2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

ASUS Zenfone 2 (ZE551ML) kijelzőcsere

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jelen leírás annak jegyében született, hogyha valaki abba a szerencsétlen helyzetbe kerülne mint Én, hogy a kedvenc Asus Zenfone telefonjának kijelzője összetörik, akkor ne essen rögtön pánikba, némi kézügyességgel akár saját maga is megoldhatja a feladatot röpke 30 perc alatt, ráadásul elég költséghatékonyan. Egyetlen egy macerás része van a szerelésnek, a törött elem kibányászása a keretből, a többi majdnem gyerekjáték. A leírás a sok Zenfone változat közül a jelenlegi 2-es sorozat ZE551ML verziójához készült, és abból is a Z3560-as Intel procis változatához, de garantálhatóan a Z3580-as is ugyan ez, sőt nagy valószínűséggel a 2-es sorozat többi (a legkisebb 2GB-os, selfie, max) kiviteléhez is jó. A telefonról röviden némi saját vélemény: IMÁDOM! Minőségi érzetű készülék, jól néz ki, jó a szoftver körítés, full magyar, zavarba ejtően jó, tényleg nem tudok rá rosszat mondani. Jó, ha mellé rakom az öcsém Samsung S6-osát akkor látszik a kontraszt a két készülék között, de ácsi, én a készüléket szállítással együtt 64 ezresért vettem újonnan egy német webshopból, az öcsém meg 235-ért vette akciósan, tehát majdnem 4x annyiba került, és valljuk be 2x talán jobb nála, de 4x biztosan nem. Ez kicsit olyan mintha az ember egy Astrából átülne egy E mercibe, tudom van nála jobb (Maybach, Bentley…) de nekem ez is bőven elég (egyenlőre). Bocs a képek minőségéért, egy régi S4-el készültek, aminek szintén törött a kijelzője. A leírásban lévő pontatlanságokért, hibákért előre is elnézést kérek! Vagy ahogy a hírdetésekben szokták írni "az elírás és a tévedés jogát fent tartom", bár egyébként ilyen jog sem a PTK, sem a BTK keretein belül nem létezik:)

Itt van 4 videó a cseréhez, a 4. egy 550-es, az elsőnél pedig ott az aliexpresses link
[link][link][link][link]

Szóval azt történt, hogy az alig 2 hetes telefonomat az egyik hétvégi gyalogtúrám legvégén a buszmegállóban (megnéztem mennyi az idő) kb. 1 méteres magasságból leejtettem. Nem pofára esett a készülék (azt talán kibírta volna) hanem a sarkára / élére és ráadásul murvás kavicsra, ennyi. Utólag találtam a netten néhány videót ahol kalapáccsal, csavarral, ollóval és egyéb eszközökkel próbáltak kárt okozni egy ilyen Zenfone kijelzőben, de semmi. Úgy tűnik pont azt a fajta sérülést sikerült produkálnom, ami ellen a gorilla glass sem véd. Működni a telefon továbbra is működött, csak a külső gorilla glass üveg és a digitalizáló tört össze, az alatta lévő LCD kijelző sértetlen maradt. A Youtube-on rákerestem a Zenfone LCD cserére, és találtam is kapásból 4 videót ehhez a változathoz. Az egyik leírásában volt egy aliexpress-es link, kiderült, hogy a forgalmazó az általa árult egyes kijelzők beszereléséhez készített videót, így ott minden egy helyben volt az útmutató és az anyag is hozzá, videót leszedtem, kijelzőt megrendeltem.

Az aliexpress-ről röviden. Ez egy hatalmas kínai webshop, rengeteg árustól rengeteg típusú (csak új, használt nincs, még refurb verziókat se láttam) terméket lehet vásárolni, a legújabb mobiloktól a damaszkuszi pengés késeken át a strandpapucsig szinte mindent. Érdekes a fizetési rendszerük, ugyanis be kell regisztrálni egy bankkártyát a használathoz mint Paypal esetében, erről vásárláskor azonnal leemelik a fizetendő összeget (még hajnali kettőkor is azonnal jön az SMS), de azt az eladó csak akkor kapja meg, ha az árú megérkezése után a vevő a sértetlen kézhezvételt visszaigazolja. Magyarán az eladónak az az érdeke, hogy minél hamarabb kiszolgálja az igényt és hogy megfelelően be legyen csomagolva az árú a sérülések ellen, tökéletes.

