2022. május 18., szerda

Gyorskeresés

Szputnyik V - Egy 19 éves srác tapasztalatai

Írta: | Kulcsszavak: covid-19 . Szputnyik V . koronavirus

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ma 1-kor kaptam meg Kalocsán eme csodálatos oltás első körét, ez a bejegyzés minden este frissülni fog a tapasztalataimmal.

Mi az a Szputnyik V? Miben különbözik a többi vakcinától?
A Szputnyik V (orosz: Спутник V, kódnév: Gam-COVID-Vac, gyakran csak "orosz vakcina") egy másodikgenerációs, kétdózisú intramuszkuláris Covid19-vakcina, amit az orosz Gamaleja Kutatóközpont fejlesztett ki. Hivatalos oltásként 2020. augusztus 11-én regisztrálta az orosz egészségügyi minisztérium. A Szputnyik egy adenovírus alapú vektorvakcina. - Wikipédia

A dolog lényege, hogy nem fejberúgott koronavírust adnak be neked durvább immunválaszt kiváltó szerekkel, hanem egy másfajta vírust csempésznek be ami megfertőz pár sejtet a koronavírus tüskefehérjéjének génjével, így az ártatlan kis sejt gyárt néhány tüskefehérjét. Ezt a tüskefehérjét mint betolakodót észreveszi az immunrendszer, megsemmisíti és elkezd antigént gyártani ellene. Így aztán ha beszívsz némi koronavírussal teli párát a metrókocsiban a szervezeted nagyon gyorsan eliminálja, de legrosszabb esetben sem fogsz durva tünetekkel kórházba kerülni.

Van arra némi esély, hogy az immunrendszered annyira túlbuzgó, hogy a szállító vírust még azelőtt megsemmisíti, hogy az célba juttathatná a koronavírusról szóló gént. Ezért van egy második kör is, amikor egy másfajta vírust használnak futárnak.

Na és mik a számok? Az első oltás után 14 nappal 87,6%-os a védettséget ér el a szervezet, a 21. napra 91,6%-ot. És 100%-osan védve vagy a súlyos lefolyástól vagy a covid okozta haláltól. Természetesen felreppent a hír, hogy 4 ember elhunyt a vakcina beadása után, de nem jelenthető ki, hogy a vakcina okozta volna a halálukat. (Nyilván az oroszok elszoktak tusolni dolgokat, de ha veszélyes lenne az oltás akkor máshonnan is jönnének hírek)

Én 19 éves vagyok, semmilyen alapbetegségem sincs. De apum megjárta a kórházat coviddal így nem volt kérdés, hogy amilyen gyorsan csak lehet beadatom a vakcinát, volt is rá lehetőség, éltem is vele.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2021.04.19.
Pontban 1 órakor kaptam a szurit, gyorsan zajlott haza is jöttem. Nem fáj a karom, tudom terhelni. Még most este is jó a közérzetem. - 20:00
Lefeküdtem aludni majd arra ébredtem, hogy sikerült összehoznom egy hőemelkedést ami 38,5-ös lázzá eszkalálódott. Hajnali 1-ig a takaró alá bújva vacogtam és szorítottam össze a szemem mert mindenem elképesztően fájt. Mint amikor az ember elkap egy léguti betegséget és az átterjed a gyomrára, fülére, arcüregére. Kicsit köhögtem, de normális levegővételhez se volt erőm nem hogy állni - 22:00-01:30
04.20.
Fél kettő körül elaludtam és fél háromkor arra ébredtem, hogy teljesen elmúlt a lázam de cserébe mindenem eszméletlenül fáj, az éjszaka hátralévő részében nem tudom aludtam-e. Azt tudom, hogy a Féléves Feladat Generikus osztályai jártak a fejemben több órán át, de nem jutottam velük semmire. Viszont végig forgolódtam. -6:30
Visszatért a láz és még mindig eszméletlenül fáj minden izmom. - 10:00
Végül vettem be lázcsillapítót. Így teljesen jól érzem magam. -11:00
A lázcsillapító hatásának elmúlása után is tökre tűrhető, szerintem holnapra elmúlik. - 16:00
Miután sikeresen átaludtam egy laborom felkeltem, közel tünetmentesen. Viszont este 11-re a szemem baromira elkezdett fájni, ha más nem is. Hátha holnapra ez is elmúlik -23:30
04.21.
Úgy érzem rendbe jöttem, az oltás helye még kicsit fáj, de minden más tünet elmúlt.
04.23.
A mai nap az első amikor már a karom se fáj.

