2022. június 27., hétfő

Gyorskeresés

Amazfit watch - nem rossz első próbálkozás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az előzményeket ill. az indíttatás okát megírtam már itt, de azért röviden: az általam régóta (2013) használt Pebble okosórák (nálam classic, steel, time steel, time round) supportja hivatalosan megszűnt és a márka is eladásra került, ezért elkezdtem nézelődni számomra életképes alternatívák iránt.

A KO kritériumok:
- always-on kijelző (óráról beszélünk)
- napfényben jó olvashatóság
- acél ház
- esztétikus kinézet (ne mondják első ránézésre egy megbeszélésen, hogy "ez tutira informatikus")
- vízállóság (lehessen benne zuhanyozni, úszni)
- értesítések kijelzése
- híváskezelés
- zenelejátszó vezérlése
- minimum a pebble-lel megegyező akkuidő

Nice to have:
- HR-szenzor
- színes kijelző

Megírtam már a tapasztalataimat a Vector Luna-ról ill. az SMA Q2-ről is és most végre megérkezett az Amazfit Watch is, így meg tudom osztani végre a kb. 5 napos tapasztalataimat ezzel kapcsolatban:

Elvárásaim eleve magasabbak voltak, mint a legutóbb tesztelt két típus kapcsán, mert mégiscsak egy xiaomi brandről van szó. EU/US verziót (A1612) szereztem be aliexprerssről fekete (belül piros) szíjjal a kezdeti nehézségeket áthidalandó (értsd: kínai nyelvről átállítás angolra) és így 40.125,-Ft-ból állt meg, sarc nem jött rá extrán semmi.
Dobozból kibontva 83% töltöttséggel érkezett és azonnal indulhatott a próba. Egyből talált is egy firmware frissítést és miután párosítottam a telefonnal a play store-os amazfit apk-val le is frissült (1.3.1 nemzetközi verzióra). Azt már előzetes olvasgatás kapcsán tudtam, hogy a mifit alkalmazással az én verzióm nem lesz párosítható (csak a strava-val) ill. tudásra is kevesebbet tud, mint a kínai verzió. Emiatt eleve elterveztem, hogy felteszem a custom pacefied romot (xda-n megtalálható). Ez gyakorlatilag a kínai rom angolosított verziója, ami funkciókban gazdagabb illetve sokkal aktívabb a fejlesztése. A full verzió telepítése hibátlanul lement és ezután már a kínai rom futott az órán, angolul indulva (1.2.11 verzió) ill. az órán belül magát már a kínai verziónak mutatja (A1602). A playes amazfit alkalmazásban töröltem a párosítást cseréltem is az amazfit alkalmazást a xiaomi marketes verzióra. Ezután sikerült is összehoznom a mifittel szinkronizálást (miután az amazfit apk-ba is a xiaomi accounttal léptem be, mifitben eleve ezzel voltam belépve), azaz az órán indított edzések adatai szépen megjelennek a mifit futás menüpontja alatt. Ezután még cseréltem is a mifiten belül a párosított eszközök közt a MiBand2-t az órára (egyszerre a kettő nem lehet csatolva, mert gondolom összeakadna a sok lépésszám). Ezután még megadtam a 7.0-s androidon belül az összes jogosultságot az amazfit alkalmazásnak (párat eleve kért is induláskor), hogy menjen minden és beállítottam minden értesítés megjelenítését az órán (ezeket azóta szépen lövöm ki, aminél nem kell valójában).

Ezek voltam az alapok, ahogy indultam és elkezdtem használni, próbálgatni (miután az órát is testre szabtam, ahogy nekem tetszik). A következőekben főként a pebble-lel vetem össze a tapasztalatokat, mert okosóraként számomra még mindig az az etalon.

