2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

THL W200s smart telcsi vásárlása, tapasztalatok

Írta: | Kulcsszavak: THL W200s

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

THL gyári reklám fotó

Előzmények

Tudom, hogy kissé megkéstem ezzel az írással, hiszen a fent emlitett készüléket már nem is gyártják, de legalább mondhatjuk, hogy ha volt / lett volna hibája a készüléknek akkor az az elmult 1 év alatt amióta nálam van kijött volna és tudnák is írni róla, de ilyen nem volt.

Jó 15 éve van mobilom, amióta a Vodafone bejött kis hazánkban (illetve előtte rövid ideig volt egy nagyon aranyos Alcatel 301), érdekes módon azóta ugyan azt a SIM-et nyúzom, bár a céges kártyák változnak. Tavaly vettem egy Lenovo A800-at, mivel egyrészt érdekelt ez az okostelefon mizéria, illetve ami jobban számított, hogy meguntam a 2 telefon (privát + céges) cipelését és töltését. Úgy gondoltam a technika mára már csak beérett és csak elérte a számomra használhatónak minősíthető szintet. 1-2 évente cserélgetem a telefonomat, de furcsa módon az X éve vásárolt Sony Ericsson W100i Spiro-tól nem tudok, és nem is akarok megszabadulni. Nagyon hozzám nőt, tartaléknak mindig jól jön, legutóbb az öcsémnek kellett odaadnom 2013 decemberében amikor a néhány hónapos Samsung S4-ese beadta az unalmast és gariba került. Ehelyett vettem a A800-at.

A Lenovo-mat a vaterán vettem, néhány hetes állapotban, de természetesen ez is Kínából rendelt példány volt, hiszen akkor még nem volt európai forgalmazója a Lenovo telefon részlegének, ami azért érdekes, mert PC terén már úgy 2006 óta itt vannak nem csak Európában, hanem kis hazánkban is. A Lenovo cégről annyit, hogy eredetileg IBM licenszelt gépekkel indultak, a PC fronton egy ideje ők a világelsők (legalábbis mennyiségben), így azt gondoltam nem csalódhatok nagyot ha egy ilyen milliárdos cég terméküket veszem meg, és ez így is történt.

Jó fél évnyi használat után (nem akartam én ezt a telefont lecserélni, de) az egyik kollégám mutatott egy tinydeal webshop hirdetést, ahol 16-7 ezresért lehetett venni paramétereiben a Lenovo-mhoz hasonló okos telefont, és én is elkezdtem böngészni a kínálatot. Érthetően engem inkább a nagyobb tudásúak érdekeltek. Ki is választottam kettőt az óriási választékból. Az egyik a DooGee DG2014, a másik a THL W200s verziója. Az előbbi 4 magos, nagyon szép formával ~36 ezresért, az utóbbi 8 maggal, 32GB ROM-al és némileg butábbnak tűnő formával került ~44 ezresbe. Kicsit furcsa volt az árképzés, mert a 4 magos W200 csak olyan 3-4 ezressel volt olcsóbb mint 8 magos S verziót, amit viszont simán megért ráfizetni.

Doogee

Kisebb magyar Webshop-okból már sokszor vettem, vaterán már majdnem a kezdetek óta jelen vagyok, de külföldiből, pláne hogy PayPal is kellett hozzá még sose. Szóval hazudnák ha azt írnám le, hogy nem voltam begazolva tőle. Utána olvasgattam, és végül úgy döntöttem mégis csak belecsapok a lecsóba. Elsőnek beregisztráltam a tinydeal oldalra, ez egyszerű volt, majd a PayPal következett. Itt természetesen a bankkártya hitelességét is ellenőrizték, ami 400 forintomba került, igaz ezt jóváírták nekem az első vásárlásnál, ezzel nincs is gond, csak napokig tartott mire a bankom zároltból elkönyvelté tette ezt a terhelést, és addig nem tudtam megnézni a véglegesítéshez kapott kódot, és befejezni a PayPal regisztrációt.

