2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hasznos eszközök friss NSA3** tulajoknakⅠ

Írta: | Kulcsszavak: nas . zyxel . nsa320 . nsa310 . nsa325 . nsa320s . nsa310s . nsa325 v2

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Ebben a cikkben ki fogok térni a gyakran felmerülő kérdésekre és azok megoldásait fogom itt gyűjtögetni... A cikk célja nem egy tudományos, csak a témában már nagynak számító embereknek készül, hanem bárkinek, aki szeretné a nas-t picit felokosítani.

Az írásban szinte mindenhez alapfeltétel az FFP, amit így lehet feltenni.

Ha kérdésed van, akkor kérlek itt tedd fel, vagy a 325 topikjában, illetve a cikkel kapcsolatos észrevételek jöhetnek püben is.

Ötleteket szívesen várok! :))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.Az uwsiteloader(.sh)

Friss FFP-s vagyok, vajon mire kell ez nekem? :F

Ez a kód hozzáad néhány adatbázist (repository-t) a nas slackerjéhez, amik tele vannak hasznos alkalmazásokkal!

Telepíteni és futtatni pedig így lehet:
wget http://wolf-u.li/u/441 -O /ffp/bin/uwsiteloader.sh
chmod a+x /ffp/bin/uwsiteloader.sh
uwsiteloader.sh

Ezután rengeteg Yes/OK válasz, majd ha láttok pl olyanokat, hogy Kylek/br2/uli stb, akkor mindegyik elé tegyetek csillagot (lásd a képet lentebb), kivéve a memiks elé, mert az jelenleg halott, ezután ok.

Csillagozzuk meg az összes repó-t! (A KyLEK-et is)

Ennyi! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.A MiniDLNA

Hogy miért érdemes leváltani az alap Twonky szerver-t a MiniDLNA-ra?
- egyrészt, mert gyorsabb, mint a Twonky és nem terheli le annyira a nas-t
- mert nem generálgat a képeidből különféle méretű és minőségű thumbnaileket (bélyegképeket) ezzel is foglalva rengeteg helyet
- és szerintem a legjobb tulajdonsága, hogy képes átvinni a feliratokat is TV-nkre/médialejátszónkra

És hogy mit is kell tenni, ha váltani szeretnénk?

- alap feltétel az ffp megléte
- uwsiteloaderrel hozzá kell adni a repókat a slackerhez

Ha ezek a feltételek adottak, lépjünk be ssh-n és adjuk ki a slacker -a minidlna parancsot, majd csillagozzuk meg a listában! (ha több is van, akkor a legfrissebbet)

Ezután tegyük fel a függőségeit:

slacker -uiA br2:ffmpeg3 s:libjpeg uli:flac s:libexif uli:libid3tag uli:libogg uli:libvorbis mz:sqlite br2:gettext br2:libiconv.

Adjunk a start szkriptre futtatási jogot:

chmod a+x /ffp/start/minidlna.sh

Ha végzett próbáljuk elindítani a minidlna-t a /ffp/start/minidlna.sh start paranccsal! Ha elindult, akkor örülünk, ha Can't load library lib<xy> -t dob, akkor próbáljuk feltenni azt kézzel. Ha például azt írja, hogy Can't load libflac, akkor "vágjuk" le a lib-et a libflac elejéről. E bonyolult matematikai művelet után kiadhatjuk a slacker -a flac -ot esetünkben. Ezután próbáljuk megint elindítani. Ha megint hiányol valamit, akkor próbáljuk felrakni, úgy ahogy az előbb próbáltuk!

