2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Termék megnevezések - Káosz

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyáltalán nem újdonság, ami a minap megesett velem és egyáltalán nem is egyedi a helyzet. Már régóta gondolkodom, hogy hangot adok nem tetszésemnek, hát most meg is teszem.

A helyzet pofon egyszerű. Bizonyos gyártók bizonyos termékeinek elnevezése / típus megnevezései annyira káoszosak hogy néha valóságos fejtörő kiigazodni rajtuk.
Ilyen esetekben mindig csodálkozom miért nem lehet egy normális, egyszerű, közérthető elnevezést kitalálni?
Jó, persze biztos van benne logika. Elvégre nehéz elhinni, hogy csakúgy random betűk és számok halmaza lenne mindaz. Bár a túlbonyolítottságot így sem értem.

De szerencsére vannak alapvetően egyszerűk is. Ilyen pl a VGA-k elnevezése. Szvsz az aránylag egyszerű és könnyen érthető. Legtöbb esetben ugye, minél nagyobb a szám adott generáción belül, annál erősebb az adott kártya. AMD-nél R9 290X. R9 a legmagasabb fokozat, kb ezt nevezhetnék igazi játékra való VGA-nak az ennél kisebb elnevezésű kártyák már jóval gyengébbek. Aztán ott a 290, amiből a 2-es az adott generációt jelenti, a 90-es meg az itt elfoglalt szintjét. Ugye van 270-270x-280-280x-285-290-290x stb... Nem is ragozom tovább, ez még tényleg érthető. Prociknál is hasonló a szisztéma és még telefonoknál, alaplapoknál sincs akkora káosz, de azért ott már kezdődik. De pl egy S4 és S4 mini közt a hülye is sejtheti a különbséget.

Most akkor mondom, konkrétan mi az, ami kihozta belőlem ezt az írást. :) Bár, mint mondtam a jelenséget gyakran tapasztalta, ez most az aktuális csúcs.
Aki kicsit követ az tudhatja, hogy épp lakás szellőztetést szeretnék valahogy kiépíteni, hogy elkerüljük a párásodást és az ebből adódó penészesedést.

Ehhez kerestem ablakkeretre szerelhető szellőzőt / légbevezetőt. Az Aereco-t mint márkát igen sokan dicsérték, lényegében csak jót hallottam róla és sok ezzel foglalkozó cég is ezt a márkát használja. Weboldaluk kellően igényes, részletes, informatív.

A gond akkor kezdődött, amikor konkrét terméket kellett választanom. Ugyanis olyan sokféle szellőzőt árulnak olyan idióta elnevezésekkel, hogy abszolút belegabalyodtam miközben próbáltam összhangba hozni az adott típust egy webshopon árultakkal. Pedig nem tartom magam olyan hülyének, hogy ne menne, mégis tegnap este vagy 3x kellett újra átbogarászni a weboldalukat, majd az ottanit párosítani a weboldalon lévővel mire meglett a kiválasztott. Jó, részben a webshop hibája is, mert minimális információt tüntettek fel az adott típusú szellőzőkről, így minden darab árellenőrzésekkor vissza kellett keresnem az Aereco weboldalán lévőt.

Na mindegy, a lényeg, hogy annyiféle típus van és mindegyik között sokszor csak pici eltérés idióta megnevezésekkel hogy nehéz volt követni. :)

Megpróbálom bemutatni mi is az helyzet:

Itt vannak a légbevezetők:

Többféle típus, többféle "családba" sorolva. Bár két légbevezető között ott van egy esővédő család, rovarvédős család is, csakhogy nehezebb legyen. Nézzük:

EMM,EMF; EHA2(EAR-EAF); EHA,EFA; EFR -> ezek az ablakra szerelhető szellőzőcsaládok. Most jön a lényeg, ezeken belül a következő konkrét típusok léteznek:

EMM,EMF: EMM716 EMM705 EMM916 EMF963
EHA2(EAR-EAF): EAR201 EAR202 EAR203 EAF309
EHA,EFA: EHA573 EHA574 EHA753 EHA755 EFA580 EFA581
EFR: EFR174 EFR178 EFR176

