2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Volta a bányából azaz CMP 100-210 kisteszt (Tesla V100 mining)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sok várakozás után megérkezett hozzám egy érdekes kártya. Mindíg is szerettem az olyan megoldásokat amelyekkel kell egy kicsit foglalkozni hogy használhatóak legyenek, eközben sokat újdonságot tanulok meg.

A kártya eredetileg bányászatra készült USA piacra. Aránylag új azaz 2020 utáni kiadás de maga az architektúra régebbi. A kártyához 59eFt-ért jutottam hozzá szállítással és már utólag nagyon bánom hogy nem vettem belőle többet. Attól tartottam hogy a többi CMP kártyából tanulva ez is porrá van butítva.
A GPU GV100 azaz a Volta, ezt nem sokan ismerik valahova a Pascal (pl 1080ti) és Turing (pl:2080Ti) közé tehető tudásban. Nvidia nem adott ki gefroce kártyát ilyen GPU-val, de volt belőle TitanV és Quado verzió. Ennek oka valószínűleg az hogy ez inkább számításokra készült. Itt jelent meg elsőnek a tensor magok használta. (Konkrétan 640db van benne de elvileg a bányász verzióban tiltva)
Vram rajta 16Gb HBM2 Samsung egy eléggé széles 4096bit buszon tekintélyes sávszélességgel.

Elég szép számok de vajon mire is jó ez?

Nézzük a kártyát:


Igen egyszerű kinézetű, aktiv hűtése nincs neki mivel szerverbe szánták. Külsőre gyakorlatilag passzol az összes Tesla kártyához csak a műanyag borítás nélkül azaz így néz ki pl a Tesla M40, P40, P100... Ennek ott van jelentősége hogy a korábbi modellekhez készült nyomtatott hűtőadapter kompatibilis vele.
Tápellátásról 1x8Pin EPS gondoskodik (max 333w) de adtak hozzá átalakítót 2x8pin Pcie tápcsatlakozóhoz ami igazán rendben is van tekintve a kártya 250w és felvehet a pcie sávokból is valamennyit.

A bordát és plate-ket leszedve:

Látható a tekintélyes méretű GPU és a köré épített HMB2 ramok. Feltűnhet még hogy a kártya felső részén van kettő pcie-hez hasonló csatlakozó, ezzel közhető össze több kártya és így nem a cpu felöli pcie-t terhelik a kártyák egymás kommunikációjával. Osztozik a TitanV board-jával, de ott a táp 2x8Pin és a kimenetek helyén sem üresség van. GPU GV100-893-A1 megegyezik a V100 Pcie 16Gb-os alapmodellel.
VRM sem egy gyenge ami rajta van.

Kinyomtatott aktív hűtés adaptere sajnos a cikk megírásánál nem készült el, így csak egyszerűen egy Dell SSF gép CPU blower hűtőt drótoztam rá a gépházamhoz, ez nem hatékony ugyan de a célját kiszolgálja.Elég nagy hézag van a hűtő szája és maga a borda között (kb 2cm) mivel a borda nem ér végig a kártyán a rögzítő felé, szóval itt bukok egy jó nagy adag nyomást ami azért probléma mert a kártyát úgy tervezték hogy nagy nyomású venti áramoltassa benne a levegőt.

Driver ügyben Win11 hozzá sem szagolt, nvidia driverek is csak nézteki ki magukból hogy mi is ez és feldobták sok gondolkozás után hogy biztosan nem nvidia hagyáá má bééékén. De itt nem rezzentem meg Tesla V100 drivere is működik hozzá, akár WDDM akár TCC módban. (de TitanV és Quadro GV100 drivere is megfelel!)

