2019. július 18., csütörtök

Gyorskeresés

Asztali PC vs Laptop - a megoldás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Röhejes, de rájöttem az előző bejegyzésemben feltett kérdésre mi a válasz.
Többnyire az ott elhangzó beszélgetések és egy most talált újság adta meg rá a választ.

Nemigazán értettem, hogy mért az elmúlt 2-3-4 évben terjedtek el ennyire a laptopok. Mitől lett ez olyan menő.
Előző és már sok más topicban is nagyjából kiszámoltuk, hogy ~ 20-30%-nyi árkülönbség van mindössze egy hasonló kategóriájú laptop és asztali PC között.
Ami viszont feltette az i-re a pontot, az a nemrégiben megtalált CHIP magazin egyik száma.
Méghozzá egy 1999 májusi CHIP magazin.
Nosztalgiából néha néha előszoktam venni 1-1 ilyen régebbi újságot. Most is ezt tettem. Lapozgattam, mosolyogtam olyan dolgokon, miszerint a Segate cég elsőként képes volt 16Gb-ot tárolni egyetlen vinyón és hasonlók.
Szóval jó dolog ezen nosztalgiázni, viszont a szemem megakadt egy Portocom reklámoldalon.

A hirdetés a következő volt, mutatom :

Ezek az akkori laptop árak. Mégcsak nem is macbook vagy sony vaio...
Hihetetlen, hogy milyen árak voltak.
A storyhoz hozzákapcsolódik, hogy én akkoriban vettem (kaptam) az első PC-met.
Tisztán emlékszem 150.000 forint volt (nagymamám fizette :) ). 333-as pentium 2, 64Mb ram, 3,2GB vinyó S3virge 4Mb VGA + 12MB-os Voodoo 2-es gyorsító + CD olvasó volt benne. Plusz egy 15 colos monitor. Ebből a monitor volt használt.
Szóval ehhez képest a hirdetésben szereplő laptopok közül a legolcsóbb is 375 ezer!
Ahogy látni is 300-as Cerka, 4Mb vga, 14 colos kijelzős laptop 475 ezerbe került akkor!
Gondoljunk csak bele, ez még ma se kevés pénz, hát még 11 évvel ezelőtt! Ugyanezt asztaliba akkoriban 150-200-ból ki lehetett hozni. És itt már messze nem 20-30%-os árkülönbség van, hanem simán 200-250%-os!
Így már nem véletlen, hogy akkoriban eszünkbe se jutott laptopot venni. Nem semmi belegondolni, hogy 11 éve még fél millió volt egy olyan laptop, amit asztaliban 200-ból összeállít az ember. Mára már ez a különbség mindössze 20-30% talán. Így már érthető, hogy miért manapság terjedt ez el, és mért nem korábban! :)

Hozzászólások

(#1) fari1993


fari1993
(újonc)

Atya ég! :Y Volt áruk.

(#3) RootRulez


RootRulez
(PH! félisten)

Ez szép. :K

═══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════════════════════════════════

(#4) Apollyon


Apollyon
(Korrektor)

Dzsízösz! :Y És ezek nettó árak!

Amúgy azt is tegyük hozzá, hogy a ma 20-30%-kal drágább noteszek (az asztalihoz képest ugye) nem fogják olyan sokáig bírni, mint régen ezek itt a képen bemutatott félmilla +-os gépek.. Régen a legtöbb cuccban "volt anyag", ma már elég sokszor silány minőségűek hogy minél előbb tönkremenjen és vehessél újat..

Úgyhogy ha úgy vesszük, egy mai asztali PC-t teljesítményében és minőségében is kiváltó notesz továbbra is fél milla körül van.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5) Dany007 válasza Kalandor (#2) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Na igen, de gondolj bele, ma ezért a pénzért, majd nemhogy fullos laptopot kapsz. 400-500 ért meg már egy Sony-t vagy Macbook-ot amik már igencsak felső kategória.
Viszont 11 éve az a 3-4-500 ezer forint jóval többet ért, mint ma. És a teljesítmény is egy átlagos asztalival volt egyenértékű, vagy még azzal se.
Nem csoda, hogy megnéztek vele :) Sz.tem nemsok átlagember engedhette meg magának ezt akkoriban.

