2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Itt van az ősz, itt van újra.....

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Folytatás itt....

[P:C][/P]

Egy kis őszi hangulat...

...de én azért tekerek. Esetemben a folytatás, a "s szép, mint mindig énnekem" még csak-csak megállná a helyét, a "szeretem? de szeretem" már nem annyira. Nem szeretem az őszt, legalábbis a bringázós énem nagyon nem szereti. A telet sem, de az még odébb van, és persze ezzel együtt azért fogok bicajozni, és ide irogatni is. Méghozzá kicsit rendhagyó módon, felül lesznek a friss beszámolók. Ez két okból is praktikus, sem nekem az íráshoz, sem az olvasóknak (Üdv!) az új leírások keresésekor nem kell végiggörgetni az oldalt. Sajnos, az időjárás ősziesre fordulásával a bringázások (és a leírások is) ritkulnak majd, nem is annyira a hideg, hanem az eső miatt. Hidegben még csak elindulok bringázni, de az esőt, meg a latyakos időt nagyon nem szeretem. Elég volt, amikor Balatont kerültünk, vagy amikor Zánkára mentünk.

Közbeszúrok egy linket, pár kép a bicajról (is), amit ennyit nyúzok....

23.-ára az előző nap alig fujdogáló szél megint megélénkült, és körbeszembeszéllé változott :Y Szembeszélben indultam Tófej irányába, már előre örültem, milyen jó lesz utána Söjtörtől a hátszél :)) De Baktüttős után már láttam/éreztem, hogy azért ez nem lesz ilyen egyszerű, és nem is tévedtem. Közben vagy nyugatira fordult a szél, vagy csak a domborzat miatt fújt máshogy, nem tudom, lényeg, hogy Söjtörtől már oldalról taszigált, ahelyett, hogy tolt volna. A 75-öre kiérve jobbra kanyarodtam, és nemsokára megálltam Sohollár bejáratánál. Ettem egy müzlit, igazítottam a sisak szíján (még most se teljesen tetszik :D ) aztán tovább Zalaszentmihály felé, majd utána balra tértem le a 75-ösről, Nagykapornak irányába. Nagykapornak után megmásztam az emelkedőt, a legurulásnál rendesen megfogott a szél :Y Aztán már csak a két emelkedő az Arborétumnál, és begurultam a szembeszélbe (körbeért :DDD ) Egerszegre, elmentem még a bringaboltba, így lett ~72 km.

20.-án ültem legközelebb bringára, a terv egy zalaövői út volt. Bagod felé mentem, ahogy szoktam, Zalalövőn még elmentem a főtérig, aztán onnantól kicsit próbáltam ismerkedni Zalalövővel, de becsapott a térkép :D A térkép szerint ugyanis van egy kis utca, amin terveztem menni, csak éppen az nem látszott, hogy az csak egy köves földút. Viszont kellett másznom egy keveset, mire ezt kiderítettem.....Sebaj, többet erre se megyek :D Aztán a szokásos kerékpárút-Teskánd szakasz, itt jobbra, Babosdöbréte alatt, majd Kökényesen keresztül fel Gellénházára. Ott a mol magánúton át Sárhidára, és vissza Zeg-re. Besenyőben eszembe jutott, hogy át kéne vágni az Alsóerdő felé, így is tettem, megmászva egy 17%-os emelkedő mind a 300 m-ét :D Felérve elkanyarodtam és végigbringáztam Gálafejen, aztán vissza az alsóerdei kerékpárútra. A Kertvároson keresztül haza, 77 km. Egész délután 5 outissal találkoztam :))

17.ére még jobban melegedett az idő, 18-20 fok körül lehetett már délután. A szél sajnos nem csak nyugatibbra fordult, de meg is erősödött, így az első ~40 km-emet rendesen megszenvedtem, Lentiig 23.5-ös átlaggal tudtam elérni. Nem csoda, hogy Petrikeresztúron simán megelőzött egy outis :D Mentem utána egy darabig, érdekes, annyira nem is húzott el, aztán gyszer csak megfordult, és visszakarikázott. Én pedig tovább küzdöttem a széllel, Nova után az emelkedőn különösen örültem neki :((( De azért csak elértem Lentibe, aztán onnantól ha nem is hátulról, de féloldalasan kaptam a szelet, így végre egy kicsit tempósabban is tudtam haladni. Még Lentiben a kivezető kerékpárúton bekaptam egy müzliszeletet, aztán a 86-oson mentem tovább Zalalövőig, és rengeteg kamion előzött meg. Érdekes, mert a legutóbb, amikor szombati délutánon jártam a 86-oson, alig volt egy pár. Zalalövőn megálltam a kerékpárút elején (végén? nézőpont kérdése :D ) bekaptam még egy müzlit, aztán már majdnem hátszéllel jöttem tovább. Ma szerencsére nem volt olyan tumultus a kerékpárúton, mint tegnap, jól tudtam jönni, Bagodon a 76-osra kanyarodtam a megszokott Boncodfölde-Teskánd út helyett, Zeg.-en egy kis kitérő a Gébárti-tó felé, a szokásos alsórdei levezetés, és meg is lett az idei első 100 km feletti út (bár alig :) ) Érdekes, hogy a My-Tracks .gpx-éből ma milyen egyenes vonalakat rajzolt az Endomondo, Sportypal meg egész jól követi az utamat, pedig ugyanabból a .gpx-ből importáltam mindkettőt...(Sportypalt nem indítottam el, csak azt hittem, hogy elindítottam :B )
mod: endomondo bugvolt az egyenes vonalas útvonal, a többi utamat is íy mutatta, már megjavult...

16.-án kellemes tavaszi időben (14-16 fok, napsütés) de persze élénk, ma éppen dél-délnyugati szélben indultam egy őriszentpéteri tekerésre. Őriszentpéteren megálltam vízért, ha már megálltam, megettem egy müzliszeletet is, nehogy úgy járjak, mint egy hete :Y Hazafelé Pankaszon letértem Viszák felé, és a Vadása-tó érintésével jöttem haza a szokásos Zalaövő-kerékpárút-Boncodfölde-Teskánd útvonalon. Kimentem még az alsóerdei kerékpárúton, Kertváros, így ~95 km lett a mai kör.

13.-án 10 fok körüli hőmérsékletben, később naposra forduló időben, és persze erős észak-északkeleti szélben tekertem Zalalövőig. Lövőn tettem egy kört a Főtér érintésével, aztán a kerékpárúton vissza, itt szembesültem vele, hogy amit eddig északi szélnek hittem, az a hazaúton bizony félig-meddig szembe (is) fúj, néha olyan széllökésekkel, mintha falnak ütköztem volna :Y Boncodfölde-Teskánd, ahogy szoktam, Teskándon aztán jobbra kanyarodtam, majd egy hirtelen ötlettel még Hottót is bevettem a túrába. Elgurultam Babosdöbréte alatt, Kökényesmindszenten át (erre azért volt hátszelem is) aztán következett a bazitai emelkedő, szembeszélben. Nem is erőlködtem mindenféle áttételekkel, egyből 42/27-el kezdtem neki a mászásnak, majd felérve az erős szembeszélben is kistányéros áttétellel folytattam az utat Bazitán keresztül. Legurultam a Becsali úton, kikanyarodtam még az Aranyoslapi felé, Kertvároson keresztül haza, ~72 km.....

10.-én 10 fok körülire melegedett az idő, a szél ugyanolyan erős maradt, csak észak-északkeletire fordult. Kispáli-Nagykutas felé indultam, Petőmihályfán jobbra kanyarodtam a 74-es út irányába. Hegyhátszentpéter után egy 150x150 m-es erdődarabban láttam meg ezt a kiszáradt forrást:

Ide a 23k-s fényképet terveztem, de elszalasztottam....

A 74-esre kikanyarodva aztán az egyik legszenvedősebb része jött a mai bringázásnak, emelkedő (bár elég enyhe) és durva szembeszél. :((( ráadásul majdnem korán tértem le jobbra, és akkor Győrváron kötök ki a tervezett Pácsony helyett. Szerencsére látszott a tábla, illetve rémlett valami a korábbi errebicajozásból, így végül 500 méterrel odébb már a jó útra kanyarodva lett a szembeszélből oldalszél. De csak addig, amíg Olaszfa után nem kanyarodtam megint szembe a széllel, persze megint emelkedő is jött. Oszkóig még megkínlódtam a széllel, aztán onnantól oldalról, Csehi után már félig-meddig hátulról kaptam. Csehiig azért még csak megnehezítettem a saját dolgomat, azt a pár emelkedőt nagytányéron küzdöttem le. Csehi után aztán könnyebb lett a bringázás, itt már valamennyire a szél is segített, Bérbaltaváron volt még egy emelkedő, de aztán jó sokáig csak kisebb szintkülönbségek. Zalaszentiván előtt balra kanyarodtam, és Alibánfa-Alsónemesapáti felé kerültem, így aztán a 76-oson értem be Zeg.-re egy ~77 km-es túrát téve.

