2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

A tökéletes hangzás,de miért kerül több millióba?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Halihó!

Elképesztő dolog. A boga Úristennek se tudok nyugton maradni, mindig vágyom a jobbra, szebbre. Még ha anyagilag megengedhetném magamnak, akkor oké, de mit ugrálok ha egyszerű átlagfizetésből éldegélünk?
A történet ott kezdődik, hogy mániákusan szeretem a zenét.
Van egy középszerű, saját elképzelés szerint kialakított házi mozi rendszerem, aminek a szíve egy Onkyo erősítő. Mivel használtan vettem, és napi szinten nyüstölöm, nem átlagfelhasználói szinten, hát várható volt, hogy megkotlik.
Megtörtént. Lezuhant a körbe-körbe helikopter, illetve csak jobbra-balra császkál szárnyaszegetten. Magyarul, elment az 5.1, csak sztereó van, az is csak csínján. Mert gondol egyet, és kikapcsol. Ráadásul eközben egy nagyot fingik a hangszórókba, amik ezt nem szeretik.
Nem félek a csavarhúzótól, barátom a Youtube,apukám meg finommechanikai beütéssel megáldott erősáramú képzettséggel rendelkező ezermester, szóval uzsgyi neki, megberheljük. Ja. Ahogy Móricka elképzeli. Merthogy amit csak beteg lehetett, az kimértük, és minden jó, és mégsem. Relék, tranzisztorok, toroid, pufferkondik, kábelek, kötések, forrasztások.
Addig jutottunk, hogy valahol a Dolby panel lehet a ludas, de ez teli van SMD alkatrésszel, meg procival, ami nekem, nekünk már túl nagy falat. Célszerű lenne kicserélni az egész panelt, de ez nem úgy van, hogy bemész a Reálba, és leveszel egyet a polcról. Rendelni kellene, és az eBuyon van is, csak nem biztos, hogy az adott szériához jó. Mert képről ugyan egyformának TŰNIK de tegye fel a kezét, aki nem járt még úgy, hogy rendelt egy féltéglát, és cserepet kapott helyette.
Ráadásul nem olcsó mulatság, nem kockáztatnék. Szóval álmodtam egy nagyot, és arra jutottam, hogy veszek egy erősítőt újonnan. Kitalálod? Jól pofára estem. Abban a hitben voltam, hogy veszek egy középkategóriás cuccot, olyan 150 körül. De bakker, NINCS!!!
Jó, van, de ezeket a Aunákat, Akaikat engedjük már el. Hová tűnt a Sharp, az LG, a Panasonic? De tényleg? Egy szaros Sony alulról nyalja a kétszázat? Nemá. Mi történt itt? Tudom, infláció, Forint, de most komolyan, mi van, nem érdemes középkategóriás cuccot árulni? Mert az van, hogy vannak ezek a kínaiak, 70-120 ért, aztán öt perc szünet, és a következő meg kétszáztól felfelé. És azok is csak BELÉPŐ kategóriásak. Ami jó lenne, az olyan 400 körül van.
Álmodtam egy nagyot, és eladtam az egész meglévő rendszeremet. Így már volt valamennyi alaptőkém, amit kiegészítettem a rászánt kerettel. Elfurikáztam Pestre egy házimozi stúdióba. Meghallgattam többet, kiválasztottam egyet. Nagyon jól szólt, részletgazdag, telt hangkép, nyitott, levegős színpaddal. Leszurkoltam érte majd egymilliót, és megvettem, hazahoztam, beüzemeltem. Meglepően pocsékul szólt. Belerondított két mumus, az egyiknek a neve Szobaakusztika, a másiké Forrás.
Hiába jó a cucc, ez a két rohadék szétcsapja az egészet. A tárcám újra teli volt lével, szakembereket fogadtam, akik átalakították az egész szobát, hangszigetelték, majd mérőmikrofonokkal minden hangszórót megfelelő pozícióba állítottak. Újabb millió.
Még mindig volt elég pénzem, hát vettem egy csúcs előerősítőt D/A konverterrel, egy magas bitrátájú cd lejátszót, és egy csomó lemezt. Még egy millió. Fizetni akartam, de valami meleg sűrű lébe tenyereltem és felriadtam. Ja, beleért a kezem a szaros bilibe.
Jó hogy csak álmodtam az egészet. Fintorogva nézegetem az Onkyo-t. Adok én neked, megállj. Kényszeredetten felütöm a Jófogást, és nyakig merülök a...hülyeségbe.

Ja, ugyanitt Onkyo erősítő eladó! A rendszer többi része megbeszélés tárgya. Posta oké, Geresden megtekinthető. Érdeklődni priviben! (ez már nem vicc.)

Hozzászólások

(#1) futo001


futo001
senior tag

A kinaiak kozott igazi gyongyszemek vannak, nemreg jart nalam valami kimondhatatlan nevu DAC es az allam leesett.
Viszont Auna...jo eg. Nagyon kellemetlen emlek.

