2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Mini Ventillátor-teszt

Írta: | Kulcsszavak: Be Quiet . Pure Wings . Shadow Wings . ventillátor . Alpenföhn . Wing Boost

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Vannak népszerű és kevésbé népszerű alkatrészek egy számítógép építésénél. A média és a teszteket publikálók pedig a közízlést tükrözik le egyszerű okból: arról érdemes írni, amit el is olvasnak. Alaplap, proci, videókártya tesztből annyi van, mint égen a csillag. Aztán sok tápegység, ház, monitor, egér és billentyűzet teszt is van, sőt, procihűtőkből is akad épp elég.

Na de mi van a ventilátorokkal, amit a házba / bordára / akárhova szeretnél elhelyezni? Teljes képkimaradás. Viszonylag olcsó alkatrészek, sok esetben ami kell a házba / bordán / akárhova, ott eleve van is. Ha pedig nem tetszik, kicseréli a T. felhasználó úgy is. Hogy teljes legyen a demotiváció, a tesztelésnél nehéz mérvadónak maradni, a gyártók pedig a mérhető adatokat (zajszínt, levegőszállítás, fordulatszám, stb.) mind megadják. Tehát nincs is igazán mit tesztelni. Ennek az eredménye az, hogy ha kell egy venti, akkor kb. találomra válogathatsz. Vagy meglátogatsz egy ide vonatkozó topicot, ahol viszont továbbra is csak ajánlott besorolás van, hogy miket érdemes venni.

Adva van a bő négy éves gépecském, és bár csak VGA illetve SSD változás történt benne, a hátsó hűtőventije elkezdett hangosodni. Ez gyári darab, 12cm-es Corsair "nemtudodmegsohamilyen" típus, hiszen külön ezeket a ventiket nem árulják, csak a gépbe szerelve. Kicsit morcos is vagyok, mert a gép finoman szólva sem megy 7/24-ben, tehát nem várnám, hogy megpusztuljon 4 év után egy meglehetősen drága házba gyárilag szerelt venti. Oké, gazdasági alapon a Corsair feltehetően úgy gondolkodik, hogy aki Carbide 400R házat vesz, az 3-4 éven belül úgy is lecseréli, tehát semmi gond nincs, ha gagyi ventilátort szerelünk bele. Megvételkor ne zúgjon, annyi a lényeg, a hosszú élet nem volt elvárás (ennyi pénzért...).
Hangulatomat tovább rombolja, hogy a ház elejébe további két 12cm-es venti van, a változatosság kedvéért ezek megint más típusúak (fehér LED-el szerelve). Azok még csendesek...

Szóval 12cm-es venti kellene.

Kicsit beleolvastam a topicba, illetve megpróbáltam keresni teszteket, de nem mondhatnám, hogy megvilágosodtam a témában (a ventik megrendelése után találta az olasz Cooling Technique oldalt, ami vérprofi, de persze olasz nyelvű - a mérési eredmények mondjuk így is érthetőek, és náluk teljesítmény/zaj terén a Noctua és a Scythe ventijei brilliroznak...). Eredetileg úgy voltam vele, hogy veszek egy Artic Cooling F12 ventit, és kész. CPU hűtőivel régóta van dolgom, ár/értékben elégedett vagyok velük. Aztán kiderül, hogy az F12-ből több, mint féltucat fajta van... Elmentek a búsba. Most melyik kell nekem? Na jó, megyek a be quiet!-hez, nekik a tápjaikkal van jó tapasztalatom, roppant csendesek és tartósak az eddigi tapasztalataim szerint. Itt van 3 fő család (Pure Wing, Shadow Wing és Silent Wing), és családon belül van még sima és PWM, meg a Shadow Wing-ből alacsony-, közepes- és magas-sebességű, a Silent Wing-ből pedig kétféle sebességű. Zseniális...

Oké, ennek a vége az lesz, hogy ecc-pecc kimehetsz lesz a döntési mechanizmus. Nekem olyan kell, ami csendes, de azért mozgatja a levegőt, meg esetleg kibírja legalább még 4-5 évig. A fent már linkelt topicban a BQ! Pure Wings 2 ajánlott kategória, erre vetem szemem, de közben motoszkál a kisördög, mert egy posztban pont ezek zajosságát kritizálják. Lépj vissza az első mezőre...