9.-ére megint csak jól mgerősödött az észeki szél, így egy felsőjánosfai út tűnt a legkevésbé széllelküzdősnek, mivel így leginkább oldalról kaptam az erős szelet. A változatosság kedvéért most nem Bagod, hanem Teskánd-Boncodfölde-Kávás felől kanyarodtam rá a kerékpárútra, aztán a szokásos felsőjánosfai kanyarral irány visszafelé. A hazautat a Boncodfölde-Teskánd útvonalon tettem meg, Zeg.-en még egy kisebb kerülő, ezzel lett ~60 km a mai túra.

7.-én délelőtt körbebringáztam pár környékbeli falut. 3-5 fokban, de kellemetlen hideg szélben indultam, a szél közben még erősödött is. Pózva-Kispáli-Nagykutas-Kiskutas-Teskánd-Hottó-Rám-Gellénháza, innen az Alsóerdő felől értem be Egerszegre, 58 km-es kör végén. Ezen a Kispáli-Kiskutas utvonalon eddig még nem is jártam délelőtti bringázáskor :N

4.-én szerencsére csillapodott a szél valamennyire, így mégis csak bringázás lett a délutáni program :D Két útvonalat is terveztem, aztán a széltérkép alapján sikerült a kevésbé szerencséset kiválasztani, mivel a szél már megint nem a széltérkép szerint fújt :((( Az idő ismét hűvösebbre fordult, így előkerültek megint a téli cuccok. Zalalövőn keresztül mentem Hegyhátszentjakabra, most nem mentem a Vadása-tóhoz, hanem a templom után továbbmentem egyenesen Őrimagyarósd felé, majd onnan Viszákra. Viszákon tovább Ivánc felé, de még előtte egy kereszteződésben balra fordulva Őriszentpéter felé vettem az irányt. Őriszentpéter után aztán a szokásos úton vissza Lövőig, majd a kerékpárúton hazafelé. Egerszegen még kitekertem az alsóerdei kerékpárúton, a végén meg kellett állnom megenni a vésztartalék műzlimet, mert nagyon eléheztem, ekkora útra nem volt elég az az egy műzli, amit még Őriszentpéter előtt ettem meg. Aztán a kerékpárúton vissza, még egy kis kerülő, de még így se lett meg a 100 km, viszont akkor is ez az idei eddigi leghosszabb kerekezésem.

3.-án megint csak erős északi szélben, de enyhe, napos időben indultam a még hét elején erre a napra tervezett bringázásra. Igaz, a szél nem volt belekalkulálva a mai körbe, de ilyen szélben mindegy, merre indulok, valahol úgyis szembe fog fújni....Irány tehát Gellénházára, majd továb Zalatárnok felé. Innen a 75-ösön pár km, és kanyar Baktüttős-Tófej felé. Eddig még nem is volt gond a széllel, többé-kevésbé hátulról kaptam, de aztán Tófej, és főleg Söjtör után már nem úsztam meg az erős szembeszelet. Amikor visszaértem a 75-ösre, gondolkodtam, hogy a tervezettel ellentétben inkább Bak felé kanyarodok, és rövid úton lerendezem a mai bringázást, aztán inkább a "ma megküzdök a széllel, és ha holnap is ilyen szél lesz, inkább megülök a seggemen" alapján mégiscsak jobbra kanyarodtam. Pölöske-Búcsúszentlászló, utána még bekaptam egy müzlit (ahogy újabban szoktam, csak úgy menet közben) ki a 76-osra, végig erős szembeszél, 22-23-as tempót is alig tudtam tartani. ~70 km lett a mai kör, de valahogy a végére jóval többnek éreztem :B

Március lett közben, és csak a febr. 29.-ei erős (viharos?) szélnek köszönhetem(?) hogy márciusra maradt az idei első 1000-es :)) 1.-én viszont alig volt már szél, 12-13 fokban, kellemes időben indultam Bazita meghódítására :D (februárban egyszer sem jártam erre :B ) Felkarikáztam, legurultam, aztán tovább a gellénházi emelkedőn, de félúton jobbra Nagylengyel felé, hogy aztán ismét Gellénháza felé kanyarodjak :) Pár kanyar után már gurultam is lefelé, végig Gellénházán, hogy aztán a párhuzamos úton visszakapaszkodjak, és balrakanyar után megint csak Nagylengyel következett. Innen tovább Rámon keresztül, Kökényesmindszent, majd ismét Bazita, csak most a másik irányból. Legurultam, kikarikáztam még az aranyoslapi forráshoz, ott fel egy 300m-es 16%-os emelkedőn Gálafej felé, aztán a gellénházi úton vissza Alsóerdőre, és a Ketvároson keresztül haza. Nem volt hosszú bringázás (~43 km), éppen csak a szint lett benne több, mint a szokásos....

Tavaszodik...

25.-én már tényleg tavaszi idő volt, de a 13-15 fokhoz erős szél fújt. Próbáltam úgy tervezni a mai bringázást, hogy minél kevesebbet kelljen széllel szemben küszködnöm, de sajnos nem igazán sikerült. Zalalövő felé indultam, addig még nem is volt olyan rossz a helyzet (egy-két különösen agresszív széllökést leszámítva) mivel itt még nagyjából oldalról kaptam a szelet. Zalalövő után, a nagyfernekági emelkedőt megmászva még hátszelem is volt, ami a pórszombati leágazásig tolt a 86-oson. Innentől viszont mintha a szélirány is változott volna, mert rendesen meg kellett vele küzdenem néha, pedig nem is kanyarodtam el Szilvágy után Nova felé, mint másfél hónapja. Becsvölgye-Csonkahegyhát-Teskánd, a közbeeső emelkedők (majdnem) szembeszéllel nehezítve, akár egy erőnléti edzés :Y Azért csak beértem Zeg.-re, kitekertem még az Alsóerdőre (nem volt jó ötlet, a kerékpárút tele volt gyalogosokkal, akik szemmel láthatóan nem nagyon tudtak mit kezdeni egy bringással) aztán Kertvároson keresztül haza. Útközben 5 outissal is találkoztam, nem csak én használtam ki az enyhe időt :)) Ja, link...

21.-én meló után egyből indultam bringázni, a vasárnapinál pár fokkal hűvösebb időben, enyhe déli szélben. Elbicajoztam Ságod mellett, tovább Kispáli-Nagykutas-Nagypáli útvonalon, aztán továbbTeskánd felé. Itt azért éreztem már a szelet is, egészen Gellénházáig. Feltekertem Gellénháza "tetejére" legurultam, vissza fel a Mol magánútra, át Sárhidára, és onnan a szokásos útvonalon haza. Megint Endomondo link van, a Sportypal oldala (mint kiderült a fórumból) nem szereti a T-online-os internet-elérést. :F

19.-éig kellett várni egy kis jóidőre, amíg a mínuszok is eltűntek, illetve a hó elolvadt. Ekkorra viszont szinte tavasziasan enyhe idő lett, amit nem igazán vettem figyelembe, és egy kissé túlöltöztem az őriszentpéteri úthoz. Élénk szembeszelem volt odaúton, annyira, hogy Zalalövőn bizony elgondolkodtam, tényleg el akarok menni Őriszentpéterig? Amúgy sem éreztem magam valami jó formában, de ez a majd' 3 hét kihagyás mellett az előző napi söröknek köszönhető inkább :D De azért csak letekertem Őriszentpéterig, bár az eddigi legrosszabb időmet sikerült mennem. Szerencsére hazafelé is kitartott a szél, és így a hazaút könnyebb volt valamivel, csak a fél kulacs víz bizonyult kevésnek, amivel útnakindultam. Zeg-en még kikarikáztam az Alsóerdőig, Kertvároson keresztül haza, ~85 km. Endomondo link,mert a Sportypal oldala valamiért nem elérhető már két napja, a feltöltés sem működik :F