Végre minden klappolt, már csak döntenem kellett mit veszek, de közben áttanulmányoztam a nem telefonos kínálatot is, és rengeteg apró dolog megtetszett a LED-es izzóktól kezdve, több szerszámon és kiegészítőn is megakadt a szemem. Eredetileg úgy terveztem, hogy óvatos leszek, és rendelek egy kisebb csomagot mondjuk max 8-10 ezerért, így ha bukok akkor csak ennyit bukok, de közben eladtam az A800-at, és hirtelen sürgős lett az utód megvétele, pláne annak tükrében, hogy jó 3 hét mire ideér. A W200s mellett maradtam, fehér színben, bár némileg visszariasztott, hogy találtam picit negatív tapasztalatokat is a készülékről, de ezt a nagy számok törvényének tudtam be, és végül csak belecsaptam. Vasárnap lenyomtam a THL W200s-t, keddre már volt tracking number -em a követéshez, magyarán már becsomagolták, és átadták a szállítónak, sínen vagyunk.

A rendelésnél mákom volt, a Tinydeal-re belépés után egy kérdőív ugrott fel, kitöltöttem, és máris kaptam 2 kupont az egyik 6$ ami 100 dolláros vásárlásnál, a másik 14$ ami 200 dolláros vásárlásnál váltható be. A rendelés két dologban is hibáztam, mivel pont 200$ alatt volt (199$) ezért a 14-es kupont nem tudtam beváltani, ha vettem volna még valami apróságot mellé, akkor már be tudtam volna váltani a 14-est is, és akkor ~ 3 ezrest spóroltam volna, de a 6$ is 1300 Ft kedvezményt jelentett, és hát a fuvardíj is benne van az árban. A másik hiba, hogy NE a PayPal váltsa a forintot, hanem a bankunk, ezt meg a PayPal felületén kell beállítani. Itt is buktam ha mondjuk 10 forinttal számolok dolláronként akkor 2000-et, amit a kupon bakival egybe vetve majdnem 4000 forinttal lehetett volna olcsóbb a vásárlás. Ez legyen számotokra intő jel, tessék erre odafigyelni!

4 hét után végre megérkezett a telefonom, ebbe belejátszott, hogy pont kínai ünnepek voltak amikor rendeltem, mire ideért akkor meg itt volt a május 1-es hosszú hétvége, na meg vámolás alá is beesett, papírozás oda vissza. Ezek nélkül szerintem biztosan 3 héten belül itt lett volna. A csomag a felirata szerint 25 dolcsis MP3 lejátszót tartalmazott :), de ezzel a vámosokat már nem lehet becsapni, szóval keményen levámolták. Mindegy, vámmal mindennel együtt valami 52 ezresembe került a készülék, ami a tudását tekintve szerintem bőven megérte. A csomag a szokásos bubis boríték, benne a nem túl nagy, sőt meglepően kicsi doboz, kb. 1.5 centivel szélesebb mint maga az 5 colos telefon. A doboz vastag, kemény karton, de 2 sarkánál némiképpen behorpadt, és az egyik oldal végig repedt, szóval a szállítás során kapott néhány pofont, de maga a telefon sérülés mentesen érkezett meg.