Ha végre elindult, akkor állítsuk is le, mert miért ne? :DDD /ffp/start/minidlna.sh stop Majd mc-vel, vagy nanoval szerkesszük a /ffp/etc/minidlna.conf -ot. Keressük meg ezt a részt és szerkesszük az elérési utakat, ha szükséges:

# set this to the directory you want scanned.
# * if you want multiple directories, you can have multiple media_dir= lines
# * if you want to restrict a media_dir to specific content types, you
# can prepend the types, followed by a comma, to the directory:
# + "A" for audio (eg. media_dir=A,/home/jmaggard/Music)
# + "V" for video (eg. media_dir=V,/home/jmaggard/Videos)
# + "P" for images (eg. media_dir=P,/home/jmaggard/Pictures)
# + "PV" for pictures and video (eg. media_dir=PV,/home/jmaggard/digital_camera)
media_dir=A,/mnt/HD_a2/music/
media_dir=P,/mnt/HD_a2/photo/
media_dir=V,/mnt/HD_a2/video/

Ha végeztünk a beállítással, már csak el kell menteni a fájlt és el kell indítani a minidlna-t (/ffp/start/minidlna.sh start). Ha mindent jól csináltunk, akkor írjuk be a böngészőbe a http://nasip:8200 -at és ha minden igaz látni fogjuk a minidlna státuszát. Ha pedig végzett a médiaszkennekéssel, akkor mehet a TVzés! :C

+ még valami: Lehetséges hiba lehet még a függőségek hiánya mellett, hogy az alap ffpben lévő elavult uClibc-vel nem fog működni valami. Ilyenkor frissíteni kell őt! (slacker -uA uClibc)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

3.Ékezetes karakterek hozzáadása az FFP féle ssh-hoz

Frissítés: barmalej2 legfrissebb mc verziója már alapból rendelkezik UTF-8 támogatással, így ez a pont tárgytalanná vált. Hacsak nincs szükség más programokon belül is az UTF-8 támogatásra.

Akik sokat másolnak a szerverrel pl mc-n keresztül, azokban már biztosan felmerült a kérdés, hogy miért azok a furcsa x-ek alkotják a keretet a szokásos vonal helyett, az ékezetes karakterek pedig ? -ek az mcben (is). Az x-eket nagyon egyszerű orvosolni. Mindössze csak a PuTTYban kell engedélyezni az ANSI karaktereket, de ha átrakjuk a karakterkódolást UTF-8 -ról WIN1250-re, akkor is ?-ek maradnak az ékezetet tartalmazó fájlneveknél... [kép] Ezért egy picit nyomoznom kellett és találtam is megoldást, ami megoldja az mc kinézetét(tehát az unicode karakterek is működni fognak), illetve az ékezetek is működni fognak mindenhol ssh-n!:

Tehát először cdzzünk fel a /tmp mappába: cd /tmp/
Majd töltsük le a két számunkra szükséges fájlt: wget http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/barmalej2/ffp/0.7/arm/packages/testing/uClibc-0.9.33.3_git-arm-5.txz
wget http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/barmalej2/ffp/0.7/arm/packages/testing/uClibc-solibs-0.9.33.3_git-arm-5.txz

Ha megvan, telepítsük is a letöltött uClibet!: funpkg -u ./uClibc-0.9.33.3_git-arm-5.txz ./uClibc-solibs-0.9.33.3_git-arm-5.txz
Ok, mostmár nem lesz szükségünk a fájlokra, törölhetjük is: rm ./uClibc-0.9.33.3_git-arm-5.txz ./uClibc-solibs-0.9.33.3_git-arm-5.txz

Ezzel feltettünk egy barmalej2 féle testing verziót az uClibcből, illetve a solibséből. Jöjjön most maga a szkript:

wget http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/barmalej2/ffp/0.7/arm/scripts/utf8profile.sh -O /ffp/etc/profile.d/utf8profile.sh

Aztán adjunk neki futtatási jogot és kész! chmod 755 /ffp/etc/profile.d/utf8profile.sh

A változtatás csak a következő ssh-n való belépéstől történik meg és csak a root felhasználó esetében működik!

Ezután tesztelhetjük az echo öüóőúéáű :DDD paranccsal és ha visszakapjuk a karaktereket, sikerrel jártunk!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

4.Hogyan másoljunk a nassal szakszerűen:))

Aki szereti a legfontosabb adatait egy hordozható HDD-n tartani, de a nason tárolja az adatokat, amiket átmásolna, akkor bizony elgondolkodhat, hogy bizony mi is lenne a neki legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldás erre a célra.