31.-én tekintettel a nem túl bíztató előrejelzésekre (napközben is -5 fok körüli hőmérsélet, péntektől rengeteg hó) úgy gondoltam, amíg engedi az idő, még bringázok egyet. Mivel Bazitán régen jártam a város felől, arrefelé vettem az irányt, aztán mikor leértem a túloldalon, eszembe jutott, hogy a "heti Bazita" mellé bevehetném a mai túrába a "heti Lövőt" is, elvégre 5-kor még majdnem világos van, talán belefér. Így aztán jobbrakanyar, Kökényesmindszent-Teskánd-Boncodfölde következett, most azonban itt még nem kanyarodtam le a kerékpárút felé, hanem még egy kis emelkedőt megmászva, majd persze legurulva Kávásig mentem, és onnan kanyarodtam rá a kerékpárútra. Úgy terveztem, 4 órakor visszafordulok, akárhol is járok, mert hazafelé szembeszélre számítottam (be is jött) és szerettem volna még világosban visszaérni a városba. A kényelmes tempó ellenére éppen 4 órakor fordultam meg a kerékpárút zalalövői végén, és ahogy vártam, meg is kaptam a szembeszelet. Ezzel együtt is félóra alatt Bagodon voltam, itt irány Boncodföldére, majd a szokásos úton haza, még végig világosban: láthatóan hosszabbodnak a nappalok. ~57 km lett a mai tekerés, és ez már nevezhető téli bringázásnak, mert a kulacs oldalára ráfagyott a víz :))

29.-én még mindig 1-2 fokban (azért még mindig, mert ennél még hidegebb is lesz hamarosan :Y ) enyhe széltérkép szerint délkeleti szélben indultam Bak felé. Tovább Baktüttős-Tófej irányába, közben azért éreztem, hogy nem annyira délkeleti szélnek kell lennie, ha ilyen könnyen gurulok dél felé :F Tófejen aztán Söjtör felé kanyarodtam, és a szembeszél alapján mégiscsak keletinek tűnt a szél....Sebaj, Söjtörön irány vissza a 75-ös út felé, ott jobbra Pölöskére, Búcsúszentlászló után megettem egy müzliszelett, majd a 76-os következett, a kapornaki emelkedővel. Mire a túloldalon legurultam, egy kicsit fáztam, de pár km után megint bemelegedtem. Pókaszepetkig mentem, ott balkanyar Zeg. felé, Szentiván előtt megint kanyar Alibánfára. Alsónemesapátin keresztül értem megint a 76-osra, aztán a két emelkedő az Aborétum előtt, majd a gurulás Csácson keresztül, és már itthon is vagyok :)) A pénteki kirándulás után "úgy maradt" SportyPal érdekesen rögzíti a mai utat:

Még szerencse, hogy a MyTracks is mindig megy párhuzamosan, így a mai ~88 km is rögzítve van

27.-én egy "szokásos" Felsőjánosfai kör (hogy legalább a "heti Lövő" meglegyen), hazafelé salomvári kerülővel. Zeg-en még kitekertem az alsóerdei kerékpárúton, és a Kertvároson keresztül haza, ~69km. Télinek nevezhető hidegben (1-2 fok) de ragyogó napsütésben mentem, minimális szélben.

23.-án egy hét kihagyás után :Y gyorsan be is pótoltam az előző héten kihagyott "heti Lövő+heti Bazita" tervet....Ahogy általában, most is Bagod felé mentem, onnan a kerékpárúton Zalalövőig. Most egyből meg is fordultam a kerékpárút végén, aztán vissza Kávás-Boncodfölde-Teskánd, Teskándról Babosdöbréte felé, és Kökényesmindszenten keresztül fel Bazitára. Legurultam a budai út felé, kimentem még az Aranyoslapi forráshoz, Kertvároson keresztül haza, ~62 km. (endomondo, pontosabban mytracks útvonal, a sportypal oldala gyengélkedik)

15.-én erős észak-északnyugati szélben indultam Zalalövő felé, hogy aztán a nagyfernekági emelkedőt megmászva a 86-oson folytassam a bringázást. Itt hátszelet kaptam, így aztán nagyon kényelmesen tartottam 30 fölött a sebességet :)) Pórszombat felé kanyarodtam le a 86-osról, Szilvágy után hirtelen ötlettel Nova felé vettem az irányt, bár már itt volt egy olyan érzésem, hogy mégsem volt ez olyan jó ötlet. Nova előtt egy lejtős, hátszeles részem elmajszoltam egy műzlit menet közben, aztán Nován balra fordultam a 75-ösön. Innen nagyjából oldalszélben jöttem Bakig, de már sejtettem, hogy a korábbi jó kis hátszélnek meglesz a "böjtje" Meg is lett, Baktól, vagy inkább Sárhidától olyan szembeszelet kaptam, hogy azt hittem, sose érek haza. Ha eddig fáztam is volna (de nem fáztam :N ) itt aztán felmelegített a széllelküzdés. Összesen ~83 km lett az út, ha nem Nova, hanem Becsvölgye-Dobronhegy-Teskánd felé jövök, ~10 km-el rövidebb lett volna, de alighanem hosszabban kellett volna küzdenem a széllel, bár nem is kaptam volna ilyen pontosan szembe, mint így Baktól.....

12.-én napsütéses, de ma megint eléggé szeles, enyhe időben indultam neki a felsőjánosfai útnak. Eredetileg Lövőig terveztem menni, de mivel tiszta idő volt, meg már a napok is hosszabbodnak, úgy gondoltam, belefér még Felsőjánosfa is, akkor is visszaérek a városba világosba, és így is lett. Odaúton félig-meddig szembe meg oldalszelem volt, jól megdolgoztatott, hazafelé viszont már segített :)) Miután beértem Zeg.-re, kitekertem még az alsóerdei kerékpárút végéig, majd a Kertvároson keresztül hazakarikáztam, 62 km.
mod: mivel már majdnem itthon, a város forgatagában lett meg a 22.000 km, nincs róla kép :(

11.-én nem terveztem hoszú túrát, a múlt héten elmaradt Bazita-mászást akartam bepótolni, éppen ezért egyből Bazita felé indultam. Utána még feltekertem Gellénházára, végiggurultam a falun, aztán vissza fel egypárhuzamos utcán, majd balra Nagylengyelbe, aztán Rám. Utána megint defekt, ezúttal az első keréken. Belsőcsere, megint müzlipapír-erősítéssel, és tovább Kökényesmindszent felé, vissza fel Bazitára, csak éppen most Zelefa felől. Legurultam, elnéztem még a Kertváros felé, így 35 km lett a mai túra. Nagyon enyhe, egyáltalán nem télies idő volt ma is, az előző napi erős szél már sehol.

8.-án az egy héttel korábbi bringázást variáltam át egy kicsit, bekalkulálva az ígért nyugat-északnyugati szelet, ha tényleg lesz, ne hazafelé kapjam szembe. Andrásfáig ugyanarra mentem, mint egy hete, aztán fordulás Petőmihályfa felé. Amíg Petőmihályfa után el nem kanyarodtam balra, Gersekarát irányába, meg is kaptam a szelet rendesen, csak kínlódtam a szembeszélben, valahogy nem találtam a megfelelő áttételt. Aztán Gersekarát felé fordulva kikeveredtem a szembeszélből, itt már kicsit összekaptam magam, le is fújtam a röviditési terveket :DDD Így aztán Hegyhátsál-Nádasd-Őrimagyarósd-Viszák-Pankasz felé jöttem, ahogy terveztem is. A (hát)szél mondjuk itt már nem fújt annyira, hogy sokat segített volna (vagy csak pont volt annyi erdő, hogy elfogja), de azért itt egész jól haladtam. Pankasz után a szokásos Felsőjánosfa-Zalalövő, és máris a kerékpárúton gurultam hazafelé. Amikoris: defektem lett! :Y Magamnak köszönhetem, mert nem figyeltem eléggé a külső állapotára. Hallottam, hogy fura hangja van a hátsónak, mintha egy ponton elérne valamit a gumi. El is érhetett, a sárvédő nagyon passzosan van megcsinálva. Megálltam, megnéztem, hát ki van púposodva a külső. Jobb híján továbbmentem, és mire eldöntöttem volna, leeresszek-e belőle kicsit, a gumi már döntött :DDD Mivel eléggé necces volt, kibírja-e a belső hazáig anélkül, hogy kikukkantson a nagyvilágba, müzlipapírt összehajtogattam, és a belsőcserénél betettem, ahol a legkopottab volt a külső. Így már kibírta hazáig, és meg is lett a ~90 km.
mod: a héten kétszer is megjártam Lövőt, viszont a "heti Bazita-mászás" elmaradt :B

6.án sort kerítettem az idei első vadása-tavi bicajozásra. Nem álltam meg a tónál, hanem kicsit továbmentem, és Őrimagyarósdon kersztül jöttem haza, így 67 km lett az össztáv. Viharos szelet ígért mára az előrejelzés, de szerencsére odaúton ebből semmit nem éreztem, már hazafelé jöttem, amikor feltámadt a szél, szerencsére oldalról, helyenként félig-medig hátulról kaptam, nem szemből.

