2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Kodi LG webOS-re! Lehetséges?

Írta: | Kulcsszavak: kodi . webos . lg . tv . mediacenter . xbmc

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nagyon sokáig ódzkodtam az okostévére váltás gondolatától, mert egy Raspberry Pi alapú médiacenter Kodival teljes mértékben kielégítette a médiafogyasztási szokásaim kevesebb telemetriával. Értelmetlennek tűnt váltani, pláne úgy, hogy azt olvastam anno szinte mindenhol, hogy gyakori a TV piacon a gyenge hardver, nagyon hamar elavulnak a hardverek és már egy Netflix megnyitása is évekbe telhet egy 5-6 éves középkategóriás TV-n. Arról nem is beszélve, hogy 10/100-as hálókártya volt a legtöbb TV-ben, amit találtam.

Így a váltás csak akkor következett be, amikor a 'buta' TV sajnos végleg feladta a harcot. Ahogy azt a korábbi webOS hekkelős cikkeimben kifejtettem, a választás végül egy LG TV-re esett, mivel a Samsung Tizen rendszerére akkoriban nem igen voltak elérhetőek az általam elvárt appok, a Sony TV-ktől kicsit paráztam (akkor még nem szerettem volna mediatek CPU-t), a többi gyártó termékeit pedig nem is nagyon láttam a helyi bolt piacain.

Az LG egyébként remekül teljesít, felülmúlta minden laikus szemű kétségemet a képminőséget tekintve. Azonban appok terén nagyon hiányzott a Raspberry-s, Kodi-s szabadság, ahol gyakorlatilag minden szolgáltatásra írt valaki kiegészítőt, vagy gyerekjáték volt írni egyet kézzel. LG-re nem sok app volt, így a 2 nagyobb streaming óriás tartalmait leszámítva minden másra 'buta' TV-ként operált nálam a TV továbbra is.

Éveken át beletörődtem abba, hogy megmarad a TV rendszere zártnak, azonban jó pár root exploitot találtak és publikáltak a webOS közösségben, aminek hála még a patchelés előtt sikerült nekem is rootolni a saját TV-m. Kiderült, hogy egy linux rendszer fut a TV-n, sőt a GUI sem egyéb, mint egy egyedi, de wayland alapú compositor. A wayland pedig teljesen nyílt forráskódú és elérhető számítógépekre is. Sőt, a Kodi is támogatja.

Azonnal felbukkant a reménysugár az alagút végén és amikor elkezdtem írni a webOS TV hekkelős sorozatom, akkor a végleges cél az lett volna, hogy natívan fusson a Kodi a TV-men. Kiraktam két részt, ahol ismerkedtem a rendszer lehetőségeivel, majd elkezdtem írni a harmadik részt, ahol gyakorlatilag leszedtem a TV fájlrendszerét egy ARM alapú virtuális gépre, majd csináltam a TV-hez való gcc-t és egyesével, kézzel lefordítottam minden egyes komponenst, ami szükséges a kodi telepítéséhez. Végezetül lefordítottam magát a kodi-t is és csináltam belőle egy telepíthető csomagot.

Egészen meglepő módon a Kodi elindult és kifejezetten reszponzív volt a használat során. De a TV-m szoftveresen gyenge ahhoz, hogy 1080p-t dekódoljon, így videó indításánál csak fekete kép és hang volt, majd az egész lefagyott. Van ám hardveres gyorsítás ezekben a TV-kben, azonban erre az LG nem biztosít fejlesztői API-t külső alkalmazások számára és egyedül kevésnek éreztem magam ahhoz időben és tudásban is, hogy egyedül visszafejtsem, hogyan működik pontosan. Itt ugyan nem volt minden veszve, mert felmerülhet, hogy a netflix, amazon prime, youtube stb hogyan képes 3rd partyként videót lejátszani. Nos a böngészőben támogatott a dolog, az összes webOS médiás alkalmazás pedig gyakorlatilag webappként indul és így használja ki a hardvert.

Ezért készítettem egy Kodi kiegészítőt, ami elkapja a Kodi-ból indított lejátszási kérelmeket, gyorsan megakadályozza, hogy a Kodi folytassa a lejátszást, majd indít egy böngészőt a tartalom megtekintésére. Így a Kodiban elérhető összes kiegészítőt tudtam használni, de a TV is le tudta játszani a tartalmakat. Nem volt egy szép megoldás, viszont működött éveken át.

Ezt a megoldást sajnos sosem tudtam publikálni, mert igencsak hosszú és bonyolult lett volna a portolási folyamat, illetve mivel mindent kézzel csináltam, a jövőbeni kodi változatok támogatása is.

Azonban most tavasszal az openlgtv közösség (akik egyébként a root megoldásokat is sorra találják meg) hatalmas eredményeket ért el és készítettek egy hardveres dekódolást támogató Kodi verziót webOS 5.x-re, vagy annál frissebb rendszerekre. Ez nemrég bekerült a kodi forrásába és azóta sorra jelennek már meg a hivatalos teszt buildek a platformra.

