akkor jó.
Tehát használni fogja tovább így és úgyse vesz újat, ha amúgy van rá pénze akkor se.

Ilyen ez a pop szakma. :DDD

Go Pack Go!

(#2) Speed®


Speed®
HARDVERAPRÓD

Quad+4GB gép és sírás..ezek a mai fiatalok :S Ha ilyen gépeket kéne többnyire henkelnem, az maga lenne a tökély..a kompresszor kibírja azt a 2 perc munkát, én meg a pár percnyi csavarozást-pasztázást..de többnyire az van, hogy ezeken túl ótvar régi hulladék gépeket kell "frissíteni", ami instant több óra szívás adatmentéssel-kulcsrakészre szoftverezéssel..mikor dolgoztál utoljára korai P4 masinával..? Na majd akkor sírj ;p
Egyébként az igénytelen tulajt fájdalmas mértékű munkadíjjal rá lehet bírni az alapvető karbantartási munkálatokra tapasztalatom szerint x)

(#3) greenity


greenity
aktív tag

Előbb veszek rá egy nőt a sörözésre, minthogy ezt felfogjam, amit láttam, átéltem.

Tekintve, hogy vagyunk néhányan akik szeretjük a sört, igen egyszerűbb feladat.

A pucolásról már meséltem, hogy az informatikai végzettséggel rendelkező rokonaim sem fogják fel, hogy legkevesebb évente takarítunk.

"Egy mosolynál jobb a több"

(#4) #73173120


#73173120
törölt tag

Nekem a kedvencem a "Gyere már át 2 percre, nézd már meg mi lehet vele...", amiből pár óra orális huncutság lesz, nah nem a kellemes végén a rudinak :N

Ha tippelenem kéne, akkor azt írnám, hogy fiatal vagy, vsz. még nem rendelkezel munkahellyel. Hogy miért írom ezt? Mert a leírásból az jön át nekem, hogy még nem vagy tisztában a munkád értékvel. Sőt, aki áthívott, az sincs.

Én is ilyen voltam mint Te. Boldog boldogtalannak segítettem, persze ingyen, vagy ropikoláért. Jobb esetben. Mert igen :) volt olyan is, hogy áthívtak gépet csinálni, de hogy egy pohár vízzel se kínáltak meg. Hogy nálam mikor telt be a pohár? Két momentumhoz kapcsolnám.

1.) Elhelyezkedtem egy számtech cégnél, láttam, hogy milyen áron szervizelnek (1999-ben, 2500+áfa), és láttam, hogy az emberek ÖRÖMMEL fizetnek ki a kollégáknak zsebbe 2 ezret, csak azért, hogy megcsinálják a gépüket. Nah nem azok a típusú emberek, akik engem kértek fel.

2.) Egyik ismerős felkért, hogy csináljam meg a gépét, hasonló porolás/újratelepítés több órás meló. Már mikor elkezdtem csinálni, akkor jött az anyuka, hogy "Meglásd, meghálálom, nem fogom ingyen kérni, meglásd!". Nah mondom milyen jó lesz majd nekem :) Megcsináltam a gépet, rá vagy 3-4 nappal becsönget az anyuka, és hoz egy tábla csokit. Kérdem tőle, hogy ez mi? "A gépért cseribe.". Bunkóság vagy sem, én akkor ott megmondtam neki, hogy ne haragudjon, de 4 órán keresztül pucoltam, takarítottam, kerestem a drivereket (mert persze az sosincs hozzá, és nem mainstream alkatrészekből áll az ilyen emberek gépe, szóval valami nevenincs support nélküli) és mire az a drága rendszer is feltelepült a külön igényekkel együtt, megőszültem. Csak pislogott, és jött a válasz "De hát Te szereted a gépeket, nem?". DE!

Nah itt határoztam el, hogy hülye vagyok én, hogy rongálom az egészségem a sok szutyok poros géppel, pöcsölök vele órákat, egy pohár kólért, egy tábla csokiért? Órákig keresem a leírásokat, hogy melyik alaktrész miért nem megy, hogy lehet életre kelteni. Azanyátokpicsájátszarrágók.

Onnantól fogva, min. 5 ezer, ha a probléma komolyabb, akkor meg előre szólok, hogy ez ennyiből nem jön ki. Ha nem tetszik, vigye máshova, ilyen egyszerű.