4.-én délelőtti bringázás volt, (magamhoz képest) elég korai indulással. Városkörnyéki bicajozás, Pózva-Neszele-Andráshida-Teskánd-Hottó-Rám-Nagylengyel-Gellénháza-Sárhida útvonalon, a szokásos dombokkal. Élénk déli-délnyugati szélben, ami Sárhida után már egész jól segített hazafelé :D Addig mondjuk volt, amikor nem örültem neki túlzottan, de végül is jobb, ha nem szokom meg nagyon a szélcsendes tekeréseket, a tapasztalatok szerint tavasztól úgysem sokat mehetek szélcsendben. :DDD Öszességében 52 km-t mentem, a végére rendesen meg is izzadtam, szóval még mindig nincs tél, csak locs-pocs, sár, szutyok :(((

2012. lett közben, és mivel lehetne az évet, ha nem egy kis bringázással? :C
Jan. 1.-én egész délelőtt lestem kifelé az ablakon, esik-e, aztán a vége az lett, hogy mire összekészülődtem, csak megeredt az eső. Nem nagyon, úgyhogy el is indultam, gondoltam ha jobban rákezdi, vagy 30 km múlva még mindig esik, legfeljebb visszafordulok. Kispáli-Nagykutas (a még mindig integető Télapóval :D)-Andrásfa, a végén egy rövid 10%-os emelkedővel. Itt most nem jobbra, Petőmihályfa felé kanyarodtam, hanem Telekesen keresztül mentem Gersekarátra, ami ha nem is volt hosszabb út, de talán több szint volt benne. Gersekarátról tovább a 76-os főút felé, Hegyhátsálon-Katafán keresztül a 86-osra. A 86-oson mentem aztán Zalalövőig (itt azért kaptam szembeszelet is) onnan a megszokott kerékpárút-Bagod-Boncodfölde-Teskánd útvonal Egerszegig, Alsóerdő-Kertváros, 89 km a vége.

31.-én aztán tényleg az év utolsó bringázására került sor. Ragyogó napsütésben, de azért szeles, hideg időben Bazita felé kezdtem a mai távot (úgyis régen másztam erről az oldalról) aztán Kökényesmindszent-Hottó-Teskánd, innen egy hirtelen ötlettel Boncodfölde felé vettem az irányt. Átbicikliztem Boncodföldén, és Kávásnál kanyarodtam a kerékpárút felé, amin Bagodig jöttem, onnan Andráshida-Neszele-Ságod, vissza Neszelén kersztül a városba, Alsóerdő, Kertváros, így lett 62 km a mai bringázás.
Mivel évvége is lett közben, összeszámoltam, mennyit kerekeztem az idén: a Kelly's-el 12.782 km, a Konával (ami gyakorlatilag az éves melóbajárás): 1.347 km, összesen: 14.129 km. :B

29.-én bicajoztam megint, az évben valószínűleg utoljára. 27.-én még volt egy "szokásos" rádiházai kirándulás, track nem készült róla, csak újabb transformersek képeivel gyarapodott a mappa. :DDD Korán, már 1 óra előtt elindultam, Őriszentpéter volt a cél. Odafelé is találkoztam szállingózó hópelyhekkel, de annyira sehol sem esett, hogy meg is maradt volna, még az út menti füvön sem, az aszfalt persze majdnem mindenhol vizes volt. Hazaúton aztán már esett majdnem végig, ha nem is hó, de eső-havaseső, szerencsére nem eredt meg komolyabban. Teskándról megint csak jobbra fordultam, mint 24.-én, csak most Zelefán keresztül Bazitára tekertem fel, egy úton elintézve a "heti Zalalövő+heti Bazita-mászás" erre a hétre eső részét. ~90 km lett a mai túra a szokásos kertvárosi kerülővel hazafelé.

25.-én gyalogtúrázás volt a program, mint kiderült, jól választottam meg a napját, mert eléggé fújt a szél, aminek bicajon nem örültem volna túlzottan :N Ezzel együtt is egész kellemes, enyhe idő volt, bár az árnyékos helyeken nem olvadtak fel a pocsolyák, nem éreztem hidegnek az időt. Közel 4 órás túra volt (plusz sörözések :DDD ) endomondo (pontosabban mytracks) szerint 19.58 km, sportypal (autostop funkcióval) szerint 18.16 km. Készült pár kép is, pl. a naplementéről:

és sikerült lencsevégre kapni az itt rejtőzködő transformerseket :Y

24.-éig kellett várnom, mire megint bringázhattam egy kicsit. 2-3 fok volt, de legalább az eső nem estt, bár az utak majdnem mindenhol vizesek voltak. Nagyon nem kellett gondolkodnom, merre vigyen az utam, egyrészt valahogy beálltam a lövői/felsőjánosfai utakra, ha délelőtt bringázok, másrészt a "heti lövővel" amúgy is el voltam maradva, tehát adta magát egy felsőjánosfai út. Egy kicsit az ilyenkor szokásosnál is korábban indultam, meg egész jó tempót is tudtam menni a kerékpárúton, így a hazaúton már fél 12-kor Teskándon voltam. Nem is balra, amerre szoktam, hanem jobbra kanyarodtam, mint kiderült, szembeszélbe :Y Kökényesmindszenten keresztül, Gellénháza-Alsóerdő felől értem be a városba. Ezzel a szokásos felsőjánosfai utat ~68 km-re "nyújtottam", útközben 4 bicajossal (3 outis!) és vagy 8 futóval találkoztam, szóval más is kihasználta a jó(?) időt.

20.-án még mindig nem lett tél, sőt, ragyogó napsütésben indultam útnak. De az enyhe időnek már vége, befagyott pocsolyák mindenfelé, szél viszont alig, szóval hideg, de azért "bicajozható" idő volt. Eredeti terv a "heti Zalalövő" lett volna, de inkább áttettem péntekre vagy hétvégére. Akkor majd korábban elindulhatok, és Őriszentpéterig is mehetek, úgyis régen jártam arrafelé. Így ma inkább Kispáli-Nagykutas (itt intettem a Télapónak [kép lejjebb]) aztán Teskánd-Kökényesmindszent, majd jött a "heti Bazita-mászás" Zelefa felől. Kitekertem még az alsóerdei kerékpárút végéig, ezzel lett a mai kör ~50 km.
mod: ma Kiskutas után megint láttam róka-komát, ugyanott ahol 6.-án.

18.án aztán bicajozás következett ismét, még mindig nem téli időben, bár ezt egy kicsit sem bántam. Bazita felé indultam, aztán Nagylengyel, ami úgy nézett ki, mintha esett volna éjszaka egy kis hó. De később is rengeteg helyen volt zúzmarás az út menti fű, illetve voltak (mégha vékonyan is, de) befagyva a pocsolyák. Nagylengyel után még egy kis emelkedő, aztán gurulás Petrikeresztúron át a 75-ösig, ott kanyar Nova felé. Nova után még volt egy nem túl meredek, de legalább hosszú(nak tűnő :) ) emelkedő, aztán kezdődött a hullámvasutazás Lentiig. Lenti előtt végigdöcögtem a "kerékpárúton" (fogadni mernék, aki kitiltotta a 75-ösről a bicajosokat ezen a részen, életében nem járt ezen a kerékpárútnak csúfolt lepukkant járdán) aztán Lentiben a körforgalom után jobbra, majd hamarosan egy egész jó minőségű kerékpárúton mehettem tovább, kár, hogy elég rövid volt. Hamarosan rákanyarodtam a 86-os főútra, amit július óta, amikor utoljára erre jártam, szépen meg is csináltak, és príma aszfalton gurulhattam a pórszombati leágazásig. Ahol aztán nem kanyarodtam le (pedig ez volt a terv eredetileg) hanem akárcsak két hete, Zalalövőig mentem. Onnan a már jól megszokott kerékpárút, Boncodfölde-Teskánd útvonal, így ~92 km lett a mai túra,ha Pórszombat felé jövök (Becsvölgye-Csonkahegyhát-Teskánd) akkor 5-6 km-el lett volna kevesebb.