Doboz tartalma
A tartozékok a szokásosak, headset, ez végre nem sima, mert az kiesik a fülemből, hanem agybadugós. USB kábel microSD csatival és a hozzá tartozó hálózati adapter, ami fixen EU szabványos, nem kell átalakító hozzá. Lehet megnézik mindig mi a célország és annak megfelelőt tesznek bele? Lájtos quick start guide, angol és nem kínai. A készülék egy vékony műanyag zacskóban pihent, hogy ennek mi értelme van nem tudom. Öntapadós matricán külön a vonalkódos IMEI, ráadásul rögtön 3 példányban, ez főleg céges felhasználóknak jöhet jól leltározásnál. Itt röhögtem egyet mert a 3 matricán elméletileg ugyan az a vonalkód és sorszám kellene legyen, de az egyiken 3-al nagyobb szám volt, erre tollal odaírták, hogy -3. Remélem ez a legnagyobb hibája a készüléknek. Aztán később megint röhögtem egyet, mert kiderült, hogy a készüléknek teljesen más az IMEI száma, így ez a címke mehet a kukába. Igazából rendeléskor nem néztem meg milyen tartozékokat adnak még hozzá, de halottam, hogy vannak szórások ezen a téren. Abban reménykedtem, legalább egy védőfóliát csak kapok, de ennél jobb lett a helyzet. De mellé még kaptam egy vastag screen protectort, egy halvány piros kemény hátsó védőborítást (túl kemény, a szilikonos nekem jobban tetszik) és először azt hittem még egy plusz hátlapot. Aztán kiderül, hogy ez nem plusz, hanem ez az eredeti hátlap, helyette egy nagyon jó oldalra (szintén fehér) nyíló tokot kaptam, amit rögtön fel is szereltek nekem (ez önmagában bő 2000ft). Nagyon örültem neki, jól is néz ki, meg gondosan védi a kijelzőt, kicsit vacak vele telefonálni, meg a hangszabályzó gombokat elérni, és picit műanyag szaga van (ami majd elmúlik) de ez legyen a legnagyobb probléma. Eredetileg azon gondolkodtam, veszek egy szilikon tokot, mert az öcsém Samsung S4-esén lévő nekem nagyon tetszik, de lehet felesleges, végül egy halvány kéket azért mégis csak rendeltem 2 plusz fóliával. Megfordítva a hátlapon nagyon szimpi felirat fogad: Technology Happy Life, lehet ebből van a THL márkajelzés?

A képernyőn lévő fólián több helyen hosszú vékony karc volt, ez szerintem az összeszerelésnél a gyártósor műve, de hát ezt hamarosan amúgy is leszedem, meg amúgy is csak kikapcsolt kijelzőnél látni. A hátlapot könnyű levenni (gyárilag van egy kis bevágás erre a célra), jók az illesztések. Beraktam a 2 normal SIM kártyát, később a SD kártyát is, kissé meglepett a rögzítési módja, majd bekapcs. Se kép se hang, na mondom biztos nincs feltöltve, bedugtam a töltőt, de semmi reakció. Kezdtem kissé pánikolni. Leveszem a hátlapot, nézem az aksit, hát nem le van ragasztva az érintkezője :) Valami barnás ragasztó volt rajta ami a monitor előtt ülve a félhomályban elsőre nem is tűnt fel. Az az igazság, hogy eddig vagy használt telokat vettem, vagy előttem rakta össze az eladó, és nem ismertem ezt a leragasztós módit, ráadásul olyan keskeny csíkban volt rárakva, hogy ha nem veszem ki az aksit akkor fel se tűnik. Szóval megint bekapcs és lőn világosság :) Na ekkor vettem egy jó nagy levegőt, megnyugodtam. A Lenovo-n még 4.0-es android volt Apex menüvel, ezen 4.2.2, de a lényegét tekintve nem nagy az eltérés. Bekapcsoltam a wifit, G-mail konfig, elindultak a frissítések, profil, csengőhang, ébresztő, éjszakai kikapcsolás, szóval amit kell és eltettem magam másnapra.

Technikai részletek
A kínai okos telefon gyártó a THL már gyártott néhány érdekes mobiltelefont, például a THL T100s-t. A W200s szintén egy 8 magos (okta-core) készülék és ugyanazt a MediaTek processzort tartalmazza mint a T100s, de vannak jelentős eltérések a tervezési filozófiájukban, aminek köszönhetően ez jóval olcsóbb lett mint a T100s. Amikor vettem a W200s ~44ezer forintos (200$) volt, míg a T100s ennek másfélszeresébe, úgy 64 ezresbe kerül (+vám+ÁFA). Érdekes módon a W200s elődje, a sima W200 amit még ma is árulnak, 4 magos procival tavaly augusztus tájékán volt ebben a 40 ezres árkategóriában. Tehát alig több mint fél év alatt az árak a tömeggyártással úgy lementek, hogy ugyan annyiért 4 helyett 8 magos procival és 8GB helyet 32GB ROM-al felszerelt változatot kaphatunk.

