2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Pszt... Te mit kezdenél végtelen tárhellyel?

Írta: | Kulcsszavak: drive . linux . windows . rclone . google . gsuite . felhő . leírás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bizonyára vagytok páran, akik esetleg érdekeltek lennének egy jó nagy, lehetőleg minden esetben elérhető, biztosított tárhelyben a családi fotóknak/melóval kapcsolatos dolgoknak stb. Jó dolog a NAS is, meg egyéb lokális alternatívák, de ebben az esetben mindig ott lesz az adatvesztés lehetősége, tárhely hiánya, fogyasztás, teljesítmény hiány etc. "Mit tehetünk helyette? Net adott, hát egy felhő remekül alkalmas lenne a dologra. Node melyiket válasszam? Szinte az összes egy kisebb vagyon..." - játszódott le fejemben évekkel ezelőtt, mikoris nagyobb mennyiségű adatot kellett valahol a munkám miatt letárolnom. Találtam egy alternatívát, amely korlátlan tárhelyt biztosít egy egészen ehető ebéd áráért, 10 dollárért havonta.

-----------------------------------------------------------------------------------

Figyelem! Kaotikus iromány, csak erős idegzetűeknek. :B Rekordidő alatt született meg, időhiány miatt, így lektorálásra szorul.

Kérdések a topikhoz, amelyre érdeklődve várok véleményeket: Érezted már valaha szükségét a szolgáltatásnak? Változott-e a véleményed? Szerinted hogy éri meg a Google számára ekkora tárhelyeket adni?

-----------------------------------------------------------------------------------


Ez pedig nem más, mint a Drive

Mivel kevesebb, mint egy hónap múlva a Google tervezi megemelni a szolgáltatás árát (infók: itt) az iszonyatosan hatalmas 10 dolláros összegről 12 dollárra, úgy gondoltam itt az ideje írni a setupomról. Hátha valaki pont ilyet keres, s kedvet kap gyorsan előfizetni egy évre (most még lehet $24-ral kevesebbért szerezni egy éves hozzáférést). A GSuite szolgáltatásnak egyébként a Drive egy kellemes velejárója csupán, hiszen ő a kisvállalkozások számára szeretne teljeskörű domainkiszolgáló lenni. Alkalmas még ellátni a DNS szerver szerepét, lehet saját domain végződésű gmail címünk, meg tonnányi egyéb szolgáltatáshoz kapunk hozzáférést. Ám a vásárlás előtt mindenképp javaslom elolvasni a teljes írást, vagyis a lent olvasható előnyöket/hátrányokat!

Itt megjegyezném, hogy a saját GSuite előfizetés mellett, amelyet havonta, illetve éves szinten lehet megvásárolni, van lehetőség ingyenesen is hozzájutni a végtelen tárhelyhez, amennyiben van legalább egy iskolás gyermek a családban, s az iskola a Google DNS-ét használja. Így az iskolai rendszergazda külön kérésre ingyenesen regisztrálhatja a diákot az iskola domainje alá, aki így jogosultja lesz a használatának. :) Illetve edu-s email címekkel is működik a dolog, bár edu-s címek kiosztásáról Magyarországon nem tudok még (Az USÁ-ban viszont népszerű). Egyetemen lehet érdeklődni... Akárhogy is, ebben az esetben számolni kell az adatok elvesztésével (hacsak nem készül róla időben egy mentés), hiszen a csomag a tanulói státusz alatt érvényes csupán. + lehetsz Google dolgozó egy ingyen, limitálatlan fiókhoz :U

