2023. november 30., csütörtök

Gyorskeresés

Kálváriánk az internet szolgáltatóval

Írta: | Kulcsszavak: internet

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

"Egy 3333 fős alföldi faluban élek."
Mondtam volna ezt 2 éve, de azóta időm nagy részét kollégiumban töltöm.
Az itthoni internetszolgáltató egy ma már nem is létező csomagját kaptuk 3 éve (idén Augusztusban járt volna le a hűségidő). Mivel tudtuk, hogy nagyobb csomagra ingyen és szabadon lehet váltani ezért már régóta gondolkoztunk gyorsabb interneten. Az elmúlt hetekben lett kevés lenni (a pontosan 10/0,5-ös sávszélesség) mert a házi hálózatunk bővült még két routerrel és lényegében 2-3 számítógép lett így tartósan online.
De az igazi lökést az adta, amikor múlthéten vasárnap délelőtt az internet belassult, majd a modem újraindítása után a DSL kapcsolat nem állt helyre. Ez már egyszer előfordult, azt hiszem pont tavaly december 30-án. Akkor egy telefonnal megoldották a központból. Ez a helyzet állt elő megint és ha már mindenképpen tárcsázni kellett a szolgáltatót akkor megkérdeztük, hogy milyen gyorsabb csomagokat tudnak nyújtani (anyum volt a telefonnál, mivel nem én vagyok az előfizető ezért velem nem tárgyaltak volna). A diszpécser említett egy 30-as és egy 50-es internetet a kettő között elenyésző árkülönbséggel (de cserébe plusz egy év hűségidőt kapunk a nyakunkba). Mérlegeltük a helyzetet és az 50-est választottuk. A kagyló letétele után megugrott a sávszélesség 15/2,2-re, én ezt vígan nyugtáztam és nemsokára megkezdtem utamat a kollégiumban. Arra számítottma, hogy mikor hazaérek legalább egy 25/3 fog fogadni.
Hiába, maradt minden ugyan úgy, gondoltam well ez annyira nem jó, úgy hogy újra felhívtuk a szolgáltatót.
Azt válaszolták, hogy egy a 30-as csomagra váltottunk. Végül megkértük a hölgyet, hogy ha lehet akkor mi tényleg az 50-est szeretnénk. Azt mondta lehet. Átállította és azóta sem változott semmi. A honlapjuk még mindig a 30-as csomagot írja ami bosszantó.
És most szombat este, megint belassult a net (értsd 1,5/1). De már elegem van az egészből. Megvárom mi sül ki a dologból, vajon eldobja magátol a jelet vagy megjvul.

Ez valami rettenet :W

Hozzászólások

(#1) ->Raizen<-


->Raizen<-
veterán

Nalam az 500 megabitet csak ritkan tudja tartani , a hdd-m meg nem birja a tempot torrentnel 50-60 mega vissza vissza esik mert disk overflow van. 😀

(#2) Steve_Brown válasza ->Raizen<- (#1) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Az egy teljesen más történet. Sosem hittem, hogy lesz 50 mbit/s, nem is kell én csak egy 20-at szeretnék de amilyen állapotok épp vannak. Újraindítom és ha megint nem csatlakozik felhívom őket a problémával.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#3) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Ha jól értem nektek ADSL előfizetésetek van.
Az ADSL sebessége nagyon erősen függ attól, hogy az a központ, ahová a ti vonalatok be van kötve, milyen messze van a végponttól fizikailag. Méterben.

Amikor a szolgáltató beállít egy bizonyos sebességet, akkor ő a központban csak annyit tud, hogy ő akár 50 megabitet is átenged, viszont a vonal a zaj miatt csak mondjuk 35-öt tud.
Viszont folyamatosan próbálkozik az 50-el, emiatt mindig szakadozások lesznek, meg belassulások.
Ha beállít egy 30-at, akkor azt talán többször tudja tartani.