Specifikáció:
kijelző: 5” 720p, IPS, Corning III Gorilla Glass
CPU: 1.7 GHz MT6592 True okta-core + Mali-450 GPU
RAM: 1 GB
ROM 32 GB
Adattárolás: microSD slot, támogatja a 32 GB-os modult
Android: 4.2.2
Wi-Fi: 802.11 b/g/n
mobil hálózat: 2G - GSM 850/900/1800/1900MHz, 3G - WCDMA 850/2100 MHz
Dual SIM (normal)
egyéb csatlakozás: bluetooth, GPS
kamera: 5 megapixeles első, 8 megapixeles hátsó
aksi kapacitása: 2000mAh
Méretek: 151 x 70 x 10 mm (H x Sz x V)
Tömeg: 151g

Forma, és méretek
Ami a formát és a méretet illeti a W200s összehasonlítva a másik kiválasztott DooGee DG2014-el attól teljesen eltérő kialakítású. Annak szögletes, mindenképpen elegánsabb formája helyett itt egy kicsit szélesebb, lekerekített sarkú telefont kapunk. A szögletesebb forma talán tetszetősebb, jobb helykihasználású, de ergonómiai szempontból ez a görbített forma jobb, könnyebb kézbe venni és tartani. Bár a DG ultra lapos, és mindössze 5,5 mm vastag, de a hátsó kamera erőteljesen kilóg a hátlapból, és a szögletes sarkaival veszélyforrásnak tűnik. A W200s -ből is kilóg a kamera lencséje, de mivel le van kerekítve, így nem zavaró mint a DG szögletes megoldása. Felső részén az első kamera, a hangszóró, a töltést jelző LED, és mellette még 2 érzékelő (az egyik biztosan a fényérzékelő) található. Alul a szokásos az androidhoz szükséges 3 vezérlő gomb, Menu, Home, Back, ezek szerencsére nem kiálló gombok, hanem csak érintő szenzorok, szeretem ezt az egyszerű megoldást, gyártani is biztos olcsóbb, és üzembiztosabb is. A tetején a fülhallgató 3,5 mm-es audio jack csatlakozója és a szabvány microSD USB csatlakozója található.

A hátoldalra került a 8 megapixeles kamera, a LED-vaku, és legalul a kör alakú hangszóró. Némileg rontja az összhatást, hogy a hátsó kamera nincs a hátlappal egy síkban, abból picit kilóg, így az asztalra lerakva rátámasztódik a készülék és ez némi veszélyt jelent a lencse élettartalmára nézve, de, hogy valóban így lesz-e azt majd az idő eldönti. Én minden esetre vettem egy szilikon tokot, így ez a gond ezzel letudva. A hátlap se sík, hanem görbített, így picit olyan mint egy teknő, de ennek is van előnye, hisz az asztalra letéve onnan sokkal de sokkal könnyebb felvenni, mint egy ultra vékony lapos készüléket ami tökéletesen felfekszik az asztallapra. A hátlapon a logó szerintem festet, kíváncsi vagyok meddig fogja bírni védelem nélkül. A bal oldalon a hangerő billenő gombja, a jobb oldalon pedig a bekapcsoló gombot találjuk. Szerencsére a felhasznált műanyag elemek nem fényesek, így nem ujjlenyomat mágnes. Maga a műanyag, ahogy az autós „szakértők” (erről lehetne mit mesélni, melyik mennyire szakértő, vagy inkább kontár) mondani szokták kopogós, de nem zavaró. Majd idővel kiderül, hogy mennyire kemény is ez az anyag és mennyire bírja a fizikai behatásokat. Ami a lényeg, hogy úgy tűnik maga az anyag a saját színében van és nem festett, így ha meg is karcosodik, akkor sem lesz annyira feltűnő a karc, mint mondjuk egy gyárilag fekete műanyag, amit ezüstre festettek. A tiny-nél 2 színben lehetett kapni, hullaszállító feketében és fehérben (máshol láttam sárgában is) én természetesen a fehérnél maradtam. A készüléket könnyű kézben tartani, a gombok jó helyen vannak (persze ez is relatív, mert egy kisebb embernek biztosan nagy a készülék), jó felépítésű és kellő biztonság érzetet ad (mint egy szárnyas betét :DDD. A káva körben olyan 3 mm, vannak ennél jóval keskenyebbek is, de így valószínűleg a kijelző jobban védve van az oldalirányú behatásoktól. A 151 grammos tömeg érdekes módon nem zavaró, nem érezni nehéznek a készüléket, persze ehhez a fizikai méretek is hozzájárulnak. Igazából kézbe véve nagyon masszívnak, tömörnek tűnik, mintha a burkolata is alumíniumból lenne, de elmarad a fémes hideg érzet.