Mivel ennél a mobilnál az LCD-t és a digitalizálót részben egybe integrálták, összeragasztották, ezért külön szerintem a külső összetört elemet nem lehet megvenni, pedig az lett volna a költséghatékony megoldás, Én csak LCD-vel együtt láttam árulni. Mindegy, 6880ft-ba került a komplett szet (de már láttam 18$, tehát kb. 5300 forintért is), plusz ebben az árban már a posta, ráadásul a regisztrált posta díja is benne volt, tehát kaptam tracking number-t a nyomkövetéshez, tudtam, hogy éppen hol jár a csomag. Vámolni nem kellett, mivel pont a 22 eurós határon volt az értéke, meg alkatrészekkel nem nagyon szoktak szórakozni a vámosok, szerintem ha 3x ennyi lett volna az értéke akkor is átcsúszik. Kell még a feladathoz szerszám és ragasztó is. Egyes telefon típusokhoz, főleg a drágább Samsung és iPhone készülékekhez a kínai webshopok (tinydeal, banggood, aliexpress) árulnak komplett szerelő szerszámkészletet, amiben minden szerszám benne van a szét- összerakáshoz, olyan 1500-2000 forintért. Nekem ilyenem már volt, így nem kellett vennem. De a kijelző ragasztásához kellett valami kötőelem. Az egyik lehetőség az úgynevezett 2 oldalas ragasztó, a legtöbb videóban ezt használták, de nem derült ki milyen gyártmányt, és nem szerettem volna úgy járni, hogy veszek valamit, összerakom és később meg szétnyílik a cucc mert mondjuk nem bírja meleget és elenged. Szóval nem volt időm és kedvem a teszteléshez, és macerás is a használata hiszen csíkokat kell vagdosni hozzá. A másik megoldás a ragasztó, amiből már csak a száradási idő miatt sem mindegy mit használunk. Több fórumot átnyálazva megtaláltam ami nekem kellett, és ráadásul lehetett is kapni hazánkban, megrendeltem, 1600Ft. Név szerint G-S Hypo cement ragasztóról van szó, amit órások és ékszerészek használnak. Nem szárad túl gyorsan, a fém adagoló fej olyan mint egy Rotring ceruza feje, vékonyan precízen adagolható, és a fém tüskével szépen visszazárható, nem szárad be! Összesítve ha a szerszámokat is beleszámolom (de nem kellene hisz azok nem fogyó eszközök) akkor is egy tízesből kijöttem, míg a legolcsóbb helyen is 20 feletti áron cserélték volna ki. Elméletileg azt is meg lehetett volna csinálni, hogy a megrendelt kijelzővel és a telefonnal bemegyek valamelyik szervizbe, de a többségük "hozott" alkatrészből nem dolgozik, ezért is maradtam a "csináld magad" lehetőségnél, na meg érdekelt is a dolog.

Szerszámok (lásd kép): balra az első mini csillag csavarhúzó, felette látható tapadó korong (nem feltétlen kell), valamilyen nem fém feszítő szerszám a csatlakozok ki és visszapattintásához (a képen a 2db kék hengeres elem lapos fejjel) legyen a neve a továbbiakban a pattintó (ha más nincs erre a célra műanyag eldobható kés kanál villa is használható, csak ne fém legyen!), műanyag és esetleg fém csipesz lehetőleg hegyes hajlított fejjel, szike, valami szélesebb feszítő (képen a ifixit feliratú spakli szerűség meg másik kettő is látható, és még szintén erre a célra a kék kerekített háromszög formájú műanyag 2 változata látható, de van belőle fém is), olló, szigetelő szalag, ragasztó, hőlégfújó / hajszárító.