Oké, akkor most mi legyen? Hát vegyünk 2-3 féléből egy-egy darabot, legalább összevetem őket, melyik mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket. Lehetne többet is, de mi a fenét kezdek annyi 12cm-es ventivel? Szóval az ésszerűség határai szerint három különbözőt rendeltem, két be quiet!-et egy Pure Wings 2-őt és egy közepes sebességű Shadow Wings-et, illetve egy Alpenföhn Wing Boost 2 Plus-t, ami már PWM-es.

Tesztmetódus:

Vannak vérprofi oldalak, mint a már említett Cooling Technique. Na olyan felszerelésem és szakmai felkészültségem nincs. A tesztelés alapvetően a következő technikával zajlik:

1.: VGA hűtés teszt: Egy Sapphire R390 videókártya @ 1100/1625Mhz, rajta Raijintek Morpheus hűtő, amin két Akasa Viper foglal helyet, permamensen rögzítve, ezek sebességét 50%-ra állítottam (megj.: a Viperek teljes fordulatszámon mindent túlharsognak, beleértve bármelyik a tesztben részt vett ventit). A tesztelt ventik a ház oldalára szerelve dolgoznak, és a kártyára fújja a levegőt, tapasztalataim szerint főleg a VRM-ek hálálják meg ezt a beavatkozást. A teszt a 3DMark TimeSpy tesztet futtatást jelent, a hőmérsékletet GPU-Z-vel monitorozva.
2.: Zajteszt, egy mikrofonnal kis távolságból megmérem, mit produkál a venti.

A versenyzők:

be quiet! Pure Wings 2 120mm:

Új, vételára 2 399 Ft. Honlapja.

Csomagolás / Extrák: A doboza alig nagyobb, mint maga a venti, a fekete szín uralja az egészet, nem hivalkodó, sőt, design terén inkább nagyon alapjáratos (az, hogy a Pure Wings 2-őt így, vagyis az első szót vastagított betűtípussal írták, iszonyatosan elcsépelt...). A ventin túl csak négy csavar található benne, semmi más.

Külső: A fekete műanyagból öntött ház, a rögzítési pontok bakszerű kialakításúak, merev műanyagok. Összességében nem rossz, de valahogy nem hat túl masszívnak. A ventilátor maga 9 lapátos, a felületük mindkét oldalon bordázott. A tápkábele vékony, nem túl bizalomgerjesztő.

Hang: Mikor rádugtam először a 12 voltra, eléggé megdöbbentem. Oké, egy 1500 rpm-es venti nem lehet zajtalan, de alig több, mint egy méterről hallható, viszonylag mély hangokat gerjesztett (talán motorhang?). Konkrétan zavaróbb volt a hangja, mint a papíron leghangosabb Corsair AF140. Elkezdtem visszavenni a fordulatszámot az alaplap beállításainál, de csak valamivel halkabb lett, a jellegzetes hangszín nem változott. A 7V-os Molex átalakítóval a zajszint viszont szinte alig hallhatóra csökkent, azt viszont nem tudom, így mennyit pörgött.

be quiet! Shadow Wings 120mm, Mid-Speed:

Új, vételára 4 323 Ft. Honlapja.

Csomagolás / Extrák: Vagy másfélszer akkora doboza volt, mint az Pure Wings 2-nek, de a doboz maga másolja az olcsóbb testvért, csak itt az essential felirat helyett már premium olvasható. Végül is aki a letisztult dolgokat keresi, annak ennyi is elég... A dobozban egy 7V - molex (igen tudom, a pontos neve: AMP MATE-N-LOK) adapter és öt, a csavarok helyett felhasználható rugalmas rögzítő található.


A Shadow Wings rögzítő tüskéi és alátétei, hagyományos csavarok társaságában

Külső A fekete műanyagból öntött ház, tartórész "lap" kialakítású, a négy sarkon a rugalmas rögzítőfészkekkel. Ezek érdekessége, hogy speciális "rögzítő tűk" és gumi alátétek segedelmével rögzíthető. Ez jó és ötletes, ám azt is jelenti, hogy hagyományos csavarral nem rögzíthető... A PW2 kialakításához képest talán egy fokkal bizalomgerjesztőbb, de messze van például a Corsair masszívitásától, vagy az Alpenföhn selymes, kellemes tapintású műanyagától. A ventilátor maga 7 lapátos, és itt is mindkét oldalon bordázottak. A tápkábele megegyezik a Pure Wings 2-ével, mind hosszban, mind igénytelenségében.

Hang: Papír szerint a legcsendesebb az itt nézett ventik között, és valóban az is, ám közelről egy mélyebb hang hallgató, ami talán a motorból jön (?). A hangszín a fordulatszámmal nem változik, csak a hangerő lesz kisebb, igaz a 7V-os átalakítóval csak közvetlen közelről hallható bármi is, egy méteres távolságból már szinte egyáltalán nem.