Most, hogy ezt mind tisztáztuk, térjünk rá arra, hogy tulajdonképp min mentem keresztül. Tehát következzenek a hozzájutás lépései dióhéjban! Ahogy említettem, az egész GSuite egy domainre épül. Így mindenképp szükségünk lesz egy saját domainre, melynek ára általában $3-10 között mozog éves szinten, hacsak nem valami extravagáns végződést/címet szeretnénk. Igazából lényegtelen mit választ az ember, de ha a gmail részét is ki szeretnénk használni, érdemes okosan választani. A regisztráció megkezdését követően minden egyes csomag kiválasztása után a GSuite lehetőséget ad a vásárlásra, a Google Domain-en keresztül. Ezzel viszont nincs tapasztalatom, mivel nekem már volt egy üzemen kívül helyezett domainem, amit annak idején a Ganditól vásároltam, így sikeresen regisztrálhattam ezzel a címmel is. De ezen a ponton elgondolkoztam az ingyenes domain lehetőségén is - merthogy van ilyen - mégpedig a freenomon. Nem lenne rossz megoldás, de rengeteg érv szólt ellene - amelyről tervezek a későbbiekben egy külön írásban kitérni -, így erre a célra semmiképp sem javaslom. Pláne, hogy egy fizetős domain sem olyan drága mulatság manapság, mint pár éve. :)

Ezek után szembesültem a három elérhető csomaggal, melyek különböző funkciókkal igyekeztek elnyerni tetszésem. Az árlistán részletesen olvashatók az eltérések, itt. Tárhely szempontjából az alap, Basic csomag kilőve, hiszen e mellé csak 30 GB helyet adnak. Az Enterprise otthonra overkill (árban), így maradt a Business csomag 10 dollárért. Igen ám, de a leírásában ezzel találjuk szembe magunkat:

Akárhogy is, ez bizony nem tűnik korlátlannak... Kivéve 5 felhasználó esetén, ami már 50 dollár havonta. De elárulok egy titkot! A gyakorlat mást mutat, amióta csak létezik ez a szolgáltatás. Lehet akármennyi fiókod egy domainhez, megkapod a végtelen tárhelyet.

Tehát a vásárlás menetéhez szükséges:
• egy bankkártya (sem PayPal, sem anyós tárcája közvetlenül nem játszik)
• domain (megvásárolható akár időközben) ára, változó: kb $10 évente (gandinál általában olcsóbb, már $3-tól)
• havi ($10 jelenleg, április 2-től várhatóan $12 lesz) / éves előfizetés

Azt hiszem eddig sok ok nincs a csalódásra, Google barátunk ajánlata és vásárlási folyamatában csalódnom egyszer sem sikerült az elmúlt évek során. De mihez jutottam ennyi utánajárás után? Ez csak egy felhő, van egy ugyanolyan webes felülete, mint a 15 GB-os, személyes Gmail fiókoknak és jó napot. Vagy mégsem? Hölgyeim és Uraim, köszöntsük porondunkon az rclone nevű kuriózumot!


rclone

Több órányi élőszó is kevés lenne a felhős mindenes bemutatására, a nyílt forrású, aktívan fejlesztett projektnek. Az rclone egyike azon becses értékeknek, amelyek fejlesztőire őszinte csodálattal nézek fel. Segítőkész, ad a véleményekre és érti a dolgát. Érdemes felfedezni, meglátogatni a projekt oldalát, fórumát a részletekért. Támogat több tucat felhőt, képes fel-letölteni, egyoldalú szinkronban tartani mappákat stb.

A bejegyzés szempontjából lényegesnek mondható viszont, hogy képes titkosítani, illetve egy fuse csatolást létrehozni:


A számok nem hazudnak

Multiplatform, tehát Linux, Mac és Windows alatt is támogatja a csatolást, amivel gyakorlatilag egy helyi meghajtóval majdnemhogy egyenértékűvé tudjuk tenni hálózati csodánkat. :)

Ezek után következett a telepítés része, amelyet én egy filléres, Black Friday alkalmából 24 euróért egy évre (!) szerzett VPS-en hajtottam végre először, így mobilról is bármikor, bárhonnan elérem a titkosított adataim. Ezért a leírás a Linuxos telepítésre koncentrál elsősorban.