Képernyő
1280 x 720 pixeles IPS kijelzőjével a W200s több mint jó, ha pedig figyelembe vesszük az árszegmenst amiben van, akkor egyenesen kiváló (2014-es évet nézve). Az IPS technológia miatt a látószög is jó, és összességében a színhűséggel sincs gond. A kijelző megfelelő mértékben élénk, jó a színmélység, a harsányabb színeket is nagyon szépen adja vissza. A 720p HD filmeket öröm nézni rajta, bár a közvetlen napsugárzást ez sem szereti, de hát ezt egyik ilyen kijelző se favorizálja. A 3 rétegű Corning Gorilla Glass üvege biztosítja a kapacitív érintőképernyő maximális védelmét. Ha jól fordítom, akkor a korábbi kijelzőkhöz képest ahol az egyes rétegek között levegő volt, itt már egy folyékony gél van. Ha nem gond, akkor eltekintenék a kijelző törés és karc tesztjétől, nem akarok úgy járni mint egyesek :DDD

Teljesítmény
Sokak szerint az egyik legfontosabb jellemzője W200s-nek is a 8 magos CPU. Egy bizonyos szint felett, szerintem a teljesítmény már oly mindegy, gyakorlatban szinte csak a játékoknál venni észre a különbséget. A felhasznált MediaTek MT6592 1,7GHz, ezt természetesen a terhelés függvényében ki bekapcsolja a magokat és a frekvenciát is variálja 728MHz-1,66GHz között, bár a CPU-z szerint többnyire csak 1 mag megy és az is a legkisebb frekin, az alap tevékenységekhez az is elég. Bár a benne lévő Cortex-A7 nem olyan gyors mint a Cortex-A9 és a Cortex-A15, de alig kisebb teljesítmény mellett jóval energiatakarékosabb náluk, és ez egy nagyon fontos szempont. A népszerű Antutu benchmark pontszámai ennek megfelelően jók, hiszen ~27ezres értékeket produkált a készülék. Igaz a telefon egy 8 magos CPU-t kapott de hogy energiagazdálkodás szempontjából is passzoljon hozzá a grafikai prociból se a legdurvábbak közül választottak, csak egy Mali-450 GPU-t került bele, amely kisebb teljesítményű mint a sokak szerint bele illő GPU (Adreno 320/330, Mali - T628). Ennek tekintetében a produkált Antutu érték még jobban felértékelődik. A telefon ezzel a GPU-val nem fog eget rengető 3D grafika értékeket produkálni, de ez az ésszel jót kategória, és nem egy szénné tuningol VTFS Lada. Az Antutu eredmények alapján egálban van a Samsung S4-esével, ami a 4 magos procijával jelentősen alulmarad a CPU eredményeknél, de a jobb GPU miatt meg azon a téren emelkedik ki a W200-hoz képest, ezért a végén kiegyenlítődik az érték. Persze ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy az S4 több mint dupla áron tudja ezt a szintet, így ebből is kiderül, hogy ár értékét tekintve mennyire jó választás a W200s. Ha csak a CPU nyers teljesítményét nézzük, akkor a CF- Bench értéke 45.945 pont. Sajnos csak 1GB memóriát kapott a készülék, kicsit több jobb lett volna bele, de ez van.

