2019. május 27., hétfő

Gyorskeresés

CPU és platform csere

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bővült a CPU listám egy R5 2600-zal.

Úgy gondoltam, hogy meg fogja érni a platformcsere bő hat év után. Bár az i5 kevesebb ideje van nálam, de az is túl van a negyediken. Hát-hát. Egyelőre nagyon vegyes érzelmeim vannak. Az R5 szintetikus tesztekben így vagy úgy, de erősebb, mint az i5 volt, sokszor nagyon durván, máskor kevésbé. Utóbbiak egy kicsit furcsák, mert jópár generációt átlépve már azt hittem, hogy lesz komolyabb előrelépés, de úgy néz ki, hogy egy szálon ez a proci még csak a harmadik generációs core i széria teljesítményét tudja. Ami azért érdekes, mert több szálon elég ütős, amikor rendesen meg van hatjva, akkor simán a kortárs i5-i7 vonalon mozog. Ennyire semmi előrelépés nem történt az elmúlt években??? Azt hittem ég és föld lesz a különbség, ahhoz képest ezt nem igazán érezni. Játékokban egy darab fps-t se sikerült nyerni. Azt hittem, hogy márpedig nekem procilimitem van, mert amikor VGA-t cseréltem, némelyik játék pont ugyanígy semmit nem gyorsult, mint most. A fene se gondolta volna, hogy most is csak egy helyben toporgás marad. Persze újabb cuccok esetében biztos érezhető(bb) lenne a változás, ahol már alapkövetelmény egy korábbi i7 vagy valami, meg a VGA is majd cserélve lesz ismét idővel, de na. Eddig ahhoz szoktam az elmúlt években, hogy prociváltásnál orbitális előrelépés történik minden szempontból és ahhoz képest, hogy legutóbb több, mint négy éve váltottam, ez most nem szólt akkorát, a Ryzen-hype ellenére sem. Szóval nincs az az átütő élmény, amire 120 ezerért számítottam volna - a platformcsere ugyanis ennyibe került (alaplap, cpu+hűtő, ram; a régi alkatrészek eladása majd enyhít ezen kicsit). Cserébe legalább többet fogyaszt most a gép.

Lehet elkapkodtam ezt kicsit ebben a formában.

N

Hozzászólások

(#1) paprobert


paprobert
(tag)

Mivel 4 magról váltottál 6-ra, modern, skálázódó játékoknál és multis címeknél fogsz érezni különbséget. Egyébként nem.

Elkapkodásról csak abból a szempontból érdemes beszélni, hogy pont dübörög az AMD gépezete, és nyáron érkezik a trónkövetelő széria. Ha váltasz rá, akkor csak a processzoron buktál, maga a platform nem volt rossz választás.

[ Szerkesztve ]

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#2) Cucuska2


Cucuska2
(őstag)

Nekem ég és föld volt i5-3470 után a az 1600X.

(#3) Polllen válasza paprobert (#1) üzenetére


Polllen
(PH! nagyúr)

Anthem, BF1, BFV itt lenne látványos javulás, máshol szerintem nem nagyon.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#4) Cucuska2 válasza Polllen (#3) üzenetére


Cucuska2
(őstag)

R6 Siege, multi-tasking, ML-feladatok.

(#5) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

Én is gondolkodom a cserén, szegény LGA1155 már nem mai lap és félem hogy lassan behal.
Én komplett gépben gondolkodom VGA Nélkül és tényleges fejlődés mellet 270K :W

Mondjuk vannak képlékeny részek. A lényeg hogy halk legyen, és ne kelljen bele HDD.
Pure Power 10 táp olcsóbb de akkor meg egy drágább hűtő menne a procira.
VGA maradna 1050Ti Strix

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#6) ncc1701


ncc1701
(PH! addikt)

Mitől fogyasztana többet? A ryzen5 az 65W-os TDP kategória. Nekem nagyon bejött, megérte erre váltanom, cserélhettem VGA-t is utána. :)

(#7) N€T0X|N válasza ncc1701 (#6) üzenetére


N€T0X|N
(őstag)
LOGOUT blog

Megmértem. Van különbség. Idle 55W vs 65W, oké, nem vészes (de az állítás igaz). 100% load alatt 95W vs 145W azért az már látszik.
Persze játék alatt nem kap ennyit, mert nincs ami kihasználja, ha meg tényleg dolgozik, ám legyen. De ahhoz képest, hogy az i5 77W-osnak volt mondva, ez meg 65-nek, elég érdekes.

[ Szerkesztve ]

Sent from my keyBoard

(#8) N€T0X|N válasza Klaus Duran (#5) üzenetére


N€T0X|N
(őstag)
LOGOUT blog

HDD-től én is szeretnék megválni, de egyelőre nem tudok... 1.25 TB-nyi SSD van a gépben most, de legalább egy 2 terás kellene még mellé, az meg azért nem ocó, akárhová is mennek lefelé az árak (NAS nem opció, ezért a gépen kell elférnem).

Az a Pure Rock egy fasza hűtő amúgy, teljesen hangtalan, mégis teszi a dolgát. Utólag féltem, hogy benéztem (azt is :D ), mert rendelés után láttam, hogy nem írták az AM4 támogatást, meg netszerte azt találtam, hogy bár felmegy rá, de csak 90 fokkal elfordítva és akkor venti elhelyezéstől függően felfelé vagy lefelé fújja a levegőt, a mostani házam tetején meg nincs rács. Ehhez képest teljesen normálisan kell beszerelni. Legalábbis az új lapomon nem volt gond.

[ Szerkesztve ]

Sent from my keyBoard

(#9) ncc1701 válasza N€T0X|N (#7) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Sajna egy ideje mindkét gyártó kamuzik a fogyasztást illetően. Mert számomra a tdp azt jelentené, amennyit ki lehet belőle maximum taposni. De nekik már nem. Mindenesetre én a gyári hűtővel használom alap órajelen, és nem is langyos a hűtő, szóval akkora sokat nem ehet.

(#10) Cucuska2 válasza Klaus Duran (#5) üzenetére


Cucuska2
(őstag)

De miért 650W-os a táp és miért X470 és miért 970 EVO?
Mindegyikből legalább 10 ezer forintot le tudsz faragni, ha nem többet. (400-450W körüli táppal, B450-nel, és egy Kingston/Adata PCIE SSD-vel, esetleg ha 1700-at veszel, akkor még 10-et)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.