2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

Ryzen 1600X egy Athlon x4 950 hűtőjével

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szóval Black Friday-en kifejezetten jó áron jutottam egy Ryzen 1600X-hez. Mivel az X-es prockókhoz nem adnak gyári hűtőt így gondoltam veszek egy vízhűtést. Nem azért gondoltam valami AIO vízhűtésre mert bevettem volna a marketinget. Tudom, hogy azért az árért már lehet olyan léghűtést venni ami halkabban komolyabb hűtésre képes de két dolog miatt döntöttem vízhűtő mellett:
-Az első, hogy a házamba nem igazán fért már volna be akkora hűtő amire rámertem volna bízni a prockót.
-A második, hogy annyira nem jó a házam szellőzése, hogy egy toronyhűtővel a házon belül leadott hőt egy az egyben kitudjak vezetni.

Ezen analógiák mentén döntöttem az Arctic Liquid Freezer 120 nevet viselő hűtő mellett. Jó persze, ez a cucc még a Ryzen előtti időkböl származik de a gyártó oldalán az volt feltüntetve, hogy az AM4 már támogatott. És ha netán régi példányt fogsz ki akkor küldenek lefogatót. Gondoltam, hogy már lassan egy éve van AM4-es lefogató ehhez, akkor tök kicsi az esélye, hogy valami raktárból visszamaradt példányt kapjak így berendeltem.
Azért mert: ID-Cooling és trsai nem igazán játszottak. Cooler Mastert nem akartam venni, mert habár jó a hírük tényleg tudnak vállalhatatlant csinálni. 240-es hűtő egyáltalán nem fért volna be a házamba.

Szóval egy hét után megérkezett a csomagom. Vígan ki is bontottam elsőnek a hűtőt és láttam benne két keretet. Azt hittem, hogy az egyik AM4, de persze nem az volt. Erre csak akkor jöttem rá mikor szétbontottam a gépet...

Persze nem tettem vissza az Athlont. Utánaolvastam redditen, persze pontosan ilyen thread nem volt. Viszont rengetegen használtak Wraith Stealth-et ezen a procin és sose mentek 70 fok fölé. Ezen felbuzdulva rátettem az Athlon x4 950 hűtőjét, ami még azt a procit se tudta lehűteni :DD
Szóval bettem a Ryzent, rá ezt az ocsmánykicsi hűtőt és azonnal rohantam a BIOS-ba, ahhol le is tiltottam 4 magot + a Precision Boostot. Ilyen beállításokkal láttam neki a bootfolyamatnak.
Így 2 magos és 4 szálas Ryzen 1600X CPU-Z által meghajtva 1150 pontot és 68 fokot ért el. Az Athlon 750 pontot és 70 fokot tudott felmutatni, szóval ezzel a setuppal vígan kivárom amíg a support visszaír és kiküldi azt a nyamvadt lefogató keretet.

Szerintetek mikorra várhatom a csomag érkezését? :F

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Nekem mITX házban Thermalright AXP100-am van, és 72 fok fölé nem megy szintetikus terhelésen sem. Fölösleges rá nagy hűtő.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#2) updog válasza Cucuska2 (#1) üzenetére


updog
senior tag

Ugyanilyen procin nekem BQ Pure Rock van. Overkill? :DDD Egyébként nem saját kép, de az ügyes szervizesek ugyanígy tették be a hűtőt, úgyhogy ha memóriát szeretnék majd bővíteni, el kell majd 90°-kal elforgatni, mert most pont rálóg a szélső memóriafoglalatra :((( Amit persze (ahogy az első felrakást se) nem szeretnék én csinálni, tehát viszem megint a szervizbe. Ügyes. :o

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#3) nonsen5e válasza updog (#2) üzenetére


nonsen5e
addikt

Lehet a szervízes (gyakran) és én is hülye vagyok (megeshet), de raktam már össze gépet amiben ilyen BQ Pure Rock van. Ezt AMD-s lapra csak így vagy 180 fokkal elforgatva lehet felrakni, vertikálisan nem.

「今が最高」

(#4) updog válasza nonsen5e (#3) üzenetére


updog
senior tag

:Y

Ez esetben a BQ / AMD / Asus (aki nem hibás emiatt, törlendő :D) mérnökeinek gratulálok.

OK, bennem sem merült fel még az sem, hogy ennek utánanézzek előtte, egész addig amíg nem láttam beszerelés után otthon, hogy a hűtő rálóg a memóriafoglalatra :o

Most gyorsan rágugliztam, simán vannak olyan képek ahogy függőlegesen van fent ez a hűtő...

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#5) Cucuska2 válasza updog (#2) üzenetére


Cucuska2
őstag

Nekem kábé így néz ki, de még így is kicsit sok helyet foglal a házban. :DDD

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#6) nonsen5e válasza updog (#4) üzenetére


nonsen5e
addikt

Attól függ, hogy az adott alaplapra a gyári felfogatókat jobbra-balra vagy fentre-lentre tervezték-e rá.

「今が最高」

(#7) Speed® válasza updog (#4) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Ez a BQ spórolása szimplán, van sok más típus, ami forgatható AMDn.

(#8) Speed®


Speed®
HARDVERAPRÓD

2 dolgot nem értek amúgy jelen írást olvasva:
-ez miért nem szimplán egy fórumbejegyzés?
-miért nem küldted vissza a hibás teljesítést?
(a rendelési felületen AM4esnek írták már..?)

(#9) Tikakukac


Tikakukac
titán

Amennyit eszik és ameddig értelmes húzni ezeket bőven jó egy jobb lég kicsi házba is. Ahol a 6600k-nál leizzadtam a vízzel is a 2600 alapjáraton veretett ventisorral meg pumpákkal sem bír 80 fokig elmenni.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#10) Steve_Brown válasza Speed® (#8) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Még csak tegnap jött meg a csomag. Még simán visszaküldhetem.
És azért nem egy fórumbejegyzés, mert nem látom értelmét beírni a Kompakt vizes topikba, hogy:
"Csao a Liquid Freezerhez kajak nem adnak lefogatót. Na mindegy addig hajtom a Rizent gányolva." - vagy valami hasonló. Ez egy teljesen személyes bejegyzés.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.