ALPENFÖHN Wing Boost 2 Plus 12cm PWM:

Új, vételára 3 346 Ft. Honlap.

Csomagolás / Extrák: A doboza alapján azt hittem, hogy 14cm-es venti lesz benne, akkora. Amíg a bq! letisztult és egyszerű designra törekedett, meglepő módon az Alpenföhn már-már csiricsáré. Oké, a Wing Boost 2 felirat Arial Black betűtípussal picit megmosolyogtató, de a narancs venti fényképe már eleve vidámabb, amit egy amúgy tök felesleges "ablak" próbál még überelni, amelyen keresztül ráláthatunk a ventire. Alul a mézeskalács szívecskébe írt "PWM" pedig már szó szerint giccses. A dobozban egy 5V és egy 7V - molex adaptert, egy 400mm-es (!) hosszabbító kábelt és négy, a csavarok helyett felhasználható gumi rögzítő található.

Külső: A ház fekete, selymes tapintású, rugalmas műanyag, igényes kialakítású, a rögzítőfészkek viszont ha csavarral rögzítjük, azt nem fogják túl stabilan (kézzel le tudtam húzni a csavarokról) - a gumi rögzítők használata javallott tehát. A ventilátort körbeölelő rész, illetve a hátsó tartók fényes narancssárga műanyagból készültek, fényképen jól néz ki, az életben már gagyi hatású inkább. A ventilátor 9 lapátos, a lapátok erősen íveltek, a végük kiszélesedik és a szívó oldalon a lapátok vége felé három borda látható. A tápkábele harisnyázott, egyértelműen igényesebb, mint a bq! ventiké.

Hang: Teljes fordulatszámon a Shadow Wings szintjén mozog, 7V-os adapterrel pedig hozzá hasonlóan alig hallható.

Versenyen kívül indulnak:

Corsair AF140 Quiet Edition

Használt, boltba most az ára ~6 000 Ft. Honlapja.

Csomagolás / Extrák:. A doboza már sajnos nincs meg (a fenti kép a netről van), de alapvetően a Corsair fekete-piros színekkel játszik (az AF szériánál, az SP széria fekete-kék), méretét tekintve pedig akkora, mint az Alpenföhn doboza. A design terén lazán veri a két német gyártót, itt a kreatív osztály megdolgozott a pénzéért, a nagy méretű ablak mögött láthatjuk a ventit, jobb oldalon pedig színes csíkon van a típusjelzés. Mellékeltek hozzá egy ~50mm-es hosszabbító kábelt, és három (kék-piros-fehér) színes betétet, amivel fel lehet dobni a kinézetét, valamint négy csavart. A honlap szerint most már jár hozzá egy egy fordulatszám-csökkentő adapter is.

Külső: A rögzítési pontoknál rugalmas (gumi?) a fészkek anyaga, így nem feltétlenül gond, hogy itt csavarokat és nem gumis rögzítőket adtak hozzá. A ventilátor maga 11 lapátos, ívelt kialakítású, sima felületűek. A ventilátor házba illeszthető színes peremek is szépen megmunkáltak, szubjektív, de fényes felület nélkül is igényesebb benyomást tesznek az emberre. Az anyaghasználat és a kinézet tehát első osztályú, minőségi, ám a tápkábele sima és egyszerű.

Hang: Az adatok szerint ez messze a leghangosabb az itt nézet ventik közül - és tényleg az magas fordulatszámon. A hangja ugyanakkor kevésbé volt zavaró nekem, mint a Pure Wings 2-é, viszont a többi 12cm-es venti egyértelműen halkabb és kevésbé zavaró volt nála. 7V-os átalakítóval meglepően csendes, noha még így is talán valamivel a 12cm-esek felett produkálja magát.

Corsair gyári házhűtő, 12cm-es:

Használt, boltban nem kapható (?).


Hiába az évi két takarítás, ennyire megviselten szereltem ki...

Külső: Matt fekete, egyszerű kivitel, kemény műanyagból, és persze semmi rezgéscsökkentő nincs a felfogatási pontoknál - ami figyelembe véve, hogy itt a ház rendelkezik ilyennel, nem is meglepő. Az anyaga kevésbé "kopogós", mint a Pure Wings 2-é, de azért nagyon messze van az AF140-esétől. 7 lapátos ventilátorral szerelték, a lapátok íveltek, de semmi flik-flak nincs rajtuk. A tápkábele sima drót.