Telepítés - Ubuntu 18.04 x64

Ha nincs fent curl és fuse a vason, gyorsan telepítsük (root / sudo jog szükséges):

apt update; apt install curl fuse -y

Majd mehet fel az rclone legfrissebb verziója (később bármikor lefuttatva ezt a parancsot, lehet frissíteni is):

curl https://rclone.org/install.sh | sudo bash

( Forrás, egyéb letöltések / rclone.org )

Opcionális lépés: fuse csatolásokat a rendszeren bárki, bármikor csinálhat (ez az alapbeállítás), ám más userek (a root kivételével) nem lesznek képesek írni/olvasni azokat. Amennyiben szükség van erre, root alól nyissuk meg kedvenc szövegszerkesztőnkkel a /etc/fuse.conf fájlt:

nano /etc/fuse.conf

És vegyük ki a user_allow_other paraméter elől a kommentezést jelentő kettős keresztet, majd mentsük a fájlt. Vagy itt van szövegszerkesztés helyett egy egysoros fix:

sed -i "s|#user_allow_other|user_allow_other|" /etc/fuse.conf

Következhet az rclone!

Elsőként adjuk ki az rclone config parancsot, mellyel a megosztást fogjuk beállítani.

Küldjünk elsőként egy 'n' betűt, ezzel jelezve új megosztásunk létrehozásának szándékát. A neve lehet bármi, célszerű rövidet választani (pl.: drive). A típusa legyen drive, nekem ez a 12-es a listában:

12 / Google Drive
\ "drive"

Tehát küldjünk most 12-t.

Google Application Client Id
Leave blank normally.
Enter a string value. Press Enter for the default ("").
client_id>

Olvasható a következő bemenetnél. Bár a program az enter leütését javasolja, én erősen ajánlom saját hozzáférési kulcsunk beszerzését, mivel a programba égetett kulcs hozzáférési kvótáján több ezer user osztozik.

Beszerzés lépései:
1. Katt ide
2. Jelentkezz be bármely fiókodba, ez akár személyesről is létrehozható. Diák fiók esetén / ahol más vezérli a tartományt, mindenképp személyes fiókról kell létrehozni, de tényleg lényegtelen (csak legyen meg).
3. Hozzunk létre egy új projektet. Várjunk picit, míg elkészül
4. A projektet kijelölve, a főoldalon középtájt lesz egy Go to APIs overview gomb, katt rá
5. Enable APIs and Services
6. A felugró keresőbe: Google Drive API, klikk rá és engedélyezzük


Progress...

7. Válasszuk ki a Create Credientials gombot
8,9,10. Which API...?: Google Drive API; Where will you be calling the API from?: Other UI (e.g. Windows, CLI tool); What data will you be accessing?: User data, aztán mehet a What credientials do I need? gomb
11. Setup Consent screen, ami felhoz egy ablakot. Ide elég egy app nevet megadni, majd menteni, az OAuth2 névnek pedig szintén be kell írni valamit (Autentikációnál ez fog majd megjelenni.)
12. Ha mindent jól csináltunk, kaptunk egy feladatra kész kliens id-t, de erre még nincs szükség. Menjünk a Done gombra!
13. Az előző lépés elírányít a Credientials fülre, ahol már ott szerepel az imént létrehozott kulcsunk, kattintsunk a szerkesztésére
14. Jegyezzük fel az azonosítót, kulcsot / hagyjuk nyitva az ablakot és adjuk meg ezeket az adatokat az rclone-nak.

A kulcsok elintézése után rclone kollégánk a scope-pal fogja folytatni az érdeklődést. Célja válogatja, én maradok a normál drive-nál, azaz mehet neki az egyes! Ülj le fiam!

root_folder_id> maradhat üresen, ha a megosztás gyökerét akarjuk elérni. További részletek a dokumentációban.

service_account_file> Szintén lehet üres.

Edit advanced config? (y/n) Ha szükség van arra, hogy például fájlok törlésekor ne a kukában landoljon minden, hanem végleg törlődjön, válassz 'y'-t (ebben az esetben készülj fel egy egész sor vallatásra), amúgy mehet neki a 'n' egész nyugodtan.

Végül az utolsó lépés az auto konfig használatáról kérdez. Mondjunk nemet erre is, majd másoljuk ki, s látogassuk meg a generált linket a GSuite fiókunkba bejelentkezve.