G-S Hypo cement ragasztó

Essünk neki. Telefon kikapcs, burkolat lepattint (hiába a bevágás a könnyebb levételhez, de elég sok füle van), SIM és memória kártya ki. Egy tiszta felületre (pl. egy A3-as lapra) fektessük le a készüléket. Műszaki szemszögből nézve a külső kialakítás után a belső némi csalódást okozott, na nem az esztétika hanem a logikátlan kialakitása miatt. Nem tudtam eldönteni, hogy a SIM foglalat ilyen elhelyezése a feledékenység, az ötlettelenség, vagy a szándékos szívatás okán valósult így meg. Azt meg végkép nem értettem meg, hogy az IMEI kód amit mindig vonal kódos matricával oldanak meg az milyen ötlettől vezérelve lett rászitálva az aksira, már csak azért is hiszen a telefonnak pont ez az eleme ami előbb-utóbb 100% cserére szorul! Sőt nem csak az IMEI, de a SN (sorozatszám) is rajta van!


12 sárga a sima, és a 2 piros spéci csavar helye

Szerezzünk egy kisebb tálcát (akár egy műanyag kupak is tökéletes erre a célra) amibe a kiszedett pici csavarokat tesszük, nehogy elguruljanak. A saját dolgunk megkönnyítése véget a csavarhúzó végét mágnesezzük fel. 14 db csavar fogja a felső fekete műanyag burkolatot (ebből 13 egyforma) és nincs is több csavar. A 14. egy krómozott és a többinél jóval hosszabb a hangerő gombja mellett van. A másik speciális csavar pedig a hátsó kamera mellett van, a tetején egy szürke műanyag lapocska fedi, ezt kell átszúrni a csavarhúzóval a kitekeréshez. Gyakorlatilag ez a megbontás elleni fizikai védelem, máshol általában valamelyik csavart leragasztják valami matricával (egérnél a csúszó talpakkal) hogy jól látszódjon ha szétszedték. A csavarokon a kék színű festék az tényleg festék, ragasztó helyet használják, kicsit rögzíti a csavart a rezgések okozta csavar kilazulás ellen, bár szerintem nincs annyi vibráció a telefonba, hogy lenne értelme használni, kivéve talán a vibramotor környékén. Ez a megbontás védelem már csak azért is gáz, mert a burkolat leszedésére előbb-utóbb úgyis sor kerül, hisz az aksi ezen takaró elem alatt van. Ha mind a 14 csavar kijött, pattintsuk fel ezt a fekete takaró burkolatot körbe, egyszerű, csak arra kell vigyázni, hogy a SIM foglalatnál hozzá van ragasztva az aksihoz, azt szikével alá nyúlva vágjuk el. Ha sikerült a műtét, akkor a ragasztót a takaró lemezről és az aksiról is szedjük le amennyire lehet (de maradhat is, nincs útban).


zöld résznél lévő fülecske a kiakasztáshoz, 1 szalagkábel, 2 vibramotor, 3 csati, 4 töltő micro USB csatlakozója

Fordítsuk el a telefont, a táp csatija (4) legyen lefelé, az alján balra lesz egy finom rácsos fekete elem, ez a hangszóró burkolata, jobb sarkán emeljük meg, majd toljuk balra, hogy az ott lévő fül kipattanjon (képen zöld karika). Az aksi jobb sarka alatt a kis hengeres elem a vibramotor (2), tőle jobbra lévő (aksi mellett felfutó) vezeték csatlakozójának fejét (3) valamelyik műanyag eszközzel pattintsuk ki, sőt a vezeték másik végén lévő csatit is. Minden érintkezőhöz, szalagkábelhez, csatlakozóhoz, NYÁK laphoz műanyag eszközzel nyúljunk, nem lenne szerencsés ha rövidre zárnánk valamit, legalábbis amíg az aksi bent van erre elég nagy az esélyünk! A motor bal oldalán lesz egy szalagkábel (1), ami a SIM 2 foglalat felől érkezik. A sárgás fóliát vegyük le (ne dobjuk el), a csatlakozó tetején van hosszában egy leszorító fülecske, azt hajtsuk fel, és vagy csipesszel emeljük ki a szalagkábelt. Vagy a komplett NYÁK elemet a vibramotorral együtt emeljük picit meg, majd magunk felé húzzuk ki és ezzel a szalagkábel is kijön a helyéről.