En hasznaltan vettem par eve egy Anthem erositot Elac 5.1 szettel, iszonyat jo parositas. Masik szobaban meg Denon es Wharfedale kombo van, szinten nagyon jo bar az inkabb moziban tundokol igazan mig a masik szett mindenben. De arban is van kulonbseg koztuk.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#2) #72042496


#72042496
törölt tag

Ha a zenét szereted mániákusan, akkor hogyhogy egy ilyen sokcsatornás rendszeren akarod hallgatni? Annak idején a Totelben kértem egy ajánlatot és átnézettem/megjavíttattam épp egy Onkyo házimozi-erősítőt, korrektek voltak. Talán a tied is menthető, valamennyi utánajárást megérhet.

Azt egyébként kipróbáltad, hogy teszem azt HDMI-ről nincs 5.1, vagy optikáról se? Vagy csak ha fölkevered a sztereót, akkor szól-e az összes hangszóró. Szerintem sztészedés előtt ilyennel érdemes kezdeni, mert segít lehatárolni, hogy mi is "kotlott meg" benne.

Tudom, hogy itt vörös posztó, de ha új 5.1-et akarsz, akkor az alacsonyabb árfekvésben lehet, hogy jobban jársz egy olyan soundbarral, amelyikhez vannak hátsó sugárzók is.

[ Szerkesztve ]

(#3) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

A kérdés jó! Azért, mert mániákusan szeretem a zenét, viszont filmezni is szeretek.Sőt, valamikor régen még játszottam is.Ahogy írtam, nem vagyok krőzus, ezért egy erősítőt használok all-in. Sztereóban zenét, filmhez a több csstornát. Próbáltam HDMI-n, optikán, koaxon, és adtam jelet analóg bemeneten is. Azt hiszem DVD üzemmód a neve, és sok rca kábelen keresztül megy a jel a különböző hangfalakhoz. Az eredmény ugyanaz, erőtlen minden csatorna, nagyobb hangerőre tekerve pukkan egyet és kikapcsol.Hangfalak impedanciája 8 ohm, mindegyiké. Végignéztem a kábelek mindkét végét, hátha zárlat van valahol, de nincs. Egyenként kipróbáltam a hangfalakat a végfokról, mindegyik jó. Úgyhogy passzolok.

(#4) Jack Hunter válasza futo001 (#1) üzenetére


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Nem akarnám elvinni a témát, de gyanítom, elég kevesen érdeklődnek utána, így megosztanád a kellemetlen emlékedet az Aunáról? Merthogy papíron tök jó lehet, és pofásan is néz ki.

[ Szerkesztve ]

(#5) Samus válasza Jack Hunter (#4) üzenetére


Samus
addikt

Keress rá neten. főképp arra, milyen belül. Hamar megleled a választ.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#6) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Nem okoskodni akarok, de csak azt írom, amit mindenfelé olvasok már nagyon rég óta: ha annyira fontos a zene (minősége), akkor arra nem épp ez a "mindent is egyben" megoldás a legcélszerűbb. Gondolok itt főleg az alsó és még tán a közép kategóriás sokpontegyes házimozi erősítőkre. Ezek alapból "házimozira" vannak kihegyezve és nem annyira sztereó zenehzallgatásra. Szólni szólhat jól, meg mégjobban is, de a kérdés, hogy mihez képest. Mikor lehet, hogy töredék áron össze lehet rakni egy olyan külön "zenélgetős" láncot (akár x86, akár Pi vonalon), ami hangzásban megeszi reggelire az ilyen erősítőket.

(#7) csizzah


csizzah
aktív tag

Sajnos nagyon gyakori probléma az Onkyoknál, jó eséllyel a hdmi board ment tönkre, milyen típusról van szó pontosan?

(#8) fererencz89


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Nekem is használt hifi cuccaim vannak. Nagyon szeretek zenét hallgatni, ezért a jobb ár-érték okán van ez így. Ha nagyon akarnám, megengedhetném az újat is, de inkább fontosabb dolgokra költök (családi ház, 2 gyerek,...). Néha én is el szoktam játszani a gondolattal, mit vennék, ha mindenből újat vennék. Hát, durva lenne az összeg úgy is, ha "alsóbb kategóriás" dolgokat vennék, mint amik vannak.

Utóbbi példa:
Myryad végfokom van (MA 120), kb 20 éves. Erre szembe jött egy teszt, az új Myryad Z valami erősítőről. A Z... az a "megfizethető" paletta, az M... az a jobb minőségű. Mennyi is most ez a "megfizethető" integrált sztereó vas? Majdnem 1mFt!!!!! :Y
Ehhez képest én gombokért vettem az erősítőt. Ha bemegyek a boltba, mennyit kellene fizetnem, ha nem akarnék visszalépni? Durva... :(

Ja, ezt meg hifis topikban osztották meg, tanulságos: [link] és egy ráadás: [link]

Nem szotkam hibázni.

(#9) #72042496 válasza csizzah (#7) üzenetére


#72042496
törölt tag

A board hibájánál a többi bemenet és az upmixer még működne, és az a puffogást se indokolja. Látatlanban nem lehet megmondani persze, de a tünetek alapján esélyesen más lesz a gond, vagy más is.

(#10) bkercso


bkercso
nagyúr

Néhány Onkyo egész egyszerűen számomra botrányosan szól. Olyan, de olyan sz@rul, hogy nem térek magamhoz. (Öcsém is vett egy ilye f0st.....) :U

Ára miatt megmosolyogni való, de, ha megdobod egy lineáris táppal, szerintem a TPA3116 is leszól nagyon sok HM vasat. Pl.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.