2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Zavarbaejtő borravaló

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nos, igen... jó szokásomhoz híven, amikor nincs itthon kápé, jön a pizzarendelés. Ezt amúgy megelőzte az is, hogy megfáztam, így taknyosan, néhol lázasan, néhol nem, kimászni sincs kedvem az ágyból. Most az, hogy erre mekkora jó gyógyír a pizza, inkább ne firtassuk, erre vágytam és hiszek benne, hogy ettől leszek jól ma estére.
Lényeg a lényeg, hogy rendelés után ki is derült, hogy nem csak kápé, de apró sincs itthon, ami már egy kicsit neccesebb szituációk közeledtét is jelezheti... :U
Na mind1, összekapartam innen-onnan zsebekből, meg egyéb eldugott helyekből 10 és 20 forintosokból (mondanom sem kell, előbbi volt lényeges túlsúlyban, 5-öst már nem volt pofám közészórni) kerek 200 Ft-ot, ami egy 1690-es pizza mellé az én mércém szerint megfelelő borravalónak minősül. Ezzel nyilván néhány futár nem ért egyet - volt pár hónapja az az akciójuk, hogy márpedig adjunk még többet... nem értettem vele egyet, de lényeg, hogy én mindig adok, bármivel fizetek is és ez alól most sem akartam volna "kibújni", de kicsit zavarbaejtőnek találtam a helyzetet. Mindegy, reméltem, hogy nem probléma, a lényeg a szándék, a pénz értékét meg nem a darabszáma adja meg.
Úgyhogy jött a futár, már épp fordult volna el, mikor látta a számlán, hogy hopp ez bankkártyás téma volt, amikor - kicsit úgy éreztem - vörös fejjel kérdeztem, hogy "ez így jó lesz?" és nyújtottam egy maréknyi aprót. Kicsit elnevette magát és azt mondta, hát persze. Szerintem ő is zavarba jött, gyanítom attól, hogy én mit bénázok, a pénz az pénz. De lényeg, hogy megtettem, amit a haza követelt és remélhetőleg legközelebb nem 50 darabban kapom a pizzámat (bár... végülis tökmind1), ha ő hozza majd. :D De ez már csak vicc, persze.

Nem mondom, van bennem egy kis félsz, azért - is - adok borravalót mindig, mert nem akarok az az ügyfél lenni, aki minden pizzáját kihűlve hozzák és mellesleg olyan dolgok is rákerülnek, amit nem kértem... Lehet, hogy alaptalan, de amúgy valamiért így is érzem tisztességesnek (egyáltalán nem a futárok magatartása miatt). Én megszoktam, hogy adok és nem tölt el rossz érzéssel - akkor se ha a sportkocsis csávó jön a robogós helyett - mert mindig látom, hogy örülnek neki és mindig meg is köszönik.

N

Hozzászólások

(#1) Kolondrum

Érdekes dolog ez. Nekem elégedettségtől függ. Ami akár a stílust is jelentheti.

(#2) fesii


fesii
aktív tag

Nálam a limit a 45perc ha az alatt kihozza 2-300ft-ot adok. Ha nem hiába mászott fel a negyedikre ;]

(#3) Viszlát


Viszlát
addikt

Ez olyan érdekes dolog, mert mire fel vár el egy pizzafutár borravalót? Hiszen csak elvégezte a munkáját, nem is tud hozzátenni semmit az egészhez, csak rontani tud a dolgon, ha nem végzi rendesen a dolgát. Hülye egy világban élünk, mert tulajdonképpen azért fizetsz neki, hogy ne csesszen ki veled.

Magyarország, ahol az egész hal bűzlik... :U

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#4) Kolondrum válasza Viszlát (#3) üzenetére

Nekünk jobb híján itt kell élnünk. :))

Az meg a másik, hogy 26 év alatt mindössze 1x rendeltem pizzát házhoz. Azt helyben kell fogyasztani, főleg ha minőségi a hely. :R

[ Szerkesztve ]

(#5) Jim-Y


Jim-Y
veterán

Az a baj a borravalóval, hogy ha általában adsz, akkor ha egyszer nem tudnál adni, akkor szar érzésed van, hogy nem adsz :D
Én mindig szoktam adni, szinte mindig a 10%-ot célzom meg. Leginkább arra fogom, hogy adok, hogy felmászik a futár a negyedikre vele.

Egyébként azokkal is egyetértek, akik szerint csak akkor kéne adni, ha tényleg valami pluszt is hozzátesznek a szolgáltatáshoz.

[ Szerkesztve ]

(#6) Viszlát válasza Jim-Y (#5) üzenetére


Viszlát
addikt

Ha nem mászna fel a negyedikre, akkor hogyan kézbesítené neked a pizzát, ami a dolga, amiért a fizetését kapja? :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#7) csasaKKP válasza Kolondrum (#4) üzenetére


csasaKKP
senior tag

Vagy otthon elkészíteni. :K

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#8) Psychonaut válasza Viszlát (#3) üzenetére


Psychonaut
addikt

Nem Magyarország ez, USA-ban is szokás a pizzafutárnak borravalót adni, sőt...

(#9) Viszlát válasza Psychonaut (#8) üzenetére


Viszlát
addikt

Nem az a kérdés, hogy szokás-e, hanem az, hogy ha nem adsz, mert nincs miért, akkor tartanod kell-e tőle, hogy beleköp, beleveri, megvárja míg kihűl, stb.

(#10) Psychonaut: bocsi, de ha nem tapasztalat (x évnyi ott élés után), akkor inkább hagyjuk. Egyébként a megjegyzésem nem annak szólt, hogy ez máshol nincs így, csak hát kedvelt mondás ez, hogy fejétől bűzlik a hal, felmentve a kisembert a felelősség alól, szerintem meg baromira nem így van.

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#10) Psychonaut válasza Viszlát (#9) üzenetére


Psychonaut
addikt

Szerintem (sajnos) ez is általános, bunkó emberek mindenhol vannak, nem csak itthon.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.