Pozitív tapasztalatok:
- kijelző!!! Színes (és nem csak 64 szín, mint a pebble esetén!), always-on, jól olvasható (transreflective LCD - talán valamelyik korábbi sony órában volt ilyen, ha jól emlékszem) erős fényben is ill. megvilágítva sem tompulnak annyira a színek, mint a pebble esetén. A felbontás is sokkal jobb (élesebbek a képek) - hozza a fentebbi KO kritériumok első két pontját és a színes nice-to-have kritériumot is
- zuhanyzást bírja (állandóan rajtam van) eddig. Az úszást nem fogom benne megpróbálni, mert nem ajánlja a gyártó - KO kritérium részben teljesül
- értesítések kijelzése működiik minden beállított és általam használt alkalmazással. SMS-nél a teljes szöveget kiírja, messenger üzenetnél is a teljes szöveget, email esetén (én Gmailt használok) a feladót és a tárgyat jelzi, de állítólag más alkalmazással rávehető a tartalom kijelzésére is. Ez nekem többnyire elég is, a pebble-en sem szoktam az emailek tartalmát olvasni. Arra elég, hogy eldöntsem, elő kell-e vennem a telefont a zsebből. Az értesítések esetén egyébként rezeg aztán egy darabig tartja a képernyőn a szöveget, majd elrejti és az órát megnyitva (alapból zárja a képernyőt a vétlen tapizások ellen) alulról felfelé húzva lehet az értesítéseket olvasni. Így nem látja boldog-boldogtalan, hogy mi érkezett a kezünkre, de ugyanakkor nem is emlékeztet rá semmi, hogy van egy oolvasatlan értesítésünk (ebben az egy tekintetben jobb volt a Vector rendszere) - KO kritérium teljesül
- HR-érzékelő: működik. Nincs profi eszközöm, amivel összevethetném, de jobb kézen viselt MiBand2 értékeivel közel azonos értékeket mutat a bal kézen és a terheléstől függően hihetőek az értékek számomra. - nice-to-have teljesül

Semleges tapasztalat:
- háza nem acél (alul műanyag ill. felül kerámia). Kevésbé öltönyös, inkább sportos, de szerintem vállalható férfi kézen simán - KO kritériumok 3. pontja nem, de a 4. pontja teljesül
- zenelejátszó: nem a telefonon lévő zenelejátszót vezérli, hanem az órára töltött zenéket lehet vele lejátszani bluetooth párosított eszközre ill. ebben a romban van egy watercress FM webrádió lehetőség is, ami gondolom letöltene pár számot és lejátszaná (ezt még nem teszteltem, jobban bízom a saját zenéimben). Ez futásnál jön jól, mert nem kell a telót vinni magammal, ha közben zenét hallgatnék (mert ugye az edzés rögzítése is megy az órán GPS-szel) - zenelejátszó, mint olyan, van, de azért a kritérium csak részben teljesül
- akkuidő: az ős pebble (classic) típust közelíti alulról - ez igazából negatívum is lehetne. Alap esetben kb. óránként kb. 2%-ot esik a töltöttség (érkező értesítésekkel, de nincs edzés indítva és nincs zenelejátszás). Kültéri edzésnél bekapcsolja a GPS-t is, ilyenkor megugrik a fogyasztás kb. óránkénti 5-8% -ra (teljes töltés esetén azt jelzi, hogy kb. 34 órát mehet folyamatos GPS nyomkövetéssel, de ennyit szerintem nem hozna biztosan. Gondolom viszonylag kevesen vagyunk, akik egyfolytában ennyit edzenének...). Zenelejátszásnál is gyorsabban merül, kb. 5-7% óránként. Nem éri el a pebble szintjét, de a versenytársak ennél jóval kevesebb akksiidőt tudnak, ezért összeségében semleges a vélemény.

Negatívum:
- híváskezelés: csak némítani ill. elutasítani lehet a hívást. Ez a pebble-en is így van a gyári alkalmazással dde ott van rá megfelelő 3rd party apk, hogy fogadni ill. indítani is lehessen hívást. Egyébiránt a némítás és az elutasítás működik is megbízhatóan, de - a KO kritérium nem teljesül (mondjuk ez a pont előre is ismert volt számomra)
- a rendszer egyelőre eléggé zárt ezért a lehetőségek behatároltak. Ugyanakkor android az alap és van rá remény, hogy fejlesztők kitalálnak még további okos megoldásokat (pl. xda-n már látni custom watchfaceket is elvétve). Root lehetőség, custom rom már eleve van.

Ami sem pozitív, sem negatív, egyszerűen más:
- érintőkijelző: a pebble gombos kezeléséhez képest ez szimplán más. Korábban használtam már érintős órát (LG Watch Urbane), így ez nem volt újdonság. Teszi a dolgát, ahogy kell és gyűjti az ujjnyomokat, ahogy kell. Ha épp befér az ingujj alá, az elég jól le tudja törölni, máskülönben néha elbír egy törlést, ha sokat tapizom. Én egyébként tettem rá még plusz védelemként tempered glasst is, nem vesz le semmit a felhasználói élményből, de ad egy kis plusz védelmet.