Kissé gyengék az órajelek GPU boostol 1380-ig, Ram 810-en, a leírások szerint 1Ghz-es HBM2 van rajta így valószínű jobb lesz azon hajtani ha már tudja. (vannak 1.1Ghz+ modellek is) GPU-Z a boostot nem írja ki rendesen.
MSI afterburnert elindítottam maximum venti állásban és nyomtam neki egy scan OC-t ami gyakorlatilag megkeresi kissé konzervatív módon a maximum stabil órajeleket. Az eredmény 1520@0.794v GPU órajel és kicsivel magasabb mint 1Ghz ram órajel lett. Ezt én kissé visszavettem a tesztekhez mert úgyis TDP limitbe fog ütközni a kártya. (1820-as órajelet jelentett maxnak de azt a kártya képtelen elérni)
(IMG:/dl/upc/2024-04/02/139440_hvxnzouvpxtaf6zf_titanv.jpg)(/IMG)

Tesztek:

Tesztkörnyezet:
Asrock Taichi X299 XE
Intel i9 7980XE@4.5Ghz + egyedi víz
8x16Gb DDR4 3200@4000 ECC REG
Intel A770 16Gb megjelenítőnek
Samsung PM9A1 1TB + PM981 512Gb + Samsung Evo 860 500gb + Kingston HyperX 480Gb
Superflower Platinum 750w
HP ZR30W
Windows 11 Pro

Aida GPGPU teszt:

60-70 fok, hotspot 78 fok, de a hűtés még nincs kész és már tuningolt kártyát mérek szóval egy szavam nem lehet, a barkács hűtő kiszolgálja de hangosan és a kártya végébe nem is érezni hogy fújna ki valamit. (meg ugye a gépházba tolja be a a hőt) Egy rendes hűtővel 70 fok alatt megúszható halkabban. Mindenképpen 85 fok alatt kell tartanom a kártyát, annyi a throthling limitje.

Stable Diffusion:

Lm Studio:

Fooocus:

GeekBench 6 Compute:
https://browser.geekbench.com/v6/compute/2006004

Teljesíti amit elvártam azaz még lenne mit finomítani mert van amiben lassabb mint kellene, nekem már így is jó a kártya.

De vajon játékokra is jó lenne?
A válasz jelen állapotában az hogy nem alkalmas komolyabb játékra. Pcie sávok limitáltak 1x-re azaz talán némely teszt amely kizárólag vramból fut az adhatna étékelhető eredményt de valós játék tesztek alatt kb GTX 1050-1060 szint lehetne. Extra hogy Raytracinget is támogat, QuakeII RTX játszható rajta csilivili fényekkel.
De én nem állok meg itt, ugyanis a kártyát szétszedve látszik hogy a limitáció úgy tűnik hardveres azaz hiányzik pár SMD kondenzátor a pcie sávoknál.

Ezeket ugyan pótoltam, azaz egy segítőkész fórumtárs ffodi pótolta, teljesen új SMD-kell de sajnos ez kevés az örömhöz. Ugyan úgy 1x módban fut de immáron a hardveres limitációt szerintem megoldottuk és tisztán a bios oldalról lehet valami ami miatt nem több sávon.

Bioshoz még hozzá sem nyúltam és tuning sem az igazi. Van még mit kihozni belőle.

Szintetikus teszteken ahol nincs szükség pcie sávra ott használható eredményt ad viszont csak ablakos módban működik.
Itt Quadro GV100 driverrel


Ezek ugyan szép eredmények de játékok nem futnak játszhatóan, még. Az is igaz hogy nem is erre vettem csak extrának kipróbáltam.

3Dmark nem fut le bár nem újdonság, a korábbi tesla kártyáimon is problémás volt így azt nem tudom tesztelni. Cyberpunk legfrissebb verziója fut de bármely beállításon fix 12 fps-t produkál, path tracing alatt 8fps-t.
Próbáltam biost írni (V100, GV100 biosokat) a kártyára de semelyik nvflash verzió nem írta meg, beleérve a feltört verziókat. Külső íróval még nem próbáltam.