Érdemes megemlíteni, hogy elméletileg 32 GB-os belső ROM gyárilag 2 részre oszlik, 6GB-os belső tároló, valamint 22GB egyéb tárolóra. Hogy 4GB ebből a képletből hova tűnt az engem is érdekelne. Tehát telepítéseknél figyeljünk arra, hogy a nagyobb állományokat (navigáció) mindenképpen a 22 gigás részre tegyük, különben meglepetések érhetnek minket. A Settings részben lehetőségünk van átmozgatni az alkalmazásokat a belső memória és a telefon tároló között, ami a "Move to SD card" funkcióra hasonlít.

Hangok
Bár nem vagyok vájt fülű (egyébként abszolút hallásom van), a hangereje, hangminősége nekem megfelel. Utcai agybadugos füleshez ennél többre nem nagyon van szükség. Nem túl nagy a hangerő, így a dobhártyámat se fogom tönkre tenni vele. Telefonálásnál nem recseg, és nem visszhangzik, szóval szavam se lehet.

GPS
A GPS esetén alapvetően 3 paraméter ami fontos. Egyik a kijelző mérete, ami jelen esetben 5” és ez már elég nagy ahhoz, hogy autó navigációnak használjuk, vagy csak GPS receiver-nek. A 2. bár annyira talán nem fontos, csak idegesítő paraméter az, hogy bekapcsolása után mennyi idő alatt pozicionálja be magát. A 3. paraméter pedig az érzékenysége/pontossága, mennyire jó például árnyékos részeken. Ez utóbbi paraméter azért is külön fontos a számomra mert bár autóval nyílt terepen megyünk, de én sokat túrázom, és az erdőben a fák jelentősen rontják a GPS vételt. Előtte egy Lenovo A800-am volt, annál legalább 2 percet kellett várni, míg bepozicionálta magát. Ennél is kellett legalább 1-2 perc, de a Mobileuncle buzerálás után már jó 10-15 másodpercre esett a szükséges mennyiségű műholdak megtalálási ideje. Az hogy mennyire pontos azt elég nehéz lemérni. Én általában túrához használom a távolság mérésére. Ugyan azon útvonalon haladva bizony komoly eltérések mutatkoztak a távolságban, persze a táv fele erdőben fák között zajlott, így érthető némi pontatlanság. Volt egy másik észrevételem is amire a használt AndroiTS program adott lehetőséget, mivel grafikusan is megjeleníti a távot. Nem szoktam ugyan arra visszamenni mint amerről jöttem, de az egyik gyalogtúrán volt egy oda-vissza 29 km szakasz. Volt olyan rész ahol a készülék szerint 270m különbség is volt az oda és a visszamenő út között, pedig ugyan azon a kitaposott úton mentem oda és vissza is, max. a másik oldalon, de ez az eltérés nem lehet több 7-8 méternél. Ez természetesen nem a készülék hibája, hanem a szórt jelek miatti tévedés eredménye. Mondjuk kíváncsi lettem volna, hogy egy 100 ezres Garmini vajon ugyan akkor ugyan azon a szakaszon mekkora eltérést produkált volna.

Több külföldi fórumon egyesek arra panaszkodtak, hogy ha a GPS és Bluetooth együtt használjuk, akkor a Bluetooth idővel dadogni, szakadozni kezd, ami headset esetében elég zavaró lehet. Külön-külön jól működnek, de együtt nem, gondolom valami hardveres összeakadás lehet, ami sajna nem javítható. Persze lehet szoftveres is a hiba, ebben az esetben egy újabb firmware lehet majd megoldja a gondot. Én sokszor használtam egyszerre a GPS-t és a BT fülesemet is, nem tapasztaltam ilyen problémát.