17.-én az előrejelzésekkel ellentétben nem volt se eső, se hó, se viharos szél, de még lehűlés se nagyon. De azért ellustálkodtam a délelőttöt, délután meg gyaloglás volt a program, készült egy kép a naplementéről, amit nem tudok beilleszteni ide, csak a linkjét (mikor lesz már megint normális képfeltöltés?). Ez alapján holnap megint csak széllelküzdős napom lesz, persze ha nem jön meg a tél mégis...

16.-én már reggel, amíg a kutyával mentem egy kört már volt egy kis a szél, ami később még csak élénkült. Pont vasárnap örömködtem, hogy milyen régen küszködtem a széllel, hát ma megkaptam. Viszont szombatra már havazással fenyegetőznek az előrejelzések, úgyhogy nincs mese, bringázni kell :D El is indultam egy kis városkörnyéki tekerésre, Pózva-Nekeresd-Ságod-Andráshida-Teskánd. Teskándról Rám-Zelefa-Bazita (csak hogy a heti Bazita-mászás is meglegyem, ha tényleg beköszöntene a tél :((( ) aztán még kitekertem az alsóerdei kerékpárút végéig, Kertváros felé haza, ~52 km.

14.-én a délelőtti bicajozásokkor már megszokott Zalalövő-Felsőjánosfa utat választottam ismét, a városba visszaérve egy Landorhegy-Kertváros kanyarral a végén, így lett ~59 km a mai tekerés. Annyit fűznék hozzá, hogy még mindig nagyon enyhe idő van, illetve ezzel az úttal megvan a "heti egy Zalalövő, heti egy Bazita-mászás" terv Zalalövő része.

11.-én aztán sor került az eredetileg péntek délutánra tervezett túrára is, kicsikét még meg is variáltam, ha már egyszer jó 3,5 órám volt rá a pénteki 1,5 helyett :D Továbbra is decemberhez képest nagyon enyhe idő volt (6-8 fok!) és majdnem teljes szélcsend :C Gellénháza felé indultam, onnan Lickóvadamoson keresztül Zalatárnok következett, majd tovább Baktüttős-Tófej-Söjtör. A 75-ösön 3 óra előtt értem az elágazáshoz Pölöske-Búcsúszentlászló felé, így aztán nem is kanyarodtam le, továbbmentem Zalaszentmihályra, és utána fordultam Nagykapornak felé. Nagykapornak előtt menet közben elmajszoltam egy müzliszeletet, aztán egész jó formában, 8 perc alatt másztam meg az emelkedőt (igaz, ez az oldal azért könnyebb :B ) végig 20 km/ó feletti tempóban, hogy aztán ~3 perc alatt leguruljak a túloldalon :)) Pár perc múlva egy baleset helyszínére értem, pont az Egerszegről érkező mentővel egy időben. Egy autó feküdt az út melletti, alacsonyabban fekvő mezőben, ahogy elnéztem jó párszor meg is pördült, mire megállt. Már állt ott néhány autó, ha jól láttam ki is szedtek már valakit a roncsból. Jöttem tovább, még két kis emelkedő az Arborétum előtt, aztán már csak be kellett gurulnom Csács felől. Tettem még egy kis kitérőt a Páterdomb felé, aztán amikor a kórháznál jöttem, ért oda egy szirénázó mentőautó, lehet, hogy pont a korábbi baleset sérültjét hozta. 85 km lett a mai túra.

9.-én egy tényleg laza délutáni tekerést tettem, kezdésnk mindjárt bepótoltam a kedden elmulasztott Bazita-mászást. A túloldalon legurulás közben kimatekoztam, hogy a mára tervezett út nem igazán fér bele a délutánba, mivel ugye fél 5-kor már sötét van. Sebaj, meglesz vasárnap, kicsit még talán ki is bővíthetem. Éppen ezért nem is mentem fel tovább Gellénházára, hanem elkanyarodtam Kökényesmindszent felé, aztán Hottó-Teskánd, épp mint a "nyári cipő+kamásli" tesztnél. Teskánd után még körbekarikáztam Andráshidát, kimentem az alsórdei kerékpárúton, végül Kertvároson keresztül haza, így lett ~42 km az eddigi (talán) legalacsonaybb átlaggal :))

7.-én egy teljesn átlagos(nak tűnő :D ) zalalövői utam volt. Lövőn egy kicsit másfelé mentem a városban, mint eddig, de nem is emiatt volt egy kicsit más ez az út, mint a többi, hanem emiatt:

Mégis meglett az idén még egy kerek ezres....

Ezután a szokásos hazaút Boncodfölde felé, összesen ~50 km.

6.-án bicajoztam ismét, még mindig egész enyhe (bár kissé szeles) időben. Eredetileg a nov. 8-ai kört akartam ellenkező irányban megismételni, de aztán a Becsali út alján nem kanyarodtam fel Bazita felé, hanem továbbmentem egyenesen, Alsóerdő-Gellénháza irányába. Mivel kihagytam a bazitai mászást, nem kanyarodtam el jobbra Kökényesmindszent felé, hanem feltekertem szépen Nagylengyelbe, onnan Rámon keresztül értem Teskándra. Innen már az eredeti terv szerint következett Kiskutas-Nagykutas. Itt felmásztam a (~150 m hosszú :D )15%-os emelkedőn, aztán lefényképeztem a Télapót :DDD

Télapó itt van....

Kispáli-Ságod, aztán még egy kis kerülő a Kertváros felé, ahogy szoktam :DDD ~52 km lett a mai tekerés.

4.-én szinte tavasziasan enyhe időben indultam útnak, közben néha még a nap is kisütött :C Furcsa is volt a több hete tartó borongós idő után. Teskánd-Dobronhegy-Becsvölgye-Pórszombat felé értem ki a kellemesen autómentes 86-os főútra, ahol (talán) a vasárnapi kamionstop miatt egyetlen kamionnal találkoztam, az is szembe jött. Autó is talán ha 5-6 előzött meg Zalalövőig. Itt még elkanyarodtam Felsőjánosfa felé, aztán a megszokott kerékpárút-Boncodfölde útvonal, Zegen a "szokásos" Kertváros felé kerülő, és ~84 km lett a mai bicajozás. Tegnap, miután hazaértem, vettem észre, hogy ~5 km kellett volna a 12.000 km-hez, ma meg is lett, valahol a Gébárti-tó-Andráshida környékén :))

3.-án délután (részben) a múltkori Hottói utat tettem meg visszafelé. Így egy kicsit többb benne az emelkedő, de azért a múltkor is volt egy 10%-os, ezt ma tudtam meg a "10%-os lejtő" táblától. Ebbe az irányba menve Hottón van egy elég meredek rész, de azért felmásztam ott is :D Aztán Zalaszentmihályfa, Babosdöbréte "alatt" tovább, utána egy hirtelen ötlettel Rámban, megint csak emelkedőn. Nagylengyelben tovább emelkedőn Gellénházára, majd a mol magánúton Sárhidára. Rám után egész eddig akkora köd volt, hogy nem lehetett ellátni 200 m-re se, és a sisakomról csöpögött a víz, annyira párás volt a levegő :Y Legurultam Sárhidán, onnantól már kicsit tisztább idő volt, a szokásos út Zegig, itt még egy kis Landorhegy-Alsóerdő-Kertváros kevergés, és megint sikerült 50 km fölé tornászni a mai túrát :)) Ma végre tényleg volt haszna a Ctud Road Racer2 sárvédőnek, végre nem fröcsöltem össze a hátam, pedig sok helyen olyan volt az aszfalt, mintha esőben mentem volna. Itt van pár kép, hogy kellett végülis feltennem a sárvédőt, mert ebben a vázban valahogy nem mindig működtek a gyári megoldások.

December lett, ami mondjuk az időjáráson nagyon nem látszott meg, már vagy két hete ugyanilyen nyirkos, ködös, hűvös hideg idő van. 1.-én megint egy délelőtti bicajozásra került sor, Felsőjánosfa oda-vissza, ~55km. A track a szeptember 10.-ei bicajozás trackje a mai naphoz igazítva, akkor ugyanezt az utat tettem meg, így csak a dátumot és időpontokat kellett szerkeszteni.