Tehát amennyiben a te TV-d minimum webOS 5.x-et futtat, úgy vélhetően telepíthető és használható lesz számodra a Kodi. A legszebb az egészben, hogy még root sem kell hozzá, elég a developer mode-on keresztül telepíteni: [link] Nyilván ez esetben sajnos meg kell újítani a hozzáférést és a rootolt TV-re telepítés ilyen szempontból optimálisabb, de működik ez az út is. A kodi buildeket innen lehet letölteni, a telepítés pedig történhet a következő paranccsal:

ares-install ./org.xbmc.kodi_<letoltott_fajl_neve>.ipk --d <TV neve>

Ha pedig valami oknál fogva szükség lenne a logok kiolvasására és nincs root, akkor a következő parancs segíthet:

ssh -oHostKeyAlgorithms=+ssh-rsa -oPubkeyAcceptedAlgorithms=+ssh-rsa -i ~/.ssh/\<TV neve>-p 9922 prisoner@<TV IP címe> bash -i

A belépést követően a kodi.log a /media/developer/apps/usr/palm/applications/org.xbmc.kodi/.kodi/temp mappából lesz elérhető.

Illetve maga az alkalmazás megjelenik az alkalmazásválasztóban és indulhat a playback!

Az egész szép és jó, de mi van akkor, ha olyan cipőben jársz, mint én és a TV-d nem 5.x feletti? Nos, ennek ellenére is érdemes kipróbálni a hivatalos buildeket, mivel az LG eléggé szétszórtan kezeli a verziózást és az sokszor nem jelent semmit. Tehát ha telepítés után elindul a kodi, de videó lejátszásnál fekete a képernyő, akkor a hivatalos buildekkel nem megyünk sokra.

Szerencsére így sincs minden veszve, ugyanis készült egy fork, ami megpróbálja támogatni a régi TV-k hardveres dekódolását is. A forrás elérhető itt: [link]. Egy ideig volt ebből is hivatalos teszt build a kodi oldalán, de sajnos erről én is lecsúsztam, így az egyedüli megoldás a build beszerzésére, ha valaki magának fordítja le a forráskódot. Mivel ez egy viszonylag hosszadalmas és kényelmetlen folyamat, készítettem pár buildet, amelyeket itt megosztottam: [link]

Amit fontos tudni, hogy ezek a verziók nem a legfrissebb kodi forrásból készültek, hanem ténylegesen abból a kódból, ahogy az eredeti fork volt hagyva. Normál esetben a wayland1 nélküli verziók egyikét érdemes telepíteni, majd nekem ki kellett adnom a cp /usr/lib/libwayland-egl.so /media/developer/apps/usr/palm/applications/org.xbmc.kodi/lib/libwayland-egl.so.1 parancsot és ezt követően elindult a Kodi. Ez utóbbi művelet valószínűleg rootot igényel, de ha valakinek nincs rootja, akkor sincs minden veszve, kiszedheti a TV-ről a /usr/lib/libwayland-egl.so fájlt és újracsomagolhatja az ipk-t annak tartalmával. Egyelőre macerás, de várhatóan a jövőben egyszerűbb lesz majd.

Ha pedig ennek ellenére sem indulna el az alkalmazás, javasolt a wayland1 verziókkal tenni egy próbát. Ezek csak annyiban térnek el, hogy a wayland 1-es verzióját is támogatják, ami kell néhány TV-n. Mikor megosztottam a buildem, valakinek nem indult el, ezért készült két verzió.

A minimal és noaddons verzió közt pedig annyi a különbség, hogy a minimal rendelkezik az inputstream addonokkal, illetve a pvr.iptvsimple-lel, míg a noaddons verzió kizárólag a kodit tartalmazza.

A lényeg, hogy ezen buildek nálam remekül futnak a TV-n és működik a lejátszás, akár a HDR is. :) Viszont ezen buildek egyike sem 5.x+-ra szánt, arra tessék a hivatalos buildeket használni.

Illetve a tesztelések során feltűnt, hogy a livestreamek akadoznak szabályos időközönként, ami nézhetetlenné és out of sync-ké teszi a hangot, ezért úgy döntöttem, hogy a régi forrásokat leportolom a legfrissebb hivatalos kodi forrás tetejébe, illetve beimportálok egy jelenleg elfogadásra váró feedahead változtatást, ami jelentősen javít a helyzeten és azóta a livestreamek sem akadnak. Ehhez a forrás elérhető itt: [link] A build pedig letölthető innen: [link]

Sajnos ebből csak egy verzió van, működő addonok nélkül, mivel az nem akart működni ezen a verzión, de ezen kívül minden működik vele. Illetve nem csináltam wayland1 verziót, de igény esetén csinálok azt is.

