2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Dell Inspiron 16 - 5625 (Machasonulás)

Írta: | Kulcsszavak: notebook . laptop . DELL . Inspiron . 5625 . számítógép

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Egy újabb notebook bemutató jön.

Ugyanis az előző gépemet leváltottam, aztán amit vettem az elromlott, így megint keresgéltem. Nem voltam biztos annyira dologban, hogy pontosan milyet is vegyek és csak nézelődtem első körben. Aztán a Médiában véletlen láttam meg ezt a típust, de úgy annyira nem is gondoltam rá. Persze kitűnt a sorba a hatalmas tapipaddal és gyönyörű ezüst színével.
Aztán elkezdtem nézni videókat a gépről. Voltak jobb és rosszabb "elmondások" róla. Próbálok objektív maradni.

Egy kis gyors műszaki mustra:
- AMD Ryzen 7 5825U 8mag - 16 szál Integrált Radeon grafika (512MB dedikált rammal)
- Windows 11 Home, 64-bit
- 16-inch, FHD+ 1920 x 1200, 60 Hz, MATT IPS
- 16 GB, 2 x 8 GB, DDR4, 3200 MHz, dual-channel
- 512GB NVME SSD
- Office is jár hozzá

Méretek: szélesség: 357mm, mélység: 252mm, vastagság: 15.67 mm - 18.30 mm
Súly: 1.87kb. Nehéz, megmondom, hogy nehéz.

Aztán végülis megrendeltem ezt a masinát, miután jól utánanéztem. És igen a teszteknek részben igaza volt.

Kezdjük is a vásárlással. A Médiában vettem meg végül. 275 be került. Tudom sokkal erősebb gép is van ennyiért. Ami igaz is. De az nem ennyire letisztult. Ez szó szerint egy Window-os Mac. Jó tudom, nem kell rám önteni a savas bödönt. De azért csúnyán hasonlít a 15ös Air re vagy a 16 os Pro ra...

A dobozban csak a gépet, három fecni papírt és a töltőt kapjuk, amit még egy zacskóba sem raktak bele. Amúgy igazuk van. Minek csomagolják be a töltőt, amikor az emberek 99.99% a csak dobálja. Meg lerakod a földre akármi. Úgyis össze fog karcolódni, de mindegy. Amúgy érdekes, hogy a töltőtéglán még van egy kis zöld LED. Picit retró érzést ad...

Szóval a gép egy fóliában, meg a billentyűzet és a kijelző között a szivacsos izé, amit mindig megtartok, mert hordozásnál azért jól jön. Még éppen belefér a Converse iskolatáskámba. Igen azt használom mint notebook hordozósnak. Mert a gépünk bizony nem pici.
Ugyanis 16 collos a panel átmérője. Hiába vékonyak a kávák, de azért na. A gép nem kicsi.

A méret mellett megemlíteném az összerakási minőséget. Az kiváló. Nem recseg, nem ropog. Full vas body :)
-kivétel a kijelző körüli fekete rész.

A gép tetején csak egy DELL logó van, az alján meg egy jó adag szellőzőrács, összecsukva hátul meg egy fura nagy gumitappancs végig. Aminek fontos szerepe van, ugyanis felnyita talpként szolgál. Ez is az úgynevezett ergoliftes kialakítású masina. Így a kijelzőt felnyitva megemeli a billentyűzetes részt. Egy fokkal így jobban szellőzik és könnyebb is talán gépelni rajta. Amúgy ék formájú, mert az eleje fele brutálisan vékonyodik a szerkezet. Emiatt a csatlakozók a két oldalra kerültek, amiból nem is olyan kevés van.


Baloldal: töltő - HDMI 1.4 - USB 3.2 Gen 1 - USB 3.2 Gen 2 Type-C (töltés és displayport)


Jobboldal: SD kártyaolvasó - USB 3.2 Gen 1 - Jack

Nyissuk ki!

Itt fogad minket a 16 colos Full HD+ azaz 1920x1200 as felbontású 16:10 es képarányú Matt IPS képernyő. sem érintés, semmi. 250 nit.. Annyira nem rossz azért, mint amit a műszaki adat mond, de erről még később.