Egyebek: van pár (aktuálisan 18) számlap a gyári alkalmazásban és ennyi. Ezek közül pár sportcentrikus digitális, pár funny, pár analóg és pár testre szabható (háttérkép, mutatók, indexek, kismutatók). Én megtaláltam közte az átalam vállaható/nekem tetsző verziót (csakúgy, mint a pebble és a vector esetén, de nem úgy, mint az SMA esetén)

Summa summarum:
Sokat várt a Xiaomi (Huami), mire kijöttek az első "igazi" okosórával, de legalább nem egy összecsapott valami lett a vége és számomra most teljesen életképesnek tűnik. Egyelőre félre is tettem a két még meglévő pebblet és ezt használom a mindennapokban, élvezve a pebble-nél sokkal szebb kijelzőt és élve a kissé szűkösebb lehetőségekkel. Egy kicsit jobban fókuszál az Amazfit watch a sportokra, de ez lehet, hogy nem is baj (a pebble is ezen vérzett el Eric saját bevallása szerint, hogy nem eléggé hegyezték ki erre az óráikat). Az eddigi keresgélésem legéletképesebbnek minősülő típusa lett ez az óra az általam megfizethető kategóriában (a másik oldalon a Garmin típusai) Ki tudja, hogy mit hoz a jövő (a Fitbit-től azért elvárhatunk valamit idén a "bevásárlásaik" alapján), esetleg egy Amazfit watch 2-t is valamikor?

Hirtelen első felindulásból ennyi jutott eszembe, ha közben beugrik valami, majd még frissítem illetve kérdésekre szívesen reagálok.

Hozzászólások

(#1) sto1911


sto1911
veterán

Ezeket a bejegyzeseket nem lehetne hanyagolni?

(#2) Klaus Duran válasza sto1911 (#1) üzenetére


Klaus Duran
senior tag

+1
És a hasonló blogindító bejegyzéseket.

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#3) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Miért szóltok hozzá, ha nem érdekel titeket? Arra pl pont jó, hogy várjam a leírást. Már ha tényleg lesz. :D

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#4) sto1911 válasza Csapoati (#3) üzenetére


sto1911
veterán

[link]

Tessek, nem kell varnod, topik zarhato. :DDD

(#5) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Ez, kedves fórumtársam, még kedvcsinálónak is kevés. Ha van mit, van miről írni, írj. Az ilyen(ek) viszont még annyit sem érdemel(nek), mint a bal egérgombom egy kattintásnyi értékcsökkenése.

[ Szerkesztve ]

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#6) Fizzie


Fizzie
nagyúr

Miband2 mellett felesleges lenne szàmomra, de meglàtjuk mit tud majd.

Fizzie was created by overpaid marketing executives and hundreds of hours of focus tests. You, however, were a mistake.

(#7) ollie válasza sto1911 (#1) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

A saját blogjában mindenki azt ír, amit akar.

ELADÓ! *** Bontatlan, fekete Galaxy Watch 4 BT 40mm *** Hibátlan, fehér Galaxy S10e 6/128 *** Hibátlan, fekete Galaxy S21 Ultra 12/256 *** ELADÓ!

(#8) sto1911 válasza ollie (#7) üzenetére


sto1911
veterán

Az lehet, csak akkor az ilyen ne jelenjen meg a címlapon, mert foglalja a helyet az értelmes emberektől. Meg a "blogba írok hogy blogolni fogok" is milyen értelmes bejegyzés...

(#9) ollie válasza sto1911 (#8) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

A blogtermés rovatban jelent meg, ami pont azt jelenti, hogy ott bárki, bármit írhat.

ELADÓ! *** Bontatlan, fekete Galaxy Watch 4 BT 40mm *** Hibátlan, fehér Galaxy S10e 6/128 *** Hibátlan, fekete Galaxy S21 Ultra 12/256 *** ELADÓ!

(#10) sto1911 válasza ollie (#9) üzenetére


sto1911
veterán

Attól még a fő oldalon van egy boxban.
Nekem mindegy, nem az én oldalamat égeti le egyik sem.

A 3. típus meg "ide írok valamit, hogy legyen update a nevem alatt". :D

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.