2022. október 4., kedd

Gyorskeresés

Rush (4DX) - Minikritika

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nos hol is kezdjem. Ron Howard kitett magáért. Megint. Ugyanis ő rendezte az egyik abszolút kedvenc filmemet, Az Angyalok és Démonokat. Úgyhogy az előjelek bíztatóak voltak. Noha én bő másfél héttel a premier után láttam, és el is olvastam minden kritikát a filmet illetően, de meglepetésemre mindegyik megegyezett abban, hogy ez a film zseniális. Úgyhogy tulajdonképpen már tisztában voltam némileg, mire számítsak, de hogy pontosan mi lesz a végeredmény, ez azért izgatottá tett. Erre rátett hogy elszántam magam arra, hogy életem első 4DXes vetítésére üljek be. Ez meg aztán pláne izgatottá tett, mert ebben az esetben sem tudtam mire számítsak.

A végeredmény pedig... Kifogástalan. Egyszerűen nem tudok belekötni semmibe. Minden olyan precíz, minden olyan élethű, minden olyan hiteles, amilyennek minden ilyen műnek lennie kell. A versenyautók, a környezet, a szereplők..... Mind úgy lett ábrázolva, ahogyan az történt. Chris Hemsworth frankón hozza a Playboy Hunt szerepét, Daniel Brühl meg valami félelmetesen hozza Lauda törtető karakterét. A hangulat pedig. Elég ha annyit mondok: Hans Zimmer. Pont. Tudjuk mi lesz a vége.

Valóban nem lehet egyszerűen belekötni a filmbe, de azért megpróbálok, mert olyan hogy tökéletes, hiba nélküli alkotás: olyan nincs. A forgatókönyvben feltűnt némi logikai baki. Spoiler veszélye miatt nem lövöm le a lényeget, de annyit mondok hogy az egyik az Hunt és Suzy karaktereinek megismerésekor fedezhető fel. De ennyi. Ez minden, amibe bele tudok kötni. És ez teljesítmény.

Összegzek: Az év egyik legkiemelkedőbb alkotása ez nem vitás. Sokaknál és sokaktól hallottam azt, hogy ez náluk az év filmje. És valahol megértem őket, sőt lehet hogy én is ezt mondanám, de nem mondom. Mert sajnos van még egy hibája a filmnél, de ez személyes dolog. Elmaradt nálam a katarzis. Elmaradt az, hogy kijövök a moziból és egyszerűen csak az jár a fejemben, ami történt nemrég. De nem. Kijöttem a moziból, nyugtáztam hogy ez egy kiváló alkotás, és benyomtam a zenét a hazaútra. Valószínüleg ha év végéig nem lenne olyan film, aminek a végén érezném a katarzist, akkor azt mondanám hogy oké, legyen az az év filmje nekem. De pechére idén már volt ilyen film. Azt nem lövöm le hogy melyik film az, de annyit mondok, összességében egy gyengébb film, azonban az a film napokig hatással volt rám (jó értelemben). És ez az, amiért az év filmje lesz nálam valami. Ezt misem bizonyítja jobban mint a tavalyi Bosszúállók. Megvolt a filmvégi katarzis (nem is gyengén), és nálam az Év Filmje is lett. Ez viszont csak egy kiváló alkotás, de ettől függetlenül minden elismerésem Ron Howardnak. Kezd a kedvenc rendezőim közé tartozni.

9/10

Vélemény: 4DX

A tegnap esti filmélmény mellé párosult egy újdonsült 4DX élmény. Sokan mondták hogy ez teljesen felesleges, mert nem ad annyit hozzá az élményhez, cserébe mocsok drága a 4DX felár. (jelen esetben kereken egy ezres). Na miután bejutottam a terembe, és beültem a kissé fura székekbe, valami fültűnt. Mennek az előzetesek de hol vannak a 3Ds szemüvegek? Mivel senkin nem volt ezért nyugtáztam hogy nem csak én vagyok az egyedüli, de kicsit később leesett a tantusz: mivel a film feliratos, így elég nehéz lenne úgy olvasni a felirat.