Akkumulátor
A HD kijelző a 8 magos procival kombinálva nagyon rövid aksi időt sejtetett, és a tesztek alapján ez volt a T100s egyik fő hibája. Azonban a THL úgy tűnik megoldotta ezt a problémát a W200s-el. Ez valószínűleg a kevésbé energiaigényes kijelző, az ésszerűbb CPU és GPU párosításával sikerült, pedig maga az akkumulátor a W200s-ben még kisebb is mint a T100s-ben, mégis ez nyer akkuidőben. Olvastam egy blogban némi tesztet róla. 3D esetében az Epic Citadel Tárlatvezetés demo részét 3,5 óráig bírta. A Wifi + internet + videó Youtube tesztjében a készülék 7 órát bír ki (az nem volt benne milyen felbontású volt a film). Érdekes módon, ha belső tárolóról nézzük MP4 filmeket akkor csak 6 óra, így valószínűleg beállítás és a videó lejátszó függő is egyben a fogyasztás (nem derült ki melyik lejátszóval és milyen felbontású volt az mp4 film). Normál használat mellett (nincs wifi, net, video, stb) de mondjuk napi 10 perc beszélgetés, éjjel 8 órát kikapcsolva, nappal 2 kártyával bekapcsolva akár 1 hetet is elmegy a készülék. Ha persze egyéb terheléseket is kap, én például 2048-t szoktam játszani unalmamban, akkor az üzemidő jelentősen csökken. Sajna ennél az aksinál se lienáris a merülés, vagy csak a mérési módszere nem tökéletes (érdemes a százalékos kijelzést bekapcsolni).

Kapcsolat
Természetesen a készülék az összes jelenlegi szabványos kapcsolódási lehetőségek, mint a Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth, 2G GSM és 3G ismeri. 2 normál méretű SIM-kártya tehető bele, így nem kellett a kártyám vágásával bajlódnom.

Kamera
A hátsó kamera "csak" 8 megapixeles, de többek és saját magam véleménye szerint is jobb képeket készít mint ezen low-end kategóriás okostelefonok többsége, az előd A800-amnál biztosan. Persze ez nem csak hardver, hanem erősen szoftver kérdése is, ki melyik programmal használja és hát a felhasználó ügyetlensége is jelentős rontó tényező. Az S4-el készült képek jobbak, de valamit valamiért. A színek tiszták, picit talán lehetnének elevenebbek. Jól kezeli a gyenge fényviszonyokat, viszont nagyon erős közvetlen fény esetében már nem annyira jó. Tájképek készítése nem az erőssége a telefonnak, de közeli, pláne fekete-fehér objektumoknál (pl. egy papírlap lefotozásánál) meglepően jó. Az elülső kamera 5 megapixeles, nem is kell több, de nem autófókuszos. Videónál az első 640x480p, a hátsó 1280x720p tud rögzíteni. A kamera minősége jó, de nem kiemelkedő.

Néhány fotó:Szoftver
Android 4.2.2 van rajta, a nyelvet át kellett tennem magyarra és kész. A pálcikás programok elmaradtak (szerencsére), egyedül a billentyűzet beállításánál találkoztam velük, szóval jó lett a magyarítás is hozzá. Még a Lenovo-n jártam úgy, hogy az egyik program frissitésre figyelmeztetett, majd annak megtörténte után átállt kínaira a program :))

Konklúzió
Bár a THL mint márkanév nem minősül egy jól csengő, közismert névnek, de Kínában több mint 340 üzletük van, ami azért jókat sejtet. A THL W200s egy remek telefon, ezért az árért a kapott teljesítményt figyelembe véve ebben a kategóriában ezzel a minőséggel a best buy. Ami zavaró lehet (már aki használná) az az LTE hiánya. A másik ami egyeseknél előjött az a memória kompatibilitás, nálam a beletett 32GB Kingston kártyával nem volt gond. Az hogy mennyire tartós a készülék, azt az elmúlt 1 év igazolta, semmilyen gondom nem volt vele, szóval maximálisan meg voltam vele elégedve.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.