29.-én egy kis délelőtti városkörnyéke tekerésre mentem, Pózva-Ságod-Neszele-Andráshida, a végén a Kertvárost is útbaejtettem, így lett 38 km a mai bicajozás, de lagalább érdekes girbe-gurba útvonalat rajzolt a SportyPal..... :))

27.-én már kicsit enyhült az idő, ma legalább nem jegesedett a kulacsban a víz, bár az előrejelzett napsütéses 5-7 fok azért nem volt meg. Kispáli felé indultam, aztán tovább Nagykutas-Andrásfa-Petőmihályfa, innen balra, Nádasd felé fordultam. Gersekarát előtt Döbörhegy felé vettem az irányt, Szarvaskenden aztán tovább Katafa felé. Katafán Zeg. felé fordultam, hogy majd Hegyhátsálon kanyarodok Nádasd felé, de le volt zárva az út. Irány vissza Katafára, szerencsére innen is át lehet menni Nádasdra, és nem kellett elmennem a 86-os útig. Nádasdról már a megszokott Vadása-Felsőjánosfa-Zalalövő útvonal, közben Őrimagyarósdon megálltam egy (már szokásos, nem túl jó minőségű) képre:

Most majd ilyenek lesznek a bála-emberek helyett mindenfelé

Egerszegen még kikerekeztem az Alsóerdőre, ha már egyszer (majdnem) világosban visszaértem. Aztán a Kertvároson keresztül haza, és csak itthon csodálkoztam rá, hogy 94 km-t tekertem :))

22.-én megint egy zalalövői út következett. Annyiban különbözött csak az egy héttel korábbitól, hogy most odafelé tettem egy kis kerülőt (nem tudtam balra felkanyarodni a Battyhányi útról a forgalom miatt, ezért a benzinkút után a körforgalmon keresztül az Újtemető felé kerültem) illetve Zalalövőn sem fordultam meg egyből a kerékpárút végén, hanem elmentem a főtérig, onnan kis kerülővel jöttem hazafelé. Így lett 51km, és megint jól rámsötétedett már mire Teskándra értem.

20.-án is ködös, párás hideg volt, de azért nekivágtam egy kicsit hosszabb útnak, mint a szombati. Mi sem bizonyítja jobban a hideget, mint az, hogy mire hazaértem, belül szépen ráfagyott a víz kulacs oldalára. Még szerencse, hogy bár sok helyen vizes volt az aszfalt, sehol sem volt lefagyva. Nagykapornak felé indultam, aztán jobbra kanyarodtam (érdekesség a mai napról, hogy (a várostáblán kívüli részt nézve) ma mindössze egyszer fordultam balra :U ) a 75-ösön Zalaszentmihályon keresztül, majd Pölöske felé jobbra. Pölöske-Búcsúszentlászló, fel a 76-osra az egyetlen balra kanyarral, majd hamarosan le is tértem (jobbra :D ) Alsónemesapáti-Alibánfa felé. Alibánfa után jobbra Pókaszepetkig, innen Nagykapornak következett ismét, és ezúttal a túlsó oldalról másztam meg az emelkedőt (egy jobbra kanyar után, természetesen :) ). Innen aztán a 76-oson jöttem haza, a ~80 km-es tekerés végén.

19.-én csak 1,5-2 órám volt bringázni, de arra azért elég volt, hogy leteszteljem, mennyire válik be a nyári cipő egy téli kamáslival, azaz feltétlenül kell-e méregdrága spd-s cipő télre, ha bringázni akarunk. Nos, az eredmény igen is, nem is. A 1,5 órában nem éreztem, hogy le akarna fagyni a lábam, de azért egy téli cipő zártabb, mint egy szellős nyári a kamáslival. A téli cipő+kamásli meg végképp verhetetlen a hideg ellen folytatott küzdelemben, de ez azt hiszem nem is volt kérdéses. Ami a kamásli mellett szól, hogy magasabb a szára, mint a téli cipőnek (a nyáriról nem is beszélve :D ) és bele lehet tűrni a nadrágot. Összességében egy kamásli semmiképpen sem kidobott pénz, azt hiszem.
Teszteltem továbbá a crud roadrce2 sárvédőt is (tudom, hogy nem esett, de felraktam, ha már egyszer megvettem) és....hát mit mondjak. Az első nagyon nem stabil, időnként hozzáér a gumihoz, ez persze lehet amiatt is, hogy az aero(?) keresztmetszetű első villára nem fekszik fel igazán a műanyag idom. Talán orvosolható valahogy, alá kell tennem valamit (belsődarabot, gyufaszálat, etc.) és nem leng annyira a sárvédő.
A hátsó ilyen szempontból megfelelő, itt mindössze annyi a bibi, hogy az a rész, ami a nyeregcső és a kerék közé kerülne, nem fér el. Egyrészt a villában nincs elég hely, hogy kompletten fel lehessen rakni a hátsó sárvédőt (ez mondjuk nem a crudék hibája) másrészt maga sárvédő sem fér el a váltókonzol miatt. Ezen is dolgozunk még, mert ez a rész olyan kialakítású, hogy védené az első váltót a kerékről odafröcsögő víztől, szóval azért jó lenne, ha a helyére kerülne.
Na de ha már bicajoztam, erről is essék szó :)) Bazita felé indultam (csak hogy a heti Bazita meglegyen :DDD ) aztán legurulva jobbra fordultam, Kökényesmindszenten át Babosdöbréte "alatt", majd tovább Hottóra. Innen Teskánd, Andráshida érintésével vissza Egerszegre, kis kertvárosi kerülővel haza. 35 km lett a mai "tesztbicajozás"

18.-án 1 óra körül indultam, az idei (eddig) leghidegebb bicajozásomra. A héten vettem egy decathlonos dzsekit, naná, le kellett tesztelni. (most nézem, kifutó termék, lehet, hogy nem sokáig lesz elérhető a link) szép, neonzöld színe van, nem olyan sárgás, mint a képeken, ami nem is jött rosszul a mai ködös, borongós időben, raádásul a bikemag aprón "befolyó" pénzt visszaforgatva ingyen volt :D nem hittem, hogy tényleg ennyire beválik 2-3 fokban, ezért vettem alá egy rövid+hosszúujjú technikai pólót, meg egy hosszúujjú pamutpólót. Gondolkodtam polár felsőn is, de olyan szűk szabású dzseki, hogy az már kényelmetlen lett volna. na meg túl meleg. mert ennyi aláöltözéssel is elég meleg volt. igaz, a hideg miatt kellett 7-8 km, mire éreztem hogy bemelegedtem, de aztán semmi hideget nem éreztem. na jó, a lejtőkön lefelé 35-40-es tempónál azért nem vert a víz, de összességében nagyon megérte az árát a kabát :C de hogy arról is írjak, amiről leginkább szól ez a bejegyzés: Teskánd-Dobronhegy-Becsvölgye volt az útvonal, innen egy eléggé rossz minőségő erdei (aszfalt?) úton át Novára. Onnan Zágorhida, a Petrikeresztúri hosszú emelkedő, és máris Nagylengyelben voltam, már 3 órakor. Ezért nem is Bazita felé vettem az irányt, ahogy terveztem, hanem Gellénháza-mol magánút-Sárhida, és innen érkeztem de Egerszegre, ~68 km-t megtéve, helyenként sűrű ködben, zúzmarás fákkal szegélyezett utakon.

13.-án megint indultam egyből ebéd után, a terv egy Őriszentpéter oda-vissza volt. A tegnapiból okulva, ma csak egy kötött sapkát vettem fel, amin igaz, hogy átfúj kicsit a szél, de legalább nem izzadtam csuromvizesre, mint tegnap a másik sapkámat. Emellett próbáltam max. 23-25-ös tempót tartani, hogy ne izzadjak ki nagyon már az első 20 km-en. Őriszentpéterre értem 1/2 3 felé, gyors matekozás: ha egyből visszafordulok, 4 óra előtt hazaérek :Y Így hát fordulás észak felé, majd Ivánc előtt jobbra a Vadása irányába. Itt mondjuk nem igazán tudtam tartani a ~25-ös tempót, alighanem ebben némi hátszél is szerepet játszott :D Közben találkoztam egy outissal, ami csak azért érdekes, mert később is összefutottunk, és ilyen azért nem sokszor fordult elő. Viszákon balra kanyarodtam, de nem mentem el a Vadásáig, hanem Őrimagyarósdon egyből kanyarodtam Hegyhátszentjakab-Felsőjánosfa irányába, (Hegyhétszentjakabon a templomnál jött szembe megint az outis srác) aztán tovább a megszokott Zalalövő, kerékpárút, Boncodfölde-Teskánd útvonal. ~94 km lett a mai túra.