A leggyorsabb megoldásnak azt tartják, mikor egy PC gyors USB portjába csatlakoztatjuk a HDD-t és gigabites hálón másoljuk az adatokat a nasra. Ez valóban nagy sebességre képes, de nagyobb fájloknál szerintem kényelmetlen, ha zúg nekem a gép.

Erre nyújthat megoldást a második, gép nélküli megoldás. Ez kicsit lassabb, de nem kell hozzá gép, csak a folyamat indításához. Ehhez dugjuk a meghajtót a nas USB portjainak valamelyikébe, majd lépjünk fel ssh-n a nasra!
Tegyük fel a screen -t! (slacker -a screen) Majd írjuk be a terminálunkba a másolási parancsot úgy, hogy a screen szócskát elé biggyesztjük. Példánkban a nas admin megosztásában a test mappát fogjuk átmásolni:

screen cp -R /i-data/md0/admin/test/ /e-data/<azonosító>/ ---> Ezzel csak a test mappában elhelyezett fájlokat illetve mappákat fogja átmásolni. A -R kapcsoló azt jelenti, hogy a test mappán belüli mappákban elhelyezett fájlokat is átmásolja, azaz rekurzívan másol.

screen cp -aR /i-data/md0/admin/test/ /e-data/<azonosító>/ ---> Itt megint csak rekurzívan másolunk, viszont nemcsak a fájlokat/mappákat másoljuk a test mappából, hanem a test mappát is másolja, tehát a fájljainkat nem a HDD gyökerébe, hanem a HDD gyökerében a test mappába teszi.

És egy kis extra... Nade mi van akkor, ha át szeretnék másolni néhány filmet a winyóra, de nem szeretném az egész Transmission mappám klónozni, csak mondjuk a film1 és film2 mappát és mondjuk a jofilm.avi-t. Ilyenkor így néz ki a parancs:

screen cp -R /i-data/md0/admin/Transmission/{film1,film2,jofilm.avi} /e-data/<azonosító>/

Természetesen, ha mást szeretnénk másolni, módosítsuk a forrás-/célmappákat!

A <azonosító> helyére a HDD csatolt azonosítója kerüljön!

Ha elindult a másolás, bezárhatjuk a PuTTY-ot, és a nas ledjei tájékoztatni fognak a művelet elvégzése után! (abbamarad a villogás)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

5.VPN a nason, avagy hogyan érjük el a nas-t távolról

Frissítés: Az alábbi pontban leírtak a mostani firmwarekkel már nem kompatibilisek. Helyette ajánlom ezt a leírást azoknak, akik nem riadnak vissza az angol nyelvű leírásokért.

Nem mindenki mondhatja magáról el, hogy a routere támogatja akár gyárilag, akár módosított firmware-rel a VPN valamilyen fajtáját. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tovább? Vannak, akik simán kirakják Port forwarddal, vagy DMZ-vel a netre, h nesze Kína brute-forcoljál! :DDD De ez nem jó megoldás, mert mint ahogy utaltam az előző mondatban a keletre :D könnyen feltörhető, pláne, ha az ftp-t tesszük ki.

Ha már a router nem támogatja, nem-e tehetnénk fel a nasra közvetlenül a VPN-t?

Erre a válasz egyértelmű igen. Bár tény, hogy nem lesz annyira gyors, mint ha egy combos routeren futna, de tűrhető és egy SD streamet elbír! (HD-t nem teszteltem, mivel gyenge a netem)

Oké ez mind szép és jó, de mit kell tennem, a VPN-emhez?

Kell:

- az FFP
- az uwsiteloader-rel a repók hozzáadása (lásd 1-es pont)
- és a szokásos poroltó ;]

Mivel ezt én is most teszem fel(eddig csak a testing nason volt fent), így tudok képeket mellékelni a telepítésről.

Telepítés:

Első körben tegyük fel magát a VPN szerver-t! Választhatunk az OpenVPN és a SoftEtherVPN között. Én az egyszerűbb beállításút, az utóbbit javaslom. Ezt fogjuk most feltenni:

slacker -a softethervpn

Csillagozzuk meg, majd menjünk az OK gombra! [kép]

Ha sikeresen lefutott, tegyük fel a függőségeit:

slacker -a br2:libiconv br2:ncurses br2:readline br2:gcc-solibs br2:uClibc-solibs s:openssl s:zlib

Értelemszerűen, ami mellett reinstall van, azt ne csillagozzuk meg, csak ami mellett install, vagy upgrade van, azt kell kijelölni. Majd nyomjunk okét!