Most jön az érdekesebb rész. Az aksi tetejénél 3 lapos csatlakozó is van, ezeket felülről a kamera felől pattintsuk fel (lásd képen pirossal), illetve van egy kör alakú csati amit ha korábban nem tettük meg akkor most, vagy legkésőbb a felső NYÁK kivétele előtt bontsuk meg (képen sárga karika). Most már meg probálhatjuk kiemelni az aksit a SIM foglalatokkal együtt. Jól látható, hogy 7 csavar is fogta az aksit, ez még sem volt elég a tervezőnek, mert alulról két oldalas ragasztó került rá (szerintem feleslegesen). Ez a ragasztó teljesen más mint amivel a felső takaró elem volt hozzá ragasztva, ezt mindenképpen kaparjuk majd le. A ragasztó vagy alul lesz keresztbe rakva, vagy jobb oldalon hosszában, ezért bal oldalt emeljük meg az aksit, ott már semmi se fogja és onnan benyúlva szikével szépen végig lehet vágni a ragasztást, maximum megkarcoljuk az aksit, de az meg kit érdekel. Aksi megvan, jöhet ragasztó lekaparása.


a már felnyitott réz árnyékolás

A felső NYÁK elemen van a CPU, RAM, ROM szóval a telo lelke, tehát csak óvatosan. A bal szélén lévő szalagkábelt kellene kihúznunk (1.), de a leszorító fül az árnyékoló réz burkoló lap alatt van. A réz elem éle a NYÁK-ból kilógó kettős fülek közé van beszorítva (képen zöld karika), ebből bal oldalon van 2, és fent a saroknál 1. Ezekből kell kipattintanunk, majd felhajtanunk a réz burkolatot, és ekkor már könnyen (csipesszel) hozzáférünk a csatlakozóhoz. A takaró elem alatt jól látható az Intel CPU (2), és a SanDisk RAM/ROM (3). Ahol a szalagkábel a NYÁK alá bukik ott látjuk a műanyag váz egyik fülét ami a NYÁK-ot rögzíti oldalról, ebből van oldalanként 2-2 db (sárga karika), és pluszban egy réz színű fém szalag (4) ami az aksi alatti területre van felragasztva, ez az 5 elemet kell leküzdeni a kiszereléshez. Mindegy hogy esünk neki, a fülek irányából, és a végén a szalagot felhúzva (ez a jobb), vagy felkapirgáljuk óvatosan a szalagot és utána a 4 fül, a lényeg, hogy a NYÁK-ra vigyázzunk, ne nagyon hajlítgassuk, és a tetején (a jelenleg a NYÁK alatt lévő) előlapi kamerára is figyeljünk.