12.-én (ha már szombat) végre elég korán el tudtam indulni, hogy egy kicsit hosszabb túrát tegyek, ezúttal észak felé, átkarikázva Vas mgyébe is. Nagykutasig az út megegyezett a keddi bicajozással, Nagykutason most azonban észak felé fordultam, Andrásfán és Petőmihályfán keresztül Vasvárig mentem. Onnan tovább Oszkó-Csehi-Bérbaltavár-Nagytilaj és Pókaszepetk. Zalaszentiván előtt egy hirtelen ötlettel bekanyarodtam Alibánfa felé, és itt lett elcseszve a mai bicajozás. Sorompót kaptam, és hosszú perceket kellett várni, míg elment egy irgalmatlan hosszú élassú (közben a másik sínen egy másik, rövidebb, és jóval gyorsabb) tehervonat. Közben szépen lemerevedtem, kihűltem, és innentől elég keserves volt a továbbhaladás, valahogy nem tudtam igazán bemelegedni. Alsónemesapáti felől értem végül haza, összesen ~73 km-t tekerve.

10.-re egy Zalalövő (pontosabban a kerékpárút végéig) oda-vissza volt terv, ezt sikerült is egész jó időt futva tekerve teljesíteni, du. 4-kor már a bagod temetőnél jártam hazaúton, és így még éppen Zeg-re értem, mielőtt nagyon sötét lett volna. Némi kerülőt még tettem a városban (lerontva az addigi viszonylag jó átlagot :DDD ), és ~50 km lett a vége.

9.-én is indultam egyből, amint tudtam. Eleve nem terveztem hosszú utat mára, és látva a ködös, borongós időt nem is igen tudtam volna többet menni, mert nagyon gyorsan besötétedett. Addigra viszont már bőven hazaértem a Bak-Pölöske-Búcsúszentlászló útvonalon. Zeg-en még kitekertem az alsóerdei kerékpárútra, és a Kertvároson keresztül haza, ~69km. Télinek nevezhető hidegben (1-2 fok) de ragyogó napsütésben mentem, minimális szélben.

8.-án hétköznap léven csak meló után tudtam bicajozni, ez pedig majdnem 3 órakor indulást jelent. Nem mentem messzire, hiszen fél 5 után villámgyorsan besötétedik, sötétben pedig nem szeretek bicajozni, főleg városon kívül. Így aztán Kispáli-Nagykutas-Kiskutas útvonalon mentem (Nagykutas előtt még mindig ott ácsorog (L:http://logout.hu/dl/upc/2011-09/41724_bala.jpg)Bála bácsi és a neje(?)(/L) ) aztán némi kerülővel Teskánd, onnan elgurultam Babosdöbréte "alatt", egy kis emelkedő után máris a Bazita (Zelefa) előtti emelkedő tövében találtam magam. Feltekertem, aztán persze legurultam a város felé :D Kitekertem a az alsórdei kerékpárúton, visszafelé egy kis kertvárosi kerülő, és meg is lett az ~54 km.

Az egynapos hétvége vasárnapján, 6.-án alig maradt valami a tegnapi szélből, ami jól is jött, mert összességében így is hűvösebb volt, mint szombaton. Bazita felé kezdtem a mai bicajozást, aztán fel Gellénházára, majd legurultam Lickóvadamos felé. Ezután Zalatárnok-Baktüttős-Tófej-Söjtör következett, Söjtör előtt pedig:

Azt hiszem, az idén már nem fényképezek kerek ezrest a számlálón

Söjtörről tovább Zeg. felé, a 75-ösön jobbra fordultam, Pölöske-Búcsúszentlászló, és Csács felől gurultam be Egerszegre. 68 km lett így a mai kerekezés, utólag viszont bánom, hogy nem mentem tovább a 75-ösön, megtoldva a kört egy Zalaszentmihály-Nagykapornak kerülővel.

November lett közben, bár (egyelőre) a hőmérsékleten ez nem látszik :N 5.-én, mivel munkanap (és délután meló) délelőtti tekerésre volt csak lehetőségem. Zalalövő vagy Felsőjánosfa kényelmesen belefér a délelőttbe is, ezért arrafelé indultam. Felsőjánosfán meg eszembe jutott, hogy annyiszor jártam már a Vadása tónál, de még egyszer sem fényképeztem, legutóbb sem álltam meg csak emiatt. Így aztán eltekertem a tóhoz, fénykép, track.

Kicsit mintha billegne a tó.....

31.-én is korán indultam, bár az előző nap kiderült, hogy akár egy 100 km-es túra is belefér a délutánba. A mai utat eredetileg 30.-ára terveztem, de aztán inkább változtattam a terveken. Nem is a távolság, ma is kb. annyit mentem, igaz, elmaradt a városi tekergés a végén. Inkább a kétszer annyi szint miatt, vasárnap, másnaposan, fejfájósan nem volt kedvem ennyi emelkedőhöz :B Tehát: indulás Bak felé, itt mindjárt találkoztam is egy outissal, aki úgy hagyott ott, mintha álltam volna. Sebaj, én úgyse sietek sehová, hadd menjen :D tovább Zalaszentmihály-Pacsa, Pacsa után jobbra fel a Dióskál felé vezető úton. Azért fel, mert a leágazás után kb. 3,5 km hosszan emelkedik az út, igaz, nem egy húzós emelkedő, ha nagy tányéron, 23-25-ös tempót tudtam menni rajta. Aztán legurultam, Dióskál-Egeraracsa, aztán kanyar Zalaapáti felé. Feltekertem az emelkedőn (egész jól ment), vissza Pacsa felé. Pacsa előtt értem utol egy outist, aki még nálam is kényelmesebben ment, persze lehet, hogy mondjuk egy Balaton-körről jött :DDD Úgy látszik, kicsit kedvet kapott, mert jött utánam egy darabig, de amikor lekanyarodtam a 75-ösről Nagykapornak felé, már nem láttam. Nagykapornak után "balra fel", végre befejezték az aszfaltozást, tök jó aszfalton mászhattam meg az emelkedőt, a túloldal (a Zeg felőli) viszont még nincs egészen kész...Az arborétum előtti emelkedőn megint előztem egyet, most egy montist, utána viszont jött a ~40-es tempóban mögöttem az Egerszegig tartó lejtőn. Begurultunk Zegre, most elmaradt a "szokásos" Alsóerdő, meg egyéb városi tekergések, így az egésZ útról van track...

30.-án ebéd után hamar útnak indultam, ha már egyszer az óra-visszaállítás miatt korábban sötétedik. Október végéhez képest enyhe időben tekertem egy ~80 km-t, Zalalövő-Hegyhátszentjakab-Szaknyér-Viszák-Pankasz, majd visssza Zeg. útvonalon. Track. Amikor megálltam, hogy leállítsam a Sportypal-MyTracks párost, vettem észre, hogy keresett valaki telefonon. Visszahívtam, az eladó KCNC stucnim után érdeklődött, és némi alkudozás után meg is egyeztünk :))

28.-a: majdnem egy hét kihagyás ismét, ezúttal az időjárás miatt (tudom, túl kényes vagyok e téren, de már folyamatban van a "megoldás") Esős, ködös hét volt (hétfőn, kedden esőben mentem melóba, és egyszer hazafelé is), a száraz aszfalt legkisebb esélye nélkül. A hűvös (~10 fok) nem zavart volna, de a vizes aszfalt igen. Emiatt péntekig várnom kellett, amikorra végre felszáradtak az utak. Az Időkép szerint 10, az utcai hőmérő szerint 13 fok volt, melóból hazafelé hűvösnek éreztem az időt, így talán kicsit túlöltöztem, pedig se a téli cipőt, se meleg(ebb) kesztyűt nem vettem fel, de nem is hiányoztak. Bazita felé indultam, aztán Gellénháza-mol-magánút-Sárhida. Innen Bak felé kanyarodtam, aztán Baktüttős-Tófej volt az útvonal. Tófej és Söjtör között olyan színátmenetes fákat láttam, hogy csuda :C világoszöldből ment át a teteje felé vörösbe. Ha sütött volna a nap, még szebb lett volna, de így nem álltam meg lefényképezni, mert úgyse adta volna vissza a kép a színeket. Söjtörről visszafelé számolgattam egy kicsit, az eredeti terv ugyanis az volt, hogy a 75-ösön jobbra kanyarodok, és Pölöske-Búcsúszentlászló felé jövök haza, de a 6 órai sötétedésig nem biztos, hogy belefért volna....Így hát Bak, és a már sokszor bejárt Sárhida-Bocfölde útvonal, Egerszegen még egy kis tekergés, Landorhegy, Alsóerdő (itt volt egyedül vizes az erdőben a kerékpárúton az aszfalt) de a 76 km legvége már nincs a tracken.