"Én egy Corsair ventillátor vagyok. Többet ne akarj tudni..."

Hang: Gyakorlatilag csak szélzaj hallható, igaz 12V-on a fordulatszáma jóval alacsonyabb, mint többi fentié, valahol 930-970 között mozgott az alaplap szerint. 7V-os átalakítóval síri csend.

Adatlap:

1. Teszt

Na az első tesztnél rögtön egy méretes bakiba belefutottam. A mért eredmények között sokkal kisebb volt a különbség, mint vártam. A VRM-ek 72-73 fokosak voltak a Corsair AF140-essel, és 75-76 fokosak a 12cm-es ventikkel, még az alacsonyabb fordulatszámú Corsair házventi is csak 77 fokot eredményezett. Elkezdtem visszavenni az Akasa Viperek fordulatszámát, a hőmérsékletek emelkedtek, de látványos különbségek nem voltak, egy celsius fokos különbség pedig az adott körülmények között mérési hibahatár véleményem szerint (az eredmények annyira nem voltak konstansak, hogy a végén visszaszerelt AF140-essel még egy tesztett lefuttattam, és ekkor 73 és 74 fokos volt a két VRM) - egyszerűen úgy tűnik majdnem mindegy, hogy melyik venti van a házra szerelve. A tesztet ilyenformán értékelhetetlennek minősítettem. (Megj.: Ötleteim voltak, hogy pl. a hűtőre szerelve megnézni, mit produkálnak, ám a Freezer 13 Pro ehhez nem partner, a ventik rögzítésére nincs jó módszerem, kókányolni nem szerettem volna...)

2. Teszt

A második baklövés. A mikrofonom érzékenysége és a háttérzajok miatt szinte mérhetetlen volt a különbség. Szerettem volna felvenni a hangokat, hogy a be quiet! ventik zaját bárki meghallgathassa. Na a felvett, majd visszajátszott hangfájlon nem lehet kihallani rendesen. Totális csőd az egész. :(((

Konklúzió

Igazából három eltérő venti került a képbe. A két be quiet! kb. azonos teljesítményt ígért, de a Shadow Wings csendesebb működés és hosszabb élettartam mellett.

Az Alpenföhn Wing Boost 2 Plus mindkettőnél több levegőt kellene megmozgasson, a kettő közötti zajszinttel és fogyasztással, és papíron akkora élettartammal, mint amennyivel a két bq! venti összesen bír. Viszont a Pure Wingshez képest csaknem kétszeres áron. Papírforma alapján a Shadow Wings lett volna a befutó - a PW2-höz csaknem kétszerer felárért több, mint kétszer akkora élettartam és mindhárom közül a legcsendesebbnek kellett volna lennie...

A gyakorlati teszt viszont több alapvető problémát is megkivilágított számomra.

Először is az ár arányos. Első nekifutásra a Pure Wings 2 csalódás volt a számomra kissé zavaró, morgó hang miatt. Viszont ha csak ezt veszem meg, és szerelem a gépbe, feltehetően legyintek csak, hogy hát ez ilyen, egy olcsóbb venti még hangosabb lett volna. Ha nincs a házban rugalmas rögzítési lehetőség (a Carbide 400R esetén gumi rögzítőbetétek vannak), akkor a merev, csavaros rögzítés nem biztos, hogy jót jelent. A másik oldalról a 80 000 órás ígért élettartam több, mint 9 év folyamatos működést jelent. Ha ezt tudja tartani, akkor az árához képest tényleg talán jó választás lehet, én mégse merem ajánlani.

A Shadow Wings Mid-Speed a Pure Wings 2-höz képest némileg jóval magasabb árért cserébe szerszám nélküli szerelhetőséget nyújt (igaz engem egy kicsit zavar, hogy ha eltörjük / elveszítjük a rögzítőtüskéket, akkor mókolhatunk a felszerelésével, mivel sima csavarral nem rögzíthető), több, mint kétszer nagyobb élettartamot, illetve csendesebb működést hoz hasonló teljesítmény mellett. A hozzá adott 7V-os adapterrel tényleg nagyon csendes, tehát ahol csak az a lényeg, hogy némi levegőmozgás legyen, de amúgy a csend a fontos, oda jó választás. Papíron ő lett volna az első választottam, végül a Wing Boost 2 mellett elmaradt minden téren, tehát könnyűnek találtatott.