Kértem segítséget a dartraiden NVIDIA-patcher készítőjétől, driver moddolás nem kell a kártyához szerinte mert teljes értékűen tud gyorsítani 3D-t, pcie módban pedig nem tud segíteni.
Nvidia official fórumon elhajtottak a fenébe, nem igazán segítőkészek moddolásban.
Van egy megérzésem hogy a pcie smd-k feletti alkatrészekkel kell valamit állítani. (gpu straps)

Összességében számításokra nekem elegendő (még így limitálva is), 16Gb vram miatt lehet bele pakolni is. Pcie sávszél az fájó pont, de nem adom fel, valahogy remélem meg fogom oldani.

Ha esetleg van még másnak is ilyen kártyája az kérem ossza meg tapasztalatait.

Hozzászólások

(#1) PSti


PSti
tag

Esetleg írj techpowerupnak, látom a gpu-z se ismeri a kártyát. Hátha ők tudnak segíteni.

(#2) MasterDeeJay válasza PSti (#1) üzenetére

Már ismeri (v2.58), én küldtem nekik be csak a bejegyzés megírásakor még a teszteket a régivel futtattam. (2.57)
Techpowerupnak én segítek.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) strike-force


strike-force
őstag

Pöpec írás, mindig várom ezeket a modern barkácsolásokat! :) :R A konfignál 3-szor néztem meg hogy jól látom-e a 128 GIGA ramot bakker! :D :D

[ Szerkesztve ]

R7-5800X / 32GB / RTX3070 / POCO_F3 (8/256) / i12 64GB - Just realize it!

(#4) MasterDeeJay válasza strike-force (#3) üzenetére

Köszi!
ECC REG ram az olcsó használtba. Így vettem 8x16gb-ot. Ezeknek ilyen 5-8eft között van darabjuk. 50eft alatt volt a 128Gb. Tuningolni ezt is lehet.
AI-hoz jól jön, meg ha kell ramdisknek.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#5) ffodi


ffodi
veterán

Köszi az írást és az említést. :)

Az alábbi képen egy Titan V hátulja. A BIOS mod mellett a megjelölt alkatrészek cseréjét/módosítását (amik vélhetően 0R értékű ellenállások) én még tuti kipróbálnám. Elég szembetűnő és "gyanús" különbség a tiédhez képest.

"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája

(#6) ffodi válasza ffodi (#5) üzenetére


ffodi
veterán

Közben találtam Tesla V100-ról és egy Quadro GV100-ról is képet, ott is a fentiek szerint vannak beültetve az alkatrészek, ami érdekes.

"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája

(#7) MasterDeeJay válasza ffodi (#6) üzenetére

Akkor egy próbát megér, megcsinálom.
Mondjuk furcsa hogy mindegyiken egyforma, mert a titan V-nél pont máshogy kellene állnia a kevesebb ram miatt meg a más táp miatt.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#8) ffodi válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


ffodi
veterán

Igen, furcsa, de lehet csak a PCI-E sávszélt állítja.

"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája

(#9) MasterDeeJay válasza ffodi (#8) üzenetére

Ahogy utána néztem támogat "Polarity Inversion and Lane Reversal" lehet annak a hardveres beállítása hogy ne működjön rendesen.
Tényleg eléggé közel van a pcie sávokhoz.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#10) MasterDeeJay válasza ffodi (#8) üzenetére

Próbálgattam értékeket, a board ID-t állítja az a sor.
Azzal van a gond hogy maga a GPU-ban lévő falcon tárolójába van beírva a GPUID (1DF4) meg az ahhoz tartozó board IP.
A board id-t azt a moddolt nvflash ki tudja játszani, de a cpuid-t kellene csesztetnem azaz a falcont kijátszani, a v100-as biosát csak az azonos gpuid-s gpu fogadja be.
Másik lehetőség hogy moddolt bios csak azt meg alá kell írni mert szintén nem eszi meg a falcon.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.