Ezért mondhatta, hogy a 30-ra fizettetek elő, mert azt tudja biztosítani. Vagy azt is csak az idő 90 százalékában, ezt ők tudnád megmondani.

Egyébként ki kellene jönniük és pontosan bemérni, hogy mit bír a vonal. Sokszor lakáson belül egy rossz kötés, egy splitter is tönkre tudja vágni, érdemes lehet ellenőrizni a bejövő csatlakozást.

Sajnos az ADLS technológia ennyit tud. Érdemesebb 30 megabitben fixálni az előfizetésetek.

(#4) Steve_Brown válasza Krugszvele (#3) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Én ezt értem. Újraindítottam a modemet (a sokak által utált zxv10 h201l van nálunk) megtalálta a központot, de azért felhívtam őket. Ők vonalhibát látnak, vagy megoldják központból vagy kijönnek.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#5) Samus


Samus
addikt

Ha régi a modem, érdemes cserét kérned. Nemrég jártam úgy, hogy Anyóséknál folyamatosan megszakadt a kapcsolat (ADSL szintén, kis vidéki falu 5/0.5 van, ami papíron 10/1). Teljesen random eldobta a modem a kapcsolatot, egy(kettő, három, négy) újraindítás után egy darabig jó lett. Mivel mindenki lusta foglalkozni vele (értsd: hívni a szolgáltatót), csak kiabálni tudnak, hogy megint nincs Facebook. Lényeg, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve fogtam a modem tápját, és bedugtam a saját TP-Link routerem (ami jelenleg használaton kívül van, még az albiba vettem anno) tápját, és láss csodát, teljesen megszűnt a probléma...azóta vettem hozzá egy dugasztápot, és így üzemel. Fene tudja, menyi idős a cucc. 10 éves biztos megvan a modem, és 24/7-ben üzemel.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#6) Steve_Brown válasza Samus (#5) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Tegnap megkérdeztük és azt mondták, hogy a router nem lehet rossz. Erre csak annyit tudtam mondani, hogy OK

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#7) Airedhyal válasza Steve_Brown (#6) üzenetére


Airedhyal
aktív tag

Nálatok még adsl van?
D-link fekete modem és utána a router?
Mikor csomagot váltottál nem mondták hogy a modemet cserélik, mert adsl -n a büdös életben nem fog lejönni csak max 20, fel meg max 3 mega?

30 megás csomag amúgy a régi 10 és 20 megás csomagok helyett van, jó nagy parasztvakítás, mert ha az alközpont nem tudja a vdsl -t, és nem kaptok vdsl képes modem/router -t egyben (zte speedport entry) akkor elkel fogadni hogy ez van.

(#8) Steve_Brown válasza Airedhyal (#7) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Igen ADSL van, a család azt mondja, hogy ez a "régi MATÁV kebele"
Ez a ZTE ZXV10 201L cucc nagyon szép, fehér virágmintás. Megvan áldva Wi-Fi-vel is csak éppen portot lehetetlen rajta nyitni. Még külön fórum is van ahol szidják. A router(ja azt elfelejtettem írni, hogy modem egyben) ADSL2+ ami 24mbit/s letöltésre elég és 3,5mbit/s feltöltésre. De itt nem a router a szűk keresztmetszet, legalábbis remélem.

Már létrehozták a hibajegyet, remélem jól diktáltam le a számomat. Na mindegy, ha kijönnek akkor valakivel szemtől szemben jobb beszélni.

[ Szerkesztve ]

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#9) Lauda


Lauda
félisten

Eddig akkor adsl volt, a 30 és 50-es csomag pedig vdsl, ahhoz kimennek majd és kaptok másik modemet. Illetve aznap reggel általában átlövik a dobozban is, tehát az átlövéstől az új modemig nem lesz neted. Ami most szarakodik, az még a régi adsl.

(#10) Steve_Brown válasza Lauda (#9) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

De ez a 30-asra váltás már kb egy hete volt. Anyum azt mondja kijött valaki és a netet rendben találta.
Ezt a b***ást.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.