@Iscariah:

"hogy a ma 20-30%-kal drágább noteszek (az asztalihoz képest ugye) nem fogják olyan sokáig bírni, mint régen ezek itt a képen "

Ez több, mint valószínű. De azért ha megveszel egy átlag notit 120-ért, és elmegy 2-3 évet (márpedig annyit simán elmegy), akkor 500-ból majd 6 évre betankolhatsz notiból :)
Hugomnak egy ilyen gagyi ~ 90 ezer forintos laptopja van immár 3 éve. Szutyok, koszos, nem vigyáz rá, nem nagyon tisztítja, de fizikálisan semmi hibája nincsen (rendszeres napi használat mellett). Szóval, ha azt vesszük ez már kibírt 3 évet 90-ért, akkor 500 / 90 = 5,5 szal 500 ezerből 16 évig tudna laptopokat venni és használni : P
Ettől függetlenül szerintem is komolyabb anyagok és jobban összerakott gépek voltak azok, mint mai tömegtermékek.

[ Szerkesztve ]

(#6) Apollyon válasza Dany007 (#5) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Igen azt mondjuk elfelejtettem beleszámolni hogy idővel "megy le" a hardver teljesítménye, de ma már sokkal lassabban mint régen, vagyis egy "4 gigabájtos gép"(:D) sokkal tovább használhatóbb mint a régi pentiumok. Szal ha ma vennék 500-ért egy gépet, akkor az 5 év múlva is még értékesebb lenne a minősége miatt is és még egész aranyos pénzért el lehetne adni.

De a variálhatósága miatt az asztali PC-re voksolok.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#7) Dany007 válasza Apollyon (#6) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Az tény, ha ma 500-ért vennél egy gépet, az v.színűleg 5 év múlva is gép lenne, és ugyan olyan tökéletes lenne arra a feladatra, amire "ma" megvetted.
Talán egyedül a játék az, aminek a hardverigénye annyira gyorsan fejlődik, hogy 5 év alatt a teljes gépet lecserélheti az ember. Viszont egy word, excel, böngésző, átlag képszerkesztő, videó / mp3 lejátszó stb nagyjából 5 év múlva is elfut majd azon a gépen, amin ma is elfutott.
Szóval jah, ha játékra kell a gép, akkor 5 év alatt az asztali PC-t is kompletten ki lehet cserélni. Ha viszont átlag home - office use a fontos, akkor arra az 5 éves laptop is megfelelő.
De én is az asztali mellett szavazok, mivel semmi szükségem a sz.gép mobilitására, és szeretem a nagy képernyőt. =)

(#8) lezso6 válasza Dany007 (#5) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

A Sonyt meg MacBookot inkább sznobkategeróiának nevezném.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#9) Jhonny06


Jhonny06
(PH! kedvence)

Nem is olyan rég találtam itthon takarítás közben valami régi Aquás vagy Alien Computers-es árlistát, az se volt semmi. Fura így visszanézni. 1-200GB-os vinyók 50-80k, stb.

lezso6: Könyörgöm, ne kezdjük már el mindenhol ezt az Apple flame-et.

[ Szerkesztve ]

Niche parfümök szórófejes üvegben, különbözo kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

(#10) Dany007 válasza Jhonny06 (#9) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Na igen, pedig az nem is volt olyan régen :)

Nekem először 3,2 GB -> 6,4GB - - > 80GB - - > 250GB - - > 1250GB (1000+250). Valahogy így alakult.
Sose felejtem el, ~ Elsős v. másodikos lehettem szki-ban mikor kaptam a gépet. Nemigazán voltam tisztában az értékekkel. Haverok meg csak ámultak, hogy húúúh 64MB ram! Húh 15 colos monitor(!) az nemsemmi! Most meg inkább nevetek ezeken az emlékeken. Inkább megdöbbenek, mint nevetek.
Másik hasonló élmény, haverom első 20,4 körüli vinyót vett, talán 3.-osok lehettünk nemtom. Mindenki azt kérdezte tőle, hogy minek neki akkora... mire fogja használni... :U
Persze ez ma már röhejes, hiszen egy fullHD film alig fér el rajta, de akkor ezt halál komolyan gondoltuk (akkoriban lépték át a 10GB-os határt).

V.színű egyszer a terrás vinyókkal is ez lesz. Nemrég nagy dolog volt az 1TB, ma már 2TB se ritka. És azért itt nem 10-20-100GB-okkal emelkedik a szint, hanem terrabájtokkal. Régen a 6,4-est követte mondjuk a 10,2-es vagy hasonló, 4-5GB- os különbségek. Most az 1TB-ot követi a 2TB, ott azért 1000GB a különbség =)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.