Majd' egy hét bicajozástalanság (jó kis szó, mi? :Y ) után, 22.-én bringáztam megint. Az előző vasárnapi hűvösből okulva, ma már felvettem a téli cuccokat, és nagyon nem is nyúltam mellé. Vagy 15 km-ig lgalábbis, de mire feltekertem a Kandikóhoz, bizony ki(be?)izzadtam. Azért annyira mégsem, mert ennek ellenére sem volt vizes a ruhám a kabát alatt, mire hazaértem. Szóval Teskánd-Kandikó, tovább Becsvölgyéig, mint másfél hete, de Becsvölgyén most Kustánszeg felé kanyarodtam. Kustán szeg végén, egy udvarban 4-5 kuvasz kölyköt láttam, fehér szőrgombócok, három fekete ponttal (orr, szemek) egyből a mi kutyusunk jutott eszembe, ő is ilyen volt kiskorában...Vissza Csonkahegyhátra, és amerről jöttem, persze Dobronhegy ebből az irányból azért könnyebb :DDD Teskánd előtt aztán balra el, Babosdöbréte "alatt" Kökényesmindszenten keresztül. Zelefán keresztül tekertem fel Bazitára, utána már csak Alsóerdő, és haza, így ~57 km lett a mai túra. 3 outissal is találkoztam, amit azért érdemes megemlíteni, mert nyáron is csak ritkán találkozok ennyivel egy nap....Ami kellemes meglepetés volt (a gyakorlatilag teljes szélcsend mellett) hogyalatt ennyi kihagyás után is bírtam az emelkedőkkel, tulajdonképpan amolyan "felmérő" jelleggel választottam ezt az útvonalat, őszintén szólva rosszabbra számítottam :B

16.-án, vasárnap ebéd után egyből bicajra pattantam. Na nem a tervezett túra hossza (~100 km) indokolta, csak szerettem volna hazaérni, mielőtt elkezd hűlni a lvegő, és a 10 fokból fél óra alatt 3 lesz. A 76-oson indultam, pár km után Alsónemesapáti-Alibánfa felé tértem le. Alibánfáról Kemendollár-Pókaszepetk felé kanyarodtam, innen Nagytilaj-Bérbaltaváron keresztül a Szajki-tavak felé. A tavakat elhagyva leejtettem a kulacsom. Ez az a kulacs, amit Zánkára menve itthon hagytam, egyszer már régebben is leejtettem, csütörtökön megint itthon hagytam, és ma úgy lászik megelégelte, mert ki is lyukadt :DD

Többet nem jön velem bicajozni...

Mivel csütörtökön és szombat délután is víz nélkül mentem, tudtam, hogy ebben a hűvös időben annyira nem fog hiányozni a víz. Bögötén azért megpróbálkoztam az egyetlen kék kúttal, de nem lepett meg, hogy el van zárva. Régebben már jártam erre, akkor se adott vizet :( Mondjuk akkor kánikula volt, most annyira azért nem kellett a víz. Igaz, amikor nem sokkal később Türje felé bekaptam két müzliszeletet csak úgy, menet közben, ittam volna rá, de hát nem volt mit :D Ráadásul elég fura volt, hogy törni kellett a szeleteket, mert megkeményedtek a hidegben. Batykon találtam egy működő kék kutat, ittam is gyorsan pár kortyot, aztán tovább hazafelé, Pakod-Pókaszepetk-Kemendollár, mint már sokszor. Zalaszentivánon mgint kihagytam a kerékpárutat, mivel Pózva felé a mezőben egyszer csak vége van az aszfaltcsíknak. Átkarikáztam a városon, Landorhegyen még tettem egy kis kerülőt, aztán Alsóerdőn megálltam, ittam még pár kortyot, és itt lőttem le a Sportypal-t. Érdekes, hogy hazafelé mintha már nem éreztem volna annyira hűvösnek az időt. Alighanem a szél, amit nagyjából az út feléig szembe kaptam, bár elég gyenge volt, de mégis ennyit számított a hőérzet szempontjából?

15.-én délutánra 2-3 órás bicajozást terveztem. Egy ilyen rövid távhoz azért legalább némi szint legyen, így egyből Bazitán kezdtem, aztán a túloldalon legurulás után Nagylengyel, vissza Gellénháza talán legmagasabb pontjára. Legurultam Gellénháza legvégére, visszakapaszkodtam a mol magánútra, ahonnan persze Sárhida következett. Innen Egerszeg felé kanyarodtam, hazafelé azért jutott a szembeszélből is, ahogy előrejelezték, bár a csütörtökihez képest már egész kultúrált volt az idő :D Zeg.-en keveregtem kicsit (Páterdomb, Gébárti-tó, Alsóerdő) most ennyire volt idő...
Kitaláltam, hogy egy régi széldzseki levágott (elvileg szélálló) ujjait térdvédőnek használom a menetszél ellen, amíg a téli térdmelegítőhöz még nincs elég hideg. De kevés a jó ötlet(?) ha a kivitelezés nem megfelelő :N Hiába tűrtem be a bicajosnadrág szára alá, 500 m után már bokamelegítőként funkcionált, szóval ez így nem működik :) Meg is álltam a bazitai busz megállójában, hogy levegyem a dzseki ujjait (elég furán nézhettem ki, ahogy alul kilógott a melegítő szárából) és itt találkoztam vele:

[P:C][/P]

Valószínűleg az idén nem látok több sáskát

13.-án aztán nyugodtan megváltoztathattam volna a címet, "hűvös szelek járnak"-ra, mert igazi őszi, szeles időben keltem útra. Nem terveztem hosszú túrát (szoktatni kell még magam a hűvösebb időhöz :B ) de aztán menet közben addi-addig variáltam az útvonalat, amíg 90 km lett a vége. Track persze most sincs végig....Szóval Kispáli-Nagykutas felé indultam, az első pár száz méteren majdnem visszafordultam a téli bicajos kabátért (szélálló , decathlonos futós-mellényben indultam el), olyan szelet kaptam hirtelen szembe. De miután kicsit mozogtam, felmelegedtem, már éreztem sok lett volna azért a téli kabát. Nagykutas után Teskánd-Boncodföld-Kávás, innen kanyarodtam a lövői kerékpárútra, ahol egy hirtelen ötlettel nem Egerszeg, hanem Zalalövő felé fordultam. Találkoztam egy otuis bácsival (kedden is láttam, meg már jó párszor) aztán Zalacsében kanyar Salomvárra, ahol megint találkoztam velük.....

Salomvár útán tovább Keménfa felé, itt értem megint a kerékpárútra, most már Egerszeg felé kanyarodtam. Bagodról Boncodfölde, majd Teskánd, itt az újabb varia, kanyar Dobronhegy felé. Nem mentem el addig, Teskánd után letértem Babosdöbréte-Kökényesmindszent felé, majd fel Bazitára a szembeszélben. Bazitán keresztül, a hegygerincen (dombgerincen? van ilyen?) kaptam talán a legdurvább szelet, de valahogy nem tudott zavarni :N Legurultam, még pár km a városban (Landorhegy, Alsóerdő, Kertváros) és össze is jött a 90 km. Mondhatni étlen-szomjan, mert a kulacsot megint otthon hagytam, müzlit vittem ugyan, de nem éreztem, hogy kéne ennem.

11.-én viszont 3 km után azon kaptam magam, hogy "miért is nem jöttem inkább rövidnadrágban?" A hétfői 9 fokból lett keddre 20-22 :Y A szél persze maradt, de ha szélcsendes időben mennék csak bicajozni, hát nem tartanék talán 2000 km-nél se :( Na szóval, egy Vas-megyei túra volt (ismét) soron, a múltkori halogyi utamat ismételtem meg visszafelé, kissé rövidítve. A szokott lövői kerékpárút, aztán Vadása-tó-Nádasd-Halogy útvonalon Iváncon át. Ivánc után rövidítettem egy kicsit, mert nem Őriszentpéter, hanem Viszák-Pankasz felé jöttem haza. Hazaúton még bementem Keménfára, állítólag ott is felbukkantak a bálaemberek. De eddigre már csak a 3 egymásra rakott bála maradt, vagy csak így álcázta magát, nem tudom, de emiatt nem álltam meg fényképezni, így erről az útról csak sportypal track van...(most már van, elfelejtettem linkelni :B )

Hozzászólások

(#1) lsebestyen


lsebestyen
addikt

most voltam szombaton bicó versenyen, és igazi őszi idő volt, széllel, esővel, de összességében egész jó időt mentem, talán hnap derül ki, h értem-e el helyezést...bicózás szempontjából valóban nem jó az őszi időjárás, de a táj gyönyörű:) sál, meg kesztyű, és mehet a móka! :K

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.