Engedélyezzünk egész nyugodtan mindent, majd másoljuk vissza a kódot az rclone ablakba. Még kérdez egy utolsót... Team Drive? Tudtommal nem ('n')! A Drive beállítás kész, Yes this is OK! :C

Opcionális lépés: Titkosítás

Az rclone rendelkezik még egy elképesztő funkcióval, mégpedig képes lesz majd minden feltöltésünket a Cloudba titkosítva feltölteni, majd bármikor dekódolni azt, a jelszó és salt ismeretében. Paranoiás embereknek hasznos, érzékenyebb adatoknak, illetve néhányan az illegális filmjeik kódolására használják, ugyanis így a fájl MD5 hash-e is megváltozik, a Google-nek esélye sem lesz kiszűrni. Viszont az rclone úgy fogja ezt is csatolni, akár egy titkosítatlan megosztás. Csupán a weben/fizikailag letárolva lesz ismeretlen a tárolt adat. Ha érdekel bennünket, ismét egy új megosztást tallózzunk be, ám ebben az esetben legyen más a név (pl.: cryptmount), illetve a típus 'crypt'!

9 / Encrypt/Decrypt a remote
\ "crypt"

Esetemben kilences számra hallgat.

** See help for crypt backend at: https://rclone.org/crypt/ **

Remote to encrypt/decrypt.
Normally should contain a ':' and a path, eg "myremote:path/to/dir",
"myremote:bucket" or maybe "myremote:" (not recommended).
Enter a string value. Press Enter for the default ("").
remote>

A leírás lényegre törően fogalmaz, itt kell megadnunk a titkosítani kívánt megosztást. Eddig csak egy Drive van, amit én korábban 'drive'-nak neveztem el, s szeretném a megosztás gyökerében, a work mappám titkosítani. Akkor ezt kell megadni: drive:/work

Következő lépésünk szintén célfüggő, nekem a standard fájlnév titkosítás volt szimpatikus, illetve szerettem volna, ha a mappák nevei szintúgy kódolva lennének.

Ezután kérdez majd egy titkosítási jelszót, illetve egy saltot. Érdemes vele generáltatni, s minimum 512 bitre hagyatkozni mindkét esetben. Lehet több is, de már egy 512-es kulcsot is szinte törhetetlennek mondanak évek alatt, így egy 1024-es kulcs csak több processzoridőt fog igénybe venni. Meg ki fog ezekkel a fájlokkal foglalkozni?! FONTOS, hogy mindkét generált kulcsot gondosan tegyük el! Később ugyanis, ha új szerverre/gépre költözünk, vagy a régi konfigra, vagy ezek ismeretére szükség lesz a dekódoláshoz. Ellenkező esetben buktuk az összes titkosított adatunk.

Edit advanced config?: n; Yes this is OK

Mindezeket követően végre kiléphetünk az rclone configból ('q'), s létrehozhatjuk magát a csatolást:
1. Hozzunk létre egy szimpatikus mappát: mkdir ~/drive
2. Csatoljuk fel magát a megosztást. Ha titkosított, akkor: rclone mount cryptmount: ~/drive/ & disown

Ha nem az, akkor pedig: rclone mount drive:/work ~/drive/ & disown

Illetve amennyiben az első lehetőségnél engedélyeztük azt, hogy a fuse csatoláshoz bármelyik user hozzáférjen, ne csak az aktuális csatoló, az rclone mount szavak után szükségünk lesz a --allow-other kapcsolóra is. Pl.: rclone mount --allow-other cryptmount: ~/drive/ & disown

Munkánk végeztével ellenőrizhetjük a csatolást, a df -h kimenetben:

cryptmount: 1.0P 0 1.0P 0% /root/drive

Illetve tesztelhetjük a fájl létrehozást is:

echo "Heló világ" > ~/drive/test.txt

A fájlnak rendben létre kell jönnie helyileg, illetve a webes Drive felületen is. :) Indulhatnak a fájlműveletek, akár egy helyi diszken!

Lecsatolni az fusermount -u ~/drive paranccsal bármikor lehetséges. Ha foglalt a hálózati hely, s biztosak vagyunk, hogy éppen semmi fontos olvasás/írás nem zajlik, az fusermount -zu ~/drive erőszakosan leválasztja a csatolásunk. A csatolás pedig a fentebb használt rclone mount használatával bármikor lehetséges.