Ha megvagyunk először tegyük futtathatóvá az indítóját, majd indítsuk el:

chmod a+x /ffp/start/softethervpn.sh
/ffp/start/softethervpn.sh start

Ha ezt látjuk, minden ok: [kép].

Ezután érdemes letesztelni a folyamat sikerességét és belépni a VPN parancssorba(ezt egy képpel könnyebb szemléltetni):

Fontos, hogy az IP-nek a 127.0.0.1:5555 -öt írjuk, a HUB-hoz pedig ne írjunk semmit, hanem nyomjunk ENTER-t!

Ezután adjuk ki a ServerPasswordSet parancsot és írjuk be a kívánt admin jelszót. Ezután kiléphetünk az exit paranccsal a VPN paranccssorból és a PuTTy-ot is bezárhatjuk!

Ezután nincs más teendőnk, csak le kell tölteni a Server Manager programot innen és be kell lépni a VPN szerverre, majd létre kell hozni egy HUB-ot és létre kell hozni a VPN felhasználókat. Ezt szerintem nem kell leírni, mivel gyerekjáték a program használata!

Ha kész vagyunk már csak a routerben kell forwardolni a VPN portját; ha dinamikus IP-nk van, akkor egy noip beállítása sem árt, aztán csak le kell tölteni szintén innen a Client -et hozzá.

Ennyi!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

6.Fordítsunk forrásból FFP-re!

Már sokszor felmerült bennem, hogy milyen jó lenne, ha mondjuk tudnék scannelni a nasra kötött nyomtatóval a hálózaton. Kérdeztem annó a nas topikban, de sajnos azt a választ kaptam, hogy nem lehet... Hozzá kell tennem, hogy akkor még nem voltam tapasztalt használója a kicsikének és nem konyítottam annyira a dologhoz, hogy tudjam, hogy mégis van erre megoldás. (persze csak ha van a scannerhez megfelelő támogatás) Ez a sane. A probléma csak az, hogy egyik repóban sincs benne, így a kényelmes slacker sem működik... Ezért kellett magamnak fordítani egyet.

Példánkban a fentebb említett sane-backends-et fogjuk lefordítani a nasra, de bármelyik libtools féle forrással hasonlóan működik. (pl én már fordítottam ezzel a módszerrel freeradius-t, GDrive-ot stb)

Azt leszögezném, hogy a folyamat rendkívül időigényes is tud lenni.

Tehát első lépés a Googleben kikeresni az adott programot. Pl esetünkben célszerű a keresőóriásba a "sane git" címszavakat beírni. Nekem ezt a forrást dobta ki 2. találatnak, így ezt fogjuk feltenni.

Első lépésként a Git oldalon nézzük meg, hogy a csomagunkban szerepel-e configure.ac, vagy configure.in nevű fájl. Ha nincs(mert pl CMake-kel van megoldva), akkor ez a módszer nem megfelelő.

Ha van, akkor jöhet a következő lépés! Szedjük le a nasra a git-et, a make-et, a libtool-t és a gcc-t! Az uClibc-t is érdemes frissíteni! Illetve ami fontos, hogy a gcc-ből az autoconf-ra is szükségünk lesz, de érdemes az egész gcc-t cakli pakli mindennel felrakni, mivel szinte minden forrás fordítása megköveteli. Tehát akkor a parancsok(ha valamelyik már fent van, nem kell telepíteni, max ha frissebb van):

slacker -aA br2:gcc/ memiks:gcc uli:git-1.8.3.1-arm-1.txz br2:uClibc

Akik figyelmesen elolvasták a parancsot, láthatják, hogy például a make, meg a libtool nincs benne közvetlenül a parancsban. Ez azért van, mert a "br2:gcc/" felteszi őket. ;)