Azért ültem be a 4DXes vetítésre, mert azt gondoltam, ha valahol, akkor itt értelme lehet ennek, és ez az egyetlen film, ahol megmutathatja ez a technika mit tud. Benzingőz illt, vizes aszfalt illat, éget gumi illata, a vizes pályán felverődő nedvesség. Én ezekre számítottam. Ehelyett a 4DXes Rush annyiról szólt csupán, hogy mozogtak a székek, meg néha azcon fújt az előttem lévő székből valami. Illetve betettek egyszer egy virágillat aromát, 1x füst jött elő a terem elején (először azt hittem a berendezés krepált be), meg 1-2x nagy lumenértékű reflektorokkal játszottak. De kb. ennyi. A Székmozgáson kívül semmi olyan nem volt, ami miatt azt mondanám hogy megérné a 4DX a felárát. Viccesnek vicces, de a filmélményhez nem tesz hozzá. Talán ha 3Ds vetítés lett volna, akkor a helyzet picivel jobb lett volna, de mivel azt nem kaptam meg (legfőképp az illatok terén) amit vártam, így csalódott vagyok. És beállok én is abba a sorba, akik azt mondják: felesleges ez az egész. Drága a felár, cserébe nem tesz annyival többet hozzá a filélményhez. Talán még 3Ds-ben sem.

2/10

Hozzászólások

(#1) callmeakos


callmeakos
veterán

Szezám tárulj :)

All→M8

(#2) hoffman_


hoffman_
veterán

mondtam én hogy pénzkidobás a 4dx. super 3d-t a népnek.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3) ígyvanferi válasza callmeakos (#1) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Átnézhetnéd még egyszer a helyesírási, elgépelési hibák miatt. :B

Ez nem hangzik túl jól. Már ami a 4DX-et illeti.
Jól értem, hogy ez sima 2D-s film volt, némi székmozgással, meg minimális permettel, széllel? Én azt hittem attól 4D, mert ugye 3 dimenziós a film, ezek a plusz dolgok pedig a 4. dimenzió. Majd azért egyszer, ha sok pénzem lesz, kipróbálok egy ilyet is, addig marad az IMAX, ha "totális filmélményre" vágyom.

(#4) callmeakos válasza ígyvanferi (#3) üzenetére


callmeakos
veterán

Köszi hogy szóltál. Lóhalálában írtam ezt, mert közbe más oldalra is írtam cikket, és inkább azzal foglalkoztam :D

Igen jól. De gyanítom hogy ez a 2D kép + effektek csak feliratos filmnél vannak. Szinkronos filmeknél szerintem már 3Ds kép lesz. De valahogy úgy gondolom, úgy se lesz jobb az élmény. Főleg annak, aki allergiás a 3Ds képre :)

All→M8

(#5) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

Na igen, elgépelések rulez, de amúgy jöhetett volna ez a topicba is. :DDD

" de kicsit később leesett a tantusz: mivel a film feliratos, így elég nehéz lenne úgy olvasni a felirat"

Nem nehéz, Avatarnál is voltak feliratos részek, simán olvashatóak voltak.

Live-Die-Respawn

(#6) BenHans


BenHans
addikt

Hát jó... Rushra beülök, 4dx nekem felejtős, pláne hogy vodakedden elmehetünk a felárból a párommal ketten egy sima filmre a corvinba. :)

Köszi az értékelést! :R

🧡 "...gialla come er sole, rossa come er core mio..." "La forza del branco è il lupo la forza del lupo è il branco" 'Roma Caput Moundi' 🧡 "szent Collina lovagkeresztes bírózó" by forceberg

(#7) Napfénysüti


Napfénysüti
nagyúr

Az írás alapján ez a 4DX nem hozott lázba viszont sima vetítésen megnéztem vasárnap én is a Rusht és nálam alighanem az év filmje. Persze ez nagyon szubjektív mert imádom a régi Formula 1-et alapból. De ettől függetlenül is ez egy remek film lett. :K

Més que un club!

(#8) Zoli0726


Zoli0726
aktív tag

Könyörgöm, nyugtass meg, hogy nem az szemfényvesztők-re gondoltál év filmje alatt :B :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.