Nyilván mindegyikhez le van írva melyik típus mit takar. És igen jó táblázat is van róla, melyik milyen képességekkel bír. Ez rendben is van. A gond ott kezdődik, hogy amikor az ember eljut mondjuk a harmadik "család"hoz már fingja sincs róla, hogy az elsőben mit olvasott (ugye akkorra már 8 féle típuson van túl). Illetve ha tudja is, hogy mit olvasott, akkor fingja sincs, hogy na most az a tulajdonság épp melyik konkrét típusra volt jellemző, hogy össze tudja hasonlítani az épp harmadik család egyik tetszetős típusával. Ráadásul mindezt kombinálni kellett a webshopban lévő adott típushoz tartozó árral is. Mert ugye a gyártó honlapján van a részletes műszaki leírás, a webshopban pedig kb csak az ára. Na ilyenkor jött nálam az újratábla. :)

De ha ez nem lenne elég akkor jön a ráadás. Ugyanis nem elég csak szellőzőt venni, kell egy külső un. esővédő rész is. Ami valamilyen érdekes oknál fogva nem jár alapból a szellőzőhöz, külön kell megvenni. Ugye a szellőző az ami belülre megy, az esővédő meg kívülre, hogy ne tátongjon ott egy hatalmas lyuk az ablakon és ne tudjon befolyni az eső.
És azért nincs gyárilag hozzárendelve az esővédő a a szellőzőhöz, mert persze abból is többféle típus létezik.
Ebből is több "család" létezik. Csak rövid felsorolás erejéig: AEA731 (fehér) AEA827 (tölgy) AEA733 (barna) AEA098 (fehér) AEA099 (tölgy) AEA099 (gesztenye) AEA851 (fehér) AEA332 (tölgy) AEA103 (barna) AEA833 (fehér) AEA852 (tölgy) AEA834 (gesztenye) AEA334 (szürke)

Ráadásul nem mindegy melyik esővédőt melyik szellőzőhöz akarja az ember beépíteni, plusz ezen kívül van még vagy háromféle "huzatkorlátozós" esővédő, mondjuk ez legalább bármelyik szellőzőhöz jó.
Mondjuk itt legalább van annyi könnyítés, hogy odavan írva melyik szellőző családhoz melyik típusok jók.

Na de akkoris. Itt már azért teljes a káosz. Abszolút nem értem mi a logika, hogy egy családon belül van 716-705-916-963. Hol van itt a logika? Mert biztos van, de mért nem lehet valami egyszerűbb elnevezést találni?
Most sarkított példa, de mér nem lehet így: A,B,C,D,E. Aztán ezeken belül 1-2-3-4-5. És kész. A1-2-3-4-5 meg B1-2-3-4-5 és így tovább. Mért kell három betű és három szám egy nyamvadt típus megnevezéséhez? Miközben összesen kb 17-18 féle típus létezik. Mért kell konkrét rendszámot hozzárendelni?

Szóval továbbra sem értem mért kell így túlkomplikálni. Mintha 800 különféle termékük lenne, de nincs. Autóknál azért van ugye az a rendszám - ami amúgy szintén három betű-három szám itthon, mert millióan vannak és meg kell tudni különböztetni. De jelen esetben 17 féle termékről beszélünk...

És ugyanezt - talán nem ennyire összetetten - tapasztalom szinte minden műszaki terméknél. Persze, értem én, hogy valahogy meg kell különböztetni a sok terméket, de nem lehet valahogy egyszerűbben?

Hozzászólások

(#1) 7


7
addikt

Az informatikai cikkeknel is megvan ugyanez, csak nehany peldaval elve:
- Radeon R9 290
- Geforce GTX 750Ti
- Intel i3-3225
- Dell U2312HM
stb

Csak ez utobbi szamodra ertheto, mert benne vagy, es ismered az elnevezesek logikajat. Valoszinuleg ugyanigy ertheto a szellozorendszeres elnevezes azoknak, akik ezzel gyakran foglalkoznak, es szamukra beszedesek is ezek a karaktersorok.
Nem hiszem, hogy van egyszerubb, de hasonloan szeleskoru megkulonboztetest kinalo metodika. Nem veletlenul hasznalnak ilyen tipusmegjeloleseket a gyartok. :)

[ Szerkesztve ]

(#2) Shamy


Shamy
tag

Intel i5 vs i5u egyik 4 mag, másik kettő.
Laptophirdetésben mégis az van, hogy intel i5 inside .....ez még átverés is.... :)

Kérdezni és tanulni mástól sosem szégyen ....