A képernyő fölött találunk egy VÉGREEE! Full HD webkamerát. Végre, ideje már, 4K is lehetne lazán amúgy.
Tartozik hozzá két darab mikrofon és egy elhúzható fedőke is, ha valaki fél attól hogy meglátnák. Amúgy tök jó képe van.

De a legjobb rész lentebb van. A numpad nélküli Magyar billentyűzet, ami szürke színű, de rendelkezik két fokozatban állítható fehér világítással. Normális kiosztás. A jobb oldalon a hosszú Í és a csizma enter.
Plusz a jobb felül található bekapcsoló gomb egyben ujjlenyomat olvasó is.
És a klaviatúra két oldalán találhatók az egyenként 2W os Maxx audióval megtámogatott hangszórók. Nem rosszak amúgy egyáltalán. Szolidan a fém rácsozás mögött. És akkor jön alul vagy nekünk elől, a

GIGANTIKUS tapipad. De tényleg óriási. Apple re hajaz ha meg nem haladja. Beépített gombokkal, de stabil, nem lötyög ilyesmi. Egész jó használni. Viszont nem lehet kikapcsolni. Amit nem értek. (de biztos csak én vagyok a hülye :)) ) A letisztultsághoz tartozik, hogy a baloldalon van egy szem visszajelző led, az is csak a töltésnél világít és kész. Szerencsére matrica is alig van a gépen. Az ujjlenyomat olvasót szimbolizáló van a gomb felett, ami leszedhető könnyedén. Úgy van eleve felragasztva. A két maradék Ryzen és Radeon. Ennyi. Én ennek örülök!

Azt hiszem körbejártuk a gépet, így akkor nézzük meg végre működését.
A pozitívum oldalán van a Ryzen 7 5825u proci, ami 8 maggal és 16 szállal rendelkezik. A hétköznapi dolgokban nem nagyon fogjuk két vállra fektetni. Értem ezalatt a netezést, videózást, de simán videóvágni hasonlók. Tápos fajta. Plusz meg van támogatva kétszer 8GB DDR4-3200- as Rammal. Így a kétcsatornás üzemmód is rásegít a teljesítményre. A videókártya oldalon az integrált Vega 8 Ryzen 4000 van benne. Annyi a különlegessége, hogy a rendszermemóriából lezár magának 512MB dedikált ramot. Érdekes. Alapból nem nyúl hozzá a 16GB (vagyis 15.4) rendszermemóriához. Így a teljesítménnyel nincs gond. Főleg a Videókártya oldaláról mondható el, hogy azért combosabb, mint az Inteles haverok. Na nem annyival, hogy kiváltson egy dedikált kártyát. Erre senki ne alapozzon. 720p ben jó néhány címet elvisz. Erről a Youtube on több teszt is van.

Viszont a teljesítménynek két ára van. A melegedés és a hang emiatt. Sajnos ezt a DELL mérnökei, egyáltalán nem jól oldották meg. Főleg tápról üzemelve, kifejezetten hangosnak mondanám a gépet. Indokolatlanul megy a venti. Persze a hőt el kell távolítani. De sehol sincs egy Acer megoldáshoz képest. Szóval azért itt még lett volna mit alkotni. Akumlátorról persze szinte állandóan néma. Játék közben amúgy simán belenyal a proci a 80 fokba, persze az AMD APU ereje sem mindegy. A helyzet így "nem jó, de nem is tragikus". :))

A kijelző fényereje nappalra zárt helyiségben azért még bőven elég. A kontraszt kifejezetten jó. A színeket is állíthatjuk a DELL programjában.
Apropó Dell. Mydell konzol nevű programban állíthatunk dolgokat. Példának az energiagazdálkodást, vagy a kijelzőt érintve.

Itt megjegyezném, hogy a billentyűzet fényerejét és világítás idejét a BIOS ban lehet állítani. Eleve meghatározható, hogy áramról, vagy akumlátorról mennyi ideig világítson, vagy állandóan világítson. Érdekes, mondjuk ezt egyszer beállítjuk és kész. A dedikált gombjával pedig bármikor állíthatjuk két lépcsőben a fényerőt, vagy csak kikapcsolhatjuk.

Természetesen rendelkezik a gép a szokásos Wifi és Bluetooth extrákkal. Erről szerintem sokat nem kell beszélni.