A második ponthoz hasonló sztori volt, mikor anyum ismerősének adtam el egy gépet. Akkor baromi jó áron, kompletten, monitorral együtt. Egyszerűen megsajnáltam őket, hogy csórók, engedtem, piaci ár alatt adtam nekik oda. Én hülye még be is üzemeltem. Erre jött a hívás egy hónap múlva, hogy rossz a gép. Persze nem fizikai probléma, egyszerű user error, összevissza telepítettek, elszarták. Megcsináltam. Rá vagy 2-3 hónappal később megint hívtak ... sőt, nem is hívtak, hanem üzentek anyummal, hogy csináljam meg a gépüket. WTF? Én meg visszaüzentem, hogy 5 ezerért bármikor. Érdekes :) azóta nem hallottam felőlük. És a legszebb, hogy akinek a gépet adtam család apukája hidegburkoló, és mikor az első esetben a gépet csináltam, szóba került, hogy az előszobát burkolnánk, egyből ajánlkozott, hogy az árat megbeszéljük :) tehát a saját munkájának van értéke, csak az enyémnek nincs.

Egyszerűen nem bírom megérteni, hogy emberek, hogy várják el másoktól, hogy a saját szabadidejükben ingyen dolgozzanak másnak. Senkitől nem várnám el, hogy kijöjjön a telkemre 2-3 órát ingyen ásózni, vagy, hogy elvárjam, hogy lemossa a kocsim. És mikor értik meg az emberek azt, hogy nem csak a fizikai munka a munka.

Úgy hogy, egy jó tanács neked ... ha Te magad nem értékeled a munkád, más se fogja megtenni. Szabj egy árat, ingyen ne dolgozz. Persze a nagymama gépét csináld meg, de haver, ismerős, ismerős ismerőse igen is fizessen. Pláne mert a gép kiporolása full droid meló, azt bárki megcsinálja, ahhoz nem kell informatikusnak lenni. Még most is elkap a harciláz, ha arra gondolok, hogy nyelem a port, takarítok, miközben a parasztja tévézik közben. Hát nem :)

[ Szerkesztve ]

(#5) Gdi


Gdi
senior tag

Az a hűtő az semmi, léteznek ennél durvábbak is :)
Múlt nyáron egy halott, Lekváros-hőpasztás E2200-hoz volt szerencsém. Az ötlet természetesen, mint kiderült, innen jött.

De a tipikus esete amikor szétszeded a gépet és tiszta retek a CPU hűtő:

Na joccakát'

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#6) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

mrlt: Passzív alkatrésznél még jobb a móka, főleg ha a por alatt kell keresned valahol a VGA-t. :D Az nekem is kedvencem, mikor jön a "de majd veszek újat, mennyiért lehet?" dolog. Így pár alkalom után már elkezdtem szórakozni ha megkérdezik. Volt már 200.000 Ft irodai gépre, egy jobb használt autó ára gamer gépre (bár ezt még össze is lehet hozni). Kedvencem, mikor laptopot akarnának. Ilyenkor keresek egy Lenovo T540p-t, és megmutatom. Volt már akinek le kellett ülnie hirtelen. ;] De akaratlanul is felfedeztem, amit már írt Speed(R), azaz hogy magas árakkal meg lehet tanítani a vevőt mindenre.

Speed(R): Szegény tulaja nem tudja értékelni, pláne rendesen használni. Nekem ugyan olyan alkatrészekből épül fel a gépem mint neki, és érdekes módon az enyémmel semmi gond nincs, csak szerencsétlen 8600GT-m kezd már nagyon átlépni nyugdíjas korba 7 év szolgálat után. De még mindig megy, így még csak tervezem cserélni. Megnyugodhatsz, járt már nálam Willamette magos P4-ből pár. ;] Kedvencem amikor egy ilyennel állok szemben, és megkérdezik, hogy Crysis-t is tennék rá ha megkérnek szépen? mostanra ebből is kezdek viccet csinálni, egy ismerősöm gépére felraktam. Volt benne egy 2,4 GHz-es Prescott, 512 MB RAM, meg egy MX440. Öröm volt nézni, mikor próbálja elindítani, de meg sem mukkan. :DDD A magas összeg trükkjét sikeresen felfedeztem én is kis ideje, és néha alkalmazom is, ha trehány a tulaj, és azért van miből megélnie.