(#3) Dany007 válasza 7 (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Van benne valami, ez tény.
De szerintem a VGA elnevezések sokkal logikusabbak.
A procielnevezések is olyanok, hogyha nem követi az ember, akkor könnyen elvesztheti a fonalat a különböző generációk között.

Ellenben a fenti példa maga a totális káosz. Nincs értelme, hogy egy családon belül legyen egy 716-os meg egy 843-as számozású. Miközben kb 1 tételben térnek el egymástól.

VGA-nál meg ugye, generáción belül általában nagyobb szám nagyobb teljesítmény. Az esetek nagyrészében ez igaz és így a logikus is.

Szerintem lehetne egyszerűbb érthetőbb és kifejezőbb elnevezéseket használni. Nem csak itt, sok másnál is. Pl kisgépek piaca, kis háztartási gépek és kütyük piaca stb...
Csak szerintem a gyártók úgy gondolkodnak, ha valaminek szám is meg betű is van a nevében, ráadásul ilyen szépen össze-vissza, akkor sokkal komolyabbnak tűnik, mint csak B1-nek neveznék.

Szerk.: és még csak nem is mély szakmai dologról van szó. Egy ilyen szellőzőt egyszerűbb beszerelni, mint egy VGA-t ha mindkét dologhoz laikusként állunk. Tehát mondhatjuk hogy komolyabb szakmaiságot sem igényel a dolog. Mert azért egy proci kiválasztása már inkább szakmai feladat, amit a mezei emberek többsége úgysem tesz meg magától.
De egy vasaló, porszívó vagy szellőző választás még nem ez a kategória szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#4) Ghoosty válasza 7 (#1) üzenetére


Ghoosty
őstag

Sajnos van olyan, hogy a megnevezés nem "beszédes". A mi cégünknél is így van. Van benne minimális logika, de nem sok.

Mind a 2 Ford C-MAX klímafolyadék vezető cső.

00199322-01-0000
00211947-01-0000

Ez viszont BMW-hez való:

00207634-01-0000

A minimális logika benne az, hogy az első 4 karakter programot jelez, ami annak a programnak a jegyében készült. A kötőjel közötti szám pedig az adott termék minimálisan változtatott variánsa. Az utolsó 4 szám fogalmam sincs mire szolgál, mert még sose láttam mást, csak 0000-át. A többi szám a különböző prototípus száma, amiből kiválasztották végül, hogy melyiket fogják használni.

Tehát ha találkozol a termékkel, akkor biztos lehetsz benne, hogy a 0019 és a 0021-gyel kezdődő termék C-MAX-hoz való, de semmit nem tudsz meg belőle a 0020-ra vonatkozóan, ugyanis mint látható az bizony BMW alkatrész.

(#5) Dany007 válasza Ghoosty (#4) üzenetére


Dany007
veterán

Na igen! De ez legalább tényleg olyan termék, amit kb csak a szakma vásárol. De ha már sokszor számukra sincs benne logika, akkor az már igen durva.

(#6) hoffman_


hoffman_
veterán

szerintem ennyire nem vészes. ha van az embernek rutinja (bármilyen térről hozott), akkor a gyártók jó részénél zöld ágra lehet vergődni. persze kivétel akad. én legutóbb, bár nem laikusként, de azért nem mindennapos környezetben túlfeszültség levezetőket kerestem (diplomamunkához), egy olyan gyártótól, ami fizikailag még van a raktárunkban, és a weben is kereshető, de a valóságban már nem létezik. egy-egy termék 8-12 betű és szám kombinációjából volt összeállítva, és egyetlen egyszerű táblázat alapján azonnal meg lehetett találni mindent. pedig 20-25 különböző kütyü volt, csak ebben a szegmensben. a számok egyértelműen utaltak a feszültségszintre például, a betűk a kapcsolás típusára, dc/ac oldali használatra, ésatöbbi. ugyanez olvadóbiztosítóknál, kábeleknél, gyakorlatilag mindennél.

én pont a PC fronton érzem úgy, hogy néha a hajam égnek áll, főleg az átnevezések miatt, meg néha a totálisan debil új családelnevezéseknél, és szérián belüli váltásoknál. egyéb viszonylatban szerintem teljesen jól működik, telefon, kerékpár, hifi, kábelcsatorna, ruhásszekrény, töltésvezérlő, amit akarsz.

pihenj egy kicsit, az ember be tud sokalni :D

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.