Telepítés - Windows

Sok tapasztalatom Windows terén nincs - hiszen nem használok - ám ez is lehetséges. Magát az rclone exe-t beszerezhetjük innen. 64 bites Win esetén az AMD64 Windows verzió tökéletes. Csomagoljuk ki, majd helyezzük el bárhová, egy elkülönített mappába. Nekem a Dokumentumok\add2path mappába került. Ezután Start menü keresője / Win+Q-ba írjuk be, hogy rendszer környezeti változó. A felugró ablakban katt a Környezeti változók... gombra és itt a Path-hoz tallózzuk be! Amennyiben jól csináltunk mindent, egy parancssor (Win+R, majd cmd.exe és enter), esetleg PowerShell segítségével adjuk ki az rclone help parancsot. Ha megy, remekül jártunk el. Következhet a WinFSP telepítése, amely elengedhetetlen Windowson a meghajtóemulációhoz. Katt a linkre, majd a szokásos next-next-finish módszer következhet.

Az rclone config rész innentől dettó ugyanaz, mint Linux esetében, így arra nem szándékozom kitérni. Egyedül a csatolás lépései térnek el, mivel itt nem mint mappa, hanem, mint meghajtó csatlakoztathatjuk, illetve az allow-other opció nem támogatott. Tehát a helyes csatolási parancs, a példa kedvéért a P meghajtóra:

rclone mount cryptmount: P:

A csatolás pedig egészen addig fog élni, amíg a parancssor nyitva van, bezárás / Ctrl+C esetén lecsatol.

Háttérben csatolásért/rendszerindítást követően azonnali eléréshez pedig őt tudom ajánlani: NSSM

Viszont a Windows explorer kb használhatatlan böngészésre az alap beállításokkal, mivel az összes fájl bélyegképét/meta adatát megpróbálja kinyerni egyenként. Ez gyors net mellett is letérdeli az indexelést, érdemes kikapcsolni, vagy Total Commanderrel böngészni.

Tippek:

1.) Mielőtt előfizetne az ember bármire, az egész rclone-os procedúra megvalósítható egy normál, 15 GB limites felhasználói fiókon is. Érdemes tesztelni azon, hogy megfelel-e a szolgáltatás a vásárlás előtt.
2.) Mindenképp javaslom átnézésre a teljes rclone mount doksit
3.) főleg a file caching részt ([link]), ugyanis az rclone alapból egyáltalán nem gyorsítótáraz, mindent a felhőbe tol/onnan szed. Windows másolás alatt ez például nem éppen szerencsés, hiszen a WInExplorer egyszerre egy fájl feltöltésére alkalmas. Ebben az esetben célszerű a mount után odabiggyeszteni a --vfs-cache-mode=writes paramértert, amely másolások esetén először egy helyi mappát fog igénybe venni, majd onnan tölti fel a háttérben a fájlokat.
4.) Linux szerveres megoldás esetén egy Apache webdav/dirlister szerverrel lehet egy saját, non-stop felhőnk, ami akár mobilról is elérhető.

Miket tud? / előnyök

• állandó 30.50MB/s körüli feltöltés&letöltés per fájl
• világszerte biztosított sávszélesség
• adatvesztés lehetőségébe nehéz belegondolni
• megosztható linkekkel bármikor publikálható
• korlátlan tárhely (az egy peta limit az rclone miatt van, valamit közvetíteni kell a rendszernek)
• remekül használható videók streamelésére (tekerést is szépen támogat!)
• akár hat streamet is kiszolgál egyszerre (helyi cache-sel gyakorlatilag végtelen ez a szám, csak legyen hely)