Eddig volt gyerekjáték, ezt egy ált. iskolás is meg tudta volna csinálni, de most jön a felnőtt munka. Kezünkben a telefon váza, a felső NYÁK helyén most 2 szalagkábel ficeg. Az alsó az LCD-é, ez egy kis résen bukik át, nagyon figyeljünk rá hogy összeragasztáskor nehogy kifelejtsük itt az újat átdugni mert akkor kaphatjuk megint szét:) A felső kábelnél 2 érdekesség van, egyrészt L alakú, ezért ragasztáskor a kis résen oldalra kifordítva kell átdugni. A másik, hogy van egy kiszélesedő része, amin alulról egy chip log, felül pedig a szerelő / tesztelő munkás szignója van. Mint a lenti képen látható az enyém Zorro verzió:))) Ezekkel első körben nincs dolgunk, majd ha az üveget sikerült körbe elválasztani a váztól, akkor kell rájuk figyelni, bár el is téphetjük őket, nem lesz már rájuk szükség. És akkor jön a fekete leves a kijelző kiszerelése a vázból. Alulról sajna nem tudjuk kilökni, mert a váz közepén van egy merevítő fém rész, az takarja, védi és árnyékolja az elektronikát. Szóval marad a feszegetés. Gyárilag 2 oldalas ragasztóval van felfogatva, amin némi hő hatására a ragasztó képes megolvadni és elengedni (ezért is nem ilyennel raktam össze). A szalag körben van, de a tetején és az alján a gomboknál értelemszerűen szélesebb sávban. Mikroba nem tehetjük, pedig az lenne a legegyszerűbb. Marad a hajszárító ami olyan 120-150 fokot tudhat, vagy a jobbaknak van hőlégfújó készülékük amiből egyesek 800 fokot is tudnak. Öngyújtót és társait nem ajánlom, túl kis területen melegít, sőt inkább éget, és nagyon nem lenne jó a keretet eldeformálni, megolvasztani. Persze nem 800-al kell nekiesni, hanem alacsonyabb fokozaton szépen körbe meg kell melegíteni az üveglap szélénél. Hajszárítóval a kisebb hőmérséklete miatt tovább kell rajta dolgozni, de cserébe biztonságosabb, kisebb az esélye, hogy valamit megolvasztunk. Ha elég meleg, tegyük rá a tapadókorongot (ha van) vagy alulra vagy felülre, mindegy és húzzuk meg vele az üveglapot, ha mákunk van akkor a ragasztó elenged azon a területen, ha nincs mákunk akkor a tapadókorong enged el. Ha ez a módszer nem válik be, akkor valami lapos feszítővel, mint a fenti ifixit célszerszám végezzük a feszítést. Elkezdeni vagy a tetején vagy az alján kell, minél közelebb a repedéshez, hiszen amiatt ott könnyebben hajlik a kijelző. Csak elkezdeni nehéz, utána simán lehet szépen feszegetni, a videókban látható kártyalap nagyon jó eszköz hozzá, nem sértjük meg vele a vázat. Én sajna melóban csináltam és se hőlégfújó se hajszárító, de mivel az én kijelzőm teteje pókhálósra tört, így tök egyszerű volt azokat a darabokat kipattintani, utána jobban hozzáfértem, a maradékot folyamatosan feszítettem és szikével elvágtam az éppen elválni készülő részeknél a ragasztót.


balra a régi, széttrancsirozott felső részű elem a Z szignóval, jobbra a már beragasztott új

Végre kijött, a teteje széttöredezett, de kit érdekel, egyedül a makulátlan LCD-t sajnáltam. Körbe a megmaradt ragasztó szalagot kitakarítottam a keretből, és belepróbáltam az új kijelzőt. A felső szalagot L alakja miatt érdekesen kell befordítani a vázba, némi gyakorlást igényel, a másikat pedig csipesszel kell a lyukon átdugni. Minden rendben, jöhet a ragasztó. 2 lehetőség van, vagy pontszerű cseppeket teszünk, vagy körbe húzzuk, ez utóbbi a nehezebb, de ekkor a készülék jobban védve lesz attól, hogy a keret szélénél a kijelzőre csepegő víz beszivárogjon. A ragasztó a G-S Hypo cement fém hegye átlósan van levágva, tehát ezzel sem árt egy picit gyakorolni. Ráadásul a hegy elég vékony, így viszonylag lassan folyik belőle a lé, ez is plusz megszokást igényel. A keret mentén körbe kentem, azt nem mondom, hogy tökéletesen egyenletes lett a mennyiség, az alsó és felső szélesebb részre néhány plusz pötty is került. Utána gyorsan befűztem a felső szalagot, a középsőt a próbák során picit már meghajtottam, így szinte magától a helyére siklott, de egy csipesszel rá lehet segíteni ha nem így lenne. Szépen összenyomtam kézzel körbe, minden jónak tűnt. A vásárolt alkatrész 2 darab habosított műanyag közé csomagolva érkezett, ezeket előkaptam, beraktam közé a frissen összeragasztott elemet, majd felraktam a polcra, persze tettem rá egy fél kilós súlyt, és otthagytam másnap reggelig. Elméletileg erre nincs szükség, sőt a száradási idő kivárására sincs, rögtön lehet összerakni az elemeket. A ragasztóról fontos tudni, hogy azt a tulajdonságát, hogy a méretét hogy változtatja. Általában a ragasztóknak a mérete megnő a száradás során, pláne a tömitöként is funkciónálóké, de ennél a ragasztónál nem, hogy nőne, hanem mintha összeesne, ezért bőven kell kenni!!!!