Oké, ha ez megvan hozzunk létre egy mappát a fordításainknak pl a HDD gyökerébe, majd cdzzünk bele!:

mkdir -p /i-data/md0/build/
cd /i-data/md0/build/

Aztán szedjük le a git-et a git clone <link a githez> parancs használatával! Esetünkben így fog kinézni a parancs:

git clone https://github.com/bchallenor/sane-backends

Ezután ha kiadunk egy ls parancsot láthatjuk, hogy az eredetileg üres mappánk gyarapodott egy új mappával, esetünkben eme találó névvel: sane-backends. Cdzzünk bele (pl a sane esetén cd ./sane-backends) és adjunk ki egy ls parancsot. Ha azt látjuk, hogy van egy configure.in, vagy egy configure.ac fájlunk, akkor jöhet a következő lépés, a configure fájl legyártása, ami előkészíti a forrást a fordításra azzal, hogy pl beállítja a szükséges változókat, elérési utakat stb. A parancs:

autoreconf --install

Ha végzett elviekben létre kellett jönnie a forrásunk gyökerében egy configure fájlnak. Ezt az ls kimenetével ellenőrizhetjük! Ha valóban így van, akkor futtathatjuk is:

./configure --prefix=/ffp

Nagyon fontos, hogy az a --prefix=/ffp ott legyen, mert különben a make installal gondjaink lesznek a későbbiekben!

Ha végre lefutott és nem hiányolt semmilyen függőséget, akkor mehetünk tovább. Ha valamiért nyavalygott, érdemes rákeresni a Guglin, vagy ha pl függőséget hiányol feltenni, vagy lefordítani azt is.

Ha lefutott a configure és ellenőriztük, hogy minden rendben ment-e, akkor mehetünk is tovább a fordítás résszel. (már ha nincs kedvünk a forrást módosítgatni):

make

Ismét várunk, míg lefut, aztán már csak a telepítés, illetve előtte célszerű egy check (a check nem minden csomagnál működik, olyankor kihagyható):

make check
make install

Ennyi! Már használhatjuk is a programot, esetünkben a sane-t. Próbáljuk is ki, hogy felismerte-e a scanner-t(driver telepítése után): sane-find-scanner Ha felismerte, már csak be kell állítanunk, illetve a sambát kell hozzá konfigolni.

Ennyi! :))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

7.Google Drive FFP-s verzió

Mivel a gyári GDrive kliens már régóta nem működik, mert a Google megváltoztatta az API-ját, ezért akcióba léptem és kerestem egy megoldást. A ZyXEL januárra igérte a GDrive frissítését, de eddig nem jött ki... Sebaj van még a januárból! :))

Kicsit utánajártam a dolognak és megtudtam, hogy a nas a grive nevű programot használta erre, ami ha egyezik ezzel, akkor utoljára 2013-ban frissítették. :U Ok, akkor a grive-ot elvethetem, keresnem kell más megoldást.

Végül ezt találtam. Nekem ez nagyon megtetszett! A gond csak az volt vele, hogy a fordítása nem a 6.-os pontban leírt módon történik, hanem a go fordítót kellene feltenni hozzá, mivel abban van írva. :/

Ismét problémába ütköztem, mert a go csak x86-ra, amd64-re és többnyire az "asztali PC" procikra van. Arm architektúrára csak nagyon régi van, de az is armv6, nekem meg armv5 kellett volna. Jó, picit utánajártam és találtam egy forrást, amit sikerült armv5-re fordítani. Ezután már csak le kellett fordítanom. Ez sem ment valami simán, ha valakit érdekel, kicsit kifejtettem ebben a hsz.-omban.

Ha valaki gondolja lefordíthatja magának, de úgy gondolom egyszerűbb, ha csak a lényeget osztom meg Veletek. :D

Az FFP megléte alapfeltétel.

Figyelem! Ez egy általam fordított verzió, nem hivatalos. (olyan nem is létezik erre a nasra) Attól függetlenül, hogy nagyon figyeltem arra, hogy minden megfelelően leforduljon, átírtam néhány részt. De ez sajnos nem zárja ki az esetlegesen előforduló hibákat. Mivel még nem volt időm mindent kipróbálni rajta... :B Ha valaki ilyet tapasztal, kérem lásson el a hiba adataival a nas topikban, esetleg privátban és kijavítom!

Ezután szedjük le a kész csomagot! [innen] Ezt is a GDriveval tettem fel! :D Ha a letöltött fájl neve nem drive, nevezzük át, majd másojuk be a nas /ffp/bin/ "mappájába"!

Ha megvagyunk, tesztelhetjük, hogy okés-e a drive (nem fontos lépés) a drive paranccsal. Ha megdobott egy részletes helppel, akkor minden oké eddig!

Eztán már csak be kell szereznünk az ssl kulcsot, ami szükséges a Drive kulcs generálásához!:

mkdir /etc/ssl
wget -nv http://curl.haxx.se/ca/cacert.pem -O /etc/ssl/cert.pem

Sajnos ezt a fájlt a nas törli következő rebootkor, így érdemes a Tweaksen keresztül berakni crontabba úgy, hogy a wget parancs elé a "@reboot"-ot írod (idézőjelek nélkül); vagy teheted egy futtatható szkriptbe a /ffp/start/ mapába is.

Ha megvagyunk, akkor már csak létre kell hoznunk egy mappát a GDrive letöltéseinek/feltöltéseinek. Ez bármi lehet, mi most a /i-data/md0/admin/download/GDrive/ mappát fogjuk létrehozni:

mkdir -p /i-data/md0/admin/download/GDrive/ .

Ezután már csak a belépés marad hátra. Ezt valahogy így tehetjük meg:

drive init /i-data/md0/admin/download/GDrive/ Ha más mappát választottunk, akkor itt is cseréljük meg a mappára az elérési utat!

Ha minden okés, akkor ki fog dobni egy linket, amit ki kell másolni SSH kliensünkből és meg kell nyitni böngészővel. Majd be kell lépni a linken keresztül Google fiókunkba, el kell fogadnunk a hozzáférést és a végén kapunk egy token-t. Ezt kell bemásolnunk a Drivenak. Ha lefutott, már kész is lennénk nagyjából.

Most jöjjenek a parancsok, amikről részletesebben itt olvashattok. Én csak a legfontosabbakat fogom leírni.

Fontos megjegyeznem, hogy fel kell cd-zni a GDrive mappájába a legtöbb parancs használatához!

Ahhoz, hogy le tudjuk töteni nasunkra a GDrive fiókunk tartalmát a drive pull parancsot kell kiadnunk. Ha csak egy mappát szeretnénk leszedni, mondjuk az Istvan mappát, akkor a parancs így néz ki: drive pull /Istvan/ .

Feltölteni pedig értelemszerűen a drive push paranccsal lehet mindent a nas adott mappájából. Ha csak egy fájlt szeretnénk, akkor hasonlóan a drive push ./fajlnev paranccsal tudjuk megtenni.

Ha szeretnénk a feltöltött fájlt publikálni, akkor a drive pub ./fájlnév parancs kiadása után publikálja a fájlt és kidobja a megosztáshoz tartozó linket, amit el is küldhetünk barátainknak.

Van egy másik lehetőség a megosztásra, bár ezt még nem próbáltam. Ez a drive share parancs. Ezzel elvileg be lehet állítani, hogy milyen e-maillel lehessen elérni a fájlt... Ez akkor lehet hasznos, ha a barátunknak szeretnénk csak hozzáférést adni.

Na, de mi van akkor, ha meg szeretnénk szüntetni a megosztást. A GDriveban erre is van lehetőség! Ha a pub-bal tettük nyilvánossá, akkor a drive unpub ./fájlnév parancs kell nekünk. Ha pedig a share-t használtuk, akkor a drive unshare ./fájlnév kell nekünk. Ebben az esetben érdemes megnézni a hozzá tartozó helpet, mert ott leírja, hogy hogyan lehet mondjuk csak egy e-mail címtől elvenni a hozzáférést.(drive unshare -h a helphez)

Ha előfordulna, hogy rossz helyre tettük a fájlt, akkor egyszerűen át tudjuk helyezni a drive move ./fájlamitáthelyeznénk ./hova/, vagy a drive mv ./fájlamitáthelyeznénk ./hova/ paranccsal.

Ezen kívül még rengeteg hasznos parancs van. Ennek a listáját a drive paranccsal tudjuk előcsalni. :D Ha valakit érdekel, mit tud még érdemes kipróbálni.

Ha szeretnénk, hogy automatikusan szinkronizálja a nas mappáját a GDriveval, akkor crontabra lesz szükségünk.

Ennyi! :))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

8.A Python telepítése

Gondolom furcsáljátok, hogy ez minek került bele az írásba. Nos legfőképpen azért, mert tervezek leírást pl egy youtube letöltőről és ehhez is kell a python. (Eggyel lentebb olvasható a yt letöltő is) Megaztán hasznos dolog, mert rengeteg érdekes python szkript van a neten, amit le lehet fordítani a nasra, ehhez meg alapfeltétel a Python csomag telepítése.

FFP kell hozzá!

Tehát az FFP SSH-ján adjuk ki ezeket a parancsokat:
slacker -UuiA br2:python/

slacker -uiA s:bzip2 s:zlib br2:expat s:gcc-solibs uli:gdbm-1.10 br2:gettext br2:libiconv br2:libffi br2:ncurses s:openssl br2:readline mz:sqlite-3.7.10 s:uClibc-solibs

Ennyi! :))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

9.Youtube letöltés SSH-n keresztül

Mivel már nem tudtam, hogy mit fordítsak le a nasomra, gondoltam teszek rá youtube letöltőt. Rákerestem szokásos módon GitHubon, hogy milyen lehetőségeim vannak. Végül ezt találtam. És ez is tetszett meg a legjobban, mert tud konvertálást a legismertebb formátumokba (videóból mp4, flv, ogg, webm, mkv, avi; zenéből aac, vorbis, mp3, m4a, opus, wav illetve van még egy best lehetőség zenék esetében, amikor rá bízzuk a döntést) Amúgy a konvertáláshoz ffmpeg-et és avconv-ot is tud használni.

Telepítés:

Tehát akkor kell hozzá:

- FFP
- Python (lásd 8-as pont)

Maga a "telepítés" nagyon egyszerű és a szokásos módon történik, mivel már lefordítottam a cuccot. Nektek csak be kell rakni a megfelelő helyre.

Figyelem! Ez egy általam fordított verzió, nem hivatalos. Ha valaki hibát tapasztal, kérem lásson el annak részleteivel s adataival a nas topikban, esetleg privátban és kijavítom!

Akkor töltsük le ezt: [link]

Majd ha nem youtube-dl a neve, először nevezzük át, majd tegyük be a /ffp/bin "mappába"!

Ha kész vagyunk ellenőrizhetjük is a youtube-dl --help paranccsal. Ha kihozza a helpjét, akkor minden ok.

Javaslom az ffmpeg és az avconv telepítését a konverziók miatt!

Ha le szeretnénk tölteni valamit a YTról, akkor adjuk ki simán a youtube-dl <link> parancsot! Ha azt is szeretnénk, hogy konvertálja át mkv formátumba, akkor a youtube-dl <link> --recode-video mkv a nekünk megfelelő parancs.

Ha pedig szeretnénk mondjuk csak egy mp3-at kapni, ami 128k tömörítésű, de nem akarjuk, hogy a videót is leszedje, akkor valahogy így nézzen ki a parancs: youtube-dl <link> -x --audio-format mp3 --audio-quality 128k Itt a -x kapcsoló azt jelenti, hogy csak a hangot szedi le.

Még azt megjegyezném, hogy oda tölt le, ahova éppen fel vagyunk cd-zve.

Ennyi! :))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.Vírusirtás a nason

Aki úgy van vele, hogy sokat tölt le ismeretlen forrásokból (pl torrent), vagy ha pl az egyik wines gép megfertőzte a nas-t, akkor törhetjük a fejünket, hogy hol is van az a fájl... Nos a kérdés ilyenkor adja magát: Van-e a nasra víruskergető?. A válasz egyértelmű igen.

Szükséges hozzá:

- FFP
- uwsiteloader-rel a repók hozzáadása a slacker-höz
- ezek a csomagok: br2:libxml2 br2:libiconv br2:libtool br2:icu4c br2:gcc-solibs s:zlib s:bzip2 s:openssl s:xz- br2:uClibc-solibs (lehetőleg a legfrissebb verziók!)
- és maga a clamAV, amit mindjárt fel is teszünk

Telepítés:

Első lépés ugye, hogy belépünk SSH-ra. Majd adjuk ki ezt a parancsot és csillagozzuk meg a listában a clamAV-t:

slacker -a clamav

Ezután próbáljuk meg frissíteni a clamAV vírusokat tartalmazó csomagjait ezzel:

freshclam

Itt nekem voltak problémák, mivel arra hivatkozott, hogy nem írható a log és a könyvtára. Nos én létrehoztam őket kézzel és a futás idejére adtam rájuk egy 777-es jogot:

touch /ffp/var/log/freshclam.log
chmod 777 /ffp/var/log/freshclam.log
chmod 777 /ffp/var/lib/clamav/

Majd futtassuk le még egyszer a freshclam-ot és ha nem ír hibát, mehetünk tovább!

Ezt a freshclam-ot egyébként javasolt lefutattni 7 naponta, azaz hetente. Én beleraktam crontabba, azt jó' van! :D

Utána érdemes ráereszteni egy vizsgálatot a /i-data/ mappára, ahol ugye a belső kötetek vannak felcsatolva (előre szólok, hogy ez hosszú művelet is lehet, a fájlok számától függően!) Ja és érdemes screenbe rakni és beleírni egy fájlba a kimenetét pl így:

screen clamscan -r -i /i-data/ > /i-data/md0/admin/virus.log Itt a -r a rekurzív átvizsgálást jelenti, azaz nem csak a /i-data/ -ban lévő fájlokat vizsgálja, hanem a benne elhelyezett mappákat is (pl az md0-át is) átvizsgálja. Illetve az i kappcsoló azt jelenti, hogy nem fogja kiírni, hogy éppen mit vizsgál, mert akkor telefloodolná a logot, hanem csak a fertőzött fájlokat írja ki.

Ha odaraktuk a screen-t és fel is van telepítve, akkor be is zárhatjuk a terminált és a ledek megnyugvása a nason fog értesíteni minket a folyamat befejeztéről, illetve a top-ból is el fog tűnni a clamscan.

Ok, ha kész nézzük meg a logot, amibe a kimenetet irányítottuk és ha van benne vmi fájl, akkor arra érdemes ránézni és szükség esetén törölni.

Ja és még valami. Ha szeretnénk, hogy törölje is a szerinte fertőzött fájlokat, akkor a --remove-t kell hozzátoldani, illetve ha azt szeretnénk, hogy az általa fertőzöttnek ítélt fájlokat mozgassa át egy más mappába, akkor azt valahogy így tudjuk megtenni:

clamscan -r --move=/<hova mozgassa a talált kártevőket>/ /<mappa, amiben keressük a vírusokat>/

Szerintem rendkívül hasznos dolog. Én beleírtam egy szkriptbe, amit a tm lefuttat minden torrent letöltése után és végignézi az újonnan letöltött torrentet, hogy van-e benne vírus. Ha pedig van, megpingeli 15 percenként a telóm és ha sikerül a ping (azaz otthoni wifin fent van a teló) wifi adb-n átküldi a logot és a Tasker már szól is, hogy nézzek rá. Kicsit sok munka volt vele, de gondolom valamikor hasznomra válhat. :D

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

:R:R Köszönöm minden kedves fórumtársnak, aki annó segített a nas beüzemelésében és akik ma is hasznos tanácsokkal/leírással látnak el! Tonyk-nak pedig különösen sok hálával tartozom! :R:R

Ui.: Mivel gyorsan gépelek, előfordulhatnak helyesírási hibák/elírások, amin átsiklottam. Kérem, hogy az ilyen jellegű észrevételeket feltétlenül jelezzétek!

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.