Mire nem alkalmas / hátrányok

ezen infók nagy része saját tapasztalat, a Google oldalán ezek nincsenek említve

• lehetséges áremelkedések (több, mint négy évig stabil ára volt, most emelték)
• A feltöltés mindenképp lineáris, nem lehet darabokat véletlenszerűen feltenni, így direktben rarozásra, zippelésre (tar megy), peer2peer forgalom lebonyolítására alkalmatlan (P2P-rel nem is szabad próbálkozni, nagy forgalmat generál). Ha ilyesmire lenne szükség, mindenképp helyi diszkre kell menteni először, majd onnan feltölteni a már kész fájl(oka)t.
• Ha már P2P, senkit nem bíztatok illegális tartalom tárolására, ugyanis a Google periodikusan futtat le a fájlokon hash összehasonlítást. Amennyiben bármelyik fájlé megegyezik egy jogvédett anyaggal, a fiók azonnal végleges tiltásra kerül, ahonnan talán csak a support tud feloldozást nyerni (erősen kétséges). Titkosítva megkerülhető a tiltás, de ne tessék kibúvókat keresni, hanem a jogszerű utakat választani! Ezt csak azért jegyzem meg, mert előfordulhat hibás megjelölés is egy screenshot stb kapcsán.
• 5 TB fájlonkénti / 750 GB napi feltöltési limit felhasználónként - korlátlan tárhely, a letöltés mennyisége is, ám a feltöltést korlátozzák. Max 750 GB mehet fel naponta, de a limitet elérve az utolsó fájl még feltöltésre kerülhet, ha az nem haladja meg az 5 TB limitet. Mondjuk az évek alatt ezt a limitet csupán szándékosan tudtam elérni kétszer.
• Egyszerre 10 API hívást lehet kezdeményezni (gyakori API hívás típusok: fájlművelet, mappalistázás), ha ezt sikerül elérni, a Google bannolja a hozzáférést 24 órára. Ilyenkor sem a letöltés, sem a listázás, sem pedig a feltöltés nem lehetséges. Ha nem akar az ember várni, válthat más API kulcsra, mivel csak a kulcs kerül ideiglenes tiltásra. Ez az rclone finomhangolásával teljesen kiküszöbölhető, illetve körültekintő használattal. Max 6 fájlnál több soha ne legyen dolgoztatva, s nem lesz gond.
• Nem igazán észrevehető hátrány a mai CPU-knak hála, de meg kell említeni. A fuse csatolás userspace, azaz felhasználói, ezért nem épp a leggyorsabb. Ez különösen kis fájlok másolásánál jelenthet érezhetően lassú írást/olvasást. Aki kis képekkel foglalkozik, annak nem javaslom az egyenkénti tárolást. Érdemes tömöríteni.
• Ha egy percen belül egy fájl 60-70x kerül megnyitásra (becsült érték, a support mondta), a Drive automatikusan letiltja a fájlt, túl nagy forgalom okozása miatt. Elég ritka, de erre a megoldás a webes felületre bejelentkezés, fájl kikeresése, jobbklikk->Másolat készítése, eredeti törlése, másolat visszanevezése az eredeti nevére (a Másolat rész kitörlése a névből) mindig orvosolja a problémát. Tehát ezek a fájlok soha nem kerülnek törlésre.
• Az előfizetés felbontása esetén fiókhoz való hozzáférésünk megszűnik, az API kulcsok/megosztási linkek még max 30 napig elérhetőek lesznek. Helyreállításra nincs lehetőség, ezért erre figyelni kell!

Illetve az API kulcs használata is limitált, de ember legyen a talpán, aki ezt egy-két klienssel el tudja érni:

Mint látható, a szolgáltatás hordoz magában némi korlátozásokat, melyeket igyekeztem őszintén mind összegyűjteni. Több lett, mint előny, de mindig könnyebb a rosszat meglátni... Egyébként mindenre van megoldás, ahogy írtam is. Kérdés, hogy ezek alapján Neked megfelel-e.

Végszónak pedig egy érdekességet hoztam, amit annak idején személyesen a Drive megalkotója osztott meg velem. A Google olyannyira szívügyének érzi a Drive felhasználók biztonságát, hogy az adatokat tartalmazó HDD-ket fizilkailag összetörik 30 naponta. Természetesen előbb a létező fájlok átmásolásra kerülnek egy új datacenter szerverre. Ezért van például a kukázott fájlokon is egy 30 napnyi helyreállítási lehetőség. Utána végleg megsemmisülnek. :)

Illetve fontos még leszögeznem, hogy semmi közöm a Google/Drive marketinghez, az írásnak egyáltalán nem célja a szolgáltatás(ok) promózása. Mindössze azért írtam, mert számomra egy érdekes szolgáltatás, ugyanakkor kevéssé elterjedt, illetve sokan érdeklődtetek privátban a részletekről. Illetve ezek kívül van még pár érdekes Google féle megoldás, amiről még tervezek írni. :)

Köszönöm a türelmed és sok sikert, ha belevágsz!

