2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Ryzen 1600 alap undervoltage vélemény

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az egyszerű felhasználó felett van az aki nem elégszik meg az alkatrészek gyári beállításával.
Sokan vagyunk akik hallottunk már az overclockról, kicsit kevesebben vagyunk akik tudjuk mit is jelent és még kevesebben akik tudjuk hogy kell csinálni.

Megszokhattátok tőlem, hogy nem írok mély szakmai posztokat, nem vagyok szakbarbár és kontár sem. De nem megyek bele mély BIOS beállításokba és trükkökbe azon túl, hogy memóriatuningnál pár mV az SoC-be jót tud tenni a műveletnek.

Szóval amikor elhatározzuk, hogy belenyúlunk a gépünk órajeleibe/feszültségeibe két iskolát tudunk követni:
-Overclock: A cél a nagyobb teljesítmény elérése, egy nagyteljesítményű alaplapi ellátó áramkör és egy jó hűtő kell hozzá, hogy érdemi teljesítménynövekedést tudjunk realizálni. A Ryzenek gyári hűtője és a B350-es alaplapok áramköre alkalmas minimális tuningra ha a szilícium lottó jól jön ki, de a talán a Dark Rock (esetleg Pro) 4 hűtési teljesítménye elegendő az érdemi tuninghoz. Aminek viszont teljes a létjogosultsága.
-Undervoltage:A cél a lehető legkissebb teljesítményvesztéssel alacsonyabb feszültségeken üzemeltetni a CPU-t. Így megnövelni annak élettartamát, csökkenteni üzemi hőfokát.

Ma már a Ryzeneket indulásukkor szokás behangolni. Viszont a kifinomult BIOS-ok mellett az első generációról ezt rengetegszer elfelejtjük. Mondjuk a Rummit Ridge órajelekben eléggé kivolt maxolva. Ryzen 1600-nál alig voltak lapkák (költői tulzás) amik minden magon 4.1Ghz felett futottak volna. Ráadásul én tartom az Állítást, hogy hétköznapi gaming (akár még streaming) felhasználásra is ez a processzor bőven elég. (Én még nem láttam 60% felett futni ezt a prockót, ha a pillanatnyi csúcsokat nem számoljuk). Szóval a beszerzés után 3 hónappal kikapcsoltam a gyári turbót. Nem tetszett a 1.4V feletti feszültség sem amit az alaplap hozzá társított.
Szóval azóta a CPU prime 95 alatt 58 fokon 3.6Ghz-en 1.186V-on pörgött. Most, hogy az online oktatás miatt napi 16 órában a gép előtt ülök, elkezdett zavarni az Akasa Piranha venti zúgása. Így felcsapva a redditet láttam, hogy -0.1V offset voltage-al (tehát minden órajelhez tartozó core feszültséget 1 tized volttal csökkentve) a rendszer szinte biztos, hogy stabil marad és a hőmérsékletek is szinte arányosan csökkennek.

Szóval berohantam a BIOS-ba és be is lőttem az Offset voltage-ot -0.1V-ra. A rendszer egy éjszakát futott prime 95 alatt ezen a feszültségen(1.075V), mert -0.125V már instabil volt. Na de ami fontos, ettől a hőmérsékletek 5 fokot csökkentek.

Én csak azt szeretném mondani, hogy az undervoltagetól nem kell félni. Lehet jobban járnánk ha a nagy GAME BOOST gomb mellé undervoltage-ot forszírozó feature-t is tennének a BIOS-okba. Szerintem a jövőben nem lesz mindegy a használtan vásárolt processzor előélete.
Régen ha odavolt írva egy Q6600 alá, hogy megfutja a 3700Mhz-et az pozitívum volt. Most ha valaki 4.2Ghz-el dicsőítené az 1600-át messziről elkerülném. Hiszen simán felküldik 1.45V fölé ezért az órajekért. (Nyilván nem ti, PH!-sok)

Köszönöm ha elolvastad, és ha nagyon nagy balgaságot találsz, nyugodtan jelezd.

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Én asztali gépen annyira nem látom értelmét a CPU undervoltnak, főleg ha valakinek van egy combosabb hűtője. Bár nyilván ha a -5 fokkal halkabb lesz az tök jó mert ingyen volt.

Abban viszont igazad van hogy az automata turbot meg overclockot érdemes kikapcsolni és rászánni az időt hogy manuálisan beállítsa az ember mert iszonyat feszültségéket képes rányomni a lap 50 MHz plusszért. Ha jól emlékszek már Ryzen Masterrel is lehet szöszölni windows alatt nem is feltétlen kell belépkedni a BIOS-ba.