Pozitívumok:
- letisztult külső
- egyszerű billentyűzet világítással
- hatalmas tapipad
- nagy méretű kijelző, a képarányának köszönhetően jól lehet rajta netezni.
- fém gépház (Mondhatni prémium külső) Így ezüstben szerintem gyönyörű.
- Jó hangszórók, amik felfele néznek.
- Full HD webkamera

Negatívumok:
- hangos hűtés (Bár BIOS és firmware frissítés után némileg halkabb lesz)
- lehetne sokkal jobb NTSC, SRGB színtérrel rendelkező legalább 400 nites panel bene. Persze szerelték ilyennel is a gépet, csak nálunk nem nagyon kapható. Mert van érintőképernyős változat is.
- kissé túl van árazva a teljesítményét tekintve.
- nyomorgatott mutató nyilak a billentyűzeten.
- a touchpad nem kikapcsolható. (Ha valaki tudja hogy lehet, írja meg kérem!!!)

Viszont itt jön még egy dolog, amiről nem beszéltem. Hát az Akumlátoros üzemidő. Lévén ez egy notebook.
Azt elmondhatom, hogy nem kell aggódni, ha a hálózati töltőt otthon hagynánk. Már csak azért sem, mert rossz napokon is el fog szerintem 5 órát is menni simán. Plusz természetesen tölthető USB C portról is :) Jupiii. Már lesek is hozzá monitort, ami USB C vel rendelkezik.
De hogy a mai napot nézzem. 12 órakor még 100% on volt az aksi, akkor húztam le töltőről. Ekkor elküldtem aludni, mert dolgom volt és 15:30 tól megy egyfolytában és írom a cikket, közben frissített, közben megy Youtube videó, videóvágo programot próbálgattam, meg neteztem mint a félbolond. És még mindíg 30% on áll. Kb fél fényerővel. Most már a frissítések után így aksiról néha néha bekapcsol a hűtés, de inkább néma, amit díjazok. Szóval jár a pacsi ezért, mert kishijján a munkanapot kibírhatja.
- Apropó, lehet adaptív és személyreszabott akumlátortöltést is intézni a DELL saját programjában. Én úgy állítottam ben, hogy 85% fölé ne is töltse. Így jelentősen hosszabbítható az élettartama az "elemnek".

Teljesítménynél én a GTA V öt próbáltam ki, ami natív 1920x1200 as felbontás mellett Vsync el olyan 40-50 FPS el megy kb közepes beállításokon.
A PUBG pedig hasonló beállításokkal inkább csak 40.
Viszont Geforce now és hasonlókra jó lehet. Azt még nem próbáltam.

Szóval nem egy rossz kis gép. Az ergoliftes kialakítás először nem tetszett a kinézet miatt, de kényelmesebb egy hangyányival tényleg. Stabil baromira. A gép elképesztően jól néz ki. Letisztult. Jó minőségű na. De a hűtőventilátornak csúnya hangja van, ha lehet ezt így mondani, és még hangosnak is mondanám, szerintem feleslegesen. De lehet egy kis járódás útán ebből is fog faragni. De ennyi negatívum belefér, hiszen ellenzi az igen jó proci, a 16GB ram, az NVME SSD. És a közel sem olyan rossz képernyő, mint aminek gondolná az ember a specet nézve. Nem mondom hogy a legjobb vétel, de aki a letisztultságot keresi, eleganciát és nem mellesleg MAC hez hasonlót akar, na ott viszont BEST!!!

Ezzel zárnám szavaimat!
Remélem tetszett a cik. Ha valamit kihagytam volna, akkor azt írjátok meg kommentben és bővítem, illetve válaszolok rá.

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) Luck Dragon

Kár hogy ilyen hangos a ventilátora. Pont most keresgélek hasonló kategóriában notebook után. Köszönöm a leírást. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#2) Lalikiraly válasza Luck Dragon (#1) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Szia.
Konektorról igen hangos. Vagyis inkább az hogy nagyon csúnya hangja van.
Most a Windowsban a CPU minimum teljesítményt 80% ról levettem 50 re. Most egy ideje csöndbe van.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#3) Lalikiraly válasza Luck Dragon (#1) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Levideóztam a hangját. Néha kb 40 másodpercig megy lehúti magát utána néma. Szerintem egy Acernek messze jobb a hűtése. Ha kell a videó valahogy átküldöm neked.