Az Wing Boost 2 ránézésre felemás érzéseket váltott ki, a közepes ár mellé egy kisebb maréknyi kiegészítőt kapunk (a 400mm-es hosszabbítókábel igazi felüdülés), a ventilátor háza igen jó minőségű anyagból készült, ahogy csak ennél volt zsugorcsővel ellátott a tápkábele. Igazán kár a színes műanyag betétért, de ez mindössze esztétikai probléma, aki erre érzékeny. Ám mindez mellett a működése nagyon csendes, és a két be quiet! ventinél nagyobb mennyiségű levegőt mozgat meg, szóval végül ő lett beszerelve a gyári venti helyére - vagyis a három tesztelt venti közül ő volt a legjobb választás, és ez minden szempontból igaz rá.

A két versenyen kívüli ventinél először is rá kellett döbbennem, hogy a gyári házventi noha valóban kritizálható amiatt, hogy 4 év után induláskor néha kerepelni kezdett, de összességében egy nagyon csendes venti volt, még ha kevesebb levegőt is mozgatott meg. Az AF140 igényes kivitelezésű, de ennyi pénzt (szerintem) nem ér meg, pláne, hogy a 12cm-es változata (AF120) is papíron hangosabb, mint az itt tesztelt ventik.

A végére pedig szomorúan elismertem magamban, hogy értelmetlen volt a teszt abból a szempontból, hogy teszteredményeket szerettem volna prezentálni. Ahhoz nem volt elég időm és erőforrásom, hogy valóban koherens és érdemleges teszteredményeket tudjak nyújtani, ahhoz képest viszont, hogy mennyit tudtam a végén letenni az asztalra, túl sok időt pazaroltam rá. Legközelebb viszont megfogadva az olasz tesztoldal eredményeit, inkább a Noctua és Scythe ventijei felé fogok fordulni...

Szerk.: Eredetileg sikerült felcserélnem a Shadow Wings és a Wing Boost 2 árát, ezért elnézést kérek, és köszönöm abridabri-nak az észrevételt!

Hozzászólások

(#1) fogtunder


fogtunder
nagyúr

az olasz tesztoldal szintén tesztelte a Noiseblocker eLoopokat, azok még 12V környékén is kb. hangtalanok, és egy lehelletnyivel olcsóbbak a Noctuáknál.

van egy 5 éves Schyte Gentle Typhoonom, ami max 800rpm-es, nagyon sok üzemórával sincs semmi hangja a mai napig, de már nem gyártják, ránézésre az EK Vadarr ventik hasonlítanak rájuk, jó kis venti, de nem is volt olcsó és azért nagyon sok levegőt nem szállít.

első körben én is Pure Wings 2-vel próbálkoztam, óriási csalódás volt a hangja, állítólag a régi szériák jobbak voltak ennél, hát amit ez 8V környékén produkált, azt én senkinek nem ajánlom, nincs értelme pénzt költeni rá.

viszont a héten beszerzett Lepa bol.Quiet-ek elég jók, 7V-on még nem nagyon van hangjuk, felette kicsit megjön, de még mindig nem túl zavaró.

ahogy néztem, a középkategóriában ebbe és a Wing Boost 2-be érdemes pénzt rakni (amúgy van full fekete Wing Boost is, csak most valamiért nem nagyon kapni), jó a Noctua meg az eLoop, csak ha fel akarsz velük szerelni egy közepes ATX házat, akkor hirtelen elköltesz 30+ ezer forintot, ami a legtöbb esetben több, mint maga a ház ára.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#2) Cifu válasza fogtunder (#1) üzenetére


Cifu
nagyúr

Hmmm... Igen, akkor a Noiseblocker is érdeklődést érdemel. Nekem is ez a bajom, anno az AF140-eseket is azért vettem, mert hátha kell az extra levegőmozgatást. Igazából az Radeon R390 mellé kellettek csak igazán, addig felesleges volt a házventik mellé plusz légmozgás...

Bevallom nem mertem nagyon lehúzni a Pure Wings 2-őt. Nem tudom, hogy ilyen árkategóriában milyen a többi, ezért írtam azt, hogy ár/értékben még lehet jó választás. Viszont mindent összevetve a Wing Boost 2 minden szempontból verte, tehát egyértelműen jobb választás, plusz ezer forintot szerintem megér...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#3) fogtunder válasza Cifu (#2) üzenetére


fogtunder
nagyúr

az áráért lehet, hogy jó, de mikor egy ezressel drágábban van bol.Quiet és Wing Boost 2, akkor csak pénzégetés szerintem.

I hate morning people. And mornings. And People.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.