Összegezve tehát, hogy miért is jó nekem a Kodi a TV-n:

• sok ezer legális kiegészítő gondoskodik arról, hogy az előfizetett tartalmakat végre lehessen nézni a TV-n is
• támogat HTTP, NFS és Samba megosztásokat
• ismeri a HDR-t, kihasználja a TV hardverét
• centralizálja az összes tartalmat
• bár a legtöbb TV hardvere gyenge a szoftveres videó dekódoláshoz, a legtöbb formátumú audióval, amit próbáltam remekül boldogult; olyan TV-ken, ahol az LG kivette pl a Dolby DTS támogatást, ez egy egészen új világot teremt, hiszen ezek a formátumok is támogatottak lesznek kodiból
• TV távirányítóval vezérelhető az interface (magic remote pointere nem tesztelt)

Ami viszont hátrány:

• erősen béta állapotú, a stabil működés nem garantált
• nincs DRM támogatás (egyelőre)
• a telepítése enyhén körülményes
• a telepítendő csomag viszonylag nagy méretű, addonokkal még nagyobb
• egyelőre nincs eARC támogatás, csak a beépített hangszóró/sztereó működik

Ennek ellenére remélem, hogy valakinek szintén hasznára válik ez a rövid szösszenet és sok sikert, jó Kodizást kívánok! :)

Hozzászólások

(#1) Mr Dini


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Jöhetnek a kérdések, tapasztalatok megosztása! :)

[ Szerkesztve ]

Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

(#2) shifty! válasza Mr Dini (#1) üzenetére


shifty!
senior tag

Nagyon király munka, gratula hozzá, illetve hiánypótló mind a cikk, mind a Kodi webOS-en, személy szerint köszönöm! :DD

Egyelőre idő hiányában elmarad a próba, viszont a nyári szabad hétvégék egyikén neki fogok veselkedni, mert korábban a MiBox-on automatikusan indult, amikor az újabb-nagyobb-okosabb OLED-re váltottunk, azóta kikopott. :R

"Vasárnap ne lopj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő."

(#3) Mr. Y


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

Hasonló óckodást végeztem én is éveken keresztül, nem akartam droidos TV-t. Viszint TV-t nem nézek, csak Streaming platformokat.
Végül én is LG WebOS TV-re szavaztam és nem bántam meg. Ami a képminőséget illeti, nem vagyok meglepve, a legtöbb neves gyártónak az LG készíti a paneleket.

Egyetlen dologgal nem vagyok csak elégedett: A HBO Max katasztrofálisan lassú. Még ha kivárom azt a fél órát, amíg beindul az app, akkor sem garantált, hogy 5 másodpercenként nem áll meg 10 perceket tölteni. A többi app (Netflix, Disney+, YouTube, stb) előbb tölti szinte be a tartalmakat, mint hogy én kiválasztom az app elindítását.
Ezért gondolom azt, hogy a HBO Max esetében az appal van probléma. No, nem sikerülhet mindenkinek ;]

But who is watching the guardians?

(#4) ergoGnomik


ergoGnomik
tag

elévülnek a hardverek
Azt hogyan csinálják? Szerintem a szó amit keresel az elavul.

(#5) Mr Dini válasza ergoGnomik (#4) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Teljesen jogos! Köszönöm, javítottam! :R

Általában a fejemben felolvasom, amit fogalmazok és valószínűleg egy gondolattal épp megelőztem magam, azért lett téves.

Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

(#6) Celtis válasza Mr Dini (#1) üzenetére


Celtis
veterán

Gratulálok a munkádhoz, ezt nevezem.
A normál ARC sem működik vagy csak az eARC? Nekem az előbbi van, és ha az nem megy, akkor legfeljebb csak kíváncsiságból fogom kipróbálni.

(#7) Mr Dini válasza Celtis (#6) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Jogos a kérdés, erre nem tértem ki pontosabban, mivel jómagam csak az eARC-ot tudtam tesztelni. Feltételezem, hogy az ARC sem fog menni még.

LG-ék nem rendes hangszóróként tüntetik fel a külső soundbarokat/hifiket stb, hanem nagyon alacsony szinten vannak kezelve és egy JSON API-val lehet velük kommunikálni. :DDD Nagyon béna megoldás, de ez van. Szerencsére a srácok ismerik az API-t, szóval a támogatása tervben van és hamarosan minden bizonnyal megoldott lesz. Csak hát macerás.

Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

(#8) simati válasza Mr Dini (#1) üzenetére


simati
csendes tag

Nekem egy OLED55B8PLA WebOS 05.50.15 TV-m van. Feltelepítettem az általad belinkelt KODI forrásokból a legújabbat, A Home képernyőn megjelenik a program ikonja, de nem akarja elindítani. Van esetleg valami ötleted, hogy mi lehet a gond?

(#9) Mr Dini válasza simati (#8) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Szia!

Bocsi a késői válaszért! A 05.50.15 szerintem nem a webos verzió lesz, hanem a firmware. WebOS verziót tudsz keresni?

Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

(#10) simati


simati
csendes tag

Igazad van, az tényleg a firmware verzió. WebOs version: 4.4.0
Ez alapján megpróbálom a te általad készített verziót

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.