2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Huawei Ascend P6 vs Sony Xperia SP

Írta: | Kulcsszavak: xperia sp . ascend p6 . huawei . sony

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gondoltam megosztom a tapasztalataimat, mint átlagfelhasználó, egy röpke cikk erejéig.

A specifikációkba most külön nem mennék bele, mert aki ismeri ezt a két típust, tudni fogja miről van szó.Aki pedig nem ismeri, megtalálja mindkét telefon tesztjét itt a mobilarénán.Amit írok, kissé szubjektív lesz, de nem vagyok elvakult a márkákat illetően.Nem térek ki az alkalmazásokra, custom romokra, mert az javarészt felhasználó függő.A készülékeken pedig a jelenlegi legújabb hivatalos szoftver fut.

Ascend P6 (4.2.2 /B132)

Külső, design, anyaghasználat:

Pro: azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy a tavalyi év egyik legjobb, hacsak nem a legjobb formatervét dobta a piacra a Huawei.Engem nagyon meggyőzött, különösen a teszt, amit olvastam róla, így hát nem sokat gondolkoztam, hogy mibe fogok beruházni a következő 1-2 évre (nálam nagyjából ennyi egy telefon élettartama).
A telefont az első percekben szemügyre véve, olyan érzés fogott el, hogy egyedi cucc van a kezemben.Látszólag kitűnő anyaghasználat, kellemes súly, egyedi design és kézben tartva mégsem egy péklapáttal nézünk farkasszemet, hanem egy kezelhető méretű telefonnal.Mindez elmondható a fekete színű változatról, a fehér sajnos a fórumos tapasztalatok alapján, valamiért gyengébb minőségű.

Kontra: illesztési hibák előfordulhatnak, de nehezen észrevehető és nem ronjta a készülék élvezeti értékét.A fehér típus viszont különös hibáktól szenved, az oldalsó fém burkolat leválása, deformációja, az akkumulátor púposodása.Egyelőre nem bizonyított, de az sem kizárt, hogy különböző anyagokból készül a két változat.

Kijelző, rendszer, stabilitás:

Pro: ez az első olyan telefonom, ami 1280x720/312ppi felbontású, így a látványvilág a designal együtt igencsak gyönyörű, és az "in cell" technológia valóban megkülönbözteti a többi telefontól.
A gyári 4.2.2 rendszer nagyon stabil, újraindulások, fagyások, vagy alkalmazás leállások egyszer sem fordultak elő a használata során.Az optimalizálás megfelelő, az alkalmazások kompatibilitására nem lehet panasz.A multitasking hiba nélkül teszi a dolgát.A kamera véleményem szerint vállalható, a jelenlegi árkategóriában még akár kiemelkedő is.A zenei rész hangereje, egy kis módosítással az egekbe emelhető, ami elég ritka lehetőség a telefonoknál.Az energiagazdálkodás kicsit megosztott és ugye erősen relatív, de átlagosnak mondható az aktuális legújabb firmware-el.Említésre méltó még az automatikus fényerőszabályozás, ami rendkívűl hatékonyan működik és a kikapcsolt állapotból való ébresztés.

Kontra: Régi kernel (3.0.8) + az egyedi SoC miatt, sajnos a játékokkal is meggyűlik a bajunk.Nem igazán optimalizáltak, így ezen a téren inkább felejtős a ketyere.
2GB ram ide vagy oda, aki nagyon háklis és komolyabban beleásta magát a készülék rejtelmeibe, annak bizony a micro lag sem ismeretlen fogalom.Nem vészes ugyan, de azért van még mit csiszolni a programozóknak.
Ami még különös a készülékkel kapcsolatban, hogy alig található két teljesen egyformán müködő típus.Itt kiemelném a wifi időnkénti rejtélyes szakadását egyes készülékeknél, amire egyelőre nincs gyógyír, se érdemi tanács.
Firmware terén nagy a káosz, hivatalos, nem hivatalos verziók jelentek meg, amik lényegében teljes értékű rendszerek, némelyik mégsem került fel a hivatalos oldalra.Szinte lehetetlen nyomon követni az egyes régiókban megjelent verziókat, de bízunk benne, hogy idővel tisztább képet kapunk.

Xperia SP (4.3 /201)

Külső, design, anyaghasználat:

Pro: ez a telefon másképpen szép, azt hiszem így tudnám röviden jellemezni.Nem vártam nagy durranást, talán ezért is vagyok kompromisszum képes.A fehér változatot tettem magamévá, gondoltam ilyenem még úgysem volt.Nem bántam meg, véleményem szerint a TFT technológiához jobban passzol.Anyaghasználat terén jóval masszívabb a P6 törékeny testéhez képest.Szerintem hosszabb élettartamra is számíthatunk.Összességében kellemesen csalódtam benne, mert itt-ott bizony olvastam panaszokat róla.

Kontra: a készülék nehéz, legalábbis számomra.Sajnos az illesztésekkel is bajban van, de azt hiszem ez ismert probléma, főleg a hátlap kapcsán, ami erősen illuzió romboló.

Kijelző, rendszer, stabilitás:

Pro: a kijelző ugyan elmarad az IPS technológiához képest, de nagyon is szerethető és megszokható.Én már a jelenlegi 4.3-as rendszerrel kaptam, ami egyes típusoknál gondot okoz, de szerencsére nálam (viszonylag) hibamentesen fut.Külön kiemelném a stamina módot, ami igencsak megdobja az üzemidőt.Úgyérzem ez már nagyon kellett, hogy az energiagazdálkodást némileg normalizáljuk.A zenei rész szintén kellemes csalódás, mert mindenféle mókolás nélkül is megfelelő hangerővel szól és a minőségre sem lehet panasz (fülessel).Véleményem szerint szebben szól, mint a P6.
A gyári alkalmazások auto frissítése is figyelemre méltó, bár lehet ezt csak nekem újdonság.A rendszer működése viszonylag smooth, ami el is várható ettől a hardvertől és persze a Sony firmware-től.

Kontra: sokan panaszkodnak a multitasking hibás müködésére, én viszont nem éreztem, hogy baj lenne vele.A kamera egy kicsit elmarad az átlagostól, de a célnak, hogy gyorsan lefotózzunk valamit, teljesen megfelel.Kicsit lassúnak érzem a bootolást és az alkalmazások törlését, nem igazán értem, mi tart olyan sokáig.Továbbá hiányzik az újraindítás funkció a kikapcsolás menüből.Az automatikus fényerőszabályozás pedig olyan, mintha nem is lenne, nem funkcionál megfelelően, kissé vibrál.

Összességében, szerethető mindkét telefon a hibáikkal együtt is, hiszen nem vagyunk egyformák ahogy az igényeink sem.

A cikk írásakor még a tulajdonomban volt a Huawei üdvöskéje, de később új gazdára talált, akinek remélem hasonló örömeket okoz a mindennapokban.

UPDATE!

Közben megérkezett a várva várt frissítés, a .205-ös verzió személyében, amit már nagyon vártunk:

-Javítva a képernyő villogás
-gyorsabb boot és fájlkezelés
-továbbfejlesztett teljesítmény és stabilitás
-gyorsabb töltés

Hozzászólások

(#1) blackfly


blackfly
tag

Bizony, jó vétel volt. Valóban örömmel használom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.