2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

AMD R9 390 8gb gyorsteszt: felejtős 1080p fölé?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Nem régiben sikerült szert tennem egy 4k-s freesynces monitorra, s szomorúan kellett látnom, hogy a natív felbontáshoz akár lowon is de kevés az r9 380-as vga-m, így szét kellett néznem a használt piacon, hogy mivel tudnám leváltani. A keretem szűkös volt(r9 380 ára+30k kb) s csak amd vga jöhetett szóba, meg kellett volna rá 8gb vram is, így igazából 6 vga jöhetett szóba csak: rx 470, rx 570, rx 480, rx 580, r9 390 és r9 390x. Mivel az rx-ek árai mostanság kicsit el vannak szállva, s javarészük bányászcsákány volt, valamint a 8gb-os modellek javarészt 85 felett mentek így sajnos kiestek, maradt a két r9-es. A nagyobbik sajnos szintén 80+-ról indult, míg a kisebbikekre nem volt jellemző a garancia, de szerencsémre sikerült találni egy Msi Gaming R9 390 8gb-os vga-t postával együtt 77k-ért, s így 3 hét hazsnálat után gondoltam megosztom veletek mit is lehet várni egy rx 570 szintű vga-tól manapság.

A gépem elemei a következők voltak:
i7-4790k 4,7ghz-en
8gb 2400mhz/cl11 ddr3 ram
Asus Z97 Pro Gamer lap
Cooler Master Seidon 120 V3
Windows 10 Pro 64 bit

Az összes játék dx12-ben lett futattva, amennyiben volt rá lehetőség. Két beállítással (medium-high) s 3 felbontással(1080p-1440p-2160p) lett tesztelve a vga. A medium beállítás jellemzően a medium presetet jelenti (gta5-nél a highot) míg a high beállítás a maximum beállítástól eggyel kisebb beállítást mindenhol(gta5-nél v.high, illetve advanced graphics-nál is be lettek nyomva a dolgok a legutolsó kivételével).
Igyekeztem minél újabb, modern játékokat belevenni a tesztbe, de persze fontos volt, hogy legyen beépített benchmark is. Jöjjenek hát az eredmények:


Jól látható, hogy az összes játék játszható szinte mediumon wqhd-ig, míg highon fhd-ig csak, 4k-ra már sajnos kevés, de oda még szinte minden az, így ez nem is zavart annyira. Ha kicsit jobban belepiszkálunk a grafikai beállításokba, akkor a wqhd-s high-beállításoknál is elérhetünk stabil 40 min. fps-t, ami már a monitor freesync tartományába esik(40-60 hz) s ez jelentősen képes javítani a játékélményt, így kis túlzással de azt lehet mondani, hogy a vga wqhd-ig elegendő high beállításokra. FHD-n elegendő a maximumra is, persze normálisan optimalizált játékok esetén.
Az utolsó két diagram az átlag fps számot mutatja be, valamint a százalékos teljesítményt mindig a FHD-s felbontáshoz viszonyítva:


A százalékos diagramon látható, hogy a legnagyobb teljesítmény esést a 4k-ra való váltás hozza el, 1440p-n még az fps-esés nem vészes egyáltalán, de a 4k-s teljesítményen is sokat lehet javítani, ha a preseteket felülbírálva kikapcsoljuk az élsímításokat, valamint a különböző felbontás skálázó dolgokat, így nyerve nem kevés plusz fpst lényegében szinte grafikai minőség csökkenés nélkül.

Véleményem szerint jó kis kártya ez az r9 390, a freesync s maga az adaptive sync mint technológia pedig nagyon hasznos single player játékok esetén, ugyanis nem kell egy olyan kártya ami stabilan hozza a 60 fps-t, elég a kevesebb is. 4K-ra sajnos nem elég, de régebbi játékok 1440p-ben történő futtatására, illetve újabbak fhd-n maxon történő futtatására nagyon is alkalmas egy freesynces monitor mellett, így végül is örülök, mert ez az eddigi legjobb kártyám, s még bízom ebnne, hogy kiszolgál, legalább addig amíg jön a vega 2 vagy valami hasonló:)
Köszönöm szépen, hogy elolvastad, további kellemes estét!

Hozzászólások

(#1) AxBattler


AxBattler
félisten

Köszi a tesztet! Jaja, jó még ez a kártya, ahogy az R9-380/4GB is. :K

Freesync meg igazán kerülhetne kb. mindegyik otthoni, mindenes monitorba. Kb. a leghasznosabb feature, ha valaki nem gondolja komolyan a játékot.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#2) kikikirly


kikikirly
senior tag

Köszönjük a tesztet. :)
Inkább 570 és 580 között van teljesítménybe.

(#3) Hannibhál


Hannibhál
őstag

Köszönöm szépen:) Hát jah, igaz hogy teljesítményben ott van a kettő között, de fogyasztásban nem:) A freesyncet én sem értettem miért pártolják ennyire, de mióta van el sem tudnám képzelni nélküle az életem:D Kb mint anno ssd-vel, kb ugyan ez voltXD

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#4) AxBattler válasza Hannibhál (#3) üzenetére


AxBattler
félisten

Látom, 4K-s IPS monitorod van... az LG hogyan interpolálja az alacsonyabb felbontásokat?
Gondolom nem ekkora felbontásban játszol, de akkor kíváncsi lennék, hogy milyen mértékű az elmosódás?

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#5) Hannibhál válasza AxBattler (#4) üzenetére


Hannibhál
őstag

Engem nem zavar, valamennyi látszódik, de élsimítást benyomva, egész tűrhető:)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#6) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Bár nincs 4K-s tervem stb..monitorom is régi darab már,de pont R9 380-at cseréltem én is,nekem egy GTX 1060 3Gb lett a befutó.Bár ahogy írtad neked csak amd,meg a vram se mindegy.Nekem ilyesmi nem volt :D

(#7) AxBattler válasza Hannibhál (#5) üzenetére


AxBattler
félisten

Értem. Én az LG 32UD59-B-t néztem, 60Hz/Freesync-el nem tűnik rossznak az a VA panel.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#8) zone


zone
őstag

Nekem is r9 380 van, egy 35" 21:9 monitorral. Szeirntem az r9 390 nem lenne nagy ugrás, inkább egy gtx 980 ti felé nézelődök, hozza a 1070 szintjét, csak olcsóbban.

YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

(#9) távcsőves válasza Zicokuka (#6) üzenetére


távcsőves
senior tag

Ha váltasz egyszer 4k monitorra, hamar megtudod, hol az 1060 3Gb helye. A lényege ez volt az írásnak, mi történik fullHD felett. ;]

[ Szerkesztve ]

(#10) Zicokuka válasza távcsőves (#9) üzenetére


Zicokuka
senior tag

Persze tudom :D Rég volt nvidia karim,így inkább a váltási láz volt a fő ok.Jó kis kari a 380,használtan a legjobb vétel most,nem igazán van ára.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.