Másnap elkezdtem az összeszerelést, ami bármilyen hihetetlen, de a szokásokkal ellentétben gyorsabban ment mint a szétkapás, max 10 perc, de gyorsabbaknak 5 se lesz. A NYÁK alatt az L alakú szalagon lévő chipnek egy bevágásba kell beleesnie, de a szalag annyira rugalmas, hogy nem áll meg benne, hanem mindig kiemeli belőle. A videókon ezt úgy oldották meg, hogy a szalag végét elnyomták/megtörték, de nekem ez nem tetszett, ezért inkább egy csipetnyi szigszalaggal leragasztottam, ez civilizáltabb megoldás. Felső NYÁK visszapattint vigyázva az előlapi kamerára, és az aksi alá eső feltekeredett fém szalagot is simítsuk a helyére. A bal felső sarokban lévő pici szalagkábelt tegyük vissza, a csati fülét hajtsuk le, ha akarjuk tegyük rá vissza a sárga szigetelő csíkot (már ha nem dobtuk ki), de nincs sok jelentősége. Hajtsuk vissza a réz árnyékolást és a felső résszel már kész is vagyunk. Mehet vissza az aksi, nem raktam alá kétoldalas ragasztót, szerintem a 7 csavar bőven elég lesz. Most hogy nem fogja semmi az aksit az alján lévő szalagkábelre könnyű felfüzni az alsó NYÁK lapon lévő csatlakozót, a vázba helyezésnél a vibramotorra kell külön figyelni. A csatlakozón lévő pöcköt ne felejtsük el lehajtani, és bár szerintem felesleges, de mehet rá vissza a sárga szigetelő csík. A motor jobb oldalán lévő kerek csatit se felejtsük el visszanyomni ha már erre járunk. Az aksi felső részén óvatosan műanyag eszközzel nyomjuk vissza az ott lévő 4 csatlakozót a helyére. Jöhet a hangszóró fekete eleme, balról toljuk a helyére, majd a belső fekete takaró burkolat jön, amit a 12 csavarral rögzítsünk (ezt se ragasztottam le az aksihoz, minek). Jöhet az utolsó elem, a hátlapi burkolat, majd nagy levegő és bekapcs.

ÉS HURRÁ VAN KÉP, JÓ AZ LCD! Ilyenkor tűnik fel, hogy milyen lassan bootol a telo, alig várom, hogy a digitalizálót is kipróbálhassam, vajon jól veszi-e az érintést. És az is jó, próbahívás, az is rendben, kamera is megy úgy tűnik jó munkát végeztem. A kijelző körül a keret (gyakorlatlanságomnak meg a hőlégfúvó hiányának köszönhetően) picit sérült, de legközelebb (ne legyen rá szükség) már lazábban és precízebben fog menni a dolog. Lekaptam a kijelzőről a rajta lévő gyári fóliát, már amúgy is nagyon le akart jönni, és néhány perc alatt felnyaltam rá egy egyszerűbb védő fóliát. Csak sima 550 forintos példányról van szó, nem variáltam túl, majd ha sikerül normális tempered glass üveget venni rá, azt már majd precizebben fogom felrakni. Megjegyzem mivel a telo az élére esett, ettől a sérüléstől semmilyen tempered glass üveg fólia nem védte volna meg, de ettől függetlenül megérdemli, hogy kapjon egy ilyen védelmet.

Ui: Remélem senkinek nem lesz szüksége erre a leírásra, de ha mégis akkor hajrá!

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.