Hozzászólások

(#1) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Üdv a klubban

Vasárnap volt egy hete, hogy megkaptam. Semmi negatívat nem éreztem akkor sem, meg azóta sem.

Faterom most hétvégén kapja meg a 3. kört majd (annak ellenére, hogy mint iskolai dolgozó nem ezt kéne hivatalosan... :U )

(#2) Narxis


Narxis
nagyúr

Hát nem tudom gyerekek, kíváncsi leszek, hogy kell-e minden évben oltatni és lesznek-e hosszú távú mellékhatásai ezeknek a vakcináknak.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#3) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Na ugy nez ki, hogy hoemelkedesem van es faj mindenem.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#4) nevemfel


nevemfel
aktív tag

Nekem csak a vállam fájt pár napig. De már elmúlt!

A létező szocializmus idején az a mondás járta, hogy az értelmiség előtt két út áll: Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.

(#5) Kasya


Kasya
nagyúr

Én AZ-t kaptam. Azóta nem mozog a bal kezem, amúgy minden rendben.

;]

Kollegam már idegesen hívta minap a háziorvost, hogy mikor kaphat oltást, mert 50 éves fejjel még nem hívták be, holott már fiatalokat is oltanak.

[ Szerkesztve ]

(#6) nevemfel válasza Kasya (#5) üzenetére


nevemfel
aktív tag

... holott már fiatalokat is oltanak.

Én 47 évesen lepattanót kaptam, azaz valaki nem ment el / lemondta az oltást, így helyette kaptam meg. Háziorvostól / körzettől is függ a dolog, milyen a korfa, mennyi a krónikus beteg, meddig tudják hűtve tárolni/szállítani stb, stb...

[ Szerkesztve ]

A létező szocializmus idején az a mondás járta, hogy az értelmiség előtt két út áll: Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.

(#7) Savageboy


Savageboy
aktív tag

Én is ma 11-kor kaptam szintén Kalocsán az oltást, nem igazán tapasztaltam semmi extrát, az oltás helyének környékét érzem kicsit, ha megemelem a karom (kb. mintha izomlázam lenne).

(#8) Steve_Brown válasza nevemfel (#6) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Én lepattanót kaptam. Amúgy egyre rosszabbul vagyok. :W
Barátom Astrát kapott, ugyan akkor mint én, ugyan igy van.

Az emberek félnek a vakcinától. Apummal tapasztaltuk mit csinal a virus. Es anyumnal lattuk hogy mar 1 adag astra is szinte tunetmentesse teszi.

Nem fogok szórakozni, inkább legyek szarul 3 napig, de miattam ne halljon meg senki nagymamája.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#9) freeknight


freeknight
őstag

Én múlt kedden kaptam a Szputnyikot.
Első nap semmi, éjszaka viszont megindult a láz, majd szerdán egész nap alig tudtam kikelni az ágyból, kb mint egy súlyosabb influenza, csak légúti tünetek nélkül. Ízületi fájdalom, hátfájás, hidegrázás, nyomott közérzet, lázam mondjuk akkor már nem volt.
Aztán csütörtök reggel mintha elvágták volna, kutya bajom se volt. Ezt az egy nap szenvedést szerintem megérte, ha valóban hatásos a vakcina.
Egy hosszabb távú mellékhatás volt, az oltás helye baromira fájt, kb 3 napig rá se tudtam feküdni, és ma, 6 nappal az oltás után múlt el teljesen.

(#10) tboldi


tboldi
nagyúr

Én szombaton 9h után kaptam meg az első dózis Pfizert, aznap este fájt a legjobban a szúrás helye, azóta viszont fokozatosan csökken, de még mindig érzem valamennyire, illetve vasárnap egész nap szédültem, de hőemelkedésem nem volt, és hétfőn már nem éreztem semmi különöset. 1995-ös vagyok, nekem sincs semmilyen alapbetegségem, csak némileg kripli vagyok egy önhibámon kívüli motorbalesetnek köszönhetően. :D

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.