2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Középkategóriás videókártyák összecsapása

Írta: | Kulcsszavak: gtx 660 . gtx 1660 ti . i5-2500k . teszt . videókártya

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Nem régiben sikerült szert tennem egy Gigabyte Gtx 1660 Ti videókártyára, leváltva ezzel szeretett, bár már kissé koros Asus Gtx 660-as vga-t. Mivel a két kártya között 7 év telt el, így nagy előrelépésre számítok, habár félek a régi rendszerem nem fogja tudni teljesen kihajtani, de egyenlőre ez jött össze.
Mivel semmilyen tesztben nem ütköztek meg egymás ellen közvetlebnül, ezért gondoltam csinálok egy kis összehasonlító tesztet, mely bemutatja, hogy mekkora fejlődés ment végbe 7 év alatt a középkategóriában.
A tesztkonfiguráció:

cpu: i5-2500k 4,4 GHz járatva
alaplap: Gigabyte Z77-DS3H
ram: 2x4 Gb 1600 MHz Kingston
OS: Win 10 64 bit

A két videókártya főbb adatai táblázatosan:

Látható, hogy a legtöbb adatban rádupláz és néhányban rá is tripláz az 1660 Ti a 660-asra, de hét év alatt nem is várunk el kevesebbet.
Összehasonlító kép a két kártyáról:

Fizikai méretben nem nagy a különbség. A tesztben szereplő játékokat igyekeztem úgy összeválogatni, hogy minél modernebbek legyenek és legyen egy használható beépített benchmarkjuk, valamint egy régi kedvencemet is beraktam kiváncsiságból.
Az első játék az Assassins Creed Odyssey. Hozzá kell tennem, az összes teszt FHD-n futott, minden egyéb a diagramokon szerepel.

Jól láthatóan a gtx 660 nem bír el a játékkal, az átlagos fps értéke van ott ahol a gtx 1660 ti-nak a minimuma van. A gtx 1660 ti előnye közel 2,5-szeres az átlagos fps-ek terén, minimumok esetén 5-szörös.

Következő játék egy régebbi cím, a Batman Arkham Knight:

Meglepetésemre a gtx 660-as egész játszható szintet hozott, persze a gtx 1660 ti sokkal jobb eredményeket produkált, de az egész teszt alatt itt a legkisebb a kettejük közötti különbség, minimumok terén 1,5-szeres illetve átlagok esetén 1,75-szörös.

Következő az F1 2018. Ez inkább cpu intenzív, de ekkora vga-erő különbségnél nem számít:

A gtx 660-as valószínűleg kifogyott az erőből, ugyanis a minimum és az átlagos fps közel van egymáshoz, így még majdnem játszható is lenne, pár beállítás visszavétele után teljesen rendben menne. A gtx 1660 ti-nak valószínűleg cpu-limitje van, de így is a minimumok és átlagok terén 3,5-szer valamint 3,9-szer jobb.

A következő cím pedig a Far Cry New Dawn:

A gtx 660-as ismét szépen helytáll, kissé módosított beállításokkal teljesen játszható lenne a játék, persze a gtx 1660 ti most is 2-szer jobb mind a minimum, mnd az átlag terén.

A következő teszt a Metro Exodus:

Itt a gtx 660-as elvérzik, de még ha teljesen minimumra állítom, akkor is, így teljesen esélytelen. A gtx 1660 ti itt már erősen szenved a 8 éves cpu okozta megkötésektől, de így is a minimumja 3,3-szor míg az átlaga 6,6-szor jobb mint a 660-asé.

A következő alany a Shadow of the Tomb Raider:

A gtx 660-as szenved a 2gb vram okozta megkötésektől, mert szerintem gpu-val még bírná, míg a gtx 1660 ti tesztje végén már a játék is kiírta, hogy a szegény kártya annyira vissza van fogva a proci miatt, mint trabant az 1 tonnás pótkocsival autópályán, dombnak felfele. Persze így is 2,7-szer és 3,5-ször több minimum és átlag fps-t ért el.

A következő cím a Strange Brigade, itt elkövettem azt a hibát, hogy kissé alacsonyabb beállításokon futattama tesztet, mint kellett volna, de meghagytam így:

A gtx 660-as remekül szerepelt, s a cpu-limit szab csak gátat a gtx 1660 ti-nak is, többet nem is érdemes mondani róla.

A következő teszt a hosszú nevű:

A gtx 660-as nem nyújt megfelelő teljesítményt, míg a gtx 1660 ti majdhogynem malmozik s közben 3-szor több fps-t ér el.

A Total War Warhammer 2 egy jól optimalizált játék, így az eredmények sem meglepőek:

A gtx 660-as egész tűrhető fps értékeket hozott melyek akár játékra is alkalmasak lehetnek lévén egy körökre osztott stratégiai játékról van szó. A gtx 1660 ti 2,5-szer jobb minimumban és átlagban is.

Utolsó cím:

A gtx 660-as meglepően jól teljesített, a benchmark alatt ha nem látom az fps számlálót, megesküdtem volna rá, hogy több mint 40 fps van, olyan folyamatos volt. A gtx 1660 ti is is közel 3-szor gyorsabb volt.

Összesítésképpen 7 év fejlődésének köszönhetően még processzorlimites környezetben is átlagosan közel 3-szor gyorsabb a Gtx 1660 ti mint egy gtx 660-as.
Köszönöm szépen, hogy elolvastad és ha bármi észrevétel vagy kritika van, kérlek jelezd hozzászólásban!

Hozzászólások

(#1) laceszgamer


laceszgamer
addikt

Képeket szerintem picit alakítani kéne, mert ránagyítás nélkül még monitoron is nehezen kivehetőek a számok. :D

Dovahkiin, Dovahkiin naal ok zin los vahriin wah dein vokul mahfaeraak ahst vaal! Ahrk fin norok paal graan fod nust hon zindro zaan Dovahkiin, fah hin kogaan mu draal!

(#2) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Sajnos látszik is a CPU-limit. Nálam egy i5-3550 volt egy RX 580 mellé, és amikor Ryzen 5 2600-ra cseréltem, főleg a min. fps ugrott meg (persze az átlag is), az egész sokkal simább élmény lett. Még az olyan vga-éhes játékban is, mint a Forza Horizon 4.

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#3) Fücsök007 válasza Csapoati (#2) üzenetére


Fücsök007
őstag

+1. Ma már egy csutkára húzott 4770K sem elég egyes esetekben, pláne ha csúcskategóriás kártyát használ az ember. Bár felbontástól is függ, de a többség 1080p/1440p felbontáson játszik, így a 4K-s felbontás nem igazán releváns.

(#4) Hannibhál válasza laceszgamer (#1) üzenetére


Hannibhál
őstag

Köszi mindenkinek hogy elolvastátok :R
Lacesz, mit tudnék rajta változtatni? Képmetszővel vettem ki excelből, esetleg tipp? csak mert az én médiaszerkesztési tudásom eddig terjed :)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#5) Csapoati válasza Hannibhál (#4) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Excelben nagyobb betűméret. :)

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#6) Hannibhál válasza Csapoati (#5) üzenetére


Hannibhál
őstag

Köszi :R

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#7) laceszgamer válasza Hannibhál (#4) üzenetére


laceszgamer
addikt

Igen, kicsit nagyobb betűmérettel tökéletes lenne :)

Dovahkiin, Dovahkiin naal ok zin los vahriin wah dein vokul mahfaeraak ahst vaal! Ahrk fin norok paal graan fod nust hon zindro zaan Dovahkiin, fah hin kogaan mu draal!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.