Viszont amit tökre tudok ajánlani az a laptop procik undervoltolása. Ott néhány watt is perceket jelent az üzemidőben és a hűtés hangja, hőmérséklet még kritikusabb mint egy ATX házban.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) Steve_Brown válasza nemlehet (#1) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

A Ryzen Master nem támogatott. Ne próbálkozzatok vele.

(#3) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Az igazi poén az, amikor az undervoltage és az overclock találkozik (Szép magyarul nevezzük ezt alulfesz-tuningnak).

A fenti procinál a gyári órajel 2800 MHz kb. 1.24 V-on. Nyilván itt a szilíciumlottón nagyot nyertem, de hosszú évekig ment így a gép betonstabilan.
Úgyhogy az alulfeszelés valóban nem ördögtől való.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#4) rover45


rover45
senior tag

Mindig is érdekelt a kérdés, hogy milyen várható élettartam módosulással kell számolni egy túlhajtás (vagy alulfeszelés) hatására? Van ennek egyáltalán valós jelentősége?

Csak a saját példámat tudom felhozni, mely szerint 2004-ben vettem használtan egy olyan Tualatin Cerkát, amit eleve azért vettem meg, mert az eladó garantálta, hogy 150%-on stabilan megy. Az ezt követő 10 évben ez a gép 0-24-ben ment így 150%-on. És a mai napig össze van rakva, néha hobbiból bekapcsolom és működik ...

Szóval a kérdésem csak arra irányul, hogy van egyáltalán értelme ezzel foglalkozni? Mert ugye mennyi időre veszel egy procit? 5 évre? 10 évre? Nyilván ha a túlhajtás hatására a 10 éves élettartama 7-re csökkenne, akkor oké. De ha mondjuk a (hasraütök) 30 éves élettartama 28-ra csökken akkor ... :F

(#5) TheLázs


TheLázs
csendes tag

Igen, sokkal érdemesebb lenne nem csak a levegőbe írni, hanem mondjuk fogyasztásméréssel megtámogatni, ha az élettartam nem szempont.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#6) Tikakukac válasza rover45 (#4) üzenetére


Tikakukac
titán

Extrém tuningban vannak ilyenek, amikor már az ép ész határát elhagytuk. Egyébként az első procim is megy még mai napig pedig apám amit az kapott... de erről is voltak már tesztek.

Ennek hőtermelésben van érdekeltsége, ami ugye fogyasztás is közvetlenül. Úgy igen, azzal semmi gond, sőt. De ugye általában a maximális ésszerű fesz. melletti legnagyobb órajelre szoktunk törekedni. De ha valaki a lehető legkisebb feszültségre szeretne belőni egy kicsit optimalizált órajelet, persze, nyugodtan. Szabad világ :B Már amennyire :U

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#7) Steve_Brown válasza TheLázs (#5) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Lemérem egy fogyasztásmérővel jövőhéten és editelem a cikket. Jó? :DD

(#8) MasterDeeJay válasza rover45 (#4) üzenetére

Alulfesznek életartam szempontjából nincs semmi hasznos jelentősége. A gyári feszeken is évtizedekben mérhető egy proci élettartama.
Túlfesz esetén más a helyzet de elmondható hogy biztonságos értékeken ezek szintén nem befolyásolják a procit életét.
Alulfesz inkább a kevesebb hőtermelés, fogyasztás miatt érdekes. Illetve egyes prociknál a max turbó órajelet befolyásolja.
Haswell-EP Xeon prociknál all core hack-el, nem minden mag turbózik max órajelre mivel a proci kifut a maximum tdp keretéből. Ekkor alulfesszel kevesebbet eszik a proci és nagyobb órajelre tud felmenni.

(#9) prolad válasza nemlehet (#1) üzenetére


prolad
őstag

1st gen ryzeneket érdemes alulfeszelni, mert az égbe lövi ki a feszt érdemi ok nélkül. Nekem mondjuk kis házaim vannak (és ennek mrgfelelően egy kis noctua hűtő), ott nem mindegy, hogy idleben felmegy-e 1.3Vig, vagy elmegy egy köztes (normál éa turbó közötti) órajelen 1Von (R5 1600) vagy akár 0.9Von (R5 2400g). Nem csak a hőfok, hanem a zaj miatt is.

(#10) Steve_Brown válasza MasterDeeJay (#8) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Beleszoktam futni OC-ból kifolyólag HT-jukat elvesztő i7 4790k-ba azért aprón :D
Egyébként én az alaplapot jobban féltem mint a prockót.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.