Onnan látszik, hogy vacak a hűtőrendszer, hogy 39 fok alá nem tud menni.
Hasonló Acer mondjuk az I5 13 gennel 26 fokig lemegy simán. Ez meg a 20 fokos szobában ennyi. Ha meg tudod szokni akkor nincs gond. Nekem az a bajom, hogy maga a gép többi része meg marhajó. Jó rá nézni.

[ Szerkesztve ]

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#4) Luck Dragon válasza Lalikiraly (#3) üzenetére

Ha már Acer, nem volt tervben az alábbiak ?
- ACER Aspire A515-57 - i5-12450H, 15.6FULL HD, 1000 GB, 16GB, UHD Graphics, Win11 Pro 249eft

Vagy egy LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 512 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics 259eft

Vagy ha már Dell akkor egy Vostro 3? 3520 & 3525

[ Szerkesztve ]

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#5) Lalikiraly válasza Luck Dragon (#4) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Hát a Leneovo két kategóriával fentebb van powerben is...

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#6) Luck Dragon válasza Lalikiraly (#5) üzenetére

Természetesen, semmilyen rossz szándék nélkül érdeklődöm. Az általad említett Dell 279E, bemutatása nagyon érdekes volt! Kíváncsi voltam, vajon van-e más olyan modell, amelyet fontolóra vettél a döntésedkor?

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#7) Lalikiraly válasza Luck Dragon (#6) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Igazából én teljesen más kategóriákban nézelődtem.
Ezt a gépet amúgy lehet intel procival is kapni, de a hűtési gond ott is fenn áll. Mondjuk azért ez a Ryzen proci forróbb fejű. Na hát meg a power. Azért csak 8 natív egyforma mag és 16 szál...

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#8) Luck Dragon válasza Lalikiraly (#7) üzenetére

Értem :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#9) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

" A hétköznapi dolgokban nem nagyon fogjuk két vállra fektet."

feketetni.

Még mindig nem olvasod át megjelenés előtt az írást.

"Annyi a különlegessége, hogy a rendszermemóriából lezár magának 512MB dedikált ramot."
Mint mindegyik Vega IGP támogatású AMD mobil processzor.

"Játék közben amúgy simán belenyal a proci a 80 fokba. Ezt én sokallom."
Mivel a processzorban dübörög a VGA kártya, teljesen rendben van a hőmérséklet.
Amúgy a Dell hajlamos saját energiasémát gyártani. Talán azzal lehet optimális a teljesítmény és hűtés optimalizálás.

"a touchpad nem kikapcsolható. (Ha valaki tudja hogy lehet, írja meg kérem!!!)"
Az eszközkezelőben letiltod a hardvert.

A gépelés közbeni véletlen érintés ellen védettnek kellene lennie alapesetben.

"Onnan látszik, hogy vacak a hűtőrendszer, hogy 39 fok alá nem tud menni.
Hasonló Acer mondjuk az I5 13 gennel 26 fokig lemegy simán. Ez meg a 20 fokos szobában ennyi."

Ne viccelj már. Az AMD APU teljesítménye meghaladja az Intelét. Amúgy a processzor energia sémájában beállítható a kívánt hatás.
Teljesítményt, hűtéssel vagy energia takarékosságot szeretnél. Vagy kiegyensúlyozott. Játék esetében kevéssé számít a hűtés hangja.

Amúgy.
Inspirion - kommersz termék.
Vostro - SOHO kategória. A kommersz és az üzleti kategória között van.
Latitude - Az üzleti kategória. A megbízhatóság a fontos, nem a teljesítmény.
Alienware - A gamer kategória. itt a strapabíróság és a teljesítmény is fontos.

Amúgy sok sikert a géphez. Legalább is addig, amíg nálad lesz.

PS:
Machasonulás nincs, Ne azonos kategória. :D

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#10) Tim82 válasza Hieronymus (#9) üzenetére


Tim82
nagyúr

Én úgy látom, a "javításod" is megért volna egy átolvasást.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.