greenity: Elnézéseteket kérem, csak itt Pesten nincsenek hozzátok hasonló kincsek, akik nő létükre legalább megkóstolják a sört. :) Ha pedig találok is, akkor rajta vannak a jelek amik mutatják, hogy nem kéne megismerjem a hölgyeményt ennél közelebbről. (Teli tetoválással, izma több van, mint a kidobóknak, és minden második szava olyan, amit ha ide leírnék, szerintem megajándékoznának a moderátorok pár hét pihenővel.) Igen, megvan még a történet az informatikus jelöltekről. Azért kissé rossz belegondolni, hogy van olyan infós aki így gondolkodik, ráadásul nem azért, mert mondjuk egy ügyfele nem fizet a tisztításért, hanem alapból neki sem kezd a saját gépénél sem.

juvik: Igen, még eléggé az elején vagyok a dolgoknak így 19 évesen. :D Hát, a munkám értéke nekem nem mond semmit. Kis srác korom óta szeretek szerelgetni, karbantartani dolgokat. A mai napig így van ez, csak azt nem szeretem, mikor az adott ügyfél néz semmibe. Ahogy látom, azért nem vagy tapasztalatlan katasztrofális ügyfelek terén. :) A hidegburkolónál szerintem elszakadt volna a cérnám. Ezzel az erővel a gépet mindig az előző tulaja tartsa rendben, vagy mi? Ráadásul csak úgy? Azért ez már nálam is nonszensz lenne. Amúgy nem sokaknak csinálom ingyen, maximum a családnak, vagy ha nagyon jó ismerősöm az illető. Ez kimerül 3 emberben és 7 gépben, ráadásul őket valamennyire megtanítottam, hogy mit és hogy. A többit csinálja ingyen a fene. Van egy ismerősöm, aki ugyan semmit nem ért a gépekhez (legutóbb BIOS frissítéssel nyírta ki a laptopját), és engem szokott megkérni. Neki például szívesen dolgozom, mert megbecsüli, hogy megcsinálom. Meg többet is akar adni a végén mindig, mint amennyit ér egy újratelepítés. Azt rendszeresen otthagyom, mivel korrekt ember, így nem akarok úgymond belőle megélni.

Gdi: Eredetileg nem ilyen volt a hűtő, a bordák például nem látszódtak. Csak kicsit leporoltam fénykép előtt, mivel valahogy le kellett szednem.
"Múlt nyáron egy halott, Lekváros-hőpasztás E2200-hoz volt szerencsém." Már az elején éreztem, hogy Bacsis divatot fog teremteni. :C A képet szerencsére már láttam, de azért köszönöm, így is sokkoló hatással volt rám. :D

Nyugodj békében Integra!

(#7) greenity válasza Szatyor95 (#6) üzenetére


greenity
aktív tag

Kéretik kicsit kockább lányok társaságát keresni ;)

btw. Nem hiszem el, hogy egész BP-en nem találsz olyat aki szereti a sört és nem felel meg a fenti leírásnak :P

"Egy mosolynál jobb a több"

(#8) Szatyor95 válasza greenity (#7) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Kerestem, de eddig csak fehér hollókkal találkoztam, kocekásabb lányokkal még nem. :( De azért igyekszem, csak kell lennie valahol.

Pedig tényleg nem találok. :D Vagy olyanokkal találkozom mindig, akik nem söröznek, de brutálisan kockák, vagy olyanokkal, akik szeretnek sörözni, de ők meg vagy alfa hímeket megszégyenítő jellemekkel rendelkeznek, vagy a sör csak bemelegítés náluk ahhoz, hogy végigmenjenek a teljes italkészleten. Viszont még keresgélek, legfeljebb bejárom egész BP-t. :))

Nyugodj békében Integra!

(#9) greenity válasza Szatyor95 (#8) üzenetére


greenity
aktív tag

Hajrá hajrá

"Egy mosolynál jobb a több"

(#10) marositech


marositech
senior tag

Heheh juvik forumtárs, átérzem. Én is így kezdtem.

Nekem a best of: Besz*rt fater egyik ismerősének a gépe.
Fater: Meg kellene nézned, Jaúzsi gépét.
Én: Ok, most be vagyok táblázva.
Fater: Ok, szólok neki, hogy nem érsz rá.
2 nap múlva
Jaúzsi: Hogy mekkora köxög vagy, nem jöttél át segíteni nekem!
Én: WTF? Mi vagyok én cseléd? Genny innen!

Komolyan, az emberek úgy tekintenek rá, mint egy hülyegyerekre, aki érdemi mozgás hiányában mi szó szerint csak szórakozunk a gép előtt.

De vannak gyöngyszemek: Leitatnak.(a kedvencem) :) Megkínálnak 3 személyes kajával. Bemutatom egy szem lányom... ;]

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.