3/15/2019

Hozzászólások

(#1) erer1000


erer1000
őstag

Visszatérős hsz

M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH

(#2) Mr Dini


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

A kérdés tehát adott:

Érezted már valaha szükségességét egy efféle szolgáltatásnak? Változott-e a véleményed? Szerinted hogy éri meg a Google számára ekkora tárhelyeket adni?

Várom a kérdéseket/véleményeket, bármit! :)

[ Szerkesztve ]

Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

(#3) Fred23


Fred23
nagyúr

(#4) Fecogame


Fecogame
veterán

Váó, brutális mennyiségű infó egy cikkben. Még csak átfutottam, de már így is sok hasznos dolgot találtam benne.

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#5) Mr Dini válasza Fred23 (#3) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Ez is összehergelhető rclone-nal egyébként, de a MEGA API hát nem a legjobb. Meg az 5 GB IP címre vonatkozó letöltési korlátozás 4 óránként számomra felejtőssé tette a váltást.

De teljesen jogos, a fizetős csomagjaik egészen rendben vannak!

Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

(#6) Fred23 válasza Mr Dini (#5) üzenetére


Fred23
nagyúr

Nem csak a fizetős működhet, VPN használatával kiküszöbölhető az 5GB-os korlát, tapasztalat! ;)

(#7) Mr Dini válasza Fred23 (#6) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Szintúgy tapasztalat, hogy ismerős küldött kb 100 GB adatot MEGA-n vágni, volt egy pár 5 GB feletti fájl... Na azt esélytelennek látszott leszedni Linux alatt megadl-lel és társaival.

Végül egy Windows VM és a MegaDownloader segített ki, amely képes volt folytatni ott, ahol korábban abbahagyta a letöltést. De elment vele három napom VPN mellett is.

Azt hiszem ez az írás egy picit kényelmesebb fájlmegosztást kínál mindenki számára. :)

Amúgy ha valakinek úgy tartja kedve, használja bátran a MEGA-t! :) Ízlések és pofonok.

Illetve ugye :DDD:

[ Szerkesztve ]

Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

(#8) Fred23 válasza Mr Dini (#7) üzenetére


Fred23
nagyúr

Az szép! Csak én smucig vagyok, és szinte mindig az ingyenes lehetőséget választom, akkor is, ha nem ér fel a fizetős szintjére. :DDD

(#9) Chaser válasza Mr Dini (#2) üzenetére


Chaser
titán

"Szerinted hogy éri meg a Google számára ekkora tárhelyeket adni?" minél többet adnak, annál többe tudnak bekukucskálni ( :

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#10) nemlehet válasza Mr Dini (#2) üzenetére


nemlehet
őstag

Szerinted hogy éri meg a Google számára ekkora tárhelyeket adni?

Úgy, hogy szerintem a felhasználók töredéke használja ki ilyen szinten a lehetőséget. Eleve ott elbukik szerintem a legtöbb embernél, hogy nincs se elég gyors, se elég megbízható netkapcsolata ilyesmihez. Még itthon is komoly gondok vannak ezzel, pedig ugye kiemelkedően jó a net magyarországon. Ha mondjuk 5-10 mbit-es feltöltésed van akkor azzal tényleg csak "véglegesen" archiválandó fájlokat tudsz ilyen módon tárolni, mert egyszerűen hajtépős a dolog.

Gondolom a google nem kisker áron kapja a HDD-ket, szóval simán lehet, hogy már pár havi előfizu díjból megtérül neki mondjuk egy 3 TB-os egység (vagy isten tudja mit vesznek, azt hiszem fajlagosan az a legolcsóbb, de 1 éve néztem utoljára)

Amúgy én is úgy gondolom, hogy tárhelyből sosem elég, de a technikai lehetőségek nálam se adottak nyamvadt 4-5 mbit feltöltéssel. Szóval maradok a local NAS-nál